radio |
Autor |
Wiadomość |
mikall0
Mitsumaniak

Auto: Cari 1,9 DID 102KM
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-06-2009, 20:42 radio
|
|
|
Zaczelo sie wszystko od niedzialajacego nieoryginalnego radia. Najpierw wyjolem radio i zobaczylem ze przewody sa polaczone w ten sposob klik , mysle sobie ze nie lacza i je obciolem. Znalazlem ta kostka i sprobowalem przewody polaczyc ze sobaponiewaz oryginalna kostka byla juz uszkodzona. Na koniec laczenia zostaly mi 2niebieskie przewody wiec przy sprawdzaniu radia na zmiane je podlaczalem. W zadnym przypadku nic nie zadzialalo. Sprawdzilem czy jest napiecie na przewodach i bylo. czy mozna na szybko podlaczyc radio i sprawdzic czy bedzie dzialalo (masa + 12V?)? CO moglem zle zrobic? Bezpieczniki? |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11184 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 13-06-2009, 22:15
|
|
|
mikall0, Z radia z reguły wychodzą dwa przewody prądowe.Żółty i czerwony.
Jeden z nich jest po to,żeby go podłączyć pod kabel prądowy wychodzący ze stacyjki.
Po przekręceniu stacyjki na off.radio samo się wyłączy.
Jeżeli chcesz aby grało cały czas,połącz te dwa przewody razem,i podłącz pod stały plus.
Mam nadzieję że tutaj tkwi problem.
Pozdro. |
|
 |
mikall0
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-06-2009, 22:46
|
|
|
Podlaczylem mase i "+" na 100% dobrze a i tak radio nie drgnelo. |
|
|
|
 |
idas
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Pomógł: 46 razy Dołączył: 13 Paź 2008 Posty: 1716 Skąd: Wrocław/Rawicz
|
Wysłany: 13-06-2009, 23:34
|
|
|
Nawet jak byś podłączył tylko jeden przewód zasilający (a faktycznie tak jak jacek11 napisał są dwa-i zwykle w kolorze żółtym i czerwonym) to radio powinno "drgnąć" np. byłoby słychać start mechanizmu cd (przynajmniej u mnie tak jest- po podłączeniu obojętnie którego przewodu zasilającego pod 12V). Jeśli radio nie "drgnęło" to pewnie jest uszkodzone. |
|
|
|
 |
mikall0
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-06-2009, 04:51
|
|
|
Probowalem na innym radiu i tez nic. Miernikiem sprawdzalem mase i ten czerwony przewod i bylo napiecie. jedynie napiecia nie bylo od stacyjki. Od tych kombinacji z radiem padly mi chyba bezpieczniki od centralnego i oswietlenia wewnetrznego . |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 14-06-2009, 10:41
|
|
|
mikall0,
*po pierwsze. Skoro Ci padły bezpieczniki, to teraz radio na pewno nie będzie działać
*po drugie najpierw uporaj sie z bezpiecznikami. jak w innym temacie pytałeś i dostałeś odpowiedź masz je pod maską, nawet już wiesz z opiu który, to z wymianą sobie poradzisz (grzebiesz przy radiu, to wnioskuję że z tym dasz rade). Zestaw takich bezpieczniczków kosztuje 6 PLN, ew jak odkręcisz osłone pod kierownicą (tą ze schowkami i dźwignią do otwierania klapy), to jak sie nachylisz to jest tam druga mała puszka bezpieczników. Pod wieczkiem jest jeden zapasowy bezpiecznik oraz fajne cążki do wymiany.
Jak już ogarniesz bezpieczniki to przejdź do radia czyli po trzecie:
* w instalacji auta masz dwa przewody prądowe (czerwony i żółty) Na jednym jest napięcie non stop, a na drugim tylko wtedy gdy przekręcisz kluczyk o jeden stopień.
Radio też ma dwa przewody na których musi/powinno pojawić się napięcie aby działało (najczęsciej też czerwony i żółty), jeden odpowiada za działanie radia, a drugi za podtrzymanie pamięci. I tak na podtrzymaniu musi być zawsze napięcie, bo inaczej radio nie będzie zapamiętywało ustawień. Do działania samego radia napięcie cały czas dochodzić może ale nie musi (zalezy od tego czy radio ma działać nawet bez kluczyka w stacyjce, czy tylko wtedy gdy w niej jest). Tak czy inaczej, jeżeli do któregoś z tych dwóch przewodów przy odbiorniku nie doprowadzisz napięcia to radio działać NIE BĘDZIE. |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
mikall0
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-06-2009, 18:26
|
|
|
Bezpieczniki naprawione. polaczylem razem ten czerwony i zolty przewod do 12v z aku. Radio dziala ale jak wloze cd to sie wlacza i wylacza. Sprobuje znalesc 12 v od "kluczyka" , bo moze zle polaczylem albo nie ma w nim napiecia.
nie znalazlem napiecia na "kluczyku", a radio dziala tak klik mozna cos na to poradzic?[/i] |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11184 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 15-06-2009, 16:50
|
|
|
Próbowałeś restartować radio? |
|
 |
mikall0
Mitsumaniak

|
Wysłany: 15-06-2009, 17:41
|
|
|
wlozylem radi do drugego samochodu i wszystko gra! |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Pomógł: 36 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 1597 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 16-06-2009, 15:09
|
|
|
Sprawdź napięcie na obu przewodach wiązki pojazdu ( stałe napięcie 12V i stacyjka na ACC), wygląda jak by napięcie za niskie. |
|
 |
idas
Mitsumaniak

|
Wysłany: 16-06-2009, 17:06
|
|
|
Masa może również nie mieć zerowego potencjału. Sam tak kiedyś miałem w Toyocie, było chyba +2V na "masie", wtedy różnica potencjałów jest za niska dla radia. |
|
|
|
 |
mikall0
Mitsumaniak

|
Wysłany: 18-06-2009, 16:54
|
|
|
a jak zmierzyc na masie napiecie? |
|
|
|
 |
spown
Mitsumaniak ^^^^^^^^^^^

Auto: był EA5A
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Cze 2008 Posty: 625 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 18-06-2009, 19:45
|
|
|
Sprawdź napięcie między zasilaniem i masą przy radiu ( w kostce radia), a kostką (zasilanie) i akumulatorem... Powinno być to samo, jeśli tak nie jest to wychodzi, że masa przy radiu nie ma zerowego potencjału.
Tak mi się wydaje... Niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę... |
_________________ Mówią źle, mówią zły, mówią wariat... |
|
|
|
 |
idas
Mitsumaniak

|
Wysłany: 18-06-2009, 21:17
|
|
|
Cytat: | a jak zmierzyc na masie napiecie? |
Najlepiej znajdź punkt o którym na pewno wiesz iż jest zerowym potencjałem (np minus komputera - kabelek idący od kompa do śrubki wkręconej w blachę) i zmierz napięcie między tym punktem a "masą" radia (w kostce instalacji samochodu). Zresztą ta zabawa jest niepotrzebna bo skoro masz już miernik to możesz zmierzyć napięcie w kostce - masa z kostki i zasilanie z kostki, jeśli będzie mniejsze niż 12V (a tak będzie jak na masie masz dodatni potencjał) to masa do poprawy. Mam nadzieję iż rozwiązanie się wreszcie znajdzie:) |
|
|
|
 |
mikall0
Mitsumaniak

|
Wysłany: 24-06-2009, 03:20
|
|
|
jacek11 napisał/a: | Próbowałeś restartować radio? |
tak i bez rezultatu
Napiecie mam 12,5V- miedzy masa a akumulatorem. Dzis jeszce raz probowalem podlaczyc radio poza "kluczykiem", czyli czerwony i zolty przewod podlaczylem do 12V z aku i bylo to samo tj. radio dziala ale cd waryjuje. Probowalem takze znalesc 12V na kluczyku i bez rezultatu, napiecie z kluczyka powinno byc na jednym z niebieskich przewodow ale sprawdzalem wszystkie i nigdzie nie ma. |
|
|
|
 |
|