Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Opony zimowe do 2.0 Sport
Autor Wiadomość
Alph
[Usunięty]

Wysłany: 02-10-2007, 14:15   Opony zimowe do 2.0 Sport

Witam,

Udało mi się kupić w zamienniku do 16 , felgi stalowe 15 (od Space Wagona), ale mam pytanie czy dobrze czytałem, że jak chce stosować łańcuchy to powinny być opony 195/55 r15, a jak olewam łańcuchy to może być profil 60?

Co wy na to?

Jakie opony polecacie? Michelin,Continental, Yokohama, Dunlop, Pirelli?

Pozdrawiam

Maciek

Seventy7
[Usunięty]

Wysłany: 02-10-2007, 18:13   

W temacie rozmiarów jakie się powinno stosować przy łańcuchach nie mam najmniejszej wiedzy także Ci nie pomogę, natomiast.....jeżeli chodzi o Twoje drugie pytanie:

Alph napisał/a:
Jakie opony polecacie? Michelin,Continental, Yokohama, Dunlop, Pirelli?

Wszystko zależy od Twojego budżetu i wymagań. Ja polecam Ci Kleber'y Krisalp HP. Rozmiar do Lancerka '03 + to 195/60/15. Zjeździłem już dwa komplety (co prawda nie Mitsubishi) i byłem zadowolony. Trakcja i głośność na poziomie co najmniej zadowalającym, poza tym oferują dobry stosunek jakości do ceny (ok. 210 PLN / szt.) Jeżeli masz troszkę więcej grosza to zwróć uwagę na opony fińskiej firmy Nokian, model WR. Razem z kuzynem testowaliśmy je w górach w ubiegłą zimę i byliśmy w szoku jak auto trzyma się drogi zasypanej śniegiem. Gorąco polecam.

Alph
[Usunięty]

Wysłany: 02-10-2007, 18:28   

Witam,

Dziękuję za odpowiedz. Budżet szczęśliwie pozwala mi na najlepsze opony dlatego chce poznać opinie na temat Michelin, Dunlop, Pirelli i Continental?

Pozdrawiam

Maciek

marti33 
Forumowicz

Auto: LANCER KOMBI 2.0 SPORT
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 02-10-2007, 23:20   

Witaj, jak kupiłem swojego miśka to było u nas prawie już po zimie (opony Continental ContiWinterContact TS790 nowe) więc za bardzo nie miałem możliwości aby je przetestować, ale myślę, że warto wydać trochę więcej kasy na lepsze opony. Miałem podobny dylemat przy wyborze letnich opon (kupiłem AC01) i jestem z nich bardzo zadowolony !!!!!!!!!! A jak tam Twój misiek dobija już do 90 tysi :D ( filterki, olej, rozrząd..............)

MisiekNM974 
Forumowicz

Auto: Lancer 2.0 Sport combi 2004
Wysłany: 03-10-2007, 11:31   

Czesc,

ja juz od dwoch sezonow zima jezdze na Pirelli Winter 210 SnowSport 84H. Rozmiar 195/50/16 Opony spisuja sie bardzo dobrze i tylko raz sie zakopalem w oblodzonej koleinie, ale to bylo podczas parkowania na dlugo nieodsniezanej ulicy. Jedyny mankament to zbyt niski profil i jazda zima jest czasami malo komfortowa. Dodatkowo nie jestem pewien czy felga 15 zmiescila by sie ze wzgledu na rozmiar zacisku przedniego hamulca. Jesli tak, to bylo by bardziej wygodnie. Tak jak wyzej pisalem opony spusuja sie swietnie, ale nie moge ich z innymi porownac, bo sa to moje pierwsze tak dobre zimowe opony. Dwa lata temu w testach ADAC zajely 2 miejsce tuz za Michelin lub Bridgeston (nie pamietam).
Kupilem je w Niemczech w salonie Mitsubishi i za caly komplet ze stalowymi felgami zaplacilem 700 Euro.

Pozdrawiam

glowix
[Usunięty]

Wysłany: 06-10-2007, 20:35   

Bridgestone to pewnie LM25...

Takie wlasnie mam (195/50/16). Trakcja bez zarzutu, komfort... dla mnie ok. Jak komus zalezy na komforcie to nie kupuje obnizonego samochodu :-)

Alph
[Usunięty]

Wysłany: 08-10-2007, 15:29   

Witam,

No właśnie waham się pomiędzy Continentalami, a Pirelli. Letnie mam takie same jak ty (Yokohama), mój Lancerek dobija juz do 110 000, trochę śmigam więc prawie nonstop (tak mi się wydaje) jestem na przeglądach. Rozrząd juz robiłem (wszystko na oryginałach) w Auto TW i jestem strasznie zadowolony i naprawdę robią śwuetnie, a co do kosztow to jest spory 3000 pękają spokojnie. Ostatnio też wymieniałem tarcze z przodu i ku mojemu zdziwieniu (chciałem kupić sportowe) nie żadnego wyboru oprócz oryginalnych za 1200 zł.

Pozdrawiam

Maciek

marti33 
Forumowicz

Wysłany: 08-10-2007, 19:35   

Witaj, ja też już wymieniałem rozrząd, świece, filtry w ASO w Gdańsku, koszty..... no trudno do przeżycia dostałem 10% rabatu :D . Proponowano mi wymianę w kilku warsztatach za 700 - 800 pln ale myślę,że nie bardo wiedzieli o czy mówią, nawet w IntrCars nie mieli wszystkiego do wymiany rozrządu a cena całości podobna jak w ASO. Teraz zastanawiam się nad olejem do skrzyni............. może MOTUL zobaczymy ?

Alph
[Usunięty]

Wysłany: 08-10-2007, 20:23   

Moja mam, śmieje się ze mnie, że duży chłopiec, to droga zabawka. Ja się pocieszam, że żeby jeździć komfortowym szybkim (chociaż już mi się maży Outlander TURBO:-)) to trzeba płacić.

Teraz waham się czy nie zacząć tankować BP Ultimate, czy odczuję różnicę oprócz kieszeni.

Pozrawiam,

Maciek

marti33 
Forumowicz

Wysłany: 09-10-2007, 18:08   

Witaj, ja mam podobnie, żona gada, że ma dwa misie i obydwa kosztowne w utrzymaniu :D . A co do paliwa z BP 98..... to jest spora różnica na + POLECAM ja od początku na takim śmigam, raz nalałem 95 na NESTE i lipa :( . Ale zadziwiło mnie paliwo na duńskich stacjach 92 oktany, co na tym jeździ ? kosiarki do trawy ?

Alph
[Usunięty]

Wysłany: 09-10-2007, 19:11   

Witam,

No to chyba spróbuje:-) Jutro lecę do Katowic.

Pozdrawiam

Maciek

glowix
[Usunięty]

Wysłany: 10-10-2007, 19:59   

1) Alph, delikatnie jezdzisz. Ja mam tarcze jutro do zrobienia przy przebiegu 44000 :-)
Zaskoczyles mnie cena. Moje ASO powiedzialo cos zupelnie innego. Jutro porownamy. Ile z tego 1200 to tarcze/klocki, a ile robocizna?

2) marti33, co do benzyny... Bzdura. 98 powoduje tylko dziure w portfelu i 0.5 psycho-konia... Mam znajomego, ktory pracowal dlugo w laboratorium kontroli paliw... Nasza krajowa 95 spelnia wszystkie normy. A jak trafisz na stacje, ktora oszukuje to zaden Ultimate nie pomoze (kiedys trafilem Ultimate'a w Krakowie takiego, ze nie poznalem odglosu swojego silnika). Komputer tez nie wykorzysta 98. Dodatkowo niezaleznie czy Neste, czy Shell, w Polsce wszyscy i tak kupuja z dwoch wiodacych rafinerii.

I tak np. na Ursynowie w stolicy Neste, Orlen, BP, wszystkie sa ok. Jak raz zatankowalem przy Galerii Mokotow Corolke (czas jakis temu) to z dodatkowym uszlechetniaczem modlilem sie, zeby wypalic to jak najszybciej i zalac cos innego... Jak bys gwozdzi nasypal w gary.

Jedyne co ma troche sensu przy "lepszych" benzynach to uszlachetniacze, ktore podobno pomagaja w spalaniu. Podobno silnik czystszy itd. Jak juz ktos musi to mozna by sie zastanowic nad Suprema 95, albo V-Power 95. Chociaz kiedys tego nie bylo i japonczyki robily 300-400 tysiecy kilometrow... :lol:

Moim zdaniem to marketingowa sciema.

Alph
[Usunięty]

Wysłany: 10-10-2007, 20:16   

Witam,

Spokojnie, nie spokojnie, ostro do przodu, a ze względu że głównie w trasie wolniej idą tracze. W Warszaiwe 1200 (netto) obejmowało (jeżeli dobrze pamiętam) 200 robocizny, 200 klocki i 800 tarcze, ale żałuję że nie ma nic lepszego.

Wogóle moim marzeniem jestEvo w wersji kombi:-)

Maciek

glowix
[Usunięty]

Wysłany: 10-10-2007, 20:23   

Japonia... tam evo IX kombi bylo :-)

Gdzie robiles te hamulce? 'TW'?

Alph
[Usunięty]

Wysłany: 10-10-2007, 20:27   

Wiem, ale kierownica z prawej strony.

Hamulce, jak zresztą wszystko robie w Auto TW i naprwdę polecam.

Maciek

Odpowiedz do tematu