Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CS3A 1.6] Lancer nie odpala
Autor Wiadomość
gieldomaniak07 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 2006 1.6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-11-2023, 17:12   [CS3A 1.6] Lancer nie odpala

Hej, nie odpala mi moje auto, głównie przez moją głupotę. Chciałem umyć lekko silnik bo był strasznie zakurzony i brudny. Spryskałem go jakimś płynem do mycia okien i wytarłem mikrofibrą. I jeszcze psik tu, psik tam i chyba było o tego jeden psik za dużo :badgrin: Pytanie co mogłem popsuć że auto kręci, kręci ale załapać nie chce. Prawdopodobnie drobinki płynu dostały się gdzieś do przewodów ale nie wiem czy zepsułem cewkę zapłonową czy świecę zapłonową czy pół silnika będzie do wymiany :lol: I teraz odczekać dzien, dwa aż wyschnie w garażu czy może suszarką ogrzać jakieś miejsca które mogły zawilgotnieć, czy to coś pomoże czy popsuję jeszcze bardziej?

Wrzucam 2 zdjęcia silnika.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 01-12-2023, 17:08   

Zawsze się zaczyna od sprawdzenia czy jest iskra - zdejmij jakąś fajkę, podłącz byle jaką świecę (nie musi być ta z silnika), dotknij masą świecy do masy silnika, niech ktoś kręci a ty obserwuj iskrę.
Posprawdzaj bezpieczniki, poodłączaj i podłącz z powrotem wszystkie kostki elektryczne.

sylwek108 
Nowy Forumowicz

Auto: miitsubishi outlander 2,0 lpg
Wysłany: 02-12-2023, 07:28   

gieldomaniak07 napisał/a:
teraz odczekać dzien, dwa aż wyschnie w garażu

następnym razem myj na świeżo odpalonym silniku, nie występują różnice temperatur a po myciu silnik jest na tyle ciepły ze sam wysycha. jeżeli podczas mycia zgaśnie będziesz wiedział orientacyjnie gdzie szukać ,,wodnego,,problemu. teraz suszarka i szukaj wilgoci w ukrytych miejscach

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 02-12-2023, 18:18   

Z doświadczenia powiem, że nie leje się wody na 3 rzeczy:
- aparat zapłonowy albo cewki
- przepustnicę
- alternator.

gieldomaniak07 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-12-2023, 18:34   

Ja nawet nie chciałem tyle co go myć, tylko z wierzchu trochę spryskać płynem i wytrzeć mikrofibrą z tego kurzu, błota i resztek tłustego oleju. Ale jak prysnąłem to poleciało widocznie gdzieś tam gdzie nie powinno i zwaliłem sprawę.

No teraz to już tylko wilgotną ściereczką będę coś przecierał i używał pędzelków i odkurzacza. A najlepiej w ogóle się nie dotykać i darować sobie jakieś mycie wodą :lol:

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 02-12-2023, 19:52   

gieldomaniak07 napisał/a:
No teraz to już tylko wilgotną ściereczką będę coś przecierał i używał pędzelków i odkurzacza. A najlepiej w ogóle się nie dotykać i darować sobie jakieś mycie wodą :lol:

Zmywacz do hamulców w sprayu. Puszka kosztuje między 8 a 15 zł ( na necie, w sklepie stacjonarnym różnie). Zmywa cały syf, co skapie to skapie, reszta po chwili odparuje.

Krzyzak napisał/a:
Z doświadczenia powiem, że nie leje się wody na 3 rzeczy:
- aparat zapłonowy albo cewki
- przepustnicę
- alternator.

Wiesz, widziałem już kiedyś pewnego "mondrego" człowieka, który na rozgrzany, prosto po ponad 200 km trasie (tak wyszło potem z rozmowy), silnik użył karchera. Dobrze, że miałem w fonie numer do znajomego laweciarza, to gościowi podałem :mrgreen:
I o dziwo, facet wcale nie lał wody na alternator ani układ zapłonowy ;)

kipp3r 
Nowy Forumowicz

Auto: Evo 9 Evo 5
Wysłany: 03-12-2023, 11:05   

Od zawsze myje 4g63 karcherem i nigdy nie było probielmu, ale weź kontaktspray i popsikaj wszystkie kostki w zasięgu wzroku, w końcu trafisz

gieldomaniak07 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-12-2023, 12:29   

Cytat:

Zmywacz do hamulców w sprayu. Puszka kosztuje między 8 a 15 zł ( na necie, w sklepie stacjonarnym różnie). Zmywa cały syf, co skapie to skapie, reszta po chwili odparuje.

Tak, będę musiał zakupić. Ciekawe bo widzę że do odtłuszczania przed malowaniem się też nadaje taki zmywacz do hamulców.

[ Dodano: 03-12-2023, 12:31 ]
kipp3r napisał/a:
Od zawsze myje 4g63 karcherem i nigdy nie było probielmu, ale weź kontaktspray i popsikaj wszystkie kostki w zasięgu wzroku, w końcu trafisz

Taki będzie ok? https://www.motochemia.pl...-p-1329703.html
Czy zwykły K2 starczy?
Jutro będę suszył suszarką, jak nic nie pomoże to użyję kontakspray'a. Na tą świecę też można prysnąć czy to tylko do kostek?

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 03-12-2023, 13:06   

Raczej to :
https://www.motochemia.pl...0ml-p-4740.html
albo coś w tym stylu.

kipp3r 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-12-2023, 14:39   

Najzwyklejszy może być ze stacji spray do styków, on również wypiera wodę . Świece wykręć i albo opalarka albo małym palniczkiem wygrzej bo mogły się już zalać po wielu próbach.

gieldomaniak07 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-12-2023, 19:02   

Ok kupie tego Boll Kontakt Spray.
A to na dole na drugim zdjęciu do wrzuciłem to świeca czy cewka zapłonowa? Bo chyba tam trochę mogło prysnąć cieczy.
Ostatnio zmieniony przez gieldomaniak07 04-12-2023, 13:10, w całości zmieniany 1 raz  

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 03-12-2023, 19:29   

Na drugim zdjęciu to widać m.in. kolektor ssący, wydechowy, pompę ABS, pokrywę zaworów, węże podciśnieniowe i cewki... Świece masz wkręcone pod cewkami (i fajkami), nie widać ich.

gieldomaniak07 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-12-2023, 13:29   

Właśnie mechanika to nie moja działka, więc chyba skończy się że wezwę lawete i niech wiezie do mechanika i niech podłączy pod elma obd2 i będzie widać błędy.

I co to jest zaznaczone na czerwono? Bo tam też drobinki płynu mogły się dostać :(

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 04-12-2023, 14:24   

Sonda lambda, bez związku z uruchomieniem silnika.

kipp3r 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-12-2023, 17:36   

Ogólnie dziwne że popsikanie wodą go unieruchomiło. Coś mi się wydaje że to jakiś przypadek a problem leży gdzie indziej

Odpowiedz do tematu