Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Kmer
16-10-2009, 18:56
[EAx 97-04] Mitsubishi Galant Avance, Wrocław
Autor Wiadomość
voytech 
Mitsumaniak

Auto: EA3W '99 Avance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-03-2009, 22:37   [EAx 97-04] Mitsubishi Galant Avance, Wrocław

Damy... Dżentelmeni...

W prostych, żołnierskich słowach, uprzejmie się upraszam o wszelkie komentarze.

http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C7945501

Poproszę jeszcze właściciela o zdjęcia i wrzucę, gdy mi przyśle. Jeśli ocena będzie OK, to urlop na piątek i dymam 200km obejrzeć auto. Uniaka zostawię w rowie, przecież nie wrócę dwoma :-)

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 11-03-2009, 23:43   

jak widzisz, jest to auto klubowicza (naklejka na tylniej klapie, podkladki pod rejestracje ) jestem tylko ciekaw, czemu nie wystawil ogloszenia o sprzedazy tutaj na mitsumaniakach.
ja powiem tak, jak dla mnie, jezeli jestes przygotowany na GDI, to szykuj kase na piatek :P

voytech 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-03-2009, 00:02   

Eee, "przygotowany na GDI"? Rozwiń, proszę.

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-03-2009, 00:13   

polecam kilka linkow

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=25567

http://forum.mitsumaniaki...6&highlight=gdi

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=4618

http://forum.mitsumaniaki...6&highlight=gdi

http://forum.mitsumaniaki...4&highlight=gdi

ogolnie mniejsza moc od 2,5v6, brak dzwieku v'ki, troche inne przyspieszenie, zuzycie paliwa zdecydowanie mniejsze od 2,5 , wrazliwy na zle paliwo , brak mozliwosci zagazowania , przeczytaj sobie linki :)

voytech 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-03-2009, 09:23   

Rafal_Szczecin napisał/a:
polecam kilka linkow

ogolnie mniejsza moc od 2,5v6, brak dzwieku v'ki, troche inne przyspieszenie, zuzycie paliwa zdecydowanie mniejsze od 2,5 , wrazliwy na zle paliwo , brak mozliwosci zagazowania , przeczytaj sobie linki :)

Super! Dziękuję bardzo, za wyłożenie wszystkiego jak na talerzu. Przeczytałem. Uff, wczoraj nie mogłem zasnąć do 2:00, zastanawiając się, co to znaczy być nastawionym na GDI. Tymczasem widzę, że strachu raczej nie ma.
Z reguły nie tankuję w krzakach, gaz lubię, ale w kuchni. Niewiele jeżdzę - ok. 15 tys. rocznie, ale głównie po mieście i to krótkie odcinki - do pracy mam 6,5 km.
Potrzebuję rodzinnego auta, bo się z dziećmi ciężko zmieścić do Uniaka, zależy mi by było jak najmniej awaryjne, mój budżet przy dzieciach i kredycie na auto już i tak będzie mocno napięty. Nie na tyle jednak, by nie dbać o samochód. Trzeba coś wymienić, zrobić, naprawić - to to zrobię i to od razu. Największe moje obawy dotyczą tego, że nagle coś się zepsuje, a serwis wystawi rachunek kilka tysięcy złotych. Wtedy byłoby naprawdę, naprawdę kiepsko. Kredyt na spłatę kredytu na spłatę kredytu itd. itd.

Z Uno miałem przykrą sprawę - 2 tygodnie po zakupie zdupała się część, na którą musiałem czekać półtora miesiąca, aż ją sprowadzą z Włoch. I auto stało.
Czy mała dostępność części do Galanta oznacza podobne problemy?

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 12-03-2009, 09:44   

voytech napisał/a:
Największe moje obawy dotyczą tego, że nagle coś się zepsuje, a serwis wystawi rachunek kilka tysięcy złotych. Wtedy byłoby naprawdę, naprawdę kiepsko

Nie wiem co by się aż takiego musiało stać?
voytech napisał/a:
Czy mała dostępność części do Galanta oznacza podobne problemy?

Nie w chwili obecnej , gdzie części można kupić od ręki.
Jeśli to jest:
Rafal_Szczecin napisał/a:
jak widzisz, jest to auto klubowicza (naklejka na tylniej klapie, podkladki pod rejestracje )

To nie ma problemu , nie powinien ukrywać jakichkolwiek wad jeżeli takowe są. Pojechać , popytać , obejrzeć , negocjować cenę.
Renata
EA5W

pawlos 
Mitsumaniak
Boski wiatr

Auto: EAxW
Wysłany: 12-03-2009, 10:00   

ja kupiłem kilka dni temu GDI Avance kombi z lekko uszkodzoną skrzynią (łożysko na wałku sprzęgłowym :) -komplet 185 zł u Japaneze) i jestem bardzo zadowolony , myślałem że bedzie dużo gorszy od V6
ale okazało się że to bardzo zrywny rekin

dzwięk silnika nawet mi się zaczyna podobać -nie słychać jeszcze popychaczy :)

polecam GDI nie taki diabeł straszny jak go malują

pozdrawiam

voytech 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-03-2009, 10:33   

Kilka tysięcy może kosztować nowa przepustnica. W ASO mi powiedzieli 8 tys.
Dzwoniłem do sprzedającego. Odbyliśmy miłą, półgodzinną pogawędkę.
ZTCW do zrobienia jest:
-opuszczanie tylnej szyby od strony pasażera
-podgrzewanie fotela kierowca w trybie high nie działa, albo działa słabo

Znacie problem i koszty?

Urlop dostałem, jestem umówiony na jutro, po oględzinach jedziemy do ASO na kontrolę.
W ASO powiedzieli, że do tego silnika olej 5w50 (obecnie zalany) nie nadaje się, że powinien być (AFAIR) 10w30, a skutki używania złego oleju mogą spowodować odłożenie się kamienia w przepustnicy, przez co może konieczna okazać się jej wymiana (wspomniane 8 tys.). Na szczęście są to w stanie stwierdzić podczas przeglądu.

Trzymajcie kciuki :-) Jutro być może będę najszczęśliwszą osobą po tej stronie Missisipi.

@macia
Nie dubluję. Jedno auto - jeden topic. No, chyba, że tu obowiązują inne reguły, to przepraszam.

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 12-03-2009, 11:08   

Cytat:
W ASO powiedzieli, że do tego silnika olej 5w50 (obecnie zalany) nie nadaje się, że powinien być (AFAIR) 10w30, a skutki używania złego oleju mogą spowodować odłożenie się kamienia w przepustnicy, przez co może konieczna okazać się jej wymiana (wspomniane 8 tys.). Na szczęście są to w stanie stwierdzić podczas przeglądu.

Łoboże...... co ma olej do "kamienia" na przepustnicy....

Totalnie usyfioną przepustnicę się czyści, nie wymienia.....

Totalnie zepsutą przepustnicę się naprawia za 300 zł........

ASO lewa ich mać.......

[ Dodano: 12-03-2009, 11:18 ]
PS. przesiadka z unochodu do Gala...... musi być szok ;)

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-03-2009, 15:28   

Bartek napisał/a:
PS. przesiadka z unochodu do Gala...... musi być szok

bedziesz pan zadowolony ;)

ale fakt, z uniaka na gala to musi byc szok ;)

voytech 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-03-2009, 15:37   

Nie dopowiedziałem.
Uno 1.0 gaźnik, 1993.

mpazera 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5v6 SportEdition 99r
Wysłany: 12-03-2009, 16:39   

ja bede się przesiadał z cienkasa ;)

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-03-2009, 19:00   

i jak ? kupione ? wlasciciel pewno cieszy sie nowym nabytkiem i nie ma czasu tu wejsc ;)

voytech 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-03-2009, 23:21   

Nie nie ma czasu, tylko wracał z Wrocławia. Sprzedający mieszkał na jego drugim końcu, więc samo przebicie się przez korki zajęło ze 2 godziny w te i we wte.
Anyway. Kupiłem! :-D
Na początku zmierzyłem powłokę miernikiem cyfrowym. Byłem strasznie uparty i dociekliwy, ale chociaż się starałem, nigdzie nie znalazłem >200um.
Potem jazda testowa. Wszystko OK, tylko auto ściąga w prawo. Przy jeździe, przy hamowaniu nie.
Zadowolony z jazdy zleciłem zbadanie micka w ASO. 330zł. Auć! W Oplu winszowali sobie 250...
Wychodzi szef serwisu z grobową miną i opowiada o aucie. Czekam kiedy w końcu powie "ale" albo "natomiast". Nie powiedział. Powiedział z grubsza coś takiego:
Hamulce w porządku, zawieszenie... Zawieszenie w niespotykanie dobrym stanie. Sam jestem zdziwiony. Auto absolutnie bezwypadkowe. Stwierdzono 2 błędy w ABSie, skasowaliśmy je. Piękny samochód w świetnym stanie.
Do tego czasu pół paczki cygaretów zeszło.
Jeszcze się dogadałem ze sprzedającym i wziąłem komplet opon zimowych na felgach 15.
Wszystkie płyny i filtry muszę wymienić.
Do domu dojechałem szczęśliwie (220 km).

Mam 2 zgryzy.
Darujcie, pewnie były poruszane na forum, ale w moim obecnym stanie nie jestem w stanie czytać całości. Poczytam w pracy, w wolnej chwili. Jeśli jednak ktoś ma szybką odpowiedź, będę więcej niż zobowiązany. Jutro planuję tym wszystkim się zająć, a mianowicie:
- olej mam zalany Mobil1 5w50. Pozostać przy takim, czy zmienić na zalecany przez producenta (o ile pamiętam, 10w30?) dla silnika 2,4 GDI??
- te ściąganie w prawo, o ile zawieszenie jest OK, jak stwierdzili w ASO, to może być wg. mojej nikłej mechanicznej wiedzy: brak powietrza w oponie, nierówno zdarty bieżnik opony, źle wyważona felga, nieustawiona geometria. Coś jeszcze macie na myśli?

Acha! Na autostradzie, przy emeryckiej jeździe (GDI ECO cały czas na zielono i prędkość 100km/h, na początku 20 km w korkach po Wrocławiu) spalił mi 7,8 l/100km.

Druga sprawa. Auto ma już ramki na tablice i naklejkę MitsuManiaków. Muszę grzecznie złożyć papiery do klubu :-)

swinks_UK 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Wysłany: 14-03-2009, 00:06   

voytech: witamy w Mitsumaniakach!
To po pierwsze.
Poza tym i tak zmień oliwę, bo predzej czy później będziesz musiał (pamiętaj o regularnych wymianach). Więc lej lepiej to co na forum już podpowiedziane, znajdziesz kilkanaście postów.
Ściąganie - może po prostu przytarta opona, rozkalibrowane końcówki drążka, krzywa fela, cokolwiek, niekoniecznie groźnego.
Tematy techniczne już poruszaj w podforum technicznym... :wink:

ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi