Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Poradźcie najlepszy antywirus i firewall
Autor Wiadomość
Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-02-2009, 21:06   Poradźcie najlepszy antywirus i firewall

Potrzebuję porady odnośnie jakiegoś dobrego programu antywirusowego oraz firewala. Obecnie mam soft Symanteca - Norton Antywirus Corporate Edition oraz Symantec Firewall 2003, którego nie przedłużałem licencji (antywirus corporate ma licencję dożywotnią).
Niestety te kombajny zużywają bardzo dużo pamięci, opóźniają odczyt plików o 300% oraz powodują długie ładowanie się systemu. A firewall to już w ogóle zawiesza się kilka razy dziennie podczas pracy i podłączenia przez blue connect, oczywiście całkowicie rozwalając połączenie.
Chciałbym coś taniego z długą licencją (2-3 lata) oraznie obciążającego systemu. No i najważniejsze - żeby dobrze robiło to, do czego jest przeznaczone - czyli wyłapywało wirusy i włamy sprawnie i bez zbytniej ingerencji w konfigurację.

No i potrzebuję jakiegoś softu, który ściąga pliki torrent - takiego, który nie ma żadnego adware oraz reklam, szpiegujących pluginow itd. itp.

Czekam na propozycje z uzasadnieniem.

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 14-02-2009, 21:08   

Od siebie moge polecic Nortona 2009, gdyz w porownaniu z wersja 2008 jest duuzo szybszy i zużywający najmniej zasobów systemowych. Praktycznie nie czuc gdy pracuje. Aktualizacje zapewniają najbardziej aktualną ochronę — dostarczane co 5–10 minut w celu wykrywania i eliminowania nowych zagrożeń.
Pozdroo

turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Wysłany: 14-02-2009, 21:35   

Krzyzak, używasz starych wersji Symanteca.Nowsze wersje nie zużywają tyle zasobów co poprzednie.Właśnie kiedyś to powodowało, że opinia pozostała.Symantec chcąc być konkurencyjny ulepszył aplikacje i teraz nie powodują one jak kiedyś " zawiechy".Ja używam obecnie NIS 2008 i mimo, iż mam przestarzałą konfigurację sprzętową(6 letni komp z procesorem jedno rdzeniowym Pentium 2,66 Mh, 1G Ram-u) to nie zauważam pracy tego programu.Więcej zasobów zużywa mi Firefox i Azureus (do torrentów)niż Norton.
Nie rezygnowałbym na Twoim miejscu z Symanteca.W NIS masz dwa w jednym czyli antywira i firewala.
Do sciagania jak wspomniałem używam Azura(wg. mnie najlepszy) ale jak chcesz coś mniej zasobozernego to polecam uTorrenta.
Pozdro...

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Wysłany: 18-02-2009, 00:57   

Co do antywira to polecam NOD32 oraz Spybot - Search & Destroy i ew. ad-ware - nie spowalniaja kompa chodza szybko, a co najwazniejsze takie polaczenie jest bardzo skuteczne w walce z wirusami :)

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 18-02-2009, 03:04   

Zone Alarm Full z antywirem, antryspyware i firewallem + jeszcze kilka.
Internet Security sie to chyba nazywa.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

siwek 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Wysłany: 18-02-2009, 07:56   

Ja osobiście na Windowsie używam Avasta niby opinie są różne ale jest darmowy , codziennie się aktualizuje i jeszcze nigdy nie miałem problemow z wirusami.... Ale to na Winie którego teraz prawie nie używam :P

Wole Ubuntu i nie mam z niczym problemow :mrgreen:

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 18-02-2009, 08:07   

Mogę Ci napisać co stanowczo odradzam :arrow: Kaspersky Anti-Virus 6.0
Nie spotkałem jeszcze czegoś takiego. Część witryn się nie ładuje (także forum) i trzeba odświeżać. Start systemu trwa lata świetlne. W momencie ściągania poczty zawiesza wszystko łącznie z Excelem, GG i Firefoxem. Drukarki sieciowe co chwila giną (tzn są dostępne, ale nie można nic wydrukować). Masakra trwa już 2 miesiąc i 3 informatyków nie może nic poradzić.
Mieliśmy NOD32 i było dobrze tylko panie w księgowości nie robiły aktualizacji przez 1,5 roku i nawłaziło im wirusów. No i jak to w budżetówce ktoś wpadł na pomysł Kasperskiego. Jeszcze nie wiem kto, bo teraz nikt nie chce się przyznać.

Arnold 
Mitsumaniak
Arnold

Auto: CARISMA 1,9 DI-D
Wysłany: 18-02-2009, 09:50   

Ja natomiast używam NOD32 Antyvirus. Wersja 30 dniowa. Ale po zakończeniu 30 dnia wystarczy odinstalować i ponownie "instalka". Nie spowalnia mi systemu i poprawnie działa.
Pewnie na temat antywirusów będzie tyle opinii ile osób je użytkuje.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 18-02-2009, 10:56   

siwek napisał/a:
Wole Ubuntu i nie mam z niczym problemow :mrgreen:

sa - nie dziala mi (bo nie ma) sterownik do aparatow cyfrowych, Visual Studio i gry :P

e-gen 
moderator

Auto: Clio II ph2 1.4 16v (k4j c710)
Wysłany: 18-02-2009, 11:00   

Ja ślepo wierzę w Combofix-a i higieniczne korzystanie z internetu. Mam router realizujący NAT/firewall-a.

Raz na jakiś czas puszczam jakiś skaner on-line Ad-Aware. W BIOS-ie włączona ochrona boot sektorów.

BTW
przez 4 lata używałem AVG ale skoro nic nie wykrywał to go wywaliłem.

Pexu 
Mitsumaniak

Auto: Colt 1.3 | 1997
Wysłany: 18-02-2009, 11:20   

Anty-Virus to zdecydowanie Avast.
Firewall, Zone-Alarm, również darmowy :)

turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Wysłany: 18-02-2009, 13:22   

Juiceman napisał/a:
Co do antywira to polecam NOD32 oraz Spybot - Search & Destroy i ew. ad-ware - nie spowalniaja kompa chodza szybko, a co najwazniejsze takie polaczenie jest bardzo skuteczne w walce z wirusami :)

wymieniłes trzy programy a firewall-a. dalej nie ma.Czyli trzeba by jeszcze jeden zainstalować.NIS 08/09 to kombajny mające wszystko.Zabezpieczenie przed spyware, ad aware itp...

Ważna opcja ochrona przed wyłudzeniem danych, która integruje się z przeglądarką co możecie zobaczyć w pasku przeglądarki:

Symanteca używam od kiedy miałem pierwszy komputer.W między czasie próbowałem chyba wszystkiego.Wniosek: nie chcę juz innej aplikacji.U mnie oprócz NIS koniecznie musi być zainstalowany Norton Ghost (zawsze mam aktualny backup systemu) oraz Partition Magic obecnie też firmy Symantec.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 18-02-2009, 19:13   

Antuwirus - NOD32 najlepszy i najmniej obciąża system (naprwdę nie czuć różnicy między działający a brakiem antywirusa)
FireWall - od zawsze sygate personal firewall.

Krzychu

Grześku 
Mitsumaniak
groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Wysłany: 19-02-2009, 08:18   

W pracy, w firmie i w domu NIS2009.
O ile w domu i w firmie mam mocne komputery, tak ten w pracy ma już swoje lata i działający w tle firewall Symanteca nie robi na nim wrażenia.

do torrentów najlepszy wg mnie jest uTorrent, lekki, przejrzysty, prosty w konfiguracji i m.in. po polsku.

strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 19-02-2009, 08:35   

ja od 2,5 roku bez reinstalacji systemu działam na NOD 32 i Sygate personal Firewall.
Ostatnio po skanowaniu Anti-Malware (IMO najdokładniejszy skaner na plugastwo trojańskie) nie wykryło NIC.
Dodam, że bardzo dużo poruszam sie po stronach rosyjskojęzycznych gdzie jest dość dużo wirusowego badziewia

Odpowiedz do tematu