Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS ALL] Komputer w MSS
Autor Wiadomość
slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 03-09-2007, 14:42   [MSS ALL] Komputer w MSS

Mam kilka pytań związanych z komputerem montowanym w Space Star 2003 r :
1. standardowo mam trzy tryby wyświetlania - średnie spalanie, średnia prędkość, dystans do następnego tankowania - nie ma wskazania czasowego spalania?
2. w jaki sposób komp przelicza spalanie na 100 km?
3. w jaki sposób resetuje się kompa po zatankowaniu paliwa? Od wczorajszego zatankowania wskazania komputera są takie same (tzn. że przejadę jeszcze ~20 km), mimo że Misiek jest zatankowany do pełna - trzeba robić jakiś reset czy Misiek sam się "resetuje"??
4. nie mając fabrycznego radia (ja mam więc dla mnie to nie problem, ale pytam z ciekawości) jak przełącza się pomiędzy wkazaniami wyświetlacza kompa?
5. do czego służy lewy skrajny przycisk przy wyświetlaczu kompa?

Ma ktoś może instrukcję obsługi do MSS? Nie chodzi mi o serwisówkę, bo ta jest do ściągnięcia z forum, ale o instrukcję którą się dostaje razem z nowym autem.
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 22-12-2015, 22:54, w całości zmieniany 1 raz  

Potek 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 Classic
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-09-2007, 15:01   

slo_mo napisał/a:
Mam kilka pytań związanych z komputerem montowanym w Space Star 2003 r :

slo_mo, no wiesz było już o tym ze 100 razy

TUTAJ masz jedną z dyskusji a jak trochę poszukasz to znajdziesz więcej :)

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 03-09-2007, 15:21   

Dzięki, ale nie na wszystkie pytania znalazłem odpowiedzi.

Ciągle nie mam odpowiedzi na moje pytania numer 2 i 3 :?

Potek 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 Classic
Wysłany: 03-09-2007, 15:48   

slo_mo napisał/a:
2. w jaki sposób komp przelicza spalanie na 100 km?

z danych komputera silnika (spalanie chwilowe obliczane na podstawie... no właśnie tego nie wiem) jak zresetujesz wskazanie spalania zobaczysz że co jakieś 30 sekund wyświetlacz pobiera dane z komputera silnika na temat spalania chwilowego i na tej podstawie oblicza spalanie średnie na 100 km. Wyglada to tak że jak pomiar po resecie będzie np. podczas ruszania to spalanie na wyświetlaczu będziesz miał bardzo wysokie, jak pomiar po resecie wypadnie podczas postoju to spalanie bedziesz miał bardzo niskie. Wszystkie te pomiary są uśredniane i pokazują się na wyświetlaczu jako spalanie na 100km. Jeśli rzadko resetujesz średnie spalanie to w zasadzie nie będzie na nim widać zmian.

slo_mo napisał/a:
3. w jaki sposób resetuje się kompa po zatankowaniu paliwa? Od wczorajszego zatankowania wskazania komputera są takie same (tzn. że przejadę jeszcze ~20 km), mimo że Misiek jest zatankowany do pełna - trzeba robić jakiś reset czy Misiek sam się "resetuje"??

powinien sam sie zresetować przy zatankowaniu do pełna... nie znam innego sposobu na resetowanie tego wskazania. może masz zaśniedziałe jakieś styki w okolicach zbiornika paliwa :?

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 03-09-2007, 16:24   

Potek napisał/a:

slo_mo napisał/a:

powinien sam sie zresetować przy zatankowaniu do pełna... nie znam innego sposobu na resetowanie tego wskazania. może masz zaśniedziałe jakieś styki w okolicach zbiornika paliwa :?

No właśnie tak się zastanawiam...
Pierwszy raz jak tankowałem to komp zresetował mi się natychmiast, za drugim razem reset był po ~15 minutach, a teraz przy trzecim tankowaniu i po dwóch dniach resetu nie ma :-X
Może MSS tak mają??

NRQ
[Usunięty]

Wysłany: 03-09-2007, 16:48   

slo_mo napisał/a:
Może MSS tak mają??

Mój tak nie ma. Zaraz po nalaniu nawet przed odpaleniem silnika komputer pokazuje zaktualizowany zasięg (domyślam się że na podstawie średniego spalania) i nigdy nie zdarzyło mi się czekać na reset.

Za to zimą pozostałe dwie wartości potrafiły stawać w miejscu i nie reagować dopóki nie wyłączy się stacyjki na moment. W lato nic takie nie występowało.

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 03-09-2007, 19:34   

W takim razie podejrzewam usterkę.
Ma ktoś może pomysł gdzie może tkwić przyczyna i jak ją usunąć??
Wizyta w ASO, z powodu przypuszczalnie dużych kosztów, to ostateczność....

zielas36
[Usunięty]

Wysłany: 03-09-2007, 20:01   

slo_mo napisał/a:
W takim razie podejrzewam usterkę.
Ma ktoś może pomysł gdzie może tkwić przyczyna i jak ją usunąć??
Wizyta w ASO, z powodu przypuszczalnie dużych kosztów, to ostateczność....

u mnie tez sie nie zawsze sie resetuje. Czasami od razu, a czasami jezdze z tym komunikatem (0 km) przez kilka dni...

najchetniej to bym w ogole wylaczyl te funkcje (gdyby sie dalo :) ). Ten stan, ktory ona wskazuje do nastepnego tankowania malo ma wspolnego z rzeczywistascia... A jak sie zbliza rezerwa to i tak wlacza sie kontrolka :)

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 04-09-2007, 11:26   

Uffff...to mnie trochę uspokoiłeś :biggrin:
Ja osobiście nie cierpię jak nie działa mi w coś w samochodzie, a tym bardziej denerwują mnie takie pierdółki - jak coś jest to ma działać :twisted:

Ktoś wie gdzie szukać przyczyny "usterki"??

Moominek 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Wysłany: 04-09-2007, 20:12   

slo_mo napisał/a:
Może MSS tak mają??

Nie wiem, czy wszystkie ale mój czasem też bzikuje. Czasem po tankowaniu nie podaje rzeczywistej wartości dystansu ale zazwyczaj po tankowaniu poniżej połowę zbiornika. Zdarza mu się tak raz na jakiś czas, a przez resztę czasu jest ok.
Może przetrenuj jeszcze ze 2 tankowania i jeśli się nie poprawi to...hmmm, reset przez odłączenie akku na kilkanaście minut?
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉
Ostatnio zmieniony przez JCH 25-01-2008, 23:18, w całości zmieniany 1 raz  

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 04-09-2007, 20:17   

No właśnie, bo może to ma związek z ilością zatankowanego paliwa?
Pierwszy raz nalałem prawie cały bak - wskazania kompa zresetowały się praktycznie natychmiast. Ostatni raz natomiast nalałem tylko za 50 zł i reset nie nastąpił do dzisiaj (po 2 dniach od zatankowania).

menti 
Forumowicz

Auto: Outlander MY2016
Wysłany: 04-09-2007, 21:16   

Moominek napisał/a:
[quote="slo_moMoże MSS tak mają??

Nie wiem, czy wszystkie ale mój czasem też bzikuje. Czasem po tankowaniu nie podaje rzeczywistej wartości dystansu ale zazwyczaj po tankowaniu poniżej połowę zbiornika. Zdarza mu się tak raz na jakiś czas, a przez resztę czasu jest ok.
Może przetrenuj jeszcze ze 2 tankowania i jeśli się nie poprawi to...hmmm, reset przez odłączenie akku na kilkanaście minut?[/quote]

U mnie tez komp bzikuje....
Czasami zdarza sie, ze jadąc nic sie nie zmienia tzn. km do przejechania nie ubywa, średnia spalania taka sama....na to rada prosta - wyłączyć silnik (zgasić lampki) i odpalić (mojemu Miśkowi pomaga:) )
Czasami po zatankowaniu (nawet do pełna) nie zmienia się liczba km do przejechania....i aby mieć od razu dobre (to dobre w " " - bywa różnie) wskazanie można odłączyć aku lub prościej wyciągnąć bezpiecznik (ten od radia). Chociaż nie zawsze mi sie chce otwierać maskę i zauważyłem, że po zatankowaniu do pełna wciąż pokazywał magiczne 0, ale po jakimś czasie mu sie poprawiło i coś tam pokazywał (chyba po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu silnika).

Tak na koniec....osobiście uważam, że komp w MSS to wielka ściema! 1. Mało funkcji 2. Rzadko się zdarza, aby pokazywał rzeczywiste zużycie paliwa (sprawdzam na piechotę zerując licznik i tankując znowu do pełna) 3. Liczba przejechanych km to już zupełna baja....po zatankowaniu do pełna coś tam pokazał i sobie odliczał tylko sęk w tym, że na magicznym 0 zrobiłem jeszcze trochę km i nie wiem, czy jeszcze by trochę nie nastukał (ale boję się zapowietrzyć mojego DiDa - potem trzeba kombinować - super mechanik raz mi zapowietrzył wymieniając filtr paliwa - niby za to płacę, a im szkoda zalać go 200-300ml ropy)

P.S.
mam MSS 2001 DiD

NRQ
[Usunięty]

Wysłany: 05-09-2007, 00:02   

Już jakiś czas temu doszedłem że wskazania komputera to raczej wskazówka czy jedzie się oszczędnie czy nie. Nie ma co brać ich za rzeczywiste wartości bo przekłamania w spalaniu o co najmniej 0,5l to norma. Całe szczęście nie zaniża go a zawyża ;)

Tak samo z dystansem, pokaże 0 a wskazówka potrafi stać na 1/8 baku ale to znaczy że czas rozejrzeć się za stacją by nie stanąć w polu.

I mimo tego uważam że to przydatne urządzenie, pomagające w nauce ekonomicznej jazdy.

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 05-09-2007, 00:38   

W nauce ekonomicznej jazdy to pomogłoby wskazanie pokazujące chwilowe spalanie :P

NRQ
[Usunięty]

Wysłany: 05-09-2007, 00:55   

Ale takie brak. Lepszy rydz niż nic :P W obecnej formie widać czy rośnie czy spada.

Odpowiedz do tematu