Czy nowy akumulator moze sie rozladowac ... |
Autor |
Wiadomość |
Artii
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 892 Skąd: Zawiercie/Zabrze
|
Wysłany: 08-01-2006, 11:46 Czy nowy akumulator moze sie rozladowac ...
|
|
|
Czy nowy DOBRY akumulator moze sie rozladowac w samochodzie ktory nie byl przez 2 miesiace odpalany? Samochod stal w garazu przez ten caly czas a akumulator ma 4 miesiace?
Zakładam ze w samochodzie nie ma zadnych zwarc. Nawet alarm byl odlaczony . |
|
|
|
 |
adams12 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-01-2006, 11:57
|
|
|
o ile mi wiadomo to brak jakiegokolwiek poboru pradu przez dluzszy czas nieuzywania
akumulatora wplywa na jego szybsze zasiarczenie
kumpel mial nowiutkiego bosha, mial wypadek, auto poszlo na kasacje - ale aku wyjal bo nowego szkoda
trzymal w szafie - po kilku miesiacach aku strasznie spuchl - wyczujesz to przesuwajac palcami
po bocznych sciankach - tych krotkich. w konsekwencji byl do wyrzucenia (tudziez na wymiane za nowy) |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 08-01-2006, 12:52 Re: Czy nowy akumulator moze sie rozladowac ...
|
|
|
Artii napisał/a: | Czy nowy DOBRY akumulator moze sie rozladowac w samochodzie ktory nie byl przez 2 miesiace odpalany? Samochod stal w garazu przez ten caly czas a akumulator ma 4 miesiace?
TAK tak TaK tAk Jawohl of course - jak wpadniesz na pomysł jak to jeszcze powiedzieć to powiedz ale może. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 08-01-2006, 18:09
|
|
|
Dokladnie. Przy dluzszym postoju samochodu powinno sie utrzymywac aku naladowane przez doladowywanie go co 2 tygodnie...... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 08-01-2006, 18:34
|
|
|
dlatego wyjezdzajac gdzies na dlugo warto zostawic kluczki u zaufanej osoby aby co jakis czas przegonila auto po drogach. |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Mar 2005 Posty: 999 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 08-01-2006, 19:29
|
|
|
arturro napisał/a: | dlatego wyjezdzajac gdzies na dlugo warto zostawic kluczki u zaufanej osoby aby co jakis czas przegonila auto po drogach. |
Niedoczekanie!! Żony i samochodu sie nie pożycza
Akku nawet odłaczony moze sie rozładować przez prąd upływu, bo nie jest źródłem idealnym. Podejrzewam, że ostatnie mrozy przy tym mu pomogły. |
|
|
|
 |
Artii
moderator mitsumaniak

|
Wysłany: 09-01-2006, 10:41 Re: Czy nowy akumulator moze sie rozladowac ...
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Artii napisał/a: | Czy nowy DOBRY akumulator moze sie rozladowac w samochodzie ktory nie byl przez 2 miesiace odpalany? Samochod stal w garazu przez ten caly czas a akumulator ma 4 miesiace?
TAK tak TaK tAk Jawohl of course - jak wpadniesz na pomysł jak to jeszcze powiedzieć to powiedz ale może. |
Jak mam rozumiec przez drugi czlon zdania Twojej wypowiedzi hubeert? |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 09-01-2006, 10:46
|
|
|
gdybys znał jeszcze jakiś obcy język Artii - sooorry chciałem być dowcipny i nie wyszło |
Just think...
. |
|
|
|
 |
zulu [Usunięty]
|
Wysłany: 09-01-2006, 22:27 Re: Czy nowy akumulator moze sie rozladowac ...
|
|
|
W moim byłym VW od nowości było tak, że jak nie jeździł 2 tyg ( a zdarzyło się to parę razy przy wyjazdach służbowych) to już nie zapalał bo aku zdechł. Nigdy mi się nie chciało robić szczegółowego śledztwa którędy prąd uciekał ale:
- nie był to alarm (odłaczanie nie pomagało)
- mogł to być immobilizer
- prawdopodobnie byl to badziewiasty wzmacniacz antenowy albo podtrzymanie pamięci stacji w raczej kiepskim radioodtwarzaczu.
Jakby nie liczyć, to w 1 miesiąc 30Ah rozładowałoby się przy prądzie upływu około 40mA tylko, nie licząc prądu samorozładowania, jak wspomnial Moominek. |
|
|
|
 |
ROMEL
Mitsumaniak wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Pomógł: 32 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 904 Skąd: Strzelin
|
Wysłany: 10-01-2006, 07:38
|
|
|
hehe,,, nawet w przypadku reklamacji takiego akumulatora (NIEUZYWANEGO) MOŻESZ MIEĆ PROBLEMY Z PRZYJĘCIEM.... poprostu to jest podciągane do nie przestrzegania instrukcji obsługi i uzytku ...
Na akumulatory trzeba uważać... różne rzeczy sie z nimi potrafią dziać - najgorsze równiez - czyli :BUMMMM" pod maską....
pozdro |
_________________ COLT 1,8 16V GTI 91` C58
COLT 1,6 16V GTIS 91` C53
COLT 1,3 12V 96` CJ0
CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ... |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 10-01-2006, 08:15
|
|
|
ROMEL napisał/a: | hehe,,, nawet w przypadku reklamacji takiego akumulatora (NIEUZYWANEGO) MOŻESZ MIEĆ PROBLEMY Z PRZYJĘCIEM.... poprostu to jest podciągane do nie przestrzegania instrukcji obsługi i uzytku ...
|
z przyjeciem nie bedzie zadnego problemu...., jesli nie sprawdza od razu ze jest poprostu rozladowany to go wysla "gdzies tam" gdzie go sprawdza, naladuja i odesla z rachunkiem za naladowanie. |
|
|
|
 |
Artii
moderator mitsumaniak

|
Wysłany: 10-01-2006, 08:38
|
|
|
Nie no przeciez nie bede reklamowal tego aku.
Naladuje go no ale jesli sytuacja sie bedzie powtarzala latem po kilku dniach nieodpalanego bolida to przeciez tak nie moze byc.
Moj misiek ma 1,5 roczny aku i chodzi bez zarzutu. No fakt dluzej niz 5 dni to chyba nie stal bez odpalania no przynajmniej sobie nie przypominam. |
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24296 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 10-01-2006, 09:28
|
|
|
Konkludując - zależy od aku. Generalnie może, ale jak miałem aku Juasa (wsadzany w ASO i na 1 montaż) to Galant stojąc 6 tygodni odpalił bez żadnych problemów. Teraz nigdy nie stoi dłużej niż 2 tygodnie, ale mam już aku Banner (w tej chwili 4 letnie) i też nie ma problemów - niezależnie od warunków pogodowych. Notabene Juasa padł mi w czerwcu. |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3974 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 10-01-2006, 10:47
|
|
|
Zależy od aku...
w Colcie - akumulator co przyjechał z Berlinowa, w którym dolałem wody, bo płytki było widać i nie ładowałem - po tygodniu odpala na dotyk
w Runnerze - nowy akumulator (co prawda alarm, pamięć radia) ale żeby nówkę już trzy razy ładować? |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1056 Skąd: się biorą dzieci ???
|
Wysłany: 10-01-2006, 14:09
|
|
|
Wystarczy , że fabrycznie go nie uformowali albo zrobili to źle i akku może może dać zada .
Pytanko - czy teraz wszystkie akku są sucho-ładowane (formowane (czy też formatowane ?? )) ??
Ja bym i tak go reklamował bo to tak nie powinno być !!! |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
|