Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Odgrzybianie klimy w Galancie
Autor Wiadomość
Gregnetpl
[Usunięty]

Wysłany: 01-07-2005, 18:39   Odgrzybianie klimy w Galancie

Chcę sam odgrzybić klimę w moim Galancie i rozebrałem schowek i co dalej, gdzie filtr pyłkowy mam polskie RĄCZKI nie japońskie a tu utkane jak arras mojej babci :( muszę to wszystko rozebrać? jakie preparaty czyszczące muszę zastosować, dodam że nie przebywam w kraju i polski rynek chemi jest mi obcy, może domowe sposoby :)

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-07-2005, 07:39   

Co do rozebrania Gala to ci nie pomogę ale do czyszczenia klimy są specjalne środki w sprayu, koszt. ok.45-80zł dostaniesz w większości sklepów nawet w MACRO widziałem powiniem starczyć na dwa razy albo duży raz, zaczynasz od parownika i lecisz dalej po wszystkich wylotach powietrza, sposób postępowania masz na ...vectraklub.pl, w dziale porady,

Kofi 
moderator mitsumaniak
Michał

Auto: Galant EA3W
Wysłany: 05-07-2005, 08:35   

Z tego co sie orientowalem taki sprawy jest jednorazowy, nie powinno sie go dzielic na dwa razy.
Ja osobiscie wole wydac 150 - 200zl w profesionalnym zakladzie i tam odgrzybic klimie i ja przeserwisowac niz bawic sie w to sam wydajac prawie 100 na jakis tam spray.

Student 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-07-2005, 09:28   

Kofi w zakładzie nie zawsze wsadzą w robotę tyle serca co ty, a robią to na podobnej zasadzie więc na nic to nie wpływa, robienie w zakładzie ma jedną zaletę jak robisz pełen serwis to ci sie to opłaca, i klimę masz dobitą a samemu to kiszka.

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 05-07-2005, 11:52   

Koszt preparatu do odgrzybiania zaczyna się od nawet niecałych 20 PLN. Taki spray starcza na 2 razy.

Student 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-07-2005, 13:27   

Ja nie mówię że w zakładzie jest źle nigdy nie robiłem, a pierwszy raz zrobię sam zobaczymy jak wyjdzie, mam tylko pytanie czy oni też dostają sie do parownika, bo środek do klimy to mają pewnie taki sam tylko w przemysłowym opakowaniu.

Gregnetpl
[Usunięty]

Wysłany: 06-07-2005, 10:42   Czym to już wiem ale jak się dostać do parownika

gdzie on jest, jak rozebrać wentylator, czy trzeba odkręcać listwę metalową która trzyma schowek itd. i co to za puszka na samym przodzie po ściągnięciu schowka na której jest napisanę o wysokim napięciu. Trochę to jest tam upchanę i ciężki jest dostęp.

Kofi 
moderator mitsumaniak
Michał

Auto: Galant EA3W
Wysłany: 06-07-2005, 12:09   

to prawda. Jak pojawily sie te preparaty i znalazlem jeden sklep w wwa ktory to miał, to facet mi zaproponował ze za jakies symboliczne 20zl (wydajac na preparat 50 + ewentualne 20 zastawu za tą rurke) odgrzybi mi klime. Dlatego sam nigdy nie dochodzilem do tego jak to sie robi, a klime przeserwisowalem po dzwonie w poleconym zakladzie, ktory zrobil to dosc dobrze, bo klima przyjemnie chlodzi a nic nie smierdzi :)

Alek
[Usunięty]

Wysłany: 06-07-2005, 12:33   

Ostatnio czyściłem klimę sam. Kupiłem najtańszy środek za 20 zł (Feuwert przy Geant na Ursynowie), który miał według instrukcji starczać na dwa razy, ale ja zużyłem go od razu. W komplecie była półmetrowa (mniej więcej) rureczka, którą wsadzałem jak tylko daleko się dało w każdy otwór wentylacyjny (przy szybie, boczne na szyby, boczne i środkowe na twarz, na nogi) oraz w wentylator sprzed którego wcześniej wyjąłem filtr przeciwpyłkowy. Piany wpsiknąłem na full i zgodnie z instrukcją 2-minutowym działaniem wentylacji rozprowadziłem ją po całym układzie. Zostawiłem samochód na pół godziny, a potem przedmuchałem solidnie wentylację, aż wszystkimi otworami zaczęła puszczać bańki.
"Ściera" znikła, ale przez dwa dni w samochodzie jechało jak z drogerii.

Student 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-07-2005, 13:26   

Ja też pewnie w sobotę zacznę czyszczenie, kupiłem środek za 63zł, i zobaczymy a nie wiem jak z tym przedmuchiwaniem bo gościu z forum Viki poleca aby po takim pianowaniu postawić bryczkę na całą noc aby zabić grzyba na amen.
A co do tej puszki z wysokim napięciem to powiniem być tam filtr przeciwpyłkowy, namaczamy a potem myjemy suszymi i wkładamo spowrotem - nie używać proszków zapychają filtry, a skąd wiem bo w serwisie Fiata moczą stare filtry powietrza myją suszą i wsadzają podczas serwisu do bryczek i jak "nowy "wygląda ale jazda.

Alek
[Usunięty]

Wysłany: 06-07-2005, 13:59   

Student napisał/a:
Viki poleca aby po takim pianowaniu postawić bryczkę na całą noc aby zabić grzyba na amen

Też rozważałem opcję dłuższego dobijania grzyba, lecz uznałem że lepiej nie przesadzać bo jeśli piana zaschnie to wklei się w wentylację i już się jej nie wydmucha.

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 06-07-2005, 17:02   

Alek napisał/a:
....
"Ściera" znikła, ale przez dwa dni w samochodzie jechało jak z drogerii.

Czyli standardowe wyganianie diabla czartem :lol:

Tak na powaznie udalo mi sie nawdychac tego paskudztwa (Wutha) - nie polecam nikomu. Porzadne przewietrzenie samochodu po odgrzybianiu to podstawa - ja musialem sie szybko przemiescic tak po ok. 10 min. po oszprejowaniu samochodu, puscilem nawiew na nogi i niezle sie przytrulem......

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 06-07-2005, 23:51   

poprawcie mnie jesli sie myle :)
ale czy przypadkiem bakterie sie nie zbieraja tylko na parowniku? i nie ma sensu pompowac preparat w kazda kratke?
czy nie lepiej dostac sie do nagrzewnicy wyjac filtr pp wlozyc tam rurke i nawiew na maksa? i niech sobie ten preparat leci gdzie trzeba czyli do parownika?

Student 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-07-2005, 07:23   

Arturro nie jest tak do końca, owszem parownik jest najlepszym miejscem do rozwoju bakterii ze względu na wilgoć ale kuż który jest w nawiewach i kanałach też jest doskonałą pożywką podczas nadmuchu wilgotnieje a i temperaturka też jest odpowiednia, więc sam parownik to trochę oszczędnie powiedziane.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 07-07-2005, 08:13   

raczej bym polemizowal z tym ze w kratkach zbiera sie wilgoc :wink:
no i wczesniej napisalem ze najlepiej dostac sie do nagrzewnicy i tam nawiew na max i wpuszczamy srodek ktory sobie leci na caly uklad - mysle ze to lepszy sposob niz wpuszczanie w kratke srodka, przeciez on doleci do polowy a potem jesli sie wlaczy nawiew wyleci spowrotem.
Ostatnio zmieniony przez arturro 07-07-2005, 08:20, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu