Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
29-05-2008, 21:32
Karta klubowa - dla wszystkich, czy może jednak nie?
Autor Wiadomość
raddex 
m3m&mitsumaniak

Auto: Lancer GT, 2016 r., 2,4 Pb
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-05-2008, 23:23   Karta klubowa - dla wszystkich, czy może jednak nie?

Jak to w temacie chciałbym się dowiedzieć od was moderatorów, administratorów i wszystkich Mitsumaniaków co wy o tym sądzicie?

Pomysł karty klubowej zrodził się ponad 2 lata temu. W kilku dyskusjach chcieliśmy ustalić pewne zasady "bycia klubowiczem", których w sumie nie ustaliliśmy. Pamiętam, że padały propozycje takie jak minimum pół roku na forum, udzielanie się na forum, a przynajmniej sama obecność i inne których już nie pamiętam. Miało nie być tak, że raz się zalogujesz i jestem już klubowiczem, a potem to już wszystko jedno.

Mam odczucie, że w tym momencie dzieje się coś dziwnego. Głównie chodzi o to, żeby nam zależało na rozwijaniu naszego klubu a nie tylko na własnym interesie. Związane jest to głównie z tym, że Arkowi (akbi) udało się dla Mitsumaniaków załatwić nawet niezły rabat w InterCarsie (IC), co jest pierwszą tak znaczącą sprawą dla nas wszystkich i do czego można wykorzystać kartę klubową. Warunkiem otrzymania rabatu jest - okazanie karty klubowej. No i tu jest pies pogrzebany. Przez dwa lata pisałem pw, maile, była masowa wysyłka mailingowa do wszystkich z forum zorganizowana przez Jackie. Odzew taki, że wyprodukowałem ok 180 kart klubowych.

Od momentu kiedy pojawił się rabat w IC ludzie masowo zaatakowali mnie i akbi. Nie widzę w tym problemu, chociaż w związku z tym, że się przeprowadzałem, remontowałem itp itd od lutego tego roku, nie miałem czasu się tymi kartami zająć tak na poważnie.

W związku z licznymi mailami i PW poprosiłem Adaho_krak (w sumie to on się zaoferował) o pomoc. Adam w tej chwili wykonuje karty i przesyła je do mnie, ja je dzielę na regiony i będę wysyłał do moderatora regionu, który zgodzi się rozprowadzić dane karty w swoim regionie.

Ale zastanawiam się czy każdy od ręki może stać się tym klubowiczem?
Wiem, że klub jest dla wszystkich i nie mam do tego wątpliwości, tylko czemu jeżeli ktoś ma z czegoś korzyść, to dopiero wtedy zaczyna działać?

Zdarzyło się nawet kilka takich przypadków:
"proszę o jak najszybsze wykonanie karty, bo muszę kupić części do samochodu"
"prześlij mi wzór karty ja sobie wydrukuje i zafoliuje"
"jak szybko mogę dostać tą kartę, bo części chciałbym kupić w IC"

Co myślicie? Czy dalej każdy nawet zaraz po 1 zalogowaniu musi być od razu klubowiczem?
Akbi na razie nadaje numery klubowe każdemu, kto go o to poprosi.

Kiedyś ktoś na forum mnie się zapytał "a po co nam ta karta klubowa" - odpowiedziałem mu, że dla satysfakcji. Wtedy karta nie dawała jeszcze nic, a w sumie dzisiaj ma już nawet jakąś wartość (przynajmniej tego rabatu za części). Ale Firebee chyba wiedział już dawno, że klub się tak rozwinie :)

Firebee napisał/a:
Dzięki karcie klubowej mamy prawo otrzymania rabatów, więc to nam musi zalezec na tym czy ja chcemy czy nie..

Proszę o wypowiedzi w temacie. Czy ustalamy jakieś zasady, czy tak jak jest, jest dobrze?
Ostatnio zmieniony przez raddex 29-05-2008, 22:28, w całości zmieniany 1 raz  

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 28-05-2008, 23:41   

Podzielam Twoje obawy raddex. Tylko nie wiem czy w tym momencie nie jest to tzw. "musztarda po obiedzie" i "no to kiszka" :wink:
Ale jak najbardziej jestem za tym aby nadawanie statusu Klubowicza nie odbywało się z automatu - bach, bach.... mam numerek, jestem Klubowiczem i jeszcze dostaję piękną kartę MM z magicznym rabatem tu i tam. NIE.

