Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
stuki w przednim zawieszeniu
Autor Wiadomość
Raffix
[Usunięty]

Wysłany: 10-04-2007, 10:55   stuki w przednim zawieszeniu

no dobrze, chciałbym Was zapytać o coś o co chciałem zapytać innych użytkowników nowego Colta juz dawno. chciałbym się upewnić, że problem nie dotyczy tylko mnie i czy ew ktoś ma jakiś pomysł.

czytałem o tym w wielu relacjach z testów jeszcze przed zakupem auta. pisano, że z przedniego zawieszenia Colta dochodzą stuki - tępy odgłos 'dobijania' zawieszenia. zignorowałem i kupiłem. nie żebym żałował (bo nie żałuję :) ) ale uwagi były słuszne. przy jeździe po większych nierównościach drogi stuki są wyraźnie słyszalne. co ciekawe - głownie przy jeździe ze skręconymi kołami. przy jeździe na wprost nierówności drogi i prędkość auta muszą być znacznie większe aby efekt się pojawił.

jak dotąd byłem na dwóch przeglądach w aso. po zgłoszeniu przeze mnie tej dolegliwości zostałem poinformowany, że 'dokręcono co było do dokręcenia'. po wyjeździe z warsztatu poprawa była co prawda odczuwalna jednak krótkotrwała. stuki jak były tak są.

generalnie auto jest trwałe, tak twierdzą ci co przekroczyli już 100 tys km. w takim razie czy rzeczywiście jest tak, że taka po prostu jest uroda tego auta?

mój model to rocznik 2005.

??

ps
jeśli mnie pamieć nie myli to kiedyś napatoczyłem się na opinię, że to ponoć kwestia gumowych elementów zawieszenia i ich złej pracy (??)

Gorzkim
[Usunięty]

Wysłany: 10-04-2007, 17:10   

a jaki masz przebieg?

Raffix
[Usunięty]

Wysłany: 10-04-2007, 18:38   

nieduży. niespełna 30 tys. km
opisane zachowanie nie pojawiło się nagle - tak było już od 1 km

kylly
[Usunięty]

Wysłany: 11-04-2007, 08:32   

Raffix napisał/a:
nieduży. niespełna 30 tys. km
opisane zachowanie nie pojawiło się nagle - tak było już od 1 km

hmmm stuki jak stuki ale jakieś "piski" i skrzypienia to owszem ;) a jako że wczoraj odwiedziłem ASO to i toto "cóś" zgłosiłem...i jeśli wierzyć serwisowi to chodziło o przesmarowanie silikonem całego tego ustrojstwa...fakt faktem że na razie nic nie stuka i niue "piszczy" :) ) - przebieg 30 tyś/km
pozdrówka

zypar
[Usunięty]

Wysłany: 11-04-2007, 10:30   

Przyłączę się do dyskusji o stukach w zawieszeniu. W moim CZ3 -/ 33 tys. przebiegu/ od poczatku dochodziły głuche stuki od zawieszenia /na wybojach/, ale uznałem to za normalny objaw, aczkolwiek lekko wku........ W ASO smarowali jedynie mocowania amortyzatorów?? - z powodu trzasków, zgrzytów dochodzących z zewnątrz. Ale w zasadzie przestaję się powoli wsłuchiwać w odgłosy pracy różnych elementów samochodu /w tym głośnego silnika/ - po prostu trzeba zaakceptowć nasz wybór i do przodu.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-04-2007, 10:37   

Z tego co kojarze w Coltach nalezy cos w zawieszeniu zrobic - wymienic czy cos przesmarowac. Postaram sie Jackie'go tu zaciagnac zeby sie wypowiedzial.

Pozdrawiam

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Wysłany: 11-04-2007, 12:09   

Mamy do czynienia z wersją 1.3 CZ# jak wynika z opisu i przypadłość ta jest niestety bolączką wszystkich 3 drzwiowców (mój też "dobija") problemem jest nie tyle zawieszenie co rodzaj opony (niskoprofilowa 15"), który może i bajerancko wygląda ale praktyczność wykazuje na niemieckiej autostradzie a nie polskiej "drodze". Na pocieszenie powiem, że niczym groźnym to nie skutkuje oprócz nieprzyjemnych odgłosów. W rozwiązaniu problemu pomaga wymiana kół na 14" (żaden samochód 5 drzwiowy nie wykazuje takich stuków a jest postawiony na 14")
Mam nadzieję, że pomogłem
Pozdrawiam

Raffix
[Usunięty]

Wysłany: 11-04-2007, 13:04   

Jackie napisał/a:
Mamy do czynienia z wersją 1.3 CZ# jak wynika z opisu i przypadłość ta jest niestety bolączką wszystkich 3 drzwiowców (mój też "dobija") problemem jest nie tyle zawieszenie co rodzaj opony (niskoprofilowa 15"), który może i bajerancko wygląda ale praktyczność wykazuje na niemieckiej autostradzie a nie polskiej "drodze". Na pocieszenie powiem, że niczym groźnym to nie skutkuje oprócz nieprzyjemnych odgłosów. W rozwiązaniu problemu pomaga wymiana kół na 14" (żaden samochód 5 drzwiowy nie wykazuje takich stuków a jest postawiony na 14")
Mam nadzieję, że pomogłem
Pozdrawiam

Jackie, to chyba nie to :(
pierwsze primo - jeżdżę modelem 5-drzwiowym
drugie primo - problem jest identyczny tak na moich oryginalnych kołach 175/65/14 (zima) jak i na 195/50/16 (lato)

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Wysłany: 11-04-2007, 13:07   

Raffix, no to muszą szukać. Nie wiem o co chodzia ale w 5 d nie powinno być takich stuków.
Pozdrawiam

Raffix
[Usunięty]

Wysłany: 11-04-2007, 13:12   

będę wdzięczny :)

Grasshopper
[Usunięty]

Wysłany: 11-04-2007, 15:33   

Ja mam CZ3 1.3 z 2006 i stuki w zawieszeniu nie mają miejsca. Przebieg: 15 tys.

Pozdrawiam

Raffix
[Usunięty]

Wysłany: 11-04-2007, 15:45   

a ja może jeszcze tylko dopowiem jak najłatwiej się przekonać czy jest coś na rzeczy czy nie - spróbuj jazdy po okręgu (wcale nie musi być szybko) po nawierzchni typu np. bruk (wcale nie musi być dziurawy ;) ). nie da się niedosłyszeć, albo stuka albo nie.

Grasshopper
[Usunięty]

Wysłany: 12-04-2007, 22:07   

Raffix napisał/a:
a ja może jeszcze tylko dopowiem jak najłatwiej się przekonać czy jest coś na rzeczy czy nie - spróbuj jazdy po okręgu (wcale nie musi być szybko) po nawierzchni typu np. bruk (wcale nie musi być dziurawy ;) ). nie da się niedosłyszeć, albo stuka albo nie.

Nie wiem czy ta wypowiedź była skierowana do mnie, ale jeżeli tak to powiem, że jestem bardzo przeczulony na punkcie jakichkolwiek nienaturalnych dźwięków dochodzących z samochodu i stwierdzam, że stuki nie mają na pewno miejsca.

Pozdrawiam

woodyalien
[Usunięty]

Wysłany: 20-04-2007, 08:52   

Witam, przyłączam się do dyskusji, Mam informa 1.3 5-cio drzwiowefo, kupiłem jakies 2 miesiące temu - auto z 2005 roku. Stuki były od samego początku, ale jakoś się tym specjalnie mocno nie przejąłem, ale że są to fakt niezaprzeczalny. Dodam tylko, że obecnie przebywam na Krecie i tu kupiłem to auto - myślałem do tej pory, że to problem tutejszych dróg - momentami gorzej niż w Polsce, ale jak widzę nie jestem jedyny,
Pozdrawiam.

wiwer
[Usunięty]

Wysłany: 15-12-2007, 18:03   Stuki w zawieszeniu inne też.

:violent1: Witam . Mam colta 2004 5 d. Wadą skrzypienia są przednie kolumny Mc person. Będą smarowane już 5 lub 6 raz. Szczególnie dają o sobie znać zimą przy niskich temp. Ktoś zapyta jak można smarować Mc Pers. to proste podciągasz gumową osłone i wtłaczasz ręczną smarownicą smar. Oczywiście tak robi ASO Mitsubishi MOTO GABRA-KRAKÓW. Drugi odgłos , który wydobywa się to skrzypienie lewego plastyku- deska rozdzielcza.-wymiana na gwarancji po ok.2 miesięcy. Odkrztałcił się tak , że była 1 cm przerwa. Było by wrzystko w porządku gdyby w czasie wymiany przyklejono taką samą taśmę piankową jaka znajduję się z prawej strony między dwoma miejscami styku. Sugerowałem iż rozwąże to problem jednak znakomity serwis MOTO GABRA-KRAKÓW" NIE POSIADA TAKIEJ TAŚMY>".Trzeci odgłos to pojedyńcza tylna kanapa piszczy, po pierwszej wizycie wykonano smarowanie W40. Problem polega , iż nie można jej złożyć Serwis mówi że musiałem żle złożyć i wyskoczył z jednego uchwytu nie mają czasu bo to czasochłonne. Polecam serwis, acha czekam na uchwyt wycieraczki" spuchł lakier" od lipca. jest 15 12 2007.
Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu