Przesunięty przez: Hubeeert 01-01-2007, 23:33 |
Grandis ciężarowy!! |
Autor |
Wiadomość |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 01-06-2005, 10:06 Grandis ciężarowy!!
|
|
|
Nie rozumiem tylko dlaczego go końca sierpnia. A potem?
Może MMC dał ciała i zrobił starą "lisakową" homologację, która zaraz przestanie obowiązywać? Ale to by były jaja
Cytat: |
Grandis jak ciężarowy
2005-06-01 09:24
Źródło: MMC Car Poland
Mitsubishi Grandis uzyskał właśnie homologację ciężarową dla 4 osób. Oznacza to dla klientów możliwość odliczenia pełnego, 22% podatku VAT przy zakupie tego auta w kredycie lub za gotówkę do końca sierpnia.
Mitsubishi Grandis, który niedawno pojawił się na polskim rynku, to sześcioosobowy van o sportowej charakterystyce. Ciekawym rozwiązaniem jest innowacyjny system składania foteli Hide & Seat, dzięki któremu trzeci rząd foteli można łatwo złożyć do schowka pod podłogą, co zapewnia maksymalne możliwości wykorzystania wnętrza pojazdu bez konieczności składania, wyjmowania, przenoszenia i składowania ciężkich foteli.
W Polsce Grandis jest oferowany z benzynowym silnikiem 2,4l o mocy 165 KM z przekładnią manualną i automatyczną w konfiguracji 6-osobowej. Podstawowa cena za ten model wynosi 120 tys. zł.
|
|
|
|
|
 |
tmi [Usunięty]
|
Wysłany: 01-06-2005, 13:56
|
|
|
A w jaki sposób Grandis ma spełniać zasady nowej homologacji?? Krata za pierwszym rzędem siedzeń?? Kto kupi takie auto??
Pozdrawiam
tmi |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-06-2005, 18:12
|
|
|
4 miejsca siedzące - wiadomośc niejako z pierwszej ręki |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 01-06-2005, 20:56
|
|
|
tmi napisał/a: | A w jaki sposób Grandis ma spełniać zasady nowej homologacji?? Krata za pierwszym rzędem siedzeń?? Kto kupi takie auto??
Pozdrawiam
tmi |
No to daliście do pieca tmi. Ogłaszać homologację właściwie kiedy już się kończy... |
|
|
|
 |
tmi [Usunięty]
|
Wysłany: 02-06-2005, 08:59
|
|
|
Drogi Fido
Nię rozpiszę się tu o procedurze przyznawania homologacji, bo można byłoby o tym napisać dobrą pracę magisterską a nawet doktorską
Grandis otrzymał homologację 31 maja 2005. Klienci oczekiwali na to i zgodnie z nową ustawą kilka samochodów zostało w tym dniu sprzedanych do lesingów. Pozostałe samochody są objęte homologacją do końca sierpnia i klienci, którzy zakupiją te samochody za gotówke lub w kredycie mogą sobie odliczyć 22%. Myślę że będą z faktu bardzo zadowoleni.....
Co do nowej homologacji to raczej nie wyobrażam sobie zainteresowania klientów modelem Grandis w wersji z kratką z pierwszym rzędem siedzeń
Tak więc jest homologacja na 3 miesiące i myślę, że Ci którzy w tym momencie zakupią auta na firmę będą zadowoleni. Z drugiej strony zmiany w ustawie o VAT mają być zaskarżone do Komisji Europejskiej i może się skończyć tak, że zostaną cofnięte i wtedy obecna homologacja będzie ważna do kolejnej zmiany przepisów.
Nie wiem czy Cię przekonałem, ze warto było robić tę homologację, ale myślę, że parę osób będzie z tego zadowolone.
Pozdrawiam
tmi |
|
|
|
 |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 02-06-2005, 09:22
|
|
|
Ja się bardzo cieszę z każdej homologacji Drogi tmi. Szkoda tylko, że tak późno. Jakoś zawsze jesteście krok za konkurencją....
Druga rzecz, która mnie dziwi, to to, że grandis ma homologację tylko na 4 osoby. Z całym szacunkiem, ale tak napiętnowana przeze mnie Avensis Verso, która jest nawet chyba trochę mniejsza od grandisa, albo przynajmniej taka sama - ma homologację na 5 osób. Na 4 osoby to ma homologację moje kombi, a nie takie duże auto jak grandis. Mimo wszelkich zalet płynących z homologacji jako takiej - 4 osoby w tak duzym aucie to jednak poważne ograniczenie. |
|
|
|
 |
tmi [Usunięty]
|
Wysłany: 02-06-2005, 11:56
|
|
|
Sytuacja z homologacjami jest, jak to w Polsce, bardzo skomplikowana. Mimo załatwienia pełnej dokumentacji papiery leżą w ministerstwie i czekają aż ktoś ją łaskawie podpisze. Wszystko zależy od użędników, a jakich użedników mamy w Polsce wszyscy wiemy.....
Co do homolagacji innych marek ta nie chce nazywać sprawy po imieniu, ale to jest moim zdaniem pardia!! Wszystko zależy od paierów jakie się ma. Jak się ma dobre papiery to jest homologacja. Najlepszy przykład Corolla Verso homologacja 5 osób i ładowność 700 kg. Jakby do teho samochodu weszło 5 osób i wrzucić 700 kg to ten samochód się złamie w pół.
Ostatnio duże problemy miał Ford z homolgacją do Mondeo bo dostarczyli papiery dostali homologację, a jak potem zaczeli sprawdzać masy itp. okazało się, że nie wszystko pasuje. Po tej sprawie ITS, PIMOT i ministerstwo strasznie się usztywnili i wszystko sprawdzają 5 razy zanim coś podpiszą.
Grandis ma homologację na 4 osoby z tego powodu, że tylko ta wersja spełniała wymogi masowe polskiej homologacji. Takie są wartości w homologacji europejskiej i nic nie przeskoczymy. Szkoda
tmi |
|
|
|
 |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 02-06-2005, 19:57
|
|
|
tmi napisał/a: | Jak się ma dobre papiery to jest homologacja. Najlepszy przykład Corolla Verso homologacja 5 osób i ładowność 700 kg. Jakby do teho samochodu weszło 5 osób i wrzucić 700 kg to ten samochód się złamie w pół. |
No to jest faktycznie heca na całego |
|
|
|
 |
eMBe [Usunięty]
|
Wysłany: 03-06-2005, 10:32
|
|
|
tmi napisał/a: | Drogi Fido
Z drugiej strony zmiany w ustawie o VAT mają być zaskarżone do Komisji Europejskiej i może się skończyć tak, że zostaną cofnięte i wtedy obecna homologacja będzie ważna do kolejnej zmiany przepisów.
Pozdrawiam
tmi |
I oby tak było zanim nazbieram na następny samochód |
|
|
|
 |
kordiank2
Mitsumaniak MojTytułJestZaDługi
Auto: eclipse 4G
Pomógł: 9 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 704 Skąd: Boćki - podlaskie
|
Wysłany: 04-06-2005, 09:31
|
|
|
żeby nie było o vacie i sracie tylko o innych modelach, to zarzucam parę fotek i link do ciekawego artykułu
GRANDIS
a w standardzie ma to:
Bezpieczeństwo
ABS+EBD
ASR - system kontroli momentu obrotowego
BAS - system wspomagania siły hamowania
ESP - system stabilizacji toru jazdy
pasy bezpieczeństwa z napinaczami
poduszki powietrzne boczne i kurtynowe
poduszki powietrzne kierowcy i pasażera
ISOFIX - system mocowania fotelików dziecięcych
światła przeciwmgielne
Dodatki
antena
drążek zmiany biegów pokryty skórą
felgi aluminiowe
kierownica pokryta skórą
klamki zewnętrzne w kolorze nadwozia
lampki do czytania z przodu i z tyłu
lusterka w kolorze nadwozia
roleta bagażnika
spoiler tylny
spryskiwacze reflektorów przednich
szyberdach podwójny
szyby przyciemniane
tapicerka skórzana
wycieraczka tylnej szyby
zamek centralny sterowany pilotem
zderzaki w kolorze nadwozia
Komfort
klimatyzacja automatyczna
filtr przeciwpyłkowy
fotel kierowcy regulowany
fotele kierowcy i pasażera ogrzewane
komputer pokładowy
lusterka elektrycznie sterowane i podgrzewane
podłokietnik
podłokietnik z tyłu
tempomat
...jak dla mnie - godny następca s-wagona. a że przepisy prawne są w każdej dziedzinie u nas niestabilne i nieprzewidywalne, to MMC sobie za bardzo bańki nimi nie zaprżąta i skoro prowadzi japońską politykę marketingową, to nie walczy o klienta - jak to Jackie określił: japończycy uważają, że reklamuje się tylko zły towar, po to, żeby móc go sprzedać... |
_________________ taka prawda i lepiej naucz się w zgodzie z nią żyć - zapamiętaj: jest jak jest, nie jak powinno być
DZIEŁA na SZTUKI |
Ostatnio zmieniony przez kordiank2 04-06-2005, 12:25, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 04-06-2005, 09:35
|
|
|
kordiank2 napisał/a: | żeby nie było o sracie |
A co to jest srat kordiank2? |
|
|
|
 |
Firebee
admin mitsumaniak

Auto: A160, Space Gear,
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 4105 Skąd: Grudziądz
|
Wysłany: 04-06-2005, 09:41
|
|
|
co by nie mówić dla mnie to jedno z najładniejszych nowych Mitsubishi..
Pozdro
Firek |
|
|
|
 |
kordiank2
Mitsumaniak MojTytułJestZaDługi
Auto: eclipse 4G
Pomógł: 9 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 704 Skąd: Boćki - podlaskie
|
Wysłany: 04-06-2005, 12:23
|
|
|
Fido__ napisał/a: | kordiank2 napisał/a: | żeby nie było o sracie |
A co to jest srat kordiank2? |
no taki ciąg hiphopowy miał mi wyjść: vacie, sracie, pier*acie, w gacie macie nie dacie tacie po macie |
_________________ taka prawda i lepiej naucz się w zgodzie z nią żyć - zapamiętaj: jest jak jest, nie jak powinno być
DZIEŁA na SZTUKI |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 05-06-2005, 11:08
|
|
|
kordiank2 napisał/a: |
Dodatki
...
roleta bagażnika
... |
To mnie zawsze rozwala |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
MariuszZ
Forumowicz
Auto: ex. Space Star 1.6 Comfort'04
|
Wysłany: 05-06-2005, 17:12
|
|
|
W Japonii wchodzi właśnie do sprzedaży Grandis a'la SUV czyli Sport Gear: podwyższony, z "terenowymi" dodatkami, będzie też wersja 4WD, czyli, jak piszą w komunikacie, auto z "macho-look"
http://media.mitsubishi-m...detail1281.html
 |
_________________ Mariusz & (już nie mój) MSS 1.6 "Bisiek" Steel Grey |
|
|
|
 |
|