Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Matejko
10-04-2006, 13:17
tlucze
Autor Wiadomość
hermegiliusz
[Usunięty]

Wysłany: 05-12-2005, 14:01   tlucze

Witam wszystkich forumowiczow, mam problem z moja Carisma. Problem wyglada nastepujaco: otoz strasznie cos tlucze z tylu. Dzieje sie to oczywiscie podczas jazdy na nierownosciach. Nie sa to amortyzatory (bylem na sprawdzeniu, sa ok) jedynie wymienilem gumki drazka stabilizatora z tylu. Reszta podobno ok, ale nadal tlucze. I to tak, ze momentami szlag mnie trafia. Czy ktos z Was spotkal sie z podobnym przypadkiem? Co to moze byc? Z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi. Pozdrawiam

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-12-2005, 14:51   

u mnie jest to samo...ten typ tak ma i tego sie nie zmieni :P

Ewentualnie popatrz w jakim stanie są gumy w kielichach amortyzatorów, ale raczej to nie to...poprostu wali i już :)

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 05-12-2005, 16:48   

eeeeee jak wali to mozesz jeszcze wymienic gumy w wahaczach wzdluznych (takie srednicy ok 10cm)
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 06-12-2005, 06:17   

Napewno ten typ tak nie ma trzeba powymieniać wszystkie gumy i jeszcze raz sprawdzić amory.

hermegiliusz
[Usunięty]

Wysłany: 06-12-2005, 11:16   

Bylem na sprawdzeniu zawieszenia w serwisie i mowia, ze wszystko w porzadku jesli chodzi o stan gum, takze raczej to nie to. Juz sam nie wiem

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 06-12-2005, 14:28   

A sprawdzales podstawe tluczenia tylu w Carismach jakimi sa tylna polka i klapa bagaznika (a konkretnie zamek)?

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 07-12-2005, 08:34   

Czsami gumy w zawieszeniu wygladaja na ze sa dobre, ale nie trzymają tak ja nowe sa poprostu miekkie, wypracowane i sie wtedy tłucze.
Ja wymieniłem sworznie na wachaczach z przodu, i teraz słuysze jak mi z tyłu soebie stuka, moze nie wali ale stuka. Napewno jedna guma w wachaczu tak jak pisze Matejko jest lekko spuchnieta, i tak samo jest z gumą w kieliichu amorka, prawdopodobnie jeszcze gumy w okolicach drązka stabilizatora hałasują.
Co do tylnej połki to ostanio gosc pakujac mi letnie koła do bagaznika wpychał na siłe, nie chciało sie zmiescić i cała połke z głośnikami wyrwał mi lekko do góry. Stanał i pyta sie mnie czy ja wszytkie 4 koła przywiozłem w bagazniku....hmmm no i teraz znowu połka piszczy, musze postarać sie zrobic jakieś mocniejsze zatrzaski.
A w klapie bagaznika brakowało mi kilku wktetów i plastiik tez hałasował podczas jazdy. radze wszytko spokojnie obekrzeć, mozna duzo ciekawych rzeczy znalesc.
Pozdrawiam
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

alex
[Usunięty]

Wysłany: 09-12-2005, 07:29   

Ja w swoim miałem również stuki z tyłu okazało się, że to półeczka ... radzę dalej stopniowo eliminować, ale sprawdź półke i klapę.
Pozdrawiam

chwalow
[Usunięty]

Wysłany: 09-12-2005, 11:33   kielich

a ja jednak obstawiam kielich amortyzatora...tłucze na nierównościach pionowych (głeboka dziura) czy na lekkich falowaniach także?
pozdro

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 09-12-2005, 12:20   

po raz nie wiem który: u mnie w Galancie tłuką się amortyzatory tylnej klapy; jest to dokuczliwe tylko zimą, bo latem gaz ma inne ciśnienie i się odpowiednio rozpycha - jak masz 5 drzwi, to bym to sprawdził - odgłosy smiesznie dobiegają z miejsca, w którym wychodzą tylne pasy

chwalow
[Usunięty]

Wysłany: 09-12-2005, 13:41   hmm

Wiesz Krzyżaku : to całkiem prawdopodobne bo u mnie i w Lancerniku i Carismie zimą coś delikatnie postukuje z tyłu, ale jeśli kolega mówi że to aż tak mocno tłucze.? czy to możliwe?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 09-12-2005, 13:43   

Słychać to tak, jak typowe stukanie amortyzatora - do tego wredne, bo występuje wtedy, kiedy tylna klapa się kołysze, czyli na dziurach itp. i od razu się to kojarzy z amortyzatorami zawieszenia.

chwalow
[Usunięty]

Wysłany: 09-12-2005, 13:58   hm

Taki metalowy troszke stukot?? bo czasami wystepuje u mnie coś takiego jak jest chłodniej i deszcz pada w lecie. Jakby się ktoś strzelał ze sprężyny - niewiem jak to opisać.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 09-12-2005, 14:05   

Zamek klapy?

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 09-12-2005, 15:29   

eeee to strzelanie w carismie to ROMEL kiedys wytlumaczyl poprostu podczas jazdy zbiera sie tam syf, a woda deszczowa ten syf wyplukuje i sprezyna jakby 'strzela'
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Odpowiedz do tematu