Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zabezpieczenie "bulwarówki" przed terenem
Autor Wiadomość
HugoOrmo 
Forumowicz
Was? Kielbasa i Kwas

Auto: L200 '07 Chip 167KM
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-02-2008, 14:29   Zabezpieczenie "bulwarówki" przed terenem

Witam,
Ostatnimi czasy zastanawialem sie nad zabezpieczeniem samochodu przed drobnymi uszkodzeniami podczas weekendowych zmagan w ciezkim terenie :wink:

Macie jakies pomysly jak np chronic lakier i swiatla?
elili widzialem na zdjeciu folie...gdzie kupiona i za ile? - jesli mozna?

ja mam folie jaka stosuje sie do ochrony blachy przed cieciem np. na laserze lub wykrawarce ale to duzo zabawy z klejeniem...

Co ze swiatłami - chodzi przedewszystkim o galezie i "kamyczki"?

Dzieki z góry

elili
[Usunięty]

Wysłany: 01-02-2008, 17:53   

Ochrona przed gałeziami reflektorów: proponuję wymienić zderzak przedni na taki jaki dumnie prezentuje DariuszKa (nie wiem czy już są dostępne :badgrin: ). Dodatkowo masz miejsce na wyciągarkę i ochronę przed drzewkami :mrgreen:

To co widziałeś na fotce to folia magnetyczna, którą możesz kupić tutaj. Przed zrobieniem fotki kupiłem 10 mb i jak widzisz: zabrakło na tylne błotniki – potrzeba niecałe 20 mb. Cena ok. 20 zł/mb.
Doskonale chroni karoserię przed zarysowaniami.
Wycinasz wg szablonu – najbardziej pracochłonne (mogę pożyczyć swoich do odrysowania ale musisz mnie odwiedzić), przykładasz na czysty i suchy samochód – trzyma się do 120 km/h.
Po imprezie zdejmujesz, myjesz i .... folia czeka na następny wypad w teren.

Na taką samą folię możesz nakleić napis/reklamę do szybkiego przyczepienia/zdjęcia z samochodu. Bez kleju!

yugoloth
[Usunięty]

Wysłany: 01-02-2008, 18:10   

Hej,
Elili ja bym chętnie od ciebie porzyczył te szablony, a tak na marginesie to jak jesteś z wrocka to gdzie mykasz w tereny?

Pozdro

elili
[Usunięty]

Wysłany: 01-02-2008, 18:19   

Zapraszam. Umawiać się możemy na PW.
Niestety nie z Wrocka; 65 km od Wrocławia.
Jeżdzę trochę po okolicy - w końcu prawie w górkach mieszkam ale czesem dalej się wybiorę. ELka nieźle radzi sobie w [nie ekstremalnym] terenie.
A ostatnio zapisałem się tutaj. zakładka "Borem lasem zima"

HugoOrmo 
Forumowicz
Was? Kielbasa i Kwas

Wysłany: 01-02-2008, 18:25   

Dzieki bardzo za info. W niedziele jade do Wrocka i bede do wtorku...skontakce sie na priv...

jeszcze raz dzieki i pzdr

yugoloth
[Usunięty]

Wysłany: 01-02-2008, 18:33   

Dzięki, napewno się odezwe jakoś w następnym tygodniu lub następnym :P ,
dzięki też za info o imprezie, nie wiem czy uda mi się ten termin z pracą pogodzić, ale mam przyjaciela z którym byliśmy razem w Tajlandi gdzie wzieliśmy nowe eLki w teren a teraz planujemy znów tak zrobić jakoś na jesień, jak byś znał kogoś ktoby chciał jechać to zapraszamy czym nas więcej tym lepsza impreza :)

Pozdro

elili
[Usunięty]

Wysłany: 01-02-2008, 20:00   

yugoloth napisał/a:
czym nas więcej tym lepsza impreza :)

Jasne

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 18-02-2008, 11:27   

ja mam przemyslenia po ostatnim wyjezdzie...
moze zdjecie bedzie lepszym komentarzem:

Trzeba sie z pewnymi rzeczami pogodzic. Mozna dbac, chronic i zabezpieczac ale jak samochod jest uzywany zgodnie z przeznaczeniem to nie ma sily, predzej czy pozniej rysy sie pojawia. Do tego dochodza nasze drogi i mamy efekty w postaci uszkodzen elementow narazonych na dzialanie czynnikow atmosferycznych. :(

