Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
CHORWACJA TURYSTYCZNIE (bardziej on-road)
Autor Wiadomość
Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-06-2008, 12:06   CHORWACJA TURYSTYCZNIE (bardziej on-road)

Chcialbym podzielic sie z Wami naszymi planami. Na przelomie czerwca i lipca ruszamy do Chorwacji. Wyjazd totalnie turystyczny, opalanie-grilowanie i takie tam. Nawet pewnie szpeju nie wezme.
Jade ja z rodzina (Pajero Sport) i SCezar tez z rodzina (nowe L200). Bez cisnienia, moze zwiedzimy Wieden po drodze. Jesli ktos bedzie w tym czasie w okolicach albo nie ma planow na pierwsza polowe lipca to informujemy: w Chorwacji mieszkac bedziemy kolo Nina. Mala miejscowosc na wybrzezu mniej wiecej w srodkowej czesci kraju. Planujemy jakies wycieczki. Dubrownik a moze i bardziej na poludnie.

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 06-06-2008, 12:16   

no prosze..
kumpel rzucił mi niedawno propozycje też wyjazdu do Chorwacji- tylko że pewnie lipec/sierpien,
ale narazie nie wiem, musze policzyć kase...
gdzies koło 1000 zł tygodniowy wyazd ma kosztować od osoby

kupujepolskieprodukty.pl

Hiszpan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Wysłany: 06-06-2008, 16:13   

Chorwację gorąco polecam :D
Sam byłem 2 razy motorkiem i 2 razy samochodem. Motorek tylko z żoną, a samochodem już z dzieckiem 8)
W tym roku znowu jadę Outkiem. Tak się składa, że akurat rano wrzuciłem parę fotek do działu Fotografia i Grafika
Jeżeli ktoś ma jakieś pytania - śmiało. Na pewno jest masę rzeczy o których nie wiem, ale sporo też u nich widziałem, mogę coś podpowiedzieć.
Gene - niestety my wyjeżdżamy dopiero 12 lipca i jedziemy w tym roku na Istrę.
W pobliżu Nin znajdują się piaszczyste plaże (jedne z nielicznych na Chorwacji) tylko fale mniejsze niż u nas ;)

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 06-06-2008, 19:16   

Zadar i okolice? Toście sobie region wybrali... IMHO najnudniejszy i najmniej ciekawy region z całej Chorwacji ;) aha, i na komary weźcie dużo różnego świństwa bo tam w okolicach Zadaru przez te bagienka co tam w pobliżu są to tego masa lata i chla krew biednych turystów...

Czemu nie na południe na Dalmację? :?: :?: :?: :shock:

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Wysłany: 07-06-2008, 11:04   

Panowie jestem wdzieczny za komentarze i informacje. Ja uwielbiam Chorwacje bylem juz w wielu miejscach. Poczynajac od Istrii a konczac na poludniu. Za kazdym razem bylo ciekawie i przyjemnie. Choc wlasnie na Istrii brakowalo mi surowosci poludnia i tego powietrza przesyconego intensywnie wonia roslin i dzwiekami owadow. Tam bylo tak turystycznie, rowne trawniczki, betonowe plaze, korty i baseny. Moze to wina miejsca i hotelu. Teraz jadac terenowka nasz wyjazd mam nadziej bedzie takze ciekawy.

DADI
[Usunięty]

Wysłany: 08-06-2008, 12:31   

polecam jechać przez Słowenię ja jechałem w maju ropka po nie całe euro :)

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Wysłany: 08-06-2008, 12:57   

Zamierzamy zahaczyc o Slowenie. Teraz juz srednio 1.2 euro ale i tak jest taniej niz w Chorwacji. Dziekuje za informacje.

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 08-06-2008, 15:44   

Witam
Dobrze ze sie taki temat pojawił bo ja tez sie wybieram do Chorwacji. Jedziemy na dwa samochody, troszkę informacji już pozbierałem. Każde nowe doświadczenie i wiedza sie przydadza. My jedziemy na pierwszy tydzień do Marusici na drugi do Kirkiewnicy..:)
Czy ktos sie orientował jak to jest z opłatami za drogi? Mam zamiar jechać przez Słowację i Węgry.
Dodatkowo co z tą nagonką ze nie można zdanego jedzenia zabierać? Czy to prawda?

Mam nadzieje ze z LPG nie będzie problemu po drodze do Chorwacji. Zreszta poznałem jednego Chorwata który tez jest posuadaczem Galant z instalacją STAG i pisaliśmy mejle. Musze go popytać co i jak...:)

Mam nadzieje ze bedą relacje co i jak..
Pozdrawiam
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Wysłany: 08-06-2008, 15:52   

Marcino jedzenie mozna. Nie mozna wszelkich przetworow mlecznych i miesnych wwozic. Nawet konserw i mleka w proszku.
Co do autostrad to chyba teraz tylko w Niemczech sie nie placi. LPG tam nie jest tak popularne jak w Polsce i stacje posiadajace takie paliwo nie sa czestym widokiem.

