Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 20:05
Hamowanie zimą
Autor Wiadomość
Blanco28
[Usunięty]

Wysłany: 23-11-2008, 12:07   Hamowanie zimą

Właśnie zawróciłem z drogi z powodu nagłego ataku zimy (zadymka śnieg z deszczem) oraz... problemów z hamowaniem! Dla mojego Turbo to pierwsza zima więc nie wiem czy to normalne czy nie... Otóż przy wciśnięciu pedału hamulca "do podłogi" odzywał się dźwięk jakby ktoś broną jakąś po asfalcie chciał zahamować a nie autem. Dodam, że droga była ośnieżona a może nawet oblodzona. Przy lekkim dotykaniu hamulca było ok - bez żadnych dźwięków no i hamował. A przy mocnym tylko hałas i słabo z tym hamowaniem. Pytanie brzmi: czy to normalne??? Nigdy o tym nie słyszałem a to mój pierwszy samochód więc nie wiem... Gdyby ktoś mógłby to wyjaśnić. Dzięki bo nie wiem czy do serwisu dzwonić czy co;)

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 23-11-2008, 12:13   

abs :)

Hiszpan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-11-2008, 15:17   

Blanco28, więc teraz już wiesz, że najprawdopodobniej Twoje opony są niewystarczające. Raczej nie są całoroczne, ale mogę się mylić (to dotyczy Twojego innego tematu ;) )
Dźwięk dochodzący do Ciebie to odgłos pracy ABS-u. Oznacza to, że przy zerwaniu przyczepności z podłożem (śliska nawierzchnia) koła się blokowały, co tym samym uruchamiało ABS. Jego zadaniem jest "odpuszczenie" hamulca tak, aby nie zablokować kół i tym samym efektywniej hamować.
Chociaż np. na lodzie (w moim odczuciu) nie bardzo się sprawdza, bo zablokowane koła w końcu zatrzymają samochód, a nadwrażliwy ABS nie dopuszcza do hamowania :badgrin: )

Robercik64
[Usunięty]

Wysłany: 23-11-2008, 16:12   

podziwiam Was za spokój w odpowiedziach na pytania :mrgreen: które są z kosmosu , pzdr :twisted:

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 23-11-2008, 16:29   

Hiszpan napisał/a:
Chociaż np. na lodzie (w moim odczuciu) nie bardzo się sprawdza, bo zablokowane koła w końcu zatrzymają samochód, a nadwrażliwy ABS nie dopuszcza do hamowania :badgrin: )

mozemy sprawdzic ty bedziesz mial na lodzie zablokowane kola , a ja autem bez abs'u bede kopal w hamulcec:D zobaczymy kto sie wczesniej zatrzyma;)

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 23-11-2008, 16:56   

To jest ABS :) I gratuluje kupna Outlandera na 1 samochód.
Jeżeli chcesz dzwonic do serwisu to zadzwoń w poniedziałek rano, poprawisz wszystkim humory w serwisie, na caly tydzień :lol:
Zmień opony na zimówki bo napewno nie masz całorocznych.

P.S Mnie ABS zaczyna denerwować, moje 1 autko z ABS - em i wiadome, że ABS nie skraca drogi hamowania tylko dzieki niemu masz cigła kontrole nad torem jazdy.
Mój jest za czuły, wydaje mi sie

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 23-11-2008, 17:18   

nie wiem jak w misku bo mi w colcie nigdy nie dzialal, ale w bmw jest swietny. We francuzach abs to porazka...

Robercik64
[Usunięty]

Wysłany: 23-11-2008, 20:08   

w Out II jest nawet lepiej niż OK (ABS) tylko jak jest zima to się jeździ na zimowych kapciach i nie pisze takich postów.....pozdr

Blanco28
[Usunięty]

Wysłany: 24-11-2008, 20:48   

Nie każdy musi być specjalistą. Zawsze jest ten "pierwszy samochód" i człowiek się dopiero uczy, nawet "oczywistych" rzeczy. Trochę wyrozumiałości...
A wszystkim co pomogli-wyjaśnili dziękuję.

Robercik64
[Usunięty]

Wysłany: 24-11-2008, 23:38   

wiesz warszawiak i takie posty obciach i tyle ...... :p

Hiszpan 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-11-2008, 00:13   

Robercik64 napisał/a:
...warszawiak...
:?: :?: :?:
Nie widzę związku...
...za to widzę pewną nutę złośliwości :doubt:

topcan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0 2004 4WD
Wysłany: 25-11-2008, 08:29   

nie dość ze złośliwy to pewnie jak pierwszy raz zachamował autkiem z ABS to szybko puścił hamulec :D

Robercik64
[Usunięty]

Wysłany: 25-11-2008, 08:52   

to bylo w 1996 i nie puściłem.... :p i nie jestem złośliwy :roll: tylko fascynują mnie posty jak na forum barbie :p sorki pozdr

Hiszpan 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-11-2008, 10:20   

Robercik64, a nie przyszło Ci do głowy, że np. Blanco28 może mieć 17 lat i wczoraj zrobił prawko. Albo ma prawko od 20 lat, ale to jego pierwszy samochód (jak zresztą napisał).
Nie każdy musiał mieć już X samochodów, jak pisałeś gdzieś o sobie. I nie każdego musi interesować technika i motoryzacja. Znam takich co leją tylko paliwo, a jak złapią kapcia, albo drzwi po myjni im przymarzną to wzywają assistance. Nie dlatego, że im się nie chce czegoś robić, tylko dlatego, że po prostu się na tym nieznają. :p

Mnie np. do chwili zakupu Outka w ogóle nie interesowało 4x4 jako takie. Chciałem mieć Pajero, bo mi się podoba. Teraz chcę je mieć bardziej dla jego napędów, mechanizmów itp. niż dla samego wyglądu ;)

Poza tym jedną z zasad tego forum jest:
Hubeeert napisał/a:
8.1. Forum jest przyjazne dla użytownika czyli nie bądź nieuprzejmy dla innych
Więc weź to pod uwagę, proszę.

Robercik64
[Usunięty]

Wysłany: 25-11-2008, 10:30   

jestem ABSOLUTNIE przyjazny !! tylko ja forum uważam za miejsce wymiany poglądów ludzi którzy mają pojecie o motoryzacji i szukają tutaj szczegółów a nie instrukcji obłsugi jazdy zimą no wybacz ...pozdr i już obiecuję się nie odzywać ...

Odpowiedz do tematu