Tylko, jak już ktoś zauważył, ja nie powinienem się wypowiadać na te tematy ..... :? Ale mimo to się wypowiem :P 8)

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 29-05-2008, 00:16   

Klub jest dla posiadaczy i miłośników Mitsubishi bez podziału na to czy ktoś się na Forum udziela czy nie.
Bez podziału polegającego na sprawdzaniu ile postów na Forum napisał i czy wogóle oraz bez sprawdzania ile czasu upłynęło od jego rejestracji.
Przez 3 lata nie udało się załatwić właściwie nic wartościowego dla Klubowiczów nad czym ubolewam bo nawet MMC Car Poland wbrew zapowiedziom nie dało właściwie nic.
Po trzech latach udało się Arkowi załatwić coś co daje realne korzyści członkom Klubu. I teraz chcecie ograniczać dostęp do tego?

;-) Klub jest dla ludzi. Dla każego. Bezpłatny. Natomiast co do kart Klubowych. Chyba napiszę jakies ogłoszenie, że wydanie karty trwa do 3 miesięcy i to zakończy dyskusje co?

Pozdrawiam

PS
Jacek - jako, że nie należysz do Klubu to sam sobie odpowiedz czy powinieneś.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 29-05-2008, 00:21   

Ja w sumie przed podjeciem takiej dyskusji odeslalbym nie zorientowanych do tego Finansowanie Klubu Mitsumaniaków tematu. Tam toczyla sie burzliwa dyskusja na temat finansowania Klubu a przy okazji podzialu na Klubowiczow i innych.

Swoje zdanie i propozycje zawarte w tamtym temacie podtrzymuje, Klubowiczem nie powinien zostawac kazdy 'z marszu' i podzial/roznice powinne byc.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 29-05-2008, 00:33   

arekp napisał/a:
Klubowiczem nie powinien zostawac kazdy 'z marszu' i podzial/roznice powinne byc.

To ciekawa propozycja. A skoro do tej pory tego nie było to może zweryfikujemy przyjętych?
A może przyjęci bez weryfikacji nie będą się wypowiadać? Skoro sami skorzystali to czemu chcą blokowac to innym?

Bardzo proszę - dobrze się zastanówcie co piszecie Panowie bo jak na razie to skrzyżowanie psa ogrodnika z małym Kaziem co to do "swojej" piaskownicy nie chce wpuszczać nowych.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-05-2008, 01:06   

Hubeeert napisał/a:
arekp napisał/a:
Klubowiczem nie powinien zostawac kazdy 'z marszu' i podzial/roznice powinne byc.

To ciekawa propozycja. A skoro do tej pory tego nie było to może zweryfikujemy przyjętych?
A może przyjęci bez weryfikacji nie będą się wypowiadać? Skoro sami skorzystali to czemu chcą blokowac to innym?

Jesli pijesz do mnie - a jakos tak mi to zabrzmialo, bo niewiele osob sie zdazylo wypowiedziec - to napisz wprost.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 29-05-2008, 01:20   

arekp napisał/a:
Jesli pijesz do mnie - a jakos tak mi to zabrzmialo, bo niewiele osob sie zdazylo wypowiedziec - to napisz wprost.
Do wszytkich którzy tak myślą. Czyli również do Ciebie. Wydawało mi się, że to jasne. :wink:

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 29-05-2008, 01:39   

z jednej strony nie można przydzielac numerków klubowicza jak leci, ale z drugiej ktoś np moze nie pisać na forum, zalogować sie raz na miesiąc, a czytac mimo to regularnie będąc nie zalogowanym. Wiem ze tak sie zdaza, bo sam tez na kilku forach jestem zalogowany nawet 2 lata,a mam może 2-3 posty, a mimo to doskonale wiem co sie "na forum dzieje"

Wiec pomysl "kto chce ten dostaje nr klubowy" jest chyba jednak sluszny, zawsze znajdzie sie ktos to uslyszal o zniżkach i bedzie tylko po to chcial karte, ale przy takiej ilosci uzytkownikow nie sposób sie od tego uchronic.

W kazdym razie, ostatnio na forum pojawila sie sprawa "finansów", wiec z jednej strony kilka osób zorganizowało się i pokryło koszty z wlasnej kieszeni, a chwile pózniej kilka innych osob "ze swojej kieszeni" wyrabia karty. Czy wyrabia je za darmo czy nie - niewazne, tak czy inaczej troche pracy to zabiera, a chociazby rozesłanie ich tez kosztuje i zajmuje czas, na dobra sprawe po to aby inni mogli miec cos duzo taniej.

Teraz juz faktycznie troche za pozno, ale mozna by ustalic jakas kwote (nawet 5-10 zł) za karte klubową, jakąś częsc z tych zebranych pieniedzy oddało by sie osoba ktore karty wyrabialo, a reszte przeznaczylo na finansowanie klubu - a w pierwszej kolejnosci zwróciło pieniądze za zlot 2007. Jeśli na forum klubowiczów jest w tej chwili 1099 osób to robi sie całkiem niezła kwota którą przecież każdy wie ze bedzie dobrze zagospodarowana.

5-10 zł to chyba nie duzo biorac pod uwage ze dzięki karcie na części za 100 zł mamy więcej zniżki.

problem pozostaje tylko z osobami ktore juz karty mają, jedyna opcja jaka widze to cos w rodzaju "aktywacji karty", ale to chyba samo IC musiało by to sprawdzac - np. powstalo by www.mitsumaniaki.com/karty i tam byla by lista osob ktore swoje karty aktywowaly.

i pisze to jako osoba ktora nr klubowy ma z 1,5 roku i karte od ~2 tygodni :)

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 29-05-2008, 07:51   

No to znowu ciekawa dyskusja :P

JCH napisał/a:
Podzielam Twoje obawy raddex.
Ja też.
Hubeeert napisał/a:
Znowu zaczynacie ?
Hubeeert napisał/a:
A skoro do tej pory tego nie było to może zweryfikujemy przyjętych?
A może przyjęci bez weryfikacji nie będą się wypowiadać?
A czy to WSI ? Opanujcie się trochę. Zakładając że wydawanie kart każdemu było błędem, to i tak go nie naprawimy. Zastanówmy się co dalej.
karolgt napisał/a:
Wiem ze tak sie zdaza, bo sam tez na kilku forach jestem zalogowany nawet 2 lata,a mam może 2-3 posty, a mimo to doskonale wiem co sie "na forum dzieje
Dla mnie aktywny jest ten kto coś od siebie daje innym. Samo czytanie forum to nie aktywność. To jest forum, a nie blog.

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 29-05-2008, 08:12   

dla mnie tez wprowadzenie jakis podzialow na zasluzonych, niezasluzonych, stazowych pol roku, bez stazowych itp nie ma sensu..mozna to robic jak jest 50-100 uzytkownikow wtedy jakos to sie da opanowac...
zwlaszcza ze klub jets dla milosnikow mitsu sercem ;) , a nie tylko aktywnoscia na forum, ktos moze jezdzic misiem 30 lat i dopiero co zalozyc konto
zawsze sie znajdzi jakias czarna owaca ktora tylko i wylacznie zaloguje sie, zalozy konto zeby zdobyc karte :) , chocby zeby kupic taiej czesci do Renowki lub Volvo (wspolne podzespoly).
moja propozycja jest zbiezna z tym co zaproponowal karolgt przy czym w odrtonej klejnosci:
zostanie klubowiczem i wydanie karty powinno leciec automatycznie -> czyli ktos kto daje cynk Akbiemu o nadanie numeru powinien automatycznie dostac karte,
pozostaje kwestia opłat - mimo ze jestem generalnie przeciwny zmuszaniu kogos do czegoś - ale zlotym srodkiem bylo by wprowadzenie drobnej oplaty np. 10 zł (jednorazowej i obowiazkowej) dla osob chcacych zosatc klubowiczem - ta kasa moglaby w czesci zasili fundusz na rozwoj forum a czesc pokryc koszty dystrybucji i wydawania kart ( ilosc klubowiczow jest juz ponad 1000 wiec koszty wyrobienie kart ich rozeslania bede juz znaczace).
standartowo znajda sie malkontenci ktorym cos nie bedzie pasowalo, ale tego sie nie da uniknac - nie ma takiej sytuacji zeby wszytkim bylo dobrze, wiec w demokracji wikeszosc wyznacza standarty a reszta niestety musi sie dopasowac...
forum pozostaje otwarte i bez oplat dla wszytkich

oczywiscie dalej pozostaje mozliwosc oplaty dobrowolnej - tu Hubert moglby przypominac uzytkownikom raz do roku sprawe oplat

kupujepolskieprodukty.pl

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 29-05-2008, 08:19   

Jeszcze coś mi się przypomniało:
Ciekawe jakie opinie o klubie mieliby klubowicze, gdyby ten który próbowął mi wcisnąć wraka-Space Stara był klubowiczem ? Chcielibyście mieć kogoś takiego w swojej "rodzinie" :?:

