Przesunięty przez: Gene 28-01-2009, 11:06 |
[II 3.0 V6] Czujniki cisnienia w kołach |
Autor |
Wiadomość |
sunofyamaica
Nowy Forumowicz
Auto: outlander 3.0 aut. 07'
|
Wysłany: 16-10-2008, 14:41 [II 3.0 V6] Czujniki cisnienia w kołach
|
|
|
Witam,Jestem tutaj nowy:)Od kilku dni jestem szczęśliwym? posiadaczem outlandera z US.Jest to auto z 2007 roku z silnikiem 3.0.Podczas odbioru w Gdyni okazało się że ma mało powietrza w oponkach.Próba pompowania nic nie dała.Tylko jedno koło dało sie nadmuchać,jedno miało ułamaną tą gwintowaną część wentyla a z dwóch pozostałych schodzilo powietrze zaraz po napompowaniu.Na miejscu podjechałem do wulkanizatora i wymieniłem wentle na zwykłe gumowe ale zaraz komputer sie darł że ma awarie bo przecież już nie ma czujników.Moje pytanie brzmi: czy można wyłączyć funkcję kontroli ciśnienia w ogumieniu a jeśli sie nie da to ewentualnie ile może kosztować takie ustrojstwo razem z wentylkiem?Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Hiszpan 09-02-2009, 08:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 1564 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 16-10-2008, 20:07
|
|
|
Witaj na forum
Coraz więcej właścicieli Outków sprowadzonych z USA. Może ktoś już przerabiał ten temat.
Sprawdzałem w instrukcji mojego i nie ma o tym ani słowa.
Najprawdopodobniej w wersji na Europę wogóle tego nie ma, bo nawet w książce nie ma oznaczenia tej kontrolki na desce
Sprawdź w skrzynce z bezpiecznikami, zarówno w tej w środku jak i tej po maską. Może jest jakiś bezpiecznik właśnie od tego i wyciągnięcie go rozwiązałoby problem |
_________________ Pewien motocyklista z Tarnowa do policjanta: Paaanie! Diabeł mnie opętał...
Staram się pisać poprawnie po polsku
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw zniży Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
 |
|
|
|
 |
Antyey
Mitsumaniak

Auto: BMW x1 xdrive20d
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Wrz 2008 Posty: 111 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 16-10-2008, 21:11
|
|
|
Niestety, pytałem w salonie - europejskie Outki nie mają czujnika ciśnienia. A szkoda - taki mały bajer, a cieszy |
_________________ "... Nasz mały, chorobliwie duszny kraj... "
BMW X1 xdrive20d
Mitsubishi Outlander Instyle 2.4 CVT MY09 (poszedł ]:->)
Subaru Legacy 30th Anniversary Edition 2.2 MY99 (sprzedany ) |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 17-10-2008, 08:32
|
|
|
Tez czujniki/zaworki mozna w ASO zamowic. Cena jest koszmarna 610 pln. Podajesz VIN i czekasz z miesiac. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
sunofyamaica
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-10-2008, 20:14
|
|
|
Poszukam w skrzynce z bezpiecznikami tylko że to jest komunikat z komputera i zasłania mi bieżące wskazania kompa i muszę za każdym razem przestawiać.Dam znać co zlokalizuję:) |
|
|
|
 |
slater
Nowy Forumowicz
Auto: 2007 Outlander XLS
|
Wysłany: 09-12-2008, 22:50
|
|
|
Witam,
Mam podobny problem. Też MO z USA i właśnie wymieniłem orginalne 18ki z czujnikami na nowe zimowe 16ki z zamontowanymi w Stanach czujnikami ( ale nie w serwisie tylko w sklepie z oponami). Komputer podobno miał te nowe czujniki wyłapać po 10 min, ale od paru tygodni nic tylko najpierw LOW Tire PREssure, a teraz SERVIce Required. U dealera Mitsubishi podłączyli go pod komputer i nic nie wykrył. Mówią, że inny software albo częstotliwość.
Może znacie rozwiązanie, przynajmniej wykasowanie tego komunikatu o serwisie.
Jakieś linki?
Pozdro i dzięki |
_________________ Michał |
|
|
|
 |
GrzesiekJozefow
Forumowicz
Auto: Outlander 2008r. 3.0 V6 XLS
|
Wysłany: 22-12-2008, 09:14
|
|
|
Podłączę się do teamtu.
1. Czy ktoś z sznownych forumowiczów wymieniał same opony na oryginalnych felgach z czujnikami ciśnienia?
2. Jaki był tego efekt?
3. Czy były zmieniane w Warszawie lub w okolicach?
4.Gdzie i za ile?
Pozdrawiam
Grzesiek |
|
|
|
 |
sunofyamaica
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-12-2008, 19:44
|
|
|
Witam ponownie trochę to trwało ale do rzeczy: obchodziłem chyba z tuzin różnych serwisów i wszędzie słyszałem że się nie da tego wyłączyć chociaż podejrzewam raczej "nieumienie" ale to inna bajka.Zacząłem więc poszukiwania takowych czujników.Serwis chciał za sztukę 670 PLN i trzeba by czekać miesiąc.Powiem to tak: w USA 1 nowa sztuka kosztuje 75$ a ja zaryzykowałem i kupiłem komplet używany z Chryslera 300C (bo są identyczne) za 96$ + przesyłka.A swoją drogą to jakiś skandal że nie można wymienić samego metalowego elementu który miałem uszkodzony chociaz demontuje się go bez problemu.tak więc rodacy trza wejść tutaj i znaleźć pasującą rzecz.Szukajcie a znajdziecie.Szczęśliwego Nowego Roku!!! |
|
|
|
 |
broom
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander II 3.0 v6 XLS
|
Wysłany: 05-01-2009, 17:54
|
|
|
Posłuchajcie, mam może głupie pytanie, bo niestety nie posiadam instrukcji do swego Out II v6 XLS z USA - jak oznaczony jest ten komunikat "SERVIce Required" dot. ciśnienia?
Ja wymieniłem kilka dni temu 18'' na 16'' i mniej więcej po 2h pojawił mi się komunikat "service required", a w obu instrukcjach dostępnych tu na forum brak takiej ikony jak moja. Ona przypomina podkowę - wyświetla się na komputerze i tuż obok dużego wyświetlacza po prawej stronie (w górnej części) czy to jest właśnie od ciśnienia?
Drugie pytanie - może ktoś ma instrukcję od wersji USA i może sprawdzić listę bezpieczników, czy tam jest jakiś od ciśnienia (niestety osobiście nie sądzę aby był). W europejskich wersjach brak takowego. |
|
|
|
 |
cuuube [Usunięty]
|
Wysłany: 06-01-2009, 00:28
|
|
|
to najprawdopodobniej od cisnienia
domyslam sie ze w 18tkach masz tylko czujniki zalozone a w 16tkach(domyslam sie zimowki) juz nie masz i komp zeswirowal troche zapewne bo nie ma sygnalu |
|
|
|
 |
sunofyamaica
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-01-2009, 20:26
|
|
|
"Podkowa" to właśnie czujnik ciśnienia w ogumieniu a oprócz podkowy sam komputer wyświetla podobny symbol właśnie z napisem "service required" |
|
|
|
 |
KkAaZz
Forumowicz otlander II 3,0
Auto: mitsubishi outlander II 3.0,6V
|
Wysłany: 22-01-2009, 21:37 ciśnienie w oponach
|
|
|
Witam już po raz ostatni,
w jaki sposób sprawdzić ciśnienie w oponach - podobno to jest jakieś automatyczne.
Dzięki |
_________________ Pozdrawiam KkAaZz |
Ostatnio zmieniony przez Gene 28-01-2009, 11:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 24-01-2009, 00:52
|
|
|
KkAaZz napisał/a: | w jaki sposób sprawdzić ciśnienie w oponach |
Manometrem. |
|
 |
KkAaZz
Forumowicz otlander II 3,0
Auto: mitsubishi outlander II 3.0,6V
|
Wysłany: 24-01-2009, 07:03
|
|
|
rozumiem, że kolega taki dowcipny. Dzięki za info, ale to już wiem. Chodzi mi o to na czym polega ten automatyczny pomiar - elektroniczny. Czy coś mi na wyświetlaczu się pojawi, że za mało, albo co? |
_________________ Pozdrawiam KkAaZz |
|
|
|
 |
Ali-En [Usunięty]
|
|
|
|
 |
|