Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Napięcie ładowania akumulatora
Autor Wiadomość
ruks 
Forumowicz

Auto: CCCO, V98
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-05-2019, 09:24   Napięcie ładowania akumulatora

Spada mi ładowanie akumulatora jak włączę przetwornicę (~13V) lub nadaję przez CB radio (poniżej 11,8V). Oba urządzenia podłączone do gniazdka zapalniczki. Ładowarka telefoniczna lub aparatu foto także powoduje spadek napięcia ale nieznaczny do około 13,8-14V. Bez odbiorników w gniazdku zapalniczki ładowanie jest około 14-14,2V, bez względu na ilość urządzeń fabrycznych włączonych czyli nawet dmuchawa na max, ogrzewanie szyby, światła. Podane napięcia mierzone na gniazdku zapalniczki, czyli na akumulatorze pewnie ciut wyższe. Czyżby alternator niedomagał? Zdążyło mi się już kilka razy nie odpalić rano a akumulatory po sprawdzeniu podobno dobre.

hlukasz 
Forumowicz

Auto: Pajero IV
Wysłany: 08-05-2019, 09:46   

Sprawdź napięcie na akumulatorze jak masz coś podłączone do zapalniczki. Trochę to dziwne, że dmuchawa czy światła nie powodują spadku, a CB radio o ponad 2V. Może coś z z samym gniazdem zapalniczki jest nie tak i po podłączeniu odbiorników spada na nim napięcie?

kkkamil 
Forumowicz

Auto: Pajero IV 3 drzwiowe
Wysłany: 08-05-2019, 15:44   

Otóż to, zależy gdzie się mierzy. Jeżeli na akumulatorze jest dobrze a w gnieździe spada to znaczy że masz problem z przewodem do gniazda lub samym gniazdem. Używasz jakiś dodatkowych chińskich rozgałęźników? ;)

PS: jeszcze raz przeczytałem powoli. Jak mierzysz napięcie? Wyjąłeś gniazdo zapalniczki i mierzysz na tym samym gnieździe od strony połączeń?

Generalnie nie mył napięcia ładowania akumulatora z napięciem w gnieździe zapalniczki. Jeżeli przy ogrzewaniu szyby i włączonych światłach napięcie nie spada to znaczy ze najprawdopodobniej ładowanie masz ok. Co oczywiście nie znaczy że nie masz problemu : masz albo słaby styk w samym gniezdzie albo coś z przewodem.... Jest to o tyle niefajne że przy słabym styku element potrafi się bardzo grzać, może się np stopić wtyczka albo innych szkód narobić

ruks 
Forumowicz

Wysłany: 08-05-2019, 17:18   

Na szybko napięcie mierzyłem mierniko-termometrem wpiętym do rozdzielki gniazdka zapalniczki obok innych urządzeń. Oczywiście sprawdzę jak będzie chwilą czasu mierząc na Aku.
Gniazdko mam lekko zmodyfikowane gdyż w ubiegłym roku spalił się na nim wewnętrzny zintegrowany z nim bezpiecznik i jest zrobione bez niego na stałe. Możliwe że po prostu ono nie ma mocy pociągnąć CB czy przetwornicy. Bezpiecznik spalił mi się po dłuższym pompowaniu kompresorem.

kkkamil 
Forumowicz

Wysłany: 08-05-2019, 22:36   

Tak jak pisałem, na moje to trzeba wymontować gniazdo i zmierzyć na samym gniezdzie od strony przewodu, jak tam jest dobrze to znaczy że spada Ci na samych stykach gniazda albo tym rozgałęźniku. Może wtyczka rozgałęźnika słabo kontaktuje? Ewentualnie podłącz coś co bierze dużo prądu i patrz co się grzeje ;) tylko nie zostawiaj tego bez opieki na dłuższy czas...

Janq 
Forumowicz

Auto: Primera P11GT
Wysłany: 08-05-2019, 22:41   

ruks, zrób porządnie przewód masowy gniazda zapalniczki - krótki i w miarę gruby :] Podłączenie możliwie krótko do budy :]

_

jepm 
Forumowicz
jepm

Auto: Pajero IV 3.2 DID 2007
Wysłany: 09-05-2019, 10:42   

Przede wszystkim to trzeba to zmierzyć porządnym voltomierzem lub multimetrem - te ustrojstwa wpinane w gniazdo zapalniczki pokazują co chcą bo ich rezystancja jest za mała (przecież same pobierają zasilanie ze źródła aby np. podświetlić diody) - są wyskalowane tak aby pokazywać napięcie na gnieździe bez obciążenia.
Po drugie rozgałęźnik - to tez częsta przyczyna problemów - często są tak badziewne ze nie ma nawet porządnej separacji gniazd.

gshesiu 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2 MY09
Wysłany: 10-05-2019, 11:58   

Gdyby zmierzyć ELMem, to są tam 2 różne napięcia podawane (coś tak pamiętam) więc pomiar w zapalniczce może nie jest pomiarem faktycznym napięcia na akumulatorze, dużo cienkich drutów po drodze. W moim aucie kiedyś była przetwornica 2kW , była podłączona bezpośrednio grubymi przewodami do akumulatora przez niezależny od instalacji bezpiecznik (chcę to też zamontować kiedyś) . CB radio nie powinno powodować spadku napięcia , ale z drugiej strony, może chiński miernik źle mierzy gdy ma jakieś promieniowanie (od CB) :-) Mi chiński miernik w zapalniczce (który jest też zasilaczem USB) raczej dobrze mierzy i nie waha się jak CB nadaje.

kkkamil 
Forumowicz

Wysłany: 13-05-2019, 09:17   

Nie to żebym chciał się mądrzyć, ale jak sama nazwa wskazuje napięcie na akumulatorze mierzymy na akumulatorze, napięcie ładowania akumulatora również mierzymy na akumulatorze. Owszem, przy 100% sprawnej instalacji powinno być to samo napięcie w gnieździe zapalniczki, ale skoro nie jest to znaczy że gdzieś jest problem, ale szukałabym pomiędzy akumulatorem a miejscem gdzie jest spadek napiecia, czyli przewody, albo gniazdo, albo rozgałęźnik. A skąd bierze napięcie elm? Bierze z komputera, czyli też nie z akumulatora. (Niby tak, ale jak jest idealna instalacja).
Już wystarczająca dużo głupot napisałem więc powtórzę najważniejsze: Jak chcesz poznać napięcie akumulatora to mierz na akumulatorze ;)

Pozdrawiam. Kamil

jepm 
Forumowicz
jepm

Wysłany: 13-05-2019, 09:52   

kkkamil napisał/a:
Jak chcesz poznać napięcie akumulatora to mierz na akumulatorze

Co do zasady pełna zgoda :mrgreen:

Co do szczegółów to rozumiem ze chodzi o nietypowy spadek napięcia na gnieździe (choć ja twierdze ze go niema - jest błąd pomiaru) :) i zgodnie z radą KKKamil proponuję zmierzyć multimetrem i napięcie na akumulatorze i na gnieździe przy pracującym CB.

Napięcie "mierzone na ELM" tu rozumiem ze chodzi o odczyt z ELM - są dwa:

1. Odczyt napięcia na gnieździe ELM - tak samo przydatny jak na gnieździe zapalniczki
2. Odczyt z ECU (które dokonuje pomiarów w kilku punktach) - dość ważny i dokładny gdyż to właśnie on zawiaduje pracą całej elektryki i elektroniki w tym i alternatora

ruks 
Forumowicz

Wysłany: 18-05-2019, 09:01   

Znalazłem trochę czasu i pomierzyłem wreszcie na akumulatorze. Rzeczywiście tam spadek napięcia jest pomijalny. Przy włączonej przetwornicy i nadawaniu na CB w zasadzie na akumulatorze jest w okolicach 14V i nie spada przy nadawaniu. Najbardziej obciążają alternator światła przeciwmgłowe, które wraz z wentylatorem na max i grzaniem stołków obniżają ładowanie nawet do 13,4V. Pytanie czy też tak macie.
Mam też prośbę gdyby ktoś mógł zrobić zdjęcie akumulatorów, u mnie wsadzone są mniejsze (74Ah) i chyba to może powodować problemy. Tyle że aby włożyć większe chyba będę musiał przestawić Webasto w inne miejsce.
U mnie wygląda to tak:

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 18-05-2019, 09:15   

ruks napisał/a:
u mnie wsadzone są mniejsze (74Ah)

W instrukcji napisali, że aku powinno mieć chyba 55Ah.
Choć do klekota to chyba byłby trochę mały :? .

gshesiu 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2 MY09
Wysłany: 18-05-2019, 09:48   

ruks napisał/a:
Mam też prośbę gdyby ktoś mógł zrobić zdjęcie akumulatorów

jepm 
Forumowicz
jepm

Wysłany: 20-05-2019, 08:44   

ruks napisał/a:
u mnie wsadzone są mniejsze (74Ah) i chyba to może powodować problemy.

Mam też 74 Ah ciągle te same (Varta Silver) od 7 lat i nigdy nie było problemów.

ruks 
Forumowicz

Wysłany: 20-05-2019, 11:13   

Sam już nie wiem w takim razie gdzie szukać przyczyny. Ghesiu, masz dwa akumulatory o różnych pojemnościach? Gdzieś znalazłem informację że powinny być 2x95Ah

Odpowiedz do tematu