|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Projekt Avance 2,5 v-ka z porada |
Autor |
Wiadomość |
Trebor Arokis
Forumowicz
Auto: 6A13 Avance tiptronic 01
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-01-2021, 21:15 Projekt Avance 2,5 v-ka z porada
|
|
|
Witam
Długo się zastanawiałem czy napisać tego posta bo większość z was pomyśli sobie po przeczytaniu (to twój wybór facet)... ale do rzeczy
Auto kupiłem latem z przebiegiem 221583 km od kobiety która poruszała się nim na trasie praca-dom robiła nim rocznie 3500-4500 km po sprawdzeniu na gov w historii pojazdu okazało się że to prawda... był to długo wyszukiwany egzemplarz rekina czyli sedan 2,5 v-ka z triptonem wersja avance z środkiem na full wypasie z 2001 r...koszt auta to 3000 zł cena mówi sama za siebie a wszyscy co czytają tego posta myślą że to już gruz...po niekąd tak było widziałem w jakim stanie jest auto i liczyłem się z tym że szarpnie mnie za kieszeń doprowadzenie go do porządku...
Rekin dostał trochę nowych części :
-Alternator
-Przegub zewnętrzny
-Przeguby wewnętrzne
-Amory tył
-Rozrząd kompletny
-Akumulator
-Klocki
-Świeży olej w skrzyni (Metoda dynamiczna)
-Wszystkie płyny filtry i parę drobnostek
Po tych zabiegach stał się cacy pod względem mechanicznym i nie było już obawy nim jeździć
Koszt takiej zabawy to 5800 zł
Dziś pojawił się dylemat bo została do zrobienia szata rekina czyli wymiana nadkoli tył L+P wymiana progów L.+P usunięcie oznak rudej z karoserii oraz zmiana koloru... koszt 9700
Meczy mnie jeszcze jedna sprawa... podejrzewam że mam wydmuchną UPG choć dużo osób mówi mi że moje podejrzenia są błędne...
Pytanie do was czy cena ile włożyłem/włożę w rekina nie graniczy z absurdem...co byście zrobili na moim miejscu szli dalej w projekt czy szukać następnego rekina w dobrym stanie pod względem blacharsko-lakierniczym takiego do 10000 zł a tego pierwszego zostawić jako dawcę...? |
|
|
|
 |
marecki
Forumowicz
Auto: Galant 2.5 V6 Sport Edition
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Wrz 2012 Posty: 161 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 13-01-2021, 23:35
|
|
|
Ten pomysł ze zmianą koloru ? |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24295 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 14-01-2021, 07:34
|
|
|
Trebor Arokis napisał/a: | co byście zrobili na moim miejscu | kupiłbym BMW E38 |
|
|
|
 |
Trebor Arokis
Forumowicz
|
Wysłany: 14-01-2021, 07:49
|
|
|
marecki napisał/a: | Ten pomysł ze zmianą koloru ? |
Teraz jest koloru żółtego i miejscami wyblakły...
[ Dodano: 14-01-2021, 08:23 ]
Krzyzak napisał/a: | Trebor Arokis napisał/a: | co byście zrobili na moim miejscu | kupiłbym BMW E38 |
To ma być rada czy wbijasz szpilę...?
Gdybym chciał BMW to był je kupił... |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10684 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 14-01-2021, 08:26
|
|
|
Kupa siana.... zależy jak bardzo ci na nim zależy:) |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
Ajron
Forumowicz

Auto: EA5A 1999 AT i EC5W 1997 AT
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Lut 2018 Posty: 193 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 14-01-2021, 15:05
|
|
|
3 000 PLN +5 800 PLN + 9 700 PLN = 18 500 PLN
Masz w tej cenie sedana w wybranym przez siebie kolorze, z nowym lakierem, wnętrzem, jakie chciałeś, w dobrym stanie technicznym, po walce z rudą... Wcale nie brzmi tak źle, jak się może wydawać na początku. Teraz znalezione auto na OtoMoto:
https://www.otomoto.pl/of...y-ID6DkMXx.html
O pół tysiąca drożej, niby są np. lampy i spoiler od VR-4, ale to tylko wygląd, Ty masz u siebie naprawdę dużo nowych części - wiesz, czym jeździsz.
Gdybyś sprzedał auto, to czy by Ci się zwróciło to, co już włożyłeś?
Gdybyś kupił nowe, to nie musiałbyś w nie nic wkładać? Skąd ta pewność? Nawet, gdybyś chciał kupić wspomniany przeze mnie egzemplarz, no po prostu w każde auto prędzej czy później włożysz pieniądze, szczególnie w dwudziestoletni model. |
|
|
|
 |
Trebor Arokis
Forumowicz
|
Wysłany: 14-01-2021, 19:05
|
|
|
Ajron napisał/a: | 3 000 PLN +5 800 PLN + 9 700 PLN = 18 500 PLN
Masz w tej cenie sedana w wybranym przez siebie kolorze, z nowym lakierem, wnętrzem, jakie chciałeś, w dobrym stanie technicznym, po walce z rudą... Wcale nie brzmi tak źle, jak się może wydawać na początku. Teraz znalezione auto na OtoMoto:
https://www.otomoto.pl/of...y-ID6DkMXx.html
O pół tysiąca drożej, niby są np. lampy i spoiler od VR-4, ale to tylko wygląd, Ty masz u siebie naprawdę dużo nowych części - wiesz, czym jeździsz.
Gdybyś sprzedał auto, to czy by Ci się zwróciło to, co już włożyłeś?
Gdybyś kupił nowe, to nie musiałbyś w nie nic wkładać? Skąd ta pewność? Nawet, gdybyś chciał kupić wspomniany przeze mnie egzemplarz, no po prostu w każde auto prędzej czy później włożysz pieniądze, szczególnie w dwudziestoletni model. |
Brzmi to bardzo motywująco co napisałeś...
Za auto nigdy bym nie wziął takich pieniędzy jakie zostały włożone...
Robię je dla siebie i nie bd chciał go sprzedać...
Jutro jadę podpisać zlecenie do zakładu blacharsko-lakierniczego
Zastanawiam się jeszze nad kolorem...jakieś propozycje? Jak narazie po głowie chodzi mi biała perła lub Meksykańska czerwień też perła |
|
|
|
 |
CB4W_00
Forumowicz
Auto: Grandis 2.4+LPG/Colt 1,3+LPG
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Kwi 2011 Posty: 290 Skąd: Złotoryja
|
Wysłany: 14-01-2021, 19:41
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Trebor Arokis napisał/a: | co byście zrobili na moim miejscu | kupiłbym BMW E38 |
Znam kilka osób które mają w posiadaniu BMW i nie wiem czy jest jakaś marka która tak wali po kieszeni jak bmw. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24295 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 15-01-2021, 07:07
|
|
|
Trebor Arokis napisał/a: | To ma być rada czy wbijasz szpilę...? | Nie, na pewno nie szpila. Od zawsze mi się te auta podobały a biorąc pod uwagę największą wadę EA, czyli wszechobecna rdza z którą walka jest przegrana, to szukałbym czegoś, co wygląda równie fajnie jak EA, jest też świetnie wyposażone a nie rdzewieje.
Trudno mi powiedzieć jak wygląda kwestia ew. serwisu i kosztów z tym związanych - miałem przez jakiś czas renówkę i co z tego, że części, nawet oryginalne, są tanie, skoro trzeba je kupować raz w tygodniu, bo ciągle coś się dzieje... Opisałem nawet swoją walkę z wadami projektowymi.
Chciałem kiedyś kupić ale jak zobaczyłem, że np. amortyzator na tył kosztuje 2000zł, to mnie ostudziło. Jednak później okazało się, że Galant kombi ma ten samo amortyzator NIVO i też kosztuje 2000zł - jednak wiele osób walczy z tym niższymi kosztami zmieniając na zwykłe.
[ Dodano: 15-01-2021, 07:39 ]
Ajron napisał/a: | Teraz znalezione auto na OtoMoto | ale to manualna skrzynia - w życiu bym nie kupił |
|
|
|
 |
Ajron
Forumowicz

|
Wysłany: 15-01-2021, 10:05
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Ajron napisał/a: | Teraz znalezione auto na OtoMoto | ale to manualna skrzynia - w życiu bym nie kupił |
Podejrzewam, że nikt go nie kupi, z uwagi na cenę - nie ważne w jak dobrym byłby stanie, ani jakie wyposażenie miał. Ludzie patrzą na cenę i "uciekają".
Jeszcze wracając do głównego tematu: nie ma złotej recepty, chcesz mieć Galanta, to go bierz i dbaj, jak dasz radę udźwginąć finansowo taki plan, to super, a jak Ci ktoś powie, że się nie opłaca... No cóż, opłacać się może taksówka czy bus, gdy auto na siebie zarabia, w przeciwnym wypadku poniesione koszta należy traktować jako wydane na hobby (jeśli nie traktujemy auta tylko jako sposób na przemieszczanie się) i przy okazji jakąś gwarancję niezawodności oraz komfortu podróży Opłaca się poruszać komunikacją miejską, bo oszczędzamy dużo czasu, względem przemieszczania się pieszo, a finansowo wydajemy dużo mniej, niż na własny samochód - jednak ludzie wybierają auta, bo jest wygodniej, bo chcą. Nie da się tego wycenić w łatwy sposób.
Jakiś czas temu widziałem na sprzedaż Galanta z prawie zerowym przebiegiem (oczywiście RHD, w Japonii gdzieś) - podejrzewam, że znalazł kupca, mimo, że to zwykły FWD, do tego po 20 latach na pewno też wymagał sporego wkładu na start (mimo nieużywania go), a tani wcale nie był, jak na to, co oferował względem współczesnych aut, wartość kolekcjonerska też znikoma (raczej kupujący nie zarobi) - ot, ktoś chciał, to ma.
Ja tam trzymam kciuki i czekam na zdjęcia po malowaniu! Z dwóch wybranych kolorów sam brałbym czerwony |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 22-01-2021, 07:42
|
|
|
Bmw też rdzewieją i to całkiem mocno, tylko również w trochę innych miejscach niż Galant. Gniją tam przednie błotniki na rantach i przy progach, progi, klapy tylne (w e39 kombi to jakiś dramat), a poza tym dolne ranty drzwi, tylne nadkola i podłogą w bagażniku.
Co do koloru to mi się marzy butelkowa zieleń na Galancie. Ale nie taka ciemna jak była na przedliftach, czyli G25, a taką jak była na np. E-Klasie W210.
Ajron, ludzie patrzą też na cenę, ale przede wszystkim na rocznik i nikt "normalny" nie da 20 000 zł za 20 letnie auto. Co sąsiad powie, co powiedzą znajomi? Takie stare auto za tyle pieniędzy? Przecież możesz mieć za to kilkuletniego Forda itp. Polska dziwny kraj. |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10684 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 22-01-2021, 09:32
|
|
|
Hugo napisał/a: | Co do koloru to mi się marzy butelkowa zieleń na Galancie. Ale nie taka ciemna jak była na przedliftach, czyli G25, a taką jak była na np. E-Klasie W210.
|
I za to Hugo masz plusa... moj G25 jakby sciemnił sie przy lakierowaniu, można było lekko rozjaśnić.. |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
Trebor Arokis
Forumowicz
|
Wysłany: 22-01-2021, 14:39
|
|
|
Witam
Auto już w zakładzie blacharsko-lakierniczym zlecenie podpisane i chłopaki w przyszłym tygodniu zaczynają przygodę z odrestaurowaniem rekina...
Nad wyborem koloru trochę czasu mi jeszcze zostało...co prawda mam coś na oku i chciałbym to pokazać ale nie mam pojęcia jak wstawić zdjęcie na forum...
Ps cena wyżej podana za usługę blacharsko-lakiernicza obejmuje też piaskowanie całego podwozia+konserwacja... |
|
|
|
 |
Ajron
Forumowicz

|
Wysłany: 22-01-2021, 20:10
|
|
|
Skorzystaj z jakiegoś hostingu i wstaw tu bezpośredni link do zdjęcia (najlepiej w tagach).
Przykład:
Kod: | [IMG]http://www.dowolny_hosting.pl/zdjecie.jpg[/IMG] |
Osobiście polecam https://zapodaj.net - czekam na wrzuty |
|
|
|
 |
Trebor Arokis
Forumowicz
|