|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Poszukiwany, poszukiwana |
Autor |
Wiadomość |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24297 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 20-02-2021, 18:02 Poszukiwany, poszukiwana
|
|
|
Obecna zima oraz powiększenie się rodziny zmusza mnie do poszukiwania czegoś, co sprawnie będzie wozić Krzyżaków w różnych warunkach. I tu prośba o pomoc - bo miałem już plan kupna Chryslera Grand Voyager, ale jednak skłaniam się ku czemuś z napędem na 4 koła.
Zatem priorytety:
- skrzynia automatyczna
- 6 (w konfiguracji 2-2-2) lub ostatecznie 7 osobowe
- duży bagażnik (czyli np. odpada outlander)
- 4x4
- wyglądający jak samochód a nie upośledzone żelazko (czyli odpadają francuzy, toyota, honda, nissan, subaru)
- silnik raczej benzynowy nadający się pod lpg, min. 150 KM
Raczej nic wielkiego jak mercedes vito (ten chyba też nie ma 4x4), do 5m długości.
Czy jest coś na rynku, co mnie zadowoli? Chrylser ma świetne wyposażenie, grzana kierownica czy monitory dla każdego rzędu, fajna sprawa. Ale nie ma 4x4...
Co zaproponujecie? |
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
|
Wysłany: 20-02-2021, 18:50
|
|
|
Krzyzak - istotne informacje : nówka ? max . cena ?
A na razie wybieraj : klik |
|
 |
Bzyk_R1
Mitsumaniak Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
|
|
|
|
 |
Turbocbr
Forumowicz
Auto: outlander turbo
|
Wysłany: 20-02-2021, 22:32
|
|
|
Fiat freemont 3.6 benzyna 280koni 4x4 dobry pod lpg |
_________________ Turbocbr |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 21-02-2021, 16:50
|
|
|
Rozważałem Freemonta, ale w PL jest mnóstwo diesli, ciężko kupić benzynę a bagażnik po rozłożeniu tyłu jest śmiesznie mały. Z listy Uwexa podoba mi się X5 i XC90 - jeśli macie zdjęcia jak wygląda ich bagażnik po rozłożeniu wszystkich siedzeń, to chętnie spojrzę.
Jeśli to jest dobre zdjęcie X5, to nie ma sensu:
tyle samo miejsca mam w maździe i dlatego właśnie chcę zmienić.
Tu np. grand voyager (tylne siedzenia się składają elektrycznie)
ale 4x4 znalazłem tylko 2 w Polsce i to starej generacji, 20 letnie...
Auto na pewno nie nowe - raz już kupiłem nowe auto i nie chcę więcej. Nie ma sensu wydawać takiej kasy tylko dla gwarancji. Wszystko kosztuje koszmarnie a utrata połowy wartości po 3 latach jest ciężka do zniesienia...
Bzyk_R1 napisał/a: | VW T5/T6 | za duży - to jest już jak vito czy inne dostawczaki - aż takiego auta nie potrzebuję |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 21-02-2021, 18:13
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Raczej nic wielkiego jak mercedes vito (ten chyba też nie ma 4x4), do 5m długości. | Panie, cos tu nie gra, Vito w podstawie nie przekracza 4,8 metra, zaś GV ma prawie 5,2metra, pisze bo znam wielu uzytkowników tych aut i opisujac swoje wymagania cięzko znależć coś co Tobie dogodzi, chyba ze jasno napiszesz, zaproponujcie mi DODGE Journej 3.6 (byle żonie zasugerowac ze wszyscy mówi za nim) - pełno tego do wyboru najlepiej po 2012 - silnik po lifcie poprawiony (wczesniejszy miał probley z panewkami) cena ~50 koła, taniej nie ma co
Vito wystepuje z napedem na 4lapy podobnie GV(tutaj najlatwiej modele do 2008, ale one zas strasznie gnija)
XC90 ma podobny bagażnik do x5 po rozlozeniu kanap, chcesz duży autobus niestety nie możesz sie ograniczac do wymiarów poniżej 5metrow
[ Dodano: 21-02-2021, 18:23 ]
xc90 pierwszej generacji ma 4,8 metra takze słabo |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 21-02-2021, 18:23
|
|
|
robertdg napisał/a: | Vito w podstawie nie przekracza 4,8 metra, zaś GV ma prawie 5,2metra | o patrz, tego nie sprawdziłem - vito czy vw bus mi wyglądały na takie landary - tak to jest, jak się idzie ze stereotypami...
głównie mi chodzi o fakt, że czasem można znać auto, którego nigdy nie brałem pod uwagę - przykładowo kolega mi pokazał jakiegoś forda, chyba c-max, w jakiejś wersji, że nawet nie wiedziałem, że jest 7 osobowa
podobnie nie wiedziałem, że jakaś lancia jest odpowiednikiem Town & Country
ten dodge wygląda fajnie i chyba silnik 3.6 wraz z 6AT był najlepszym połączeniem w całej grupie, gdzie je stosowali
muszę Ci podziękować Robercie, bo to nr 1 obecnie na liście - to jest odpowiednik GV czy T&C, ale widać napęd 4x4 stosowany był częściej
edit - za szybko... bagażnik po rozłożeniu tyłu jest taki jak w maździe... więc odpada
 |
|
|
|
 |
Bzyk_R1
Mitsumaniak Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
|
Wysłany: 21-02-2021, 18:47
|
|
|
Hmm...to ja proponuję T5/T6 w 4Motion ABT
Serio przejedź się nimi i zobacz jakie to przyjemne autka. Wcale nie trudne do manewrów. Spory prześwit, mnóstwo miejsca i fajne możliwości konfiguracji. Wysoko się siedzi a i tak powietrza pcha tyle samo. |
_________________ Gdy obowiązek wezwie mnie,
Tam wszędzie, gdzie się pali,
Ty mi, o Panie, siłę daj,
Bym życie ludzkie ocalił.
Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?
STOP HYBRID GO LPG |
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
|
Wysłany: 21-02-2021, 20:38
|
|
|
Złe założenia. Nie ma auta 6 czy 7 osobowego na rynku europejskim z takimi możliwościami przewozowymi i do 5 metrów. No dobra, Multipla, haha. Tym bardziej że sam silnik zajmuje metr. Na przestrzeń osobową zostaje bardzo mało a co dopiero bagażnik.
Pozostaje szukać po rynku amerykańskim, jakieś Explorery etc. Ale to wszystko duże auta po 6 metrów długości więc dłuższe, szersze i cięższe niżeli europejskie vany. Polecam Trafika w wersji Passenger. Tanie, mało pali. Tylko nie ma sensownego automatu.
Bardzo fajne są Viano. One są na sześć osób i każdy ma swój własny fotel. Ale one są w cenie E-klasy. No i są w 4Matic. |
_________________ Niebiańska robota |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 22-02-2021, 07:03
|
|
|
Olivia napisał/a: | Bardzo fajne są Viano | nawet bym się pozbył obrzydzenia do wyglądu, to wszystkie 7 czy 8 egzemplarzy z otomoto (automat + 4x4) mają tylko i wyłącznie diesla 2.2
no i od auta za 100k (8 latek) to bym wymagał chociaż jednego monitora dla 2 i 3 rzędu siedzeń
a tu bida totalna, niektóre nawet skórzanej tapicerki nie mają - każdy komu się dzieciak choć raz zerzygał, to wie jak łatwo sprzątnąć
viano wygląda na coś do zawodowego wożenia ludzi do pracy a nie auto rodzinne
Cytat: | Złe założenia. Nie ma auta 6 czy 7 osobowego na rynku europejskim z takimi możliwościami przewozowymi i do 5 metrów. |
wolałbym 6, bo idealnie się wchodzi do tyłu, kiedy nie trzeba za każdym razem składać siedzenia
5 metrów może przekraczać - jak pisał Robert, Grand Voyager ma 5.2 i wygląda zgrabnie, na mniejszy od dostawczaka vito... byłby idealny, gdyby miał te 4x4
na otomoto 1 sztuka... golas straszny i też wygląda jak do wożenia robotników a nie auto rodzinne
szukamy dalej - rozszerzmy zakres o francuzy... |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
|
Wysłany: 22-02-2021, 09:06
|
|
|
Dariusz - dobrze wiesz, że z Twojego opisu nie ma nic innego niż auto użytkowe w wersji osobowej jeśli chodzi o rynek europejski, gaz do bezpośredniego wtrysku to już też nie jest problem.
Z Twoich wymagań tylko i jedynie Amerykańskie auta spełniają warunki - jest dużo firm, które pomagają, wyszukują, jak chcesz to prześlę Ci kilku pewnych pośredników z obsługa od A do Z - pozostaje kwestia czasu - auto od zakupu byś miał dopiero za dobre pół roku pod domem.
I ja bym na Twoim miejscu o francuzy nie rozszerzał poszukiwań |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
|
Wysłany: 22-02-2021, 10:58
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | - wyglądający jak samochód a nie upośledzone żelazko (czyli odpadają francuzy, toyota, honda, nissan, subaru) |
Za duzo marek odrzuciłeś na starcie przez swoje uprzedzenia , tak samo jak diesla. Pomyśl gdzie zmieścisz sensowną butle LPG w takim samochodzie gdy będzie miał duży silnik i musisz mieć miejsce na schowanie siedzeń i jeszcze chcesz duży bagażnik. |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
Turbocbr
Forumowicz
Auto: outlander turbo
|
Wysłany: 22-02-2021, 19:37
|
|
|
Cytat: | Hmm...to ja proponuję T5/T6 w 4Motion ABT |
Dokladnie mam T5 😀 mega wygodne auto . Czasami wole pojechać gdzieś dalej T5 jak outlanderem .
Może Mitsubishi Grandis |
_________________ Turbocbr |
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
|
Wysłany: 22-02-2021, 21:21
|
|
|
Coś źle szukasz. Tobie potrzebny jest Viano, czyli taka E-Klasa w vanie. A pewnie patrzyłeś na Vito Tourer. Takich z automatem, ciągnących na cztery koła w skórze jest większość. Nawet z wypożyczalni z których bierzemy auta takie dostajemy.
Na samym lotnisku w Lipsku po wypożyczalni stoi takich 10 wycofanych z eksploatacji ze względu na wiek.
Tutaj przykładowe auto tego typu : https://www.mobile.de/pl/.../318215617.html |
_________________ Niebiańska robota |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 23-02-2021, 07:50
|
|
|
Zdaję sobie sprawę, że będzie ciężko. Chyba faktycznie pozostanę przy pierwotnym wyborze - jakiś Grand Voyager/Town&Country albo odpowiedniki od Dodge czy Lancia.
Mercedesy mi się nie podobają - z boku wygląda jak złamany a za cenę tego z linka mogę mieć nowego Tiguana Allspace z boxe na dach
Będę jeszcze musiał XC90 na żywo obejrzeć, bo to właściwie jedyne auto, które jeszcze konkuruje. |
|
|
|
 |
|
|