Stanisław Lem nie żyje... |
Autor |
Wiadomość |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-03-2006, 21:58 Stanisław Lem nie żyje...
|
|
|
Od Cyberiady zaczęła się moja fascynacja S-F, potem Dzienniki gwiazdowe a potem już poszła i reszta...Odszedł geniusz i kawał historii kształtujący mój światopogląd i zainteresowania...A taki Lepper żyje!!!!!! To niesprawiedliwe... |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
Maciek
Mitsumaniak MICHU-BUCZY :)

Auto: Gal 00' EA5A Avance
|
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
|
Wysłany: 27-03-2006, 22:04
|
|
|
O żesz... "Dzienniki Gwiazdowe" "Opowieści o pilocie Pirxie"....
Odszedł wizjoner... |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 27-03-2006, 22:04
|
|
|
również jest mi bardzo przykro......
Jackie napisał/a: | A taki Lepper żyje!!!!!! To niesprawiedliwe... |
zauważcie, że wszyscy któży mają "ujemny" wpływ na ludzkośc (Castro, Husajn, KIm dzong IL, Lepper) żyją wyjatkowo długo, widać diabli swoich nie biorą....no bo na przykład, jakiś czas temu Castro wypierniczył się na schodach samolotu, Yessssssssssssssss może już nie wstanie pomyslałem...a ten co ? podniósł się, otrzepał i tylko kuśpeta złamał...chyba taka kolej rzeczy,m że najbardziej nam brakiuje tych, których ceniliśmy... |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
kochajj
Mitsumaniak

Auto: NISSAN
|
Wysłany: 27-03-2006, 23:26
|
|
|
Chooper napisał/a: | również jest mi bardzo przykro......
Jackie napisał/a: | A taki Lepper żyje!!!!!! To niesprawiedliwe... |
zauważcie, że wszyscy któży mają "ujemny" wpływ na ludzkośc (Castro, Husajn, KIm dzong IL, Lepper) żyją wyjatkowo długo, widać diabli swoich nie biorą....no bo na przykład, jakiś czas temu Castro wypierniczył się na schodach samolotu, Yessssssssssssssss może już nie wstanie pomyslałem...a ten co ? podniósł się, otrzepał i tylko kuśpeta złamał...chyba taka kolej rzeczy,m że najbardziej nam brakiuje tych, których ceniliśmy... |
Na wszystkich przyjdzie czas... |
|
|
|
 |
Grześku
Mitsumaniak groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
|
Wysłany: 27-03-2006, 23:33
|
|
|
Dorastałem na jego twórczości, dla mnie był, jest i będzie Wielkim Polskim Pisarzem.
Mój tata mówił o nim "nasz Verne".
Przykre |
_________________ "nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przeciez trzeba napisac." by Rafal_Szczecin
strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia |
|
|
|
 |
McDoune
Mitsumaniak Czarny Mesjasz :)

Auto: RL1, EA5W; GC8 GT; V70T5
|
Wysłany: 27-03-2006, 23:45
|
|
|
Ja też bardzo szanowalem jego twórczość |
|
|
|
 |
igi
Mitsumaniak
Auto: Lancer Kombi 1.6 Invite
|
Wysłany: 27-03-2006, 23:46
|
|
|
Grześku napisał/a: | Dorastałem na jego twórczości |
Ja również. Wielki pisarz . Odszedł naprawdę wielki człowiek. Szkoda
Hubeeert napisał/a: | Opowieści o pilocie Pirxie |
To była moja 1 jego ksiażka. Póżniej były kolejne. |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
|
Wysłany: 28-03-2006, 08:14
|
|
|
Lepper (Endriu Leppiej) umrze, Kaczynscy, Castro i inne patafiany nie zaslugujace zeby zyc tez, a LEM bedzie zywy w nas, naszych dzieciach i pewnie wnukach tez..... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24360 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk

|
Wysłany: 28-03-2006, 09:16
|
|
|
A ja się przyznam, że nie przeczytałem żadnej jego książki. Zabierałem się, ale jednak jakoś ciężko było mi strawić. Może to akurat zła książka do wieku była (miałem 10-12 lat), ale w owym czasie połykałem Verne'a w zastraszającym tempie.
Żeby być też w zgodzie z sumieniem powiem, że zawsze go ceniłem - czytałem wiele wywiadów z nim i ZAWSZE jego wnioski były naprawdę celne. Ceniłem go też za to, że lubił swojego Merca 123 - bo w jakim innym mógłby tak bezkarnie pogrzebać i niczego nie zepsuć .
Nie pozostawia żadnych wątpliwości, że odeszła legenda.
Ach - myślę, że wśród moich znajomych nie miałbym kłopotu z włamaniem się na ich kompy - podejrzewam, że u większości hasłem jest: solaris. |
|
|
|
 |
MariuszZ
Forumowicz
Auto: ex. Space Star 1.6 Comfort'04
|
Wysłany: 30-03-2006, 00:23
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Może to akurat zła książka do wieku była (miałem 10-12 lat), ale w owym czasie połykałem Verne'a w zastraszającym tempie.
|
Bo Lem to taki Picasso s-f: wielki, ale trzeba się skupić przy odbiorze
Ale do dziś pamiętam dreszcze, które przechodziły mnie przy "Edenie" (a sporo lat temu to było...), albo "Bajki robotów"- takie pomysły mógł miec tylko On... Naprawdę dziwnie się zrobiło na sercu... |
_________________ Mariusz & (już nie mój) MSS 1.6 "Bisiek" Steel Grey |
|
|
|
 |
Efa!
Mitsumaniak queen of Off Topic

Auto: Toyota Corolla kombi
|
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 30-03-2006, 21:04
|
|
|
Ale oprócz SF Lem dał też mnóstwo dzieł naukowych i filozoficznych, niestrawnych lub po prostu nudnych dla większości czytelników, nawet miłośników Pirxa, Tichego i Klapaucjusza. Dobrze że część zawartych tam przemyśleń zawarł w powieściach typu "Fiasko", "Pokój na Ziemi", czy choćby "Katar" - taki niby kryminał, a ile tam o przeznaczeniu, przypadku i takich tam. Niemal zawsze gdy bez widoczności cofam z chodnika na ruchliwą ulicę, przez myśl przechodzi mi że "wolimy umierać przodem" - to właśnie z "Kataru". |
|
|
|
 |
kordiank2
Mitsumaniak MojTytułJestZaDługi
Auto: eclipse 4G
|
Wysłany: 05-04-2006, 14:01
|
|
|
futurologia np.- faktycznie dość ciężka, ale jako fan Lema przebrnąłem przez kongres futurologiczny i dzięki niemu filozofia zyskała nowego cichego (tichego) wielbiciela, bo zacząłem interesować się umiłowaniem mądrości od greków poprzez różnych tomaszy z akwinu i kartezjuszy po kantów i szopenhałerów... ale to było ze 100 lat temu w szkole średniej. KRZYŻAKOWI proponuję na początek dzienniki gwiazdowe, śledztwo, katar, cyberiadę... nie koniecznie w tej kolejności - a i jeszcze "maska" jeszcze mnie urzekła - taki motoryzacyjny tytuł (tylko tytuł). szkoda, że Lem już nic nie napisze, bo mam jeszcze trochę miejsca w bibloteczce z Jego działem. miał gościu dystansa, szkoda gadać... |
_________________ taka prawda i lepiej naucz się w zgodzie z nią żyć - zapamiętaj: jest jak jest, nie jak powinno być
DZIEŁA na SZTUKI |
Ostatnio zmieniony przez kordiank2 05-04-2006, 14:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 06-04-2006, 00:07
|
|
|
No i nie zapomnijacie o "Bajkach robotów" - true classsic!
R.I.P Mr Lem |
|
|
|
 |
|