Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Kmer
16-10-2009, 18:40
Galant i LPG
Autor Wiadomość
Psikus 
Mitsumaniak

Auto: Xsara Picasso
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-11-2008, 15:06   Galant i LPG

Witam

przymierzam sie do zakupu galanta - rocznik >97, najchętniej z silnikiem 2,0 ( ze względów ekonomicznych ale nie o tym ) ale z tego co oglądam na allegro, to dość dużo jest samochodów z gazem ( sekwencyjnym zresztą ). I pytanie: dlaczego ludzie sprzedają galanty które są średnio pół roku w kraju i mają gaz? czy coś się z tymi autami na gazie dzieje, czy ludzie wkładają instalacje żeby szybciej sprzedać? I jak się ma instalacja gazowa w 2,0 i w 2,5?

[ Dodano: 02-11-2008, 09:42 ]
no to jak? nikt tu nie ma galanta z gazem??

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 02-11-2008, 10:47   

jezdzilem przez miesiac Galem 2.0 Firka z tego forum - ma lpg 2 generacji
zero problemow
(gdybys widzial komore silnika i stan auta, to wiedzialbys, dlaczego bylem zaskoczony tym "zero problemow")

eremita 
Mitsumaniak

Auto: Outlander III DID
Wysłany: 02-11-2008, 12:27   

ja planuje załozyc lpg do gala. duzo czytałem i podobno dobrze chodza na gazie roznica jest taka ze jak bedziesz sam chciał załozyc instalacje do 2,5l jest drozsza.

krzysio1972 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA5W, Carisma 4G92
Wysłany: 02-11-2008, 12:36   

Mamy i to wielu, zauważ, że jest obecnie szczególny okres i nie każdy siedzi w domu przy kompie.
Z lpg w galach nie ma najmniejszych problemów, warunek to dobry stan techniczny samochodu i dobry instalator, czego nie wiesz kupując samochod z lpg, chyba, ze instalka fabryczna to bierz w ciemno.

lpg maja, bo wg mnie latwiej sprzedać, ale trzeba uważać, bo często są to marnie załozone instalki, a po pół roku po kupieniu\sprowadzeniu - brak dodatkowych podatków przy sprzedaży.

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 02-11-2008, 13:35   

W moim galu jest instalka fabryczna,i nie ma problemów.
Mam to auto 1,5 roku.Nigdy nie było żadnego strzału.
Polecam :)

Psikus 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-11-2008, 14:12   

W grę wchodzi tylko i wyłącznie sekwencja ( o ile gaz w ogóle ). Czy będę w stanie ocenić,jak ta instalacja jest założona? chyba nie... Obecnie jazda prelką kosztuje mnie 50 pln za każde przejechane 100km i nie było by tragedii gdyby nie to, że zaczyna mi to autko być ciasne :) Miło by mi było gdyby kolejny samochód był po prostu większy a przy tym tańszy w utrzymaniu stąd pytanie o lpg i niechęć do zakupu 2,5.

t.o 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA5W 2.5 V6 SE
Wysłany: 02-11-2008, 14:52   

Psikus napisał/a:
W grę wchodzi tylko i wyłącznie sekwencja ( o ile gaz w ogóle ). Czy będę w stanie ocenić,jak ta instalacja jest założona? chyba nie... Obecnie jazda prelką kosztuje mnie 50 pln za każde przejechane 100km i nie było by tragedii gdyby nie to, że zaczyna mi to autko być ciasne :) Miło by mi było gdyby kolejny samochód był po prostu większy a przy tym tańszy w utrzymaniu stąd pytanie o lpg i niechęć do zakupu 2,5.

Jak założysz dobrą instalację (Prins, tańszy trochę Stag300 itp.) to nie będziesz miał żadnych problemów - ale podstawą jest dobry i sprawdzony zakład w którym montujesz.
Galanty gazu się nie boją, przynajmniej te V6, o innych wypowiedzą się koledzy ;)

A jak masz zamiar kupić auto z zamontowaną już instalacją to chyba warto podjechać przy zakupie do fachowca, żeby ocenił co to za instalacja i w jakim jest stanie.

Good luck!

Psikus 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-11-2008, 20:26   

t.o napisał/a:
Good luck!
nie dziękuję.
t.o napisał/a:
Galanty gazu się nie boją, przynajmniej te V6,
o tym też dobrze wiedzieć, bo kusi mnie bardzo z takim silnikiem :D

pepi 
Forumowicz

Auto: gitarowe
Wysłany: 03-11-2008, 08:52   

Hejka

Zakładaliśmy w wakacje w naszych miskach sekwencje
2x 2L i 2x 2,5
Po przejechaniu kilku tys dyskutowaliśmy na ten temat
W moim 2L w mieście spalanie 12L jak będziesz jeździł ekonomicznie spali ci 10L
W 2,5 L w mieście 13
Trasa to zależy od stylu jazdy
Wnioski mieliśmy takie
W 2L nie ma żadnej różnicy w mocy auto chodzi dokładnie tak samo jak na benzynie
W 2,5 L spalanie prawie takie same jak 2L tylko jest zanim „poweru” nie duży ale jest
Ganialiśmy się na drodze obydwoma i przyspieszenie wtedy maja takie same i prędkość maxymalna taka sama.
Wiec masz do wyboru 2L szybka jak 2,5 (mówię caly czas o gazie)
Albo masz 2,5 trochę mułowata ale za to masz dźwięk silnika 
Mnie przekonała cena dlatego wybrałem 2L
Instalacja u mnie 1800zl w 2,5 – 2800zl

PS. No i oczywiście mówimy o autach które maja dobrze ustawione te instalacje u mnie dopiero za 3 ustawieniem auto chodzi tak jak powinno

krzysio1972 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-11-2008, 11:09   

Ciekawe to co piszesz odnośnie zagazowanego 2.5 w porównaniu do 2.0, bo różnica w mocy i b.duża różnica w momencie szczególnie w odczuciach podczas przyspieszeń powinna być widoczna. Gal Drouta był na hamowni i różnica była minimalna na lpg.
Ogólnie raczej wszyscy mówią (ja potwierdzam), że lepiej 2.5 + lpg, bo koszty prawie identyczne, a dużo więcej frajdy i przyjemności (dla mnie również bezpieczeństwa wynikającego z zapasu mocy) z jazdy v6.

pepi 
Forumowicz

Wysłany: 03-11-2008, 12:27   

Wiesz
Porównywaliśmy auta które maja te sama instalacje w ten sam dzień zakładana
I maja takie same spalanie
Kupiłem sobie potem okablowanie i program i sam się bawiłem ustawieniami
I był czas gdzie palił mi 17 L ale wtedy żadna 2L nie dawała mu rady
Ale i ustawiłem go tak ze palił 8,5L ale nie miał wcale przyspieszenia
Dlatego dla mnie wniosek jest taki
Jeśli ktoś decyduje się na gaz to znaczy ze zależy mu na oszczędności
I SA 2 warianty - jeśli chcesz żeby auto paliło mało musisz się pogodzić ze spadkiem mocy
Albo będzie ci palił więcej ale masz moc te sama

Ja się sam nad tym zastanawiałem i jeśli masz takie myślenie to nie robi ci różnicy czy masz 2,5 czy 2 bo oba będą spalały tyle samo a przyspieszenie tez będzie takie samo
(przy ustawieniu ze oba pala 12 L )
Mnie przekonała cena o 1000zl mniejsza jeśli chodzi o instalacje

Może ktoś wyłożyć ten 1000 i mieć frajdę z dźwięku silnika a jak będzie chciał pocisnąć szybciej może przełączyć na benzynę
Moim zdaniem auto z dużym silnikiem musi dostać odpowiednia ilość paliwa żeby jeździło tak jak chce producent nie ma bata – jak dasz mu mniej będzie się mulil i tyle

To chyba tyle
:lol:

pozdrawiam

Psikus 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-11-2008, 20:34   

U mnie to jest tak: prela ma 2,0 DOHC - 140PS i nie wiele ponad 1100kg wagi. katalogowo setke robi w ok 8,5 sekundy i bez problemu rozpędza się do 220 km/h. Galanta chcę kupić bo: podoba mi się, i jest dużo bardziej praktyczny.Dużo jezdzę w miescie "po bułki do sklepu" a trasy sporadycznie(Regularnie co 2 tygodnie jezdze do kielc ale samochodem mojej mamy którym na cały weekend zużywam benzyny za 80 PLN-wtedy samochodem "moim" jezdzi moja żona) W takim razie nie potrzebny mi az tak duzy silnik jak 2,5 - wiem,ze jedzie, wiem ze frajda z jazdy,ale nie tego akurat szukam. Jak zapragnę wrażeń z szybkiej jazdy w moim garażu ponownie zawita jakaś honda ( prelude 2gen, civic/crx vti ) a galantem bede dalej po bułki do sklepu jezdził ( bo jak juz pisalem masakrycznie mi się podoba) Wniosek z tego taki ze 2,0 powinien mnie zadowolić, a jeśli sprawdza się na gazie to jeszcze bardziej mnie przekonuje ( a zobaczymy jak to będzie bo z natury jestem wielkim przeciwnikiem paliw alternatywnych :D )

krzysio1972 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-11-2008, 22:06   

pepi napisał/a:
Wiesz

Ale auta nie te same, nie w tym samym stanie technicznym, jedno r4, drugie v6 i to już powoduje, ze kompy lpg nie są te same, sterowanie jest inne, dysze inne, ciśnienie inne, reduktory inne, strojenie instalki trudniejsze w v6, itd...

pepi napisał/a:

Na jakiej próbie, ja wiem jakie mam spalanie, ale zrobiłem już prawie 90kkm na lpg.

Zerknij na forumowy ranking spalania.

pepi napisał/a:

To sie pochwal ustawieniami, zrob printscreeny z mapami (nie piszesz jaki komp, niektore nie maja) obu porównywanych gali, napisz jakie srednice dysz, ciśnienia i jakie wtryskiwacze są zamontowane.
Ja tez mam interfejs i sobie dostrajam instalke, ale w prinsie to nie ma dużego pola do popisu i możliwości sknocenia, ale zawsze mogę się dostroić przynajmiej do letniego i zimowego lpg.

pepi napisał/a:

w obu przypadkach pewnie zla regulacja, dobrze dobrane elementy instalki i poprawna regulacja to brak zmian (lub minimalna) w mocy i spalanie w okolicach 20-30 % wieksze niż benzyny w tych samych warunkach, a jak jest inaczej to prędzej czy później pojawią się problemy. Niestety poprawna regulacja to spora wiedza instalatora i dużo czasu, a kogo na to stać, przeważnie jada wszyscy na autokalibracji i standardowych ustawieniach i wysyła sie klienta do domu, potem się ewentualnie poprawi przy kolejnej regulacji jak będzie narzekał.

pepi napisał/a:

I SA 2 warianty - jeśli chcesz żeby auto paliło mało musisz się pogodzić ze spadkiem mocy

nie, patrz wyżej.

pepi napisał/a:

Może ktoś wyłożyć ten 1000 i mieć frajdę z dźwięku silnika a jak będzie chciał pocisnąć szybciej może przełączyć na benzynę
Moim zdaniem auto z dużym silnikiem musi dostać odpowiednia ilość paliwa żeby jeździło tak jak chce producent nie ma bata – jak dasz mu mniej będzie się mulil i tyle

Spalanie w funkcji pojemności nie jest liniowe. Poza tym nie chodzi o predkości, tylko przyśpieszenie i zapas mocy, który nie wiadomo kiedy się przyda. Katalogowo różnica to prawie 2s do setki, średnie spalanie w mieście niecałe 2 litry, a przy 90km/h to pół litra.

t.o 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA5W 2.5 V6 SE
Wysłany: 04-11-2008, 15:26   

pepi napisał/a:
Wiesz

Ja się sam nad tym zastanawiałem i jeśli masz takie myślenie to nie robi ci różnicy czy masz 2,5 czy 2 bo oba będą spalały tyle samo a przyspieszenie tez będzie takie samo
(przy ustawieniu ze oba pala 12 L )
Mnie przekonała cena o 1000zl mniejsza jeśli chodzi o instalacje

To chyba tyle
:lol:

pozdrawiam

Powiedz mi po co ktoś ma zakładać LPG i ustawiać minimalne dawkowanie "żeby było tanio" a jak chce pojeździć to przełączać na PB? Głupota.
Po to są sekwencje, żeby instalacja pracowała optymalnie i dawała zadowolenie z jazdy,
i tak w rzeczywistości jest.

W innym wypadku to lepiej kupić auto o pojemności 1L jak kogoś nie stać na utrzymanie V6.

pepi 
Forumowicz

Wysłany: 04-11-2008, 17:38   

t.o napisał/a:

Powiedz mi po co ktoś ma zakładać LPG i ustawiać minimalne dawkowanie "żeby było tanio" a jak chce pojeździć to przełączać na PB? Głupota.
Po to są sekwencje, żeby instalacja pracowała optymalnie i dawała zadowolenie z jazdy,
i tak w rzeczywistości jest.

W innym wypadku to lepiej kupić auto o pojemności 1L jak kogoś nie stać na utrzymanie V6.

wiesz jak sie dobrze rozejrzysz po swoich sąsiadach to znajdziesz takich którzy kupują auta po to żeby sie pochwalić a nie stać ich na to żeby je utrzymać i tyle

a do Krzysia1972 - ja nie jestem mechanikiem ani nie montuje instalacji gazowych, mowie tylko o tym co sam sprawdziłem - i wiem ze jest to kwestia ustawień ale tez pisze o tym dlatego ze mnie potraktowano jak każdego kto zakłada gaz zresztą sam o tym piszesz (chodzi o ustawienie na szybko bez jazdy)
jeśli ktoś sobie porówna spalanie to może będzie miał tak jak u mnie i będzie wiedział co z tym zrobić
a screen u mnie wygląda tak

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi