|
Paląca się kontorlka SRS Airbag |
| Autor |
Wiadomość |
BratCukierka [Usunięty]
|
Wysłany: 30-11-2007, 17:01 Paląca się kontorlka SRS Airbag
|
|
|
Witam
Ojciec mojego kolegi którego zresztą namawiałem na zakup japończyka ma problem z kontrolką poduszki...
Auto sprowadzał sam ponad pół roku temu z Niemiec (auto nie było bite i nie było problemów z nim) a nie dawno zaczęła mu sie palić kontrolka poduszek i nie wie co ma zrobić...
Był gdzieś podpinać pod kompa ale nie mieli odpowiedniego oprogramowania żeby spróbować wykasować błąd z komputera - tak mi mówił
Czy może być to uszkodzenie/nie łączenie jakiegoś czujnika od poduszek?? Czy są jakieś czujniki pod siedzeniami?? Bo gdy ostatnio oglądałem z ojcem Fronterę 1999r to właśnie paliła się kontrolka SRS ale przy przesuwaniu fotela gasła...
Czy w tym wypadku może być podobnie że coś pod siedzeniem nie łączy??
PS. Carisma ma silnik 1,6, 2x airbag....i jest chyba z rocznika 96 jeśli to coś pomoże
Prosze o podpowiedzi
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
andy1 [Usunięty]
|
Wysłany: 30-11-2007, 17:12
|
|
|
a klakson działa?
heh moje autko też miało "4 poduszki", w praktyce 2 - te boczne :-]
sprawdź, czy ta poduszka faktycznie tam jest - wyślij zdjęcia na forum jak to u niego wygląda, może nie ma poduszki, może po prostu taśma się odpięła pod kierownicą, może coś siadło.
Pod fotelami zazwyczaj są kable od poduszek bocznych (tych w fotelach właśnie). Nie powinno to stanowić problemu, skoro nie ma takich poduch. Warto najpierw sprawdzić, czy nie ma zaślepek, zerknąć pod schowkiem, czy jest poducha pasażera i wtedy się dalej zastanawiać. komplet poduch w razie czego kosztuje coś koło 500 złotych z taśmą i kompem, z tego co pamiętam (do starego modelu, do nowego z 1000 i b. ciężko dostać). |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 30-11-2007, 17:18
|
|
|
| raczej bardziej tasma w kierownicy padla, klakson dziala?? |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
BratCukierka [Usunięty]
|
Wysłany: 30-11-2007, 17:23
|
|
|
poduszki ma na pewno obie
| Matejko napisał/a: | | raczej bardziej tasma w kierownicy padla, klakson dziala?? |
a nie wiem czy klakson działa...pewnie nawet nie sprawdzał...a jeśli taśma uszkodzona to klakson też nie będzie działać?? jaki koszt taśmy??
Dzięki za błyskawiczną odpowiedź |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 30-11-2007, 18:49
|
|
|
| to zalezy od 100-200zl |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
BratCukierka [Usunięty]
|
Wysłany: 30-11-2007, 19:02
|
|
|
czy łatwo ją wymienić??
EDIT: 100-200 zł to koszt używanej czy nówki?? |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 30-11-2007, 21:00
|
|
|
uzywanej
co ci po tym jak wymienisz jak i tak bledu nie skasujesz, wiec lepiej do elektryka, ale zanim kupisz tasme jedz niech zczyta blad, no chyba ze klakson nie dziala to na pewno tasma |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
mitsuzeus [Usunięty]
|
Wysłany: 05-12-2007, 15:48
|
|
|
| witam ja mam pytanie do mitsumaniaków/mi gasną równocześnie obie kontrolki srs i abs czy tomiożliwe czy cos ktos zmostkował???????????????? |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 05-12-2007, 16:25
|
|
|
| jezeli za kazdym razem gasna rowno to kombinowane |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 05-12-2007, 20:16
|
|
|
| U mnie nigdy nie gasną jednakowo - za każdym razem inaczej - praktycznie bez jakiejkolwiek logiki i tak właśnie ma być - jak chodzą równocześnie identycznie to na 99% są razem spięte by oszukać klienta w kwestii poduchy. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
adaniel83 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-12-2007, 20:06
|
|
|
| W mojej cari kontrolka od poduchy nie świci, ale mam w samochodzie informacje na naklejce na której jest inf. że atest poduch kończy się w 2008r. Pytałem kiedyś fachowca, to mówił że kontrolka poduszek po tym terminie się może zapalić. Więc może to jest przyczyną świecącej się kontrolki poduszek. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 06-12-2007, 20:27
|
|
|
| nie jest, jak sie nie pali to albo nie masz poduszek i ktos wykrecil kontrolke, albo ktos zrobil tak ze sie nie swieci |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
alaskamed [Usunięty]
|
Wysłany: 07-12-2007, 00:55
|
|
|
Witam. U mnie świeci się kontrolka poduch- bo mam zpsutą Sprężyne Zegarową. Słyszał ktoś o tym Widziałem to na własne oczy w serwisie- wyjeli przy mnie, sprawdzili przepływ prądu i- zepsiuta. Nowa 1000. A to tylko kółeczko, które łączy poduche, klakson, i jak są jeszcze jakieś opcje w kierownicy z resztą auta.
[ Dodano: 07-12-2007, 01:02 ]
Szukam wkładu do lewego lusterka( Cari 1.9DI-D),asferyczne, może byc używane- żeby grzało w 100 procentach, i nie rujnowało kieszeni tak jak serwis. |
|
|
|
 |
andy1 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-12-2007, 06:38
|
|
|
sprężyna zegarowa? mowa pewnie o taśmie pod kierownicę 50-200 złotych na allegro, sam sobie wstawisz prawdopodobnie. Ja nie mam poduchy, tylko atrapę, pod spodem oczywiście zepsuta taśma, więc nie mam klaksonu. A SRS i tak świeci pewnie rezystory powpinane w komputer.
Poszukaj na allegro taśmy (bo to chyba o nią chodzi) - oraz lusterka:) |
|
|
|
 |
alaskamed [Usunięty]
|
Wysłany: 19-12-2007, 23:53
|
|
|
Może i taśma,ale w serwisie tak to nazywają- Sprężyna Zegarowa. Okrągł kawałek plastiku, a w nim pewnie ta taśma i wystające po obu stronach kabelki, które łącza poduche, klakson z resztą samochodu. Jak to jakoś tam w serwisie ustawili to nie wyrzucał żadnego błędu, (a wszystkie 4 poduchy są bo kazałem im sprawdzić) dopóki nie zaczeliśmy kręcić kierownicą. I tak jest nadal raz się zapala a raz gaśnie, ale częściej świeci się non stop. A klakson mam bo podłączyli mi go do wolnego trzeciego kabelka w tej sprężynie. Jeżeli twierdzisz że na Allegro jest to o co mi chodzi to powiedz w jakim dziale części tego szukać, albo co wpisać w ogólną wyszukiwarke. |
|
|
|
 |
|
|