[2G 95-99] ~Brak iskry na dwóch cylindrach:(pomnocy:(! |
Autor |
Wiadomość |
piotrektoyota [Usunięty]
|
Wysłany: 22-11-2007, 20:29 [2G 95-99] ~Brak iskry na dwóch cylindrach:(pomnocy:(!
|
|
|
Witam mam eclipse 2.0 16V DOHC 4G63 1996r nowy model!Nio i mam taki problem że auto nie chodzi na wszystkie cylindry a mianowicie na 1 i 4 niema iskry czyli na jednej cewce i tak sprawdziłem cewke jest sprawna itp i doszedfłem do modułu i stwierdziłem że niema z niego wyjścia na drugą cewke!zakupiłem moduł lecz po założeniu problem dalej nie rozwiązany moduł jest używany ale podobno sprawny i teraz juz sam nie wiem czy mam reklamować moduł czy szukać usterki gdzie indziej!prosze o pomoc!z góry dziękuje za wskazówki może ktoś miał juz taki problem! |
|
|
|
 |
kiepuczi
Forumowicz
Auto: Eagle Talon Tsi AWD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Lip 2005 Posty: 203 Skąd: Pulawy
|
Wysłany: 22-11-2007, 22:50
|
|
|
zastanawia mnie tylko jedna rzecz, jak znalazles modul zaplonowy w Eclipse jak czegos takiego tam nie ma. NIE MA poprostu pomyliles kolego silniki. Powodzenia. |
|
|
|
 |
piotrektoyota [Usunięty]
|
Wysłany: 23-11-2007, 13:10
|
|
|
to powiedz mi kolego czego może to być przyczyną mój problem?? |
|
|
|
 |
kiepuczi
Forumowicz
|
Wysłany: 23-11-2007, 15:58
|
|
|
cewka albo tranzystor mocy, jesli te elementy sprawdzisz i sa OK, to zerknol bym na czujnik polozenia walkow rozrzadu jesli to 1g |
|
|
|
 |
piotrektoyota [Usunięty]
|
Wysłany: 23-11-2007, 17:10
|
|
|
oki sory to może sie nazywa tranzystor mocy ale sytuacja wygląda tak że cewka na 100%oki a ten power tranzytor już zamieniałem na dwa inne i dalej to samo a po odłączeniu czujnika wałków wogóle niema iskry! |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 23-11-2007, 23:22
|
|
|
piotrektoyota, spróbuj podmienić od kogoś kompa na próbe, jest duże prawdopodobieństwo że Twój zmarł. Pre dni temu kolega Tanaka miał taki sam problem, winny okazał się być ECU. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
tanaka
Forumowicz
Auto: eclipse 2.0 G1
|
Wysłany: 24-11-2007, 17:17
|
|
|
Adaho_krak napisał/a: | piotrektoyota, spróbuj podmienić od kogoś kompa na próbe, jest duże prawdopodobieństwo że Twój zmarł. Pre dni temu kolega Tanaka miał taki sam problem, winny okazał się być ECU. |
bylo tak padl komputerek, tez brak iskry na 1-4 lub czesem slaba iskra
pozdro |
|
 |
piotrektoyota [Usunięty]
|
Wysłany: 25-11-2007, 13:00
|
|
|
Nio to wygląda na to że to jedyna rzecz której jeszcze nie wymieniłem!tylko fachowcy którzy byli u mnie na warzsztacie uznali że to ten power tranzystor!może znacie kogoś tu z okolic śląska kto miałby taką eclipe??bo niemam od kogo podmienić!ale mam znajomego który naprawia komp samochodowe ale niewiem czy da się usunąć tą usterke!a jak można zdiagnozować że to komputer??bo teraz sytuacja wygląda tak po przekręceniu kluczyka w pozycje zapł.po chwili gaśnie check engine i poduszki zapali idzie chwilke na dwa tak ok 10 sek i po chwili zapala się kontrolka check i gaśnie!i tak cały czas! |
|
|
|
 |
kiepuczi
Forumowicz
|
Wysłany: 25-11-2007, 13:11
|
|
|
wyglada to nie na tranzystor ani cewke ale na czujnik polozenia walkow albo wlasnie ECU. |
|
|
|
 |
piotrektoyota [Usunięty]
|
Wysłany: 25-11-2007, 13:35
|
|
|
Nio czujnik położenia wałków raczej oki bo po odpieciu wogóle niema iskry power tranzystor to już tzreci montowałem:( i dalej lipa! |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 26-11-2007, 21:05
|
|
|
Jeśli chodzi o podmiankę kompa to wejdz na zaprzyjaźnione forum MEKP i tam jest spora ekipa ze śląska i pewnie pomogą |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
piotrektoyota [Usunięty]
|
Wysłany: 26-11-2007, 22:21
|
|
|
Witam ponownie chłopaki sytuacja przedstawia się tak że elektryk po oględzinach stwierdził że albo jest padnięty procek w kompie albo jest źle ustawiony rozrząd i w pzrypadku tego autka podmiana kompa nie wchodzi w gre ponieważ w aucie jest imobilaizer i na nowym kompie nie zapale wogóle auta co moge jeszcze w takiej sytuacji zrobić może ktoś z was wie kto mógłby mi to zrobić??wtyczka diagnostyczna to OBDII więc z komunikacją niema problemów ale niema żadnych błędów! |
|
|
|
 |
mlodygst [Usunięty]
|
Wysłany: 27-11-2007, 17:58
|
|
|
kolego mialem identyczny problem i sie okazalo ze czujnik polozenia walka rozrzadu umarł. Czasami tylko udalo sie podpalic na 4 a potem to juz wogole kaplica i tak samo nie mialem na zewnetrznych cylindrach iskry. Ja mam rocznik auta 95 ale z tego co mi sie obiło o uszy to 95 i 96 mialy po 2 czujniki (walu i walka rorzadu) i jak padnie jeden to sie wlasnie tak dzieje i ciezko zdiagnozowac. |
|
|
|
 |
piotrektoyota [Usunięty]
|
Wysłany: 27-11-2007, 18:53
|
|
|
Cześć wam dalej walcze z problemem i niewiem już co drugi elektryk rozłożył ręce Nio i widze że kolega młodygst miał też taki problem prośba do niego daj mi jakiś nr kontaktowy do siebie może byś mi coś pomógł swoją wiedzą??albo kogoś kto by to pewnie zdiagnozował?? |
|
|
|
 |
kiepuczi
Forumowicz
|
Wysłany: 27-11-2007, 18:58
|