HugoOrmo 
Forumowicz
Was? Kielbasa i Kwas

Wysłany: 18-02-2008, 11:36   

Gene to co piszesz jest oczywiste tyle tylko, ze jezeli odbieram samochod z salonu i jestem podjarany jak ninja przed rzutem gwiazdka i po tygodniu jade na łąke, teren lajt, prawie plaski, jakies trawki i po powrocie patrze samochod przykurzony fajowo a jak myjesz to na nowce czarnym lakierze szrama na szramie to krew zalewa...wczesniej czy pozniej samochod bedzie troche "doswiadczony" przez takie zabawy ale lepiej pozniej...

pzdr

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 18-02-2008, 11:59   

HugoOrmo, wiem, wiem mam to samo ale przeciez po kazdym wyjezdzie nie beda latal do lakiernika. Coz moze folia jest jakims rozwiazaniem ale niestety tylko czesciowym. Tekst z ninja przedni :mrgreen:

HugoOrmo 
Forumowicz
Was? Kielbasa i Kwas

Wysłany: 28-02-2008, 19:35   

Witam,
czy ktos probowal moze instalowac plastikowe oslony boczne takie jak np carryboy'a z linku:
http://www.carryboy.com/p...ther-triton.php ?

wydaje mi sie, ze beda chronily dol drzwi, nie wygladaja super szpetnie (patrz link ponizej) a dodatkowo na parkingu ochronia przed obstukaniem przez inne drzwi zyczliwych kierowcow...

http://www.youtube.com/watch?v=6CJFnt0sSkc - ten ma jeszcze przednia oslone carryboy'a...

Herkules13
[Usunięty]

Wysłany: 28-02-2008, 20:00   

Ja widziałem takie osłony na navarze i wyglądała raczej kiepsko
zresztą te które wrzuciłeś sa inne niż te z filmiku
a tak poza tym nie sadze żeby takie osłony zdawały egzamin przy np jeździe po krzakach
mój kumpel ma mi dać linka do firmy, która zajmuje sie jakimiś zabezpieczeniami lakieru przed zużyciem podczas np. jazdy w terenie, wiec jak będe miał to tutaj podam

elili
[Usunięty]

Wysłany: 28-02-2008, 20:56   

Wole swoje osłony z folii magnetycznej: zakładam do lasu, zdejmuję do cywilnej jazdy.
Po zabudowie paki widzę jak będą wyglądały plastikowe osłony boczne; jedyną zaletą jest że nie zardzewieją :lol: ale co pod nimi.... - będziesz zdejmował do czyszczenia? :mrgreen:

misio
[Usunięty]

Wysłany: 02-03-2008, 13:43   

Witam ja tłukę się swoim miśkiem 2 lata i wiem że to auto nie ma wiele wspólnego z jazdą w średnim i ciężkim terenie. Jest za długie, trochę za ciężkie, plastiki szybko ulegają wyrwaniu, nie ma żadnych osłon podwozia. Dobrze się jeżdzi po lekkim terenie najlepiej nie zbyt mokrym. Za dużo w nim jest plastików które po jeżdzie po terenie z czasem zaczynają lekko się luzować i skrzypieć. Zresztą najlepiej prezentuje się umyte i lekko snujące się po asfalcie albo na łące przy grilu. Dlatego planuję kupić dodatkowo coś zwninniejszego(Przerobiony samuraj albo witara z klatką, wyciągarką itp.) Pozdrawiam.

[ Dodano: 02-03-2008, 13:46 ]
Zresztą nie ma takiej przyjemności z jazdy w terenie jeśli człowiek musi martwić się o lakier :D :D :D a jak się zdarzy oprzeć auto na boczku w terenie na jakimś drzewku? to co depresja mitsumaniaka :shock:
Ostatnio zmieniony przez misio 05-03-2008, 22:59, w całości zmieniany 1 raz  

Herkules13
[Usunięty]

Wysłany: 20-03-2008, 18:20   Zabezp lakieru

Czy ktoś próbował już takiego zabezpieczania lakieru ?
http://www.ochronalakieru...iamondbrite.php
Podobno to fajna sprawa przy jeździe po krzaczorach, błocie i takichtam

Odpowiedz do tematu