Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Uwagi z ostatniej wycieczki...
Autor Wiadomość
Gorzkim
[Usunięty]

Wysłany: 24-06-2007, 19:26   Uwagi z ostatniej wycieczki...

Machnałem ostatnio dluzsza trase moim cz3 i mam kilka obserwacji :lol:
W warunkach autostradowych autko spaliło mi srednio ok 7,6 litra (predkosc 140-170 non stop). Z właczona klima udalo mi sie osiagnac maksymalne predkosci: na benzynie 98 - licznikowe 192km/h, na benzynie 95 - 182km/, choc czuje sie ze to 1,3 pojemnosc i powyzej 160 trzeba miec sporo cierpliwosci;)

Z innych ciekawostek - 'utopilem' kluczyk od auta (spedzil w wodzie kilkanascie minut) i mialem lekkiego stresa czy zadziala, ale okazuje sie ze bezproblemowo (wlacznie z pilotem :lol: )

No i tyle :mrgreen:
Pozdrawiam!

Grasshopper
[Usunięty]

Wysłany: 24-06-2007, 20:42   Re: Uwagi z ostatniej wycieczki...

Gorzkim napisał/a:
choc czuje sie ze to 1,3 pojemnosc i powyzej 160 trzeba miec sporo cierpliwosci;)

Jeżeli cierpliwością ktoś nie grzeszy polecam dłuższe użycie 4 biegu :mrgreen: .

Pozdrawiam.

Gorzkim
[Usunięty]

Wysłany: 25-06-2007, 10:46   

hehe
no krece krece, ale przy 160 to juz 5 chcac nie chcac trzeba wrzucic :mrgreen:

a tak w ogole, to uwaga o tym rozpedzaniu sie powyzej 160 byla czysto obiektywna :lol: - i tak uwazam ze ten silnik (1,3) to znakomity kompromis miedzy osiagami i spalaniem i mimo ze wczesniej jezdzilem autami z nieco wiekszymi silnikami, z tego jestem baaardzo zadowolony :biggrin:

pozdrawiam raz jeszcze!

Grasshopper
[Usunięty]

Wysłany: 25-06-2007, 11:17   

Gorzkim napisał/a:
i tak uwazam ze ten silnik (1,3) to znakomity kompromis miedzy osiagami i spalaniem

Popieram w pełnej rozciągłości :].

Pozdrawiam

michalp 
Mitsumaniak
Moderator CZx

Auto: Colt CZ5 1.3, Focus II TDCi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-06-2007, 13:29   

Też się zgadzam :)
Wczoraj np. jakiś dżentelmen z dużo młodszą panną na prawym siedzeniu chciał mi udowodnić, że jego Bora 1.6 lepiej rusza spod świateł. Niestety dla niego "chcieć" nie znaczy "móc".
Hehe, nawet klimy nie musiałem wyłączać :twisted:

Ale powyżej 130 km/h to już misiu nie dawał mu rady :(

Udaje mi się natomiast ostatnio jeżdżąc normalnie* zejść do spalania w okolicach 6,6-7,0, co uznaję za sukces. Mam wrażenie, że colcik się "wyrobił" po 10 kkm - szybszy jest jakiś i oszczędniejszy...

Aha, no i klima - jeszcze nie jechałem żadnym samochodem, który by miał tak wydajny nawiew. Dmucha aż miło.

* - normalnie tzn. spokojnie, ale nie anemicznie.

Grasshopper
[Usunięty]

Wysłany: 25-06-2007, 13:41   

michalp napisał/a:
Udaje mi się natomiast ostatnio jeżdżąc normalnie* zejść do spalania w okolicach 6,6-7,0, co uznaję za sukces. Mam wrażenie, że colcik się "wyrobił" po 10 kkm - szybszy jest jakiś i oszczędniejszy...

Jeszcze dużo potencjału możesz ujawnić w Twoim Colciku :) . Dzisiaj w drodze do pracy mój spalił 5,0 l :mrgreen: .

michalp 
Mitsumaniak
Moderator CZx

Wysłany: 25-06-2007, 13:52   

niech to kule biją :)
same wyzwania w tym życiu, nic na spokojnie :) zawsze jakis target...

Gorzkim
[Usunięty]

Wysłany: 25-06-2007, 17:18   

Cytat:

michalp:
niech to kule biją
same wyzwania w tym życiu, nic na spokojnie zawsze jakis target...

to co może jakies male wspolzawodnictwo? :mrgreen: proponuje zawody - kto osiagnie najnizsze spalanie np w drodze do pracy;)
tylko ze trzeba bedzie jakos wczesniej wyjechac :twisted:

Grasshopper
[Usunięty]

Wysłany: 25-06-2007, 19:32   

Ok, w takim razie ja podaję do wiadomości mój zeszłoroczny rekord 4,7 l/100 km :) . Z góry informuję, że poprawiał go nie będę ze względu na rosnącą liczbę nadpobudliwych kierowców na drogach :mrgreen: .

Pozdrawiam

michalp 
Mitsumaniak
Moderator CZx

Wysłany: 25-06-2007, 21:42   

ja się nie porywam na takie rekordy, bo do pracy mam 70 km i obawiam się, że nim bym tam dojechał ze średnią 4,7 litra/100km, to już musiałbym wracać bo byłaby 17:00 :)

lucasil
[Usunięty]

Wysłany: 26-06-2007, 21:34   

Ja też podzielę się pewnym spostrzeżeniem dot. dłuższych podróży. Przejechałem już ponad 31 tys moim cz3 1.1 i śmiem twierdzić, że włączenie klimatyzacji ma niewielki wpływ na zużycie paliwa na trasie. Przed kupnem ostrzegano mnie, że przy małym silniku będzie to około różnica 1 litra/100km. Bzdura! Często pokonuję jednorazowo trasę 200 km i śmiem twierdzić iż zużycie paliwa w lecie (klima) jest niższe niż w zimie przy temp. 0 st.

MPP
[Usunięty]

Wysłany: 27-06-2007, 18:11   

Mój rekord spalania to 5,4 l na odcinku 20km... jak na 1,5 to niezły wynik.
Choć zauważyłem że dużo trudniej mi jest to osiągnąć na letnich oponach 195'

pati colt
[Usunięty]

Wysłany: 01-07-2007, 19:05   

witam
ja ostatnio odebrałem autko z naprawy - miałem małe spotkanie z daewoo nexia ( nexia do kasacji ) i miałem wrażenie że colt pali jak smok :) . Właściciel warsztatu twierdził że auto za długo stało i stąd takie a nie inne wskazania spalania - miało to zniknąć po zatankowaniu do pełna. Zatankowałem 44 litry 95 i przejechałem na tym 650 km co daje 6,7 litra w cyklu mieszanym . :wink:

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 01-07-2007, 19:59   

Jak stał w zapylonym warstacie, wynień filtr powietrza...... nie poznasz auta....

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

kszyho 
Forumowicz
kszyho

Auto: COLT 1.3 Z30 95KM
Wysłany: 05-07-2007, 11:22   

Witam
W moim samochodzie spalanie na odcinku 160 km przy średniej prędkości 79 km/h wyniosło około 6,7 l/100 km. Bez włączonej klimy. Natomiast w mieście to około 8.8 l/100km. Może to trochę wina szerokich opon bo mam 205.

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu