Odgrzybianie klimy w Galancie |
Autor |
Wiadomość |
Gregnetpl [Usunięty]
|
Wysłany: 01-07-2005, 18:39 Odgrzybianie klimy w Galancie
|
|
|
Chcę sam odgrzybić klimę w moim Galancie i rozebrałem schowek i co dalej, gdzie filtr pyłkowy mam polskie RĄCZKI nie japońskie a tu utkane jak arras mojej babci muszę to wszystko rozebrać? jakie preparaty czyszczące muszę zastosować, dodam że nie przebywam w kraju i polski rynek chemi jest mi obcy, może domowe sposoby |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 05-07-2005, 07:39
|
|
|
Co do rozebrania Gala to ci nie pomogę ale do czyszczenia klimy są specjalne środki w sprayu, koszt. ok.45-80zł dostaniesz w większości sklepów nawet w MACRO widziałem powiniem starczyć na dwa razy albo duży raz, zaczynasz od parownika i lecisz dalej po wszystkich wylotach powietrza, sposób postępowania masz na ...vectraklub.pl, w dziale porady, |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
Kofi
moderator mitsumaniak Michał

Auto: Galant EA3W
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 1242 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 05-07-2005, 08:35
|
|
|
Z tego co sie orientowalem taki sprawy jest jednorazowy, nie powinno sie go dzielic na dwa razy.
Ja osobiscie wole wydac 150 - 200zl w profesionalnym zakladzie i tam odgrzybic klimie i ja przeserwisowac niz bawic sie w to sam wydajac prawie 100 na jakis tam spray. |
_________________ "Mądrze jest skierować swój gniew na problem - nie na ludzi, skupić swoją energię na rozwiązaniach, nie wymówkach."
- William Arthur Ward
 |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
|
Wysłany: 05-07-2005, 09:28
|
|
|
Kofi w zakładzie nie zawsze wsadzą w robotę tyle serca co ty, a robią to na podobnej zasadzie więc na nic to nie wpływa, robienie w zakładzie ma jedną zaletę jak robisz pełen serwis to ci sie to opłaca, i klimę masz dobitą a samemu to kiszka. |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 05-07-2005, 11:52
|
|
|
Koszt preparatu do odgrzybiania zaczyna się od nawet niecałych 20 PLN. Taki spray starcza na 2 razy. |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
|
Wysłany: 05-07-2005, 13:27
|
|
|
Ja nie mówię że w zakładzie jest źle nigdy nie robiłem, a pierwszy raz zrobię sam zobaczymy jak wyjdzie, mam tylko pytanie czy oni też dostają sie do parownika, bo środek do klimy to mają pewnie taki sam tylko w przemysłowym opakowaniu. |
|
|
|
 |
Gregnetpl [Usunięty]
|
Wysłany: 06-07-2005, 10:42 Czym to już wiem ale jak się dostać do parownika
|
|
|
gdzie on jest, jak rozebrać wentylator, czy trzeba odkręcać listwę metalową która trzyma schowek itd. i co to za puszka na samym przodzie po ściągnięciu schowka na której jest napisanę o wysokim napięciu. Trochę to jest tam upchanę i ciężki jest dostęp. |
|
|
|
 |
Kofi
moderator mitsumaniak Michał

Auto: Galant EA3W
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 1242 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 06-07-2005, 12:09
|
|
|
to prawda. Jak pojawily sie te preparaty i znalazlem jeden sklep w wwa ktory to miał, to facet mi zaproponował ze za jakies symboliczne 20zl (wydajac na preparat 50 + ewentualne 20 zastawu za tą rurke) odgrzybi mi klime. Dlatego sam nigdy nie dochodzilem do tego jak to sie robi, a klime przeserwisowalem po dzwonie w poleconym zakladzie, ktory zrobil to dosc dobrze, bo klima przyjemnie chlodzi a nic nie smierdzi |
_________________ "Mądrze jest skierować swój gniew na problem - nie na ludzi, skupić swoją energię na rozwiązaniach, nie wymówkach."
- William Arthur Ward
 |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 06-07-2005, 12:33
|
|
|
Ostatnio czyściłem klimę sam. Kupiłem najtańszy środek za 20 zł (Feuwert przy Geant na Ursynowie), który miał według instrukcji starczać na dwa razy, ale ja zużyłem go od razu. W komplecie była półmetrowa (mniej więcej) rureczka, którą wsadzałem jak tylko daleko się dało w każdy otwór wentylacyjny (przy szybie, boczne na szyby, boczne i środkowe na twarz, na nogi) oraz w wentylator sprzed którego wcześniej wyjąłem filtr przeciwpyłkowy. Piany wpsiknąłem na full i zgodnie z instrukcją 2-minutowym działaniem wentylacji rozprowadziłem ją po całym układzie. Zostawiłem samochód na pół godziny, a potem przedmuchałem solidnie wentylację, aż wszystkimi otworami zaczęła puszczać bańki.
"Ściera" znikła, ale przez dwa dni w samochodzie jechało jak z drogerii. |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
|
Wysłany: 06-07-2005, 13:26
|
|
|
Ja też pewnie w sobotę zacznę czyszczenie, kupiłem środek za 63zł, i zobaczymy a nie wiem jak z tym przedmuchiwaniem bo gościu z forum Viki poleca aby po takim pianowaniu postawić bryczkę na całą noc aby zabić grzyba na amen.
A co do tej puszki z wysokim napięciem to powiniem być tam filtr przeciwpyłkowy, namaczamy a potem myjemy suszymi i wkładamo spowrotem - nie używać proszków zapychają filtry, a skąd wiem bo w serwisie Fiata moczą stare filtry powietrza myją suszą i wsadzają podczas serwisu do bryczek i jak "nowy "wygląda ale jazda. |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 06-07-2005, 13:59
|
|
|
Student napisał/a: | Viki poleca aby po takim pianowaniu postawić bryczkę na całą noc aby zabić grzyba na amen |
Też rozważałem opcję dłuższego dobijania grzyba, lecz uznałem że lepiej nie przesadzać bo jeśli piana zaschnie to wklei się w wentylację i już się jej nie wydmucha. |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 06-07-2005, 17:02
|
|
|
Alek napisał/a: | ....
"Ściera" znikła, ale przez dwa dni w samochodzie jechało jak z drogerii. |
Czyli standardowe wyganianie diabla czartem
Tak na powaznie udalo mi sie nawdychac tego paskudztwa (Wutha) - nie polecam nikomu. Porzadne przewietrzenie samochodu po odgrzybianiu to podstawa - ja musialem sie szybko przemiescic tak po ok. 10 min. po oszprejowaniu samochodu, puscilem nawiew na nogi i niezle sie przytrulem...... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 06-07-2005, 23:51
|
|
|
poprawcie mnie jesli sie myle
ale czy przypadkiem bakterie sie nie zbieraja tylko na parowniku? i nie ma sensu pompowac preparat w kazda kratke?
czy nie lepiej dostac sie do nagrzewnicy wyjac filtr pp wlozyc tam rurke i nawiew na maksa? i niech sobie ten preparat leci gdzie trzeba czyli do parownika? |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
|
Wysłany: 07-07-2005, 07:23
|
|
|
Arturro nie jest tak do końca, owszem parownik jest najlepszym miejscem do rozwoju bakterii ze względu na wilgoć ale kuż który jest w nawiewach i kanałach też jest doskonałą pożywką podczas nadmuchu wilgotnieje a i temperaturka też jest odpowiednia, więc sam parownik to trochę oszczędnie powiedziane. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 07-07-2005, 08:13
|
|
|
raczej bym polemizowal z tym ze w kratkach zbiera sie wilgoc
no i wczesniej napisalem ze najlepiej dostac sie do nagrzewnicy i tam nawiew na max i wpuszczamy srodek ktory sobie leci na caly uklad - mysle ze to lepszy sposob niz wpuszczanie w kratke srodka, przeciez on doleci do polowy a potem jesli sie wlaczy nawiew wyleci spowrotem. |
Ostatnio zmieniony przez arturro 07-07-2005, 08:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|