Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: lukasz12
12-12-2009, 17:50
zagotowała mi się
Autor Wiadomość
Rajek 
Forumowicz
fajek

Auto: Mitsubishi Sigma 3.0 V6 24v
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 14-07-2009, 11:20   zagotowała mi się

wczoraj zdarzyło się coś bardzo strasznego, mianowicie po przejechałem kilkanaście kilometrów po Warszawie zatrzymałem się i zauważyłem lekki dym spod maski otworzyłem ją a tam się gotuje w zbiorniczku wyrównawczym, zdarzyło się to po raz pierwszy, wcześniej jeździłem w upały i było ok, uzupełniłem płyn w chłodnicy odpaliłem wentylator się załączył i niby ok. Pociągnąłem linką gazu i na chwile jakby fontanna z chłodnicy (korek odkręciłem), co to może być? uszczelka pod głowicą , pompa wody (dodam, ze na wolnych obrotach popmpa wody pracuje widać jak płynie woda w chłodnicy).

Zajc3w 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica
Wysłany: 14-07-2009, 11:34   

Jak "gotuje" się też na zimnym i woda robi się mętna to najprawdopodobniej uszczelka pod głowicą.
Sigma kombi '95 - sprzedana
Galant E33A '92 - zniszczony przez wandali
Mazda 323F 1.8 16V SOHC '89 - sprzedana

Rajek 
Forumowicz
fajek

Wysłany: 14-07-2009, 11:50   

woda nie jest mętna jest czyściutka, a jak nie uszczelka to co może być? co sprawdzić na początek? dodam, że miałem problem z klimą i pojechałem do "specjalisty" i zrobił jakieś obejście na przekaźnikach, efekt jest taki,że jak zapodam klimę to po paru minutach się gotuje nie zależnie czy jadę 20 km\h czy 180 km\h (niby podczas jazdy nie powinien się gotować). Ale jaki ma wpływ klima do gotowania się wody??? No ale tak jest niestety.

Noritsu
[Usunięty]

Wysłany: 14-07-2009, 12:09   

Czyli teraz najprościej jedź do gościa który Ci tam grzebał i niech ściągnie te swoje "obejście" bo widocznie w tym tkwi problem. Wtedy sprawdzisz czy usterka jest dalej czy też nie.

wojtas 
Mitsumaniak

Auto: Sigmy, Zaćmienie i Kociak
Wysłany: 14-07-2009, 12:41   

Prawdopodobnie wentylator od chłodnicy nie włącza się gdy powinien.

Rajek 
Forumowicz
fajek

Wysłany: 14-07-2009, 12:52   

no właśnie raz się włącza raz nie włącza,.... co może być przyczyną? czujnik na chłodnicy? jak tak to który to jest?

kosior1975
[Usunięty]

Wysłany: 14-07-2009, 15:33   

Rajek, po pierwsze czujnik załączania wentylatorów jest przy termostacie a drugi przy chłodnicy , ale najważniejsze skoro płyn sika jak fontanna podczas pracy silnika i to na dodatek ze zbiorniczka wyrównawczego to mogę być tylko 2 przyczyny
- albo się zawiesił termostat co jest dużo prawdopodobne
- albo poszła uszczelka pod głowica (miedzy cylindrem a płaszczem wodnym) i kompresja ucieka przez ukł chłodzenia
najprościej jest na zimnym silniku odkręć pokrywę termostatu i wyciągnij go weź go do domu i włóż do wody i zagotuj zobaczysz czy przy wrzącej wodzie się otwiera jeśli nie to jest szmelc
możesz złożyć wszystko do kupy bez termostatu i odpalić auto aż nie załączy się wentylator jeśli nadal będzie woda kipieć na ciepłym silniku to na bank masz trafiona uszczelkę pod głowica

[ Dodano: 14-07-2009, 15:35 ]
a będzie to wynik tego ze długo jeździłeś na uszkodzonym termostacie

Rajek 
Forumowicz
fajek

Wysłany: 14-07-2009, 17:52   

jest bez termostatu, odpaliłem widać ruch wody w chłodnicy, płyