Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Paląca się kontorlka SRS Airbag
Autor Wiadomość
BratCukierka
[Usunięty]

Wysłany: 30-11-2007, 17:01   Paląca się kontorlka SRS Airbag

Witam
Ojciec mojego kolegi którego zresztą namawiałem na zakup japończyka :) ma problem z kontrolką poduszki...
Auto sprowadzał sam ponad pół roku temu z Niemiec (auto nie było bite i nie było problemów z nim) a nie dawno zaczęła mu sie palić kontrolka poduszek i nie wie co ma zrobić...
Był gdzieś podpinać pod kompa ale nie mieli odpowiedniego oprogramowania żeby spróbować wykasować błąd z komputera - tak mi mówił
Czy może być to uszkodzenie/nie łączenie jakiegoś czujnika od poduszek?? Czy są jakieś czujniki pod siedzeniami?? Bo gdy ostatnio oglądałem z ojcem Fronterę 1999r to właśnie paliła się kontrolka SRS ale przy przesuwaniu fotela gasła...
Czy w tym wypadku może być podobnie że coś pod siedzeniem nie łączy??
PS. Carisma ma silnik 1,6, 2x airbag....i jest chyba z rocznika 96 jeśli to coś pomoże
Prosze o podpowiedzi :)
Pozdrawiam

andy1
[Usunięty]

Wysłany: 30-11-2007, 17:12   

a klakson działa?

heh moje autko też miało "4 poduszki", w praktyce 2 - te boczne :-]

sprawdź, czy ta poduszka faktycznie tam jest - wyślij zdjęcia na forum jak to u niego wygląda, może nie ma poduszki, może po prostu taśma się odpięła pod kierownicą, może coś siadło.

Pod fotelami zazwyczaj są kable od poduszek bocznych (tych w fotelach właśnie). Nie powinno to stanowić problemu, skoro nie ma takich poduch. Warto najpierw sprawdzić, czy nie ma zaślepek, zerknąć pod schowkiem, czy jest poducha pasażera i wtedy się dalej zastanawiać. komplet poduch w razie czego kosztuje coś koło 500 złotych z taśmą i kompem, z tego co pamiętam (do starego modelu, do nowego z 1000 i b. ciężko dostać).

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 30-11-2007, 17:18   

raczej bardziej tasma w kierownicy padla, klakson dziala??
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

BratCukierka
[Usunięty]

Wysłany: 30-11-2007, 17:23   

poduszki ma na pewno obie :)

Matejko napisał/a:
raczej bardziej tasma w kierownicy padla, klakson dziala??

a nie wiem czy klakson działa...pewnie nawet nie sprawdzał...a jeśli taśma uszkodzona to klakson też nie będzie działać?? jaki koszt taśmy??
Dzięki za błyskawiczną odpowiedź :)

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 30-11-2007, 18:49   

to zalezy od 100-200zl
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

BratCukierka
[Usunięty]

Wysłany: 30-11-2007, 19:02   

czy łatwo ją wymienić??
EDIT: 100-200 zł to koszt używanej czy nówki??

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 30-11-2007, 21:00   

uzywanej
co ci po tym jak wymienisz jak i tak bledu nie skasujesz, wiec lepiej do elektryka, ale zanim kupisz tasme jedz niech zczyta blad, no chyba ze klakson nie dziala to na pewno tasma :)
Lexus IS220D
Calish4nia

mitsuzeus
[Usunięty]

Wysłany: 05-12-2007, 15:48   

witam ja mam pytanie do mitsumaniaków/mi gasną równocześnie obie kontrolki srs i abs czy tomiożliwe czy cos ktos zmostkował????????????????

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 05-12-2007, 16:25   

jezeli za kazdym razem gasna rowno to kombinowane
Lexus IS220D
Calish4nia

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-12-2007, 20:16   

U mnie nigdy nie gasną jednakowo - za każdym razem inaczej - praktycznie bez jakiejkolwiek logiki i tak właśnie ma być - jak chodzą równocześnie identycznie to na 99% są razem spięte by oszukać klienta w kwestii poduchy.

adaniel83
[Usunięty]

Wysłany: 06-12-2007, 20:06   

W mojej cari kontrolka od poduchy nie świci, ale mam w samochodzie informacje na naklejce na której jest inf. że atest poduch kończy się w 2008r. Pytałem kiedyś fachowca, to mówił że kontrolka poduszek po tym terminie się może zapalić. Więc może to jest przyczyną świecącej się kontrolki poduszek.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 06-12-2007, 20:27   

nie jest, jak sie nie pali to albo nie masz poduszek i ktos wykrecil kontrolke, albo ktos zrobil tak ze sie nie swieci
Lexus IS220D
Calish4nia

alaskamed
[Usunięty]

Wysłany: 07-12-2007, 00:55   

Witam. U mnie świeci się kontrolka poduch- bo mam zpsutą Sprężyne Zegarową. Słyszał ktoś o tym Widziałem to na własne oczy w serwisie- wyjeli przy mnie, sprawdzili przepływ prądu i- zepsiuta. Nowa 1000. A to tylko kółeczko, które łączy poduche, klakson, i jak są jeszcze jakieś opcje w kierownicy z resztą auta. :chain:

[ Dodano: 07-12-2007, 01:02 ]
Szukam wkładu do lewego lusterka( Cari 1.9DI-D),asferyczne, może byc używane- żeby grzało w 100 procentach, i nie rujnowało kieszeni tak jak serwis. :shock:

andy1
[Usunięty]

Wysłany: 07-12-2007, 06:38   

sprężyna zegarowa? mowa pewnie o taśmie pod kierownicę ;) 50-200 złotych na allegro, sam sobie wstawisz prawdopodobnie. Ja nie mam poduchy, tylko atrapę, pod spodem oczywiście zepsuta taśma, więc nie mam klaksonu. A SRS i tak świeci :D pewnie rezystory powpinane w komputer.

Poszukaj na allegro taśmy (bo to chyba o nią chodzi) - oraz lusterka:)

alaskamed
[Usunięty]

Wysłany: 19-12-2007, 23:53   

Może i taśma,ale w serwisie tak to nazywają- Sprężyna Zegarowa. Okrągł kawałek plastiku, a w nim pewnie ta taśma i wystające po obu stronach kabelki, które łącza poduche, klakson z resztą samochodu. Jak to jakoś tam w serwisie ustawili to nie wyrzucał żadnego błędu, (a wszystkie 4 poduchy są bo kazałem im sprawdzić) dopóki nie zaczeliśmy kręcić kierownicą. I tak jest nadal raz się zapala a raz gaśnie, ale częściej świeci się non stop. A klakson mam bo podłączyli mi go do wolnego trzeciego kabelka w tej sprężynie. Jeżeli twierdzisz że na Allegro jest to o co mi chodzi to powiedz w jakim dziale części tego szukać, albo co wpisać w ogólną wyszukiwarke. :idea:

Odpowiedz do tematu