Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Prosze o pomoc! Chce kupic SIGME:)
Autor Wiadomość
Aleksander 
Nowy Forumowicz

Auto: Misiek
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 17-05-2009, 10:29   Prosze o pomoc! Chce kupic SIGME:)

Witam. Od pewnego czasu rozgladam sie za Sigma. Wiadomo,ze nie jest to nowe auto,ale chcialbym kupic taka ktora jeszcze mi posluzy. Z jakim wydatkiem sie liczyc? 4-7tys zł ? Kupie w tym przedziale to autko? Rocznik obojetny.. skrzynia najlepiej manual no i co najwazniejsze musi miec GAZ. Jak jest ze spalaniem takiej SIGMY? 177 ps to chyba sobie ladnie radzi z ta buda,prawda? :mrgreen: :mrgreen: czego szukac przy zakupie? Jakie mankamenty itd. ?

Upatrzylem sobie taka,ale czy to nie za drogo? co o niej myslice? http://moto.allegro.pl/it...km_benzyna.html

Wracajac do spalania... Wiadomo,ze kazdy sprzedajacy powie mi jak najmniej,ale jak to wyglada naprawde? Mam dosc ciezka noge... Z jakim spalaniem musze sie liczyc? Benzyna/Gaz.

zbyszek05 
Forumowicz
balcer

Auto: mitsubishi sigma 3.0 v6 24 M/T
Wysłany: 17-05-2009, 10:45   

temat powielany ....poczytaj w postach wszystko dokładnie opisane ...wady zalety .waga .jakość.prowadzenie itd...itd....wszystko jest naprawde trzeba poczytać bo nikt nic nowego nie napisze ...sigmy się psują i nie psują .palą dużo i mało są w kombi i w sedanie jak każdy samochód który ma więcej niż 10 lat .problem napraw i części też jest dokładnie opisany .....
p.s wracając do sigmy przedstawionej przez ciebie ....kombi ma tylko 170 koni seryjnie i nic więcej ....napewno trochę uciekło z racji wieku i eksploatowania jak w kazdym aucie i żadne stożki filtry .wspawywane tłumiki itd...tej mocy nie zmienią a raczej pogorszą .
sedan sohc ma 177 km. kombi sohc 170 a sedan dohc 205 km .trzeba szukać sedana w manualu z krótkim kolektorem dolotowym to koni może być więcej o ok.20 ale to rzadkość a jedyne kombi dohc to chyba ma kosior -jedyne napisałem bo sam sobie zrobił i szacuneczek jak i dla kolegi virmana któremu pomysłów na podnoszenie mocy nie brakuje

wojtas 
Mitsumaniak

Auto: Sigmy, Zaćmienie i Kociak
Wysłany: 17-05-2009, 11:03   

Odnośnie tego egzemplarza, pod maską brakuje mi zbiorniczka na płyn, od spryskiwaczy lamp.
Chyba że kombi go nie mają :D

Aleksander 
Nowy Forumowicz

Auto: Misiek
Wysłany: 17-05-2009, 11:03   

No tak.. informacji jest sporo,troche juz szukalem,ale jeszcze bede grzebal. A czy orientujesz sie ile taka Sigma ma na haku? Sedan/Kombi?

blizna 
Mitsumaniak

Auto: Sigma 3.0 V6 12V
Wysłany: 17-05-2009, 12:27   

Na bank brakuje zbiorniczka na płyn bo w kombi tam jest. Wogole jakas smieszna pustka w tym miejscu. A zbiorniczek ktos pewnie wymontował bo w obu moich sigmach nie działały te spryskiwacze.

kosior1975
[Usunięty]

Wysłany: 17-05-2009, 12:53   

jeśli chcesz w miarę fajna sigmę to polecam to z tego co widzę jest zadbanym egzemplarzem,
http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C8635127, oczywista sprawa bo ta tez nie ma 190 KM tylko 170KM
ewentualnie ta
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C8465513 przynajmniej nie była używana u nas
po za tym powiem tak ze na allegro ciężko jest znaleźć dobra sigmę zazwyczaj stoją tutaj auta których ogłoszenia wiszą już dość długo i ich właściciele nie mogą za bardzo ich sprzedać , powód zazwyczaj są to auta skatowane lub po rożnych przejściach
te 2 ogłoszenia co polecam są to auta których wcześniej tutaj nie było a wiec godne uwagi

zbyszek05, wielkie dzięki i UDAŁO SIĘ SIGMA KOMBI Z 24v SILNIKIEM JEST NA CHODZIE to porostu pocisk!!!!!!!!

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Auto: Diamante XS'94
Wysłany: 17-05-2009, 21:11   

Ja powiem tak.. spalane to 13-15 litrów gazu na dobrej instalacji żreby była moc i nie niszczyc silnika. pozatym zeby cieszyc sie bezawaryjna jazda to trzeba wydak kolo 7-10k. no i na bieżąco eksploatacja bez oszczedzania szczegolnego. pozatym to nieziemski wózek :)

Herdi
[Usunięty]

Wysłany: 17-05-2009, 21:18   

VirMan napisał/a:
Ja powiem tak.. spalane to 13-15 litrów gazu na dobrej instalacji żreby była moc i nie niszczyc silnika. pozatym zeby cieszyc sie bezawaryjna jazda to trzeba wydak kolo 7-10k. no i na bieżąco eksploatacja bez oszczedzania szczegolnego. pozatym to nieziemski wózek :)

Eeeeee tam, ja tam leje denaturat :D

blizna 
Mitsumaniak

Auto: Sigma 3.0 V6 12V
Wysłany: 18-05-2009, 00:59   

Aktualnie na allegro jest kilka sztuk które, jak chcesz mieć to wspaniałe autko, warto obejrzeć czy chociaż zadzwonić popytac. Ja zanim kupiłem to długo śledziłem rynek. Aleksander link który podałeś to autko już dosyć długo stoi na aukcji. U mnie spalanie to 15l/100 gazu ale zapi..dala - wciskam gaz i płyne :) Zależy też czego wymagasz od autka - jak szukasz dużego niezawodnego i silnego kombi to V6 12V w niezłym stanie jest spełnieniem marzeń (jak dla mnie). Ogólne porady co do kupna auta masz tu sciagnij sobie:
http://www.morfeusz.neost...samochod_A4.rar
mi to pomogło kupić przyzwoite autko :) . Jak już będziesz oglądał autko to nie przeraź się że nie działa ABS bo to norma ale niespecjalnie dokuczliwa.

Zajc3w 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica
Wysłany: 18-05-2009, 15:27   

Mi tam łyka 12 w "trasie" z ciężką nogą i 18 :evil: w mieście przy delikatnej jeździe, przy ostrej 19-20l gazu, paliwa nie testowałem. Gaz na mikserze :evil:

w "trasie" bo Szczecin-Gorzów to w 30% wiochy i wyprzedanie tirów z butem w podłodze

[ Dodano: 18-05-2009, 15:36 ]
kosior1975 napisał/a:
jeśli chcesz w miarę fajna sigmę to polecam to z tego co widzę jest zadbanym egzemplarzem,
http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C8635127, oczywista sprawa bo ta tez nie ma 190 KM tylko 170KM
Tą to mogę obejrzeć
Sigma kombi '95 - sprzedana
Galant E33A '92 - zniszczony przez wandali
Mazda 323F 1.8 16V SOHC '89 - sprzedana

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Auto: Diamante XS'94
Wysłany: 18-05-2009, 17:30   

spoko - ja żadko (choc ostatno częściej but w podłodze trzyamam , ale generalnie , to nie treba butować )

Co do ABS , to bardzo przydatna sprawa i nie wiem dlaczego miałby nie działać , ew. trzeba po prostu czujniki przeczyscić :)

Jacek25KRK 
Forumowicz

Auto: Galant 2.5 V6 Avance
Wysłany: 09-06-2009, 23:02   

zbyszek05 napisał/a:
a jedyne kombi dohc to chyba ma kosior -jedyne napisałem bo sam sobie zrobił i szacuneczek jak i dla kolegi virmana któremu pomysłów na podnoszenie mocy nie brakuje

Witam
wpadłem na to forum zupełnie w innym celu (przymierzam się do zakupu Galanta), ale przyłączę się do dyskuskji.

Otóż mówisz, że niejaki kosior jako jedyny ma Sigmę kombi 24V.
No to Cię zdziwię, bo nie on jako jedyny.
Kto ma drugą?? Nie wiem, ale wiem, że ktoś ma, bo komuś taką sprzedałem.
Ale od początku [zaznaczam, że nie jestem Mitsumaniakiem, a przygoda z Sigmą była przypadkowa, po prostu nadarzyła się okazja (wcześniej nawet nie wiedziałem, że taki model istnieje)] :