DADI
[Usunięty]

Wysłany: 08-06-2008, 16:08   

Ja z pod krakowa jechalem przez Czechy austrie i słowenie, cenowo to wyglada tak 90zł za winety na tydznien na austrie i czechy, słowenia około 10 euro nas wyniosła, w austri paliwo (poza głónymi drogami ) tańsze niż u nas, na słoweni tez, co do granic to nigdzie nikt nic nie sprawdzał, wiec jedzenie jechało z polski, ale co do cen to jakiejś większej różnicy nie widziałęm niż u nas w sklepach, polecam park krajobrazowy z jeziorami i wodospadami,

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Wysłany: 08-06-2008, 16:11   

DADI, ta Plitwickie Leziera sa wypasione.
http://www.adriatica.net/...CFQMLuwodmUjm8w

DADI
[Usunięty]

Wysłany: 08-06-2008, 16:15   

wiem cały dzień tam spacerowaliśmy jeździliśmy pływalismy :) warto zaplanowac by wejsc tam jak najwcześniej, a co do trasy to słowacja wedry itd czasowo i cenowo wychodzi drożej (wiem z autopsji)

[ Dodano: 08-06-2008, 16:23 ]
polecam przejscine austria - słowenia na drodze E652 (od Klagefurtu w dół ) ostry kąt i zakaz wjazdu z przyczepami sliczne widoki na alpy,

Hiszpan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Wysłany: 08-06-2008, 23:52   

Marcino pewno będziesz miał niedaleko, więc warto zobaczyć Park Narodowy Krka
Coś podobnego jak Plitvice (może nie tak efektowne), ale w innym klimacie - polecam :D

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 09-06-2008, 06:26   

Gene napisał/a:
Zamierzamy zahaczyc o Slowenie. Teraz juz srednio 1.2 euro ale i tak jest taniej niz w Chorwacji. Dziekuje za informacje.

Jeśli chcesz jechać przez Słowenię to zahacz o kompleks jaskiń w Postojnej bo naprawdę warto - wsiadasz tam w kopalnianą kolejkę którą jedziesz kilkanaście minut w głąb jaskiń, tam wysiadasz, podczepiasz sie pod grupę z przewodnikiem - polecam słoweński język bo bardzo łatwo rozumiany dla polaków pomimo że są grupy angielskie czy niemieckie to jednak słoweński najlepiej się tam rozumie. Ja bardzo dobrze znam angola ale mimo to żałowałem że nie poszedłem ze słoweńskim przewodnikiem bo tego by cała nasza grupka zrozumiała a tak musiałem z angola na nasze reszcie tłumaczyć i się za bardzo nie mogłem skupić na porobieniu zdjęć. Kiedyś będę musiał tam ponownie zaglądnąć :rolleyes:

[ Dodano: 09-06-2008, 06:38 ]
Marcino napisał/a:
Czy ktos sie orientował jak to jest z opłatami za drogi? Mam zamiar jechać przez Słowację i Węgry.
Dodatkowo co z tą nagonką ze nie można zdanego jedzenia zabierać? Czy to prawda?

Mam nadzieje ze z LPG nie będzie problemu po drodze do Chorwacji.

ad.1. Winietka 4ro dniowa na Węgry (kupujesz na stacji OMV i płacisz kartą) cos koło 1400 Ft na nasze około 25zł (w ubiegłe wakacje) a na Słowację (od razu kup na przejściu granicznym w budzie) coś koło 350 Skk czyli na nasze około 35zł a na Chorwacji jeśli polecisz autostradą to są bramki i płacisz na bramkach - za całą autostradę od Letenye aż po Split z tego co pamiętam jak mi wujo nawijał w ubiegłym roku to coś koło 130zł chyba płacił.

ad.2. Od paru tygodni na Chorwację obowiązuje zakaz wwozu artykułów żywnościowych ale nie sądzę by się im chciało kontrolować auta no chyba żeby jednak to wtedy jak ci sprawdzą to każą wywalić wszystko albo walną jakąś karę/mandat/cło - generalnie już się nie opłaca jechać tam z żarciem bo w ich supermarketach ceny są jak u nas a tym bardziej że teraz złotówka mocna a kuna staniała (0.46zł).

ad.3. co do LPG to jest po jednej stacji w dużych miastach mniej więcej co 250km więc najlepiej będzie jak zajedziesz na ichniejsza stację INA i poprosisz o taką ulotkę reklamowo-informacyjną z mapką gdzie są stacje LPG - mam chyba taką sprzed 3 lat i jak chcesz to mogę poszukać w swoich wakacyjnych papierach i jak znajdę to ci cyknę z niej fotkę...

[ Dodano: 09-06-2008, 06:41 ]
PS. jak z Chorwatami gadasz o LPG to nie kumają o co chodzi - u nich LPG == "Plin" więc o to się pytać trzeba. :finga:

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Wysłany: 09-06-2008, 13:14   

tu info o towarach: http://przewodnik.onet.pl...ozisz,news.html

Odpowiedz do tematu