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 29-05-2008, 08:53   

cns80 napisał/a:
JCH napisał/a:
Podzielam Twoje obawy raddex.
Ja też.

niestety ja również
...a także muszę potwierdzić maile i PW typu:
raddex napisał/a:
"proszę o jak najszybsze wykonanie karty, bo muszę kupić części do samochodu"
"prześlij mi wzór karty ja sobie wydrukuje i zafoliuje"
"jak szybko mogę dostać tą kartę, bo części chciałbym kupić w IC"

... który przychodziły również do mnie, pomimo, że to nie ja "produkuje" karty.

Co do samych numerów, to ma ich ok 1/7 aktualnych forumowiczów, co do kart, do z tego co pisze Radek to ok 1/20.
Z jednej strony jest to już jakaś ilość, niemniej jednak, chyba jeszcze nie taka aby wprowadzanie zmian było niemożliwe ... Ci co mają numer/kartę to trudno ... zasady mogą być wprowadzone dla tych, co jeszcze nie mają.

Niemniej jednak idąc tą drogą, oraz pomysłem "obowiązkowego" finansowania klubu, wchodzimy w pewne sfery klubu komercyjnego (mimo, że bez zysków dla kogokolwiek), a z tego co wiem, to nie taki klub zakładali "ZAŁOŻYCIELE". ...a tutaj muszę się z nimi zgodzić.

Hubeeert napisał/a:
Klub jest dla ludzi. Dla każego. Bezpłatny.

i jeśli takie są właśnie ich założenie, to OK ... jeśli ma być inaczej, to w pierwszej kolejności Hubi, Firek, Jacek i Bartek powinni dopuścić taką możliwość ...a później pozostali Moderatorzy i czołowi klubowicze powinni zadecydować jak ma być dalej.

Radek podrzucił nam temat do rozwagi ... dobrze by było, jakby się wypowiedziała pozostała trójka z "wielkiej czwórki" :D :P ... ale z bliźniaczego tematu przypuszczam, że zdanie jest identyczne jakie przedstawił nam Hubert.

Hubeeert napisał/a:
Natomiast co do kart Klubowych. Chyba napiszę jakies ogłoszenie, że wydanie karty trwa do 3 miesięcy

myślę, że to dobry pomysł

cns80 napisał/a:
Hubeeert napisał/a:
Znowu zaczynacie ?

ostrzeżenie przed ostrzeżeniem już ostatnio dostali ... następnie będzie RB :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin:

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 29-05-2008, 09:13   

Może rozdzielmy sprawę członkostwa w klubie od sprawy finansowania. Najpierw przegadajmy i zadecydujmy czy mają być warunki członkostwa w klubie, a potem jeśli będziemy chcieli będziemy dywagować o finansowaniu. Dyskusja o finansowaniu już jest, ale nie łączmy tych dwóch spraw, bo nic z tego nie wyjdzie.

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-05-2008, 09:19   

cns80, zgadzam sie z Toba by tych spraw nie laczyc. Linkowalem do tamtego tematu, poniewaz toczyla sie tam jednoczesnie dyskusja na temat rozdzielenia Forumowiczow od Klubowiczow. Zawarlem tam tez propozycje korzysci z bycia Klubowiczem (m.in. zroznicowanie cen gadzetow).

Jednak w zwiazku z panujaca na forum dyktatura, tfu demokracja prosze o zweryfikowanie mojego czlonkowstwa wg. zasad jakie tam sobie ustalicie, a dopiero po ew. pozytywnej weryfikacji ponownie wlacze sie w sprawy klubowe.

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 29-05-2008, 09:49   

członkowstwo w klubie (numer klubowy) moze pozostac bezplatny, ale wyrobienie karty moze kosztowac 10 zł, a to chyba pozostaje zgodne z założeniami klubu.

Odpowiedz do tematu