Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[II 2.0 DID] ralliart w krakowie kto kupił kto ma?
Autor Wiadomość
raven_1974 
Nowy Forumowicz
Pan

Auto: Outlander 2.2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-06-2009, 12:25   [II 2.0 DID] ralliart w krakowie kto kupił kto ma?

Witam Was serdecznie

noszę się z zamiarem zakupu Outka, z silnikiem 2.0, zresztą jedynym dostępnym u dilera.
I tutaj pytanie, czy ktoś ma zamontowanego boxa ralliart i jest z Krakowa, bądź bywa w Krakowie i będzie miał czas na wspólną jazdę próbną lub podzieleniem się wrażeniami z jazdy?
Jestem szcześliwym posiadaczem samochodu z mocnym silnikiem i niezłym przyspieszeniem, ale ciągnie mnie do Outka bardzo. Niestety diler nie posiada samochodu z boxem na stanie a w konsekwencji nie wiem, czy po podrasowaniu Outka parametry będą polepszone, że będę choć trochę przypominać dotychczasowe wrażenia z jazdy.
Czy zdarza się Wam jeździć outkiem po drogach względnie szybko - 130-150 km/h? Pytam o prędkości przelotowe, nie chwilowe? Czy da się tym samochodem tak jeżdzić? Co z mocą chwilową, bo głównie zależy mi , by przy takich prędkościach dąło sie dynamicznie wyprzedzać. Zwykłe 140 km przy tej prędkości to niestety moim zdaniem porażka - jedzie, ale dynamika wyprzedzania żadna.

pozdrawiam

ichi 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0 DiD
Wysłany: 29-06-2009, 13:21   

Powyżej 140km/h niestety jest bardzo głośno i raczej kiepsko z dynamiką choć auto jeszcze "w miarę płynnie" przyśpiesza do ok 170. Ale hałas to porażka - muzyki przy tej prędkości nie posłuchasz. Nie wiem jak jest z boxem przy tej prędkości bo nie posiadam. Planowałem raczej zmianę mapy.

Może jednak zastanów się nad OII 2.2 D widziałem ze w w atogt w Warszawie ( http://www.autogt.pl/app/.../cenniki/17.pdf ) mają modele jeszcze z 2008 w cenie jak za 2.0DID. Gdybym teraz miał wybierać to bym się wiele nie zastanawiał skoro cena ta sama. Niestety minie nie dano takiego wyboru :( .

raven_1974 
Nowy Forumowicz
Pan

Wysłany: 29-06-2009, 13:23   

Niestety, AutoGT ma tylko na cenniku pdf te samochodu. Dzwoniłem. W rzeczywistości handlwiec był zdziwiony że mają taką ofertę na stronie.

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 29-06-2009, 23:02   

Hej,

Ja mam 2.2 HDI ze zmienioną mapą na 185 HK i 430 Nm. To autoteraz dopiero lata.Dla mnie najwazniejsze było wyeliminowanie turbodziury przy ruszaniu na wzniesieniach (duzo jeżdżę w górach) oraz poprawa dynamiki między 2-3 tys.obr/min. Moim zdaniem auto zachowuje się teraz wyśmienicie. Niestety jestem z Wa-wy.

/D

Dominik

dab 
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Wysłany: 30-06-2009, 00:47   

mitsu00 napisał/a:
Hej,

Ja mam 2.2 HDI ze zmienioną mapą na 185 HK i 430 Nm. To autoteraz dopiero lata.Dla mnie najwazniejsze było wyeliminowanie turbodziury przy ruszaniu na wzniesieniach (duzo jeżdżę w górach) oraz poprawa dynamiki między 2-3 tys.obr/min. Moim zdaniem auto zachowuje się teraz wyśmienicie. Niestety jestem z Wa-wy.

/D

a jak teraz jest z halasem? cos sie zmienilo?

mitsu00 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-06-2009, 11:11   

Co do hałasu to nie moge niestety porównać mojego HDI do TDI, ale do 160 km/h jest git. Szybciej jeszcze nie jechałem bo i po co? Oczywiście bardziej szumi niż np w moim 2 aucie BMW 535 D, ale tozupełnie inne przeznaczenie samochodu. wydaje mi się że generalnie zmiana mapy pozwolila silnikowi łatwiej oddychać i szybciej wkręcać sie na obroty.

Pozdr.

Dominik

AlCapone
[Usunięty]

Wysłany: 30-06-2009, 17:42   

mitsu00 napisał/a:
Hej,

/D

Dlaczego niestety :D :D :D

Hiszpan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Wysłany: 30-06-2009, 18:34   

Panowie, miałem nadzieję, że Wam przejdzie, ale widzę, że jakoś nie bardzo.
Raczcie zwrócić uwagę na punkt 10 zasad tego forum, który brzmi:
Cytat:
10. Mitsumaniaki popierają akcję Stop wariatom drogowym - dlatego zanim napiszesz coś o swoich dokonaniach drogowych zastanów się trzy razy
Nawet nie będę się starał tłumaczyć o co chodzi, bo to chyba oczywiste. Tych, którzy się z tym nie zgadzają zapraszam do
Cytat:
Dyskusja na temat ZASAD Forum -> http://www.mitsubishi-gra...php?p=1413#1413
To też jest cytat z zasad tego forum.

P.S. Kolejny tekst typu "...wczoraj poszedł tylko do 170, bo....." będzie karany ostrzeżeniem.

mitsu00 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-06-2009, 19:58   

Hiszpan,

Te 160 km/h to było na Autobahnie nie w naszym kochanym PL :D

Pozdrawiam

Dominik

Hiszpan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Wysłany: 30-06-2009, 20:34   

mitsu00, wiem, wiem. ;)
Byłem świadomy tego, że moje zwrócenie uwagi będzie skutkowało takim dopiskiem. :roll:
Niemniej jednak jazda powyżej 130-150 po naszych drogach nie jest legalna, a po autostradach sąsiadów już tak.

Wracając jednak do tematu mnie samego kusi taka modyfikacja. Tyle, że mnie zostało do końca gwarancji pewno z 1000 km, a różnica w cenie pomiędzy Rallyart'em a innymi tego typu gadżetami jest kosmiczna. Nie wiem jak na dzień dzisiejszy, ale ostatnio kiedy pytałem to w ASO taka przyjemność kosztowała 3999 PLN (promocja ;) )

mitsu00 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-06-2009, 20:45   

Hiszpan,

Polecam zdecydowanie zmianę mapy poprzez złącze OBD. W moim przypadku skutkowało to przyrostem mocy do 173 Hp przy 4060 obr/min i momentu do 385 Nm przy 2400 obr/min na kołach. Biorąc pod uwagę redukcję mocy i i Nm o standardowe 10 proc w porównaniu z wartościami na wałku to analogiczne wartości wynoszą odpowiednio 190 Hk i 423 Nm. Po modyfikacji nawinąłem już prawie 10 kkm i wszystko hula bezproblemowo. trzeba tylko pamiętać o chłodzeniu turbiny i wymianie oleju co 10 kkm. Nie jestem typem który rządzi pod światłami ale imponuje mi poprawa elastyczności na 4 i 5 biegu z 80 do 120 km/hktóra poprawiła się o całe 4 sekundy. To naprawdę czuć :D

Pozdrawiam

Dominik

raven_1974 
Nowy Forumowicz
Pan

Wysłany: 30-06-2009, 22:22   

Ehh wracając do tematu. Problem mam taki, że właśnie jestem na etapie zakupu Outka. Wiadomo - zmiana mapy = utrata gwarancji, stąd też chęć kupienia samochodu z ralliartem. Przecież dobra mapa to koszt maksymalnie połowy ralliartu i duzo lepsze (z lektury forum mitsu i hdi tak przynajmniej wynika) osiągi. Ale gwarancji na silnik brak - a to jednak zbyt duże ryzyko.
Dlatego ponawiam nieśmiałe pytanie: ktoś z ralliartem z okolic Krakowa, Katowic, Częstochowy? Ktoś kto przewiezie/ da się przejechać żebym mógł zobaczyć jakie są różnice. :p

AlCapone
[Usunięty]

Wysłany: 02-07-2009, 19:56   

Nie bierz od razu z salonu.Pojeździj trochę żeby potem mieć odniesienie. Pzdr.

[ Dodano: 02-07-2009, 20:20 ]
Hiszpan napisał/a:
Panowie, miałem nadzieję, że Wam przejdzie, ale widzę, że jakoś nie bardzo.
Raczcie zwrócić uwagę na punkt 10 zasad tego forum, który brzmi:
Cytat:
10. Mitsumaniaki popierają akcję Stop wariatom drogowym - dlatego zanim napiszesz coś o swoich dokonaniach drogowych zastanów się trzy razy
Nawet nie będę się starał tłumaczyć o co chodzi, bo to chyba oczywiste. Tych, którzy się z tym nie zgadzają zapraszam do
Cytat:
Dyskusja na temat ZASAD Forum -> http://www.mitsubishi-gra...php?p=1413#1413
To też jest cytat z zasad tego forum.

P.S. Kolejny tekst typu "...wczoraj poszedł tylko do 170, bo....." będzie karany ostrzeżeniem.

Skąd ty się wziąłeś człowieku.....??????? Jasne że każdy zdrowy facet chce wypróbować ile pojedzie jego maszyna....No chyba że to jakiś homo niewiadomo........Robi się to w najbardziej sprzyjających warunkach i nie ma to nic wspólnego z wariactwem na drogach...... :evil: :evil: :evil:

Na koniec pytanie za 100 złotych......tylko szczerze......Nigdy nie jechałeś w Polsce 180/h...???????

LEWY 
Mitsumaniak

Auto: LANCER EVO II
Wysłany: 02-07-2009, 20:31   

AlCapone
Jesteś jeszcze "świeżym użytkownikiem",
wszystkie podobne kwestie zrozumiesz z czasem,
każdy jeździ jak chce i tyle ile uważa jak się to ma do przepisów to inna sprawa.
Klub popiera akcje stop wariatom drogowym i nie mowie ze nie wolno ale trochę nie wypada pisać że jechałem tyle i tyle i jeszcze miałem pod butem.
pozdrawiam i szerokości życzę

AlCapone
[Usunięty]

Wysłany: 02-07-2009, 20:50   

LEWY napisał/a:
AlCapone
Jesteś jeszcze "świeżym użytkownikiem",
wszystkie podobne kwestie zrozumiesz z czasem,
każdy jeździ jak chce i tyle ile uważa jak się to ma do przepisów to inna sprawa.
Klub popiera akcje stop wariatom drogowym i nie mowie ze nie wolno ale trochę nie wypada pisać że jechałem tyle i tyle i jeszcze miałem pod butem.
pozdrawiam i szerokości życzę

Ok.....Bardzo mi miło że się odniosłeś...... :D I nie postraszyłeś ostrzeżeniem... :D

A czy świeżym......????? Trudno to ocenić.....ponad bańkę km...........bez wypadku.... :lol:

Spytałem tylko z letka......czy sam nigdy nie jechał 180/h....... :D

Odpowiedz do tematu