- w 2003 byłem "na kupnie" auta, natrafiła się Sigma, w stanie wizualnym świetnym, rocznik 1993, przebieg 166tyś, realny, Sigma sprowadzona ze Szwajcarii, ja kupiłem ją od znajomego, który go używał tylko w wakacje przez kilka lat, dlatego też nawet nie wiedziałem, że posiada takie auto, no... ale dalej
- cena była 24 tys, stargowaliśmy do 20 tys, trzeba zaznaczyć, że były to czasy przed przystąpieniem do UE i ceny aut używanych były dużo wyższe niż teraz, relatywnie
- Jeździło się świetnie, ale kosztownie, szybko założyłem gaz, niestety z oszczędności tylko 2 generacja, trzeba przyznać, że to był błąd, choć nie mogę narzekać za bardzo, spalanie średnie było w granicach 14-16 litrów, raz udało się na trasie zejść do średniego 12l/100 km, ale to było dosłownie raz,
- samochód miał kilka drobnych usterek, głównie elektronicznych
- w 2005 roku, będąc kiedyś w warsztacie samochodym, przy okazji wymiany bodajże wydechu zaczepił mnie jakiś gość z ulicy i zaproponował odkupienie mojej skrzyni biegów (manual) za 2500zł, wachałem się, ale dobiliśmy targu (wziął cały silnik+skrzynie za 4500) - twierdził, że potrzebuje do Mitsubishi 3000GT (nie wiem, nie wydaje mi się, ale nie wnikałem w szczegóły)
- były to już czasy UE i sprowadzanie samochodów było przyjemniejsze, pojechaliśmy z kumplem do szwajcarii i przytargaliśmy stamtąd Sigmę w sedanie DOHC, wyszło niecałe 1000 Euro (oczywiście go nie rejestrowałem), silnik przełożył oczywiście mechanik (bo ja laikiem jestem), potem sprzedałem trochę drobnych części, a na końcu całą budę, za wszystko dostałem więcej niż 1000 Euro
- podsumowując zupełnym przypadkiem przerobiłem z 12V na 24V
- potem ponowna instalacja LPG i dalej jazda
- ogólnie muszę powiedzieć, że egzemplarz nie był zadbany (też przeze mnie, ale młody byłem), w chłodnicy była taka dziura, że czasem na 100km dolewałem 0,5-1 litr wody, klima w połowie kadencji u mnie już całkiem padła (też dziura)
- siadła pompa paliwa, przepływomierz itp
- ostatecznie rozbiłem ją o jakiegoś lanosa (wyjechał z podporządkowanej), obrażenia nie były wielkie, jeździł samodzielnie, ale dowód mi zabrali, bo światła pękły
- zdecydowałem się sprzedać, dostałem kupe kasy z ubezpieczenia sprawcy + 4500 za rozbitka (choć już wtedy można było za 5-6 tyś kupić coś całego, no, ale bez gazu)
- ogólnie przygoda z Sigmą fajna, zrobiłem ponad 70 tyś przez jakieś 3 lata,

pozdrawiam

kosior1975
[Usunięty]

Wysłany: 10-06-2009, 07:39   

No to widzę ze nie bylem jeden jeśli chodzi o sigmę w kombi z tym silnikiem a powiedz mi kolego skoro silnik przełożył Ci mechanik to jak wyglądała sprawa z elektronika, kto ci to zrobił??? Po za tym skoro kupiłeś sigmę sedan z tym silnikiem to czy była ona w manualu czy automacie??? bo to tez istotne. piszesz dużo tylko ogólnikowo poproszę o szczegółu możesz mi wysłać nawet na pw

Noritsu
[Usunięty]

Wysłany: 10-06-2009, 07:56   

SWAP takiego silnika "zupełnym przypadkiem" nie jest łatwą sprawą. Także jesli możesz napisać coś więcej Jacek25KRK to będziemy wdzięczni :)

zbyszek05 
Forumowicz
balcer

Auto: mitsubishi sigma 3.0 v6 24 M/T
Wysłany: 10-06-2009, 15:01   

czyli tak ...ta pierwsza ze szwaj... była zadbana od tej sprzedałeś silnik i skrzynię - zapewne i kosztowała cię 20 tys. w 2003 roku a w 2005 roku sprzedałeś skrzynię za 4500koła razem z silnikiem .??? została ci buda 12V za 15500 :mrgreen: no ok...bardzo drogie kombi - potem kupiłeś za 1000 eurasów drugą sigmę 24 zaworową i włożyłes ten silnik ze skrzynką do tej swojej w kombi ??? mam pytanie ...nie gniewaj się i z góry przepraszam ale kupy mi sie to nie trzyma .przyprowadziłeś cudowną lalę za 20 koła po dwóch latach sprzedajesz silnik ze skrzynką by znowu za jakiś czas ciągnąć padłą sigmę i montowac tam drugi silnik .a skoro była taka zadbana to czemu piszesz że po przekładce była zaniedbana " ogólnie muszę powiedzieć że ...była zaniedbana " ????przecież to ta zadbana za 20tysia z drugim silnikiem???
zapodaj fotki - nie uwierzę dopuki nie zobaczę ...

Odpowiedz do tematu