|
[Cari 1.9TD] Wyciekajacy olej |
| Autor |
Wiadomość |
ARTURCARI98TD [Usunięty]
|
Wysłany: 02-10-2007, 19:13 [Cari 1.9TD] Wyciekajacy olej
|
|
|
Witam!
Z tego elementu (zaz na czerwono)wycieka mi olej i mam kilka pytan?
1. co to jest za element?
2. czy sie to wymienia?
3 czy na tych rurkach gumowych powinny byc zalozone opaski zaciskowe zeby olej nie wyciekal na zewnatrz?
4. no i czy to jest normalne ze z tego elementu z powietrzem wylatuje olej i jest wsysany przes turbo (zaz na zolto)?
Dzieki za odpowiedzi! |
|
|
|
 |
Joker82 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-10-2007, 20:48
|
|
|
Mogę Ci tylko powiedzieć, że ja nie mam tam żadnych opasek. Trochę mam tłuste z oleju ale nie widać żeby mi tam gdzieś wyciekał.
To jest chyba jakieś odpowietrzanie komory wału korbowego. Nie wiem co znajduje się w środku tej puszki, to już musi opisać ktoś kto się na tym zna. Nadmiar oleju w tym wynalazku raczej nie wróży nic dobrego jednak mogę się mylić i w tym modelu może to być normalne przy uszkodzonej właśnie tej puszce. Jak się temu dokładniej przyglądnę w moim aucie i wyciągnę jakieś wnioski to coś jeszcze dopiszę. Na razie musisz liczyć na fachowców z tego forum. |
|
|
|
 |
ARTURCARI98TD [Usunięty]
|
Wysłany: 05-10-2007, 18:07
|
|
|
| Dzieki za odpowiedz! W mojm przypadku te wycieki byly coraz wieksze i wieksze az pozakladalem tam opaski. Na moje to mi wyglada na jakis filtr ale niewiem czy to jest normalne ze pluje olejem a jak zdejme opaske z filtra powietsza to wyraznie widac olej w glebi ter rury i dzieki ci jak bys podpowiedzial cos jeszcze na ten temat bo niemam jak podjechac do serwisu a jak sie kogos zapytam to nikt niewie. |
|
|
|
 |
Joker82 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-10-2007, 11:07
|
|
|
No więc sięgłem pamięcią i z tego co sobie przypomniałem to jest to przez wielu mechaników nazywane żartobliwie "odmą". Jest to odpowietrznik skrzyni korbowej. Wyciekajacy olej z tych połączeń może sugerować zużywanie się silnika. Jak będziesz przejeźdżał koło jakiegoś warsztatu mechanicznego to wjedź i zapytaj mechanika. powinien Ci powiedzieć przynajmniej czy mam rację i co jest przyczyną tego wyciekającego oleju, bo ta puszka to chyba w tym przypadku nie jest problemem.
Pozdro. |
|
|
|
 |
ARTURCARI98TD [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2007, 12:08
|
|
|
| Dzieki kolego troszke mi pomogles jak tylko bede mial czas to podjade do jakiegos znachora. |
|
|
|
 |
lukasz4321 [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2007, 12:22
|
|
|
chyba ci sie pierscionki koncza i cisnienie wali ta odma . kumpel mial dokladnie taki problem po takich objawach .
[ Dodano: 12-10-2007, 13:38 ]
ale sprawdz jeszcze cz to ustrojstwo ta odma znaczy nie jest peknieta . bo moze tez miec male pekniecie a takie rzeczy sie zdazaja |
|
|
|
 |
ARTURCARI98TD [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2007, 16:03
|
|
|
| wlasnie spostrzeglem ze mam olej w chlodnicy, czy to tez ma cos wspolnego tymi pierscionkami a Jak mam sprawdzic ta odme bo niewiem czy ona peka w srodku czy co? Bo do mechanika ktory mowi po polsku to chyba predko nie pojade. |
|
|
|
 |
lukasz4321 [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2007, 16:09
|
|
|
masz walnieta uszczelke pod glowica
[ Dodano: 12-10-2007, 17:10 ]
tak na marginesie to gdzie mieszkasz ze do polskojezycznego mechanika nie predko pojedziesz
[ Dodano: 12-10-2007, 17:47 ]
zobacz czy pod korkiem wlewu oleju nie zrobil sie taki bezowy osad takie "maslo" i na bagnecie tez sprawdz , jezeli masz taki osad i olej w chlodnicy to znaczy ze na 99.9% walnela ci uszczelka pod glowica i olej miesza sie z woda . mozesz zdjac przewod z tej odmy ten ktory zaznaczyles na zolto , odpalic silnik z zobaczyc czy przypadkiem za bardzo cisnienie nie sadzi z tej odmy w gore jezeli tak bedzie to znaczy ze twoja kompresja znalazla sie w misce olejiwej a to znowu oznacza walnieta uszczelke . jezeli sprawdzisz to wszystko to naprawde mozesz mysles o zmianie uszczelki |
|
|
|
 |
ARTURCARI98TD [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2007, 17:14
|
|
|
jak zdejmowalem ten przewod to tak pod cisnieniem plulo tym olejem a ta uszczelka to jest jedno to samo co pod glowica czy jakas inna; no i czy tak moge jezdzic
zastanawiam sie czy to nie jest wina oleju byc moze ktos wczesniej jezdzil na mineralnym a ja wlalem pol syntetyk a propo to siedze za granica a w polsce bede gdzies na swieta dzieki! |
|
|
|
 |
lukasz4321 [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2007, 18:38
|
|
|
skoro mowisz ze plulo a nie doslownie sie lalo to jeszcze nic straconego . teraz juz wiem ze napewno masz nieszczelny przewod (ten gorny) a to normalka po kilku latach , wysoka temperatura i olej powoduja to ze przewody parcieja a odmy sie zapychaja , poprostu je wymien i spokoj to raczej nie sa drogie rzecy . a co do oleju w chlodnicy to sprawdz to o czym mowilem wczesniej czy nie masz tego "masla" na korku i bagnecie i porzadnie sprawdz co sie dzieje w chlodnicy jezeli z wody bedzie robilo sie to maslo to wtedy na 100% uszczelka pod glowica .
[ Dodano: 12-10-2007, 19:39 ]
no i odwrotnie tez jezeli z oleju zrobi sie to maslo to terz uszczelka |
|
|
|
 |
ARTURCARI98TD [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2007, 19:27
|
|
|
| Dzieki kolego za informacje! Tego oleju w chlodnicy mam niewiele ale pojezdze jeszcze troche i zobacze co sie z tym bedzie dzialo. mozesz mi jeszcze powiedziec czy to wina oleju jak wczesniej wspomnialem no i czy po wymianie tych elemetow bede musial wyczyscic caly uklad powietrzny. |
|
|
|
 |
lukasz4321 [Usunięty]
|
Wysłany: 13-10-2007, 01:05
|
|
|
| wina oleju to to nie jest ale mimo tego jak bedziesz zmienial olej to wlej polsyntetyk bo czasem w kilku letnich autkach syntetyk potrafi tak wyplukac silnik ze moze zaczac ciec zkazdej mozliwej uszczelki. sprawdz ten gruby przewod od powietrza w ktory wchodzi ten od odmy jak bedzie brudny to go poprostu wytrzyj . |
|
|
|
 |
ARTURCARI98TD [Usunięty]
|
Wysłany: 02-11-2007, 17:57
|
|
|
| Dodam ze cieklo mi wtedy jak mialem padnieta swiece zarowa i jezdzilem z nia troszke po wymianie swiec na nowe przestalo cokolwiek sie z tym dziac i cieknac niewiem czy przypadkiem ten olej w chlodnicy to tez nie jest przez ta swiece bo wszystko wrocilo do normy |
|
|
|
 |
Joker82 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-11-2007, 10:19
|
|
|
| Ja się nie zgodzę z tą uszczelką. Może to równie dobrze być uszkodzona głowica lub mikropęknięcie w bloku silnika. Dymienie z odmy to faktycznie oznaka zużywających się pierścionków. Kiedyś widziałem jak mechanik odpalił auto, odkręcił korek wlewu oleju i pozostawiając go w miejscu gdzie powinien być przykręcony zrobił przygazówkę. Powiedział, że jak korka nie wypluje to nie jest źle. Powinno go wręcz przyssać do otworu. |
|
|
|
 |
ARTURCARI98TD [Usunięty]
|
Wysłany: 03-11-2007, 20:22
|
|
|
| poczym poznac ze to jest glowica albo pekniety blok? odkad spostrzeglen ze mam olej w zbiorniczku zrobilem chyba ze 4000 tys km i po wyczyszczeniu zbiorniczka nie przybylo go tam wiecej i zadaje sobie to pytanie skad on tam sie wziol i dlaczego |
|
|
|
 |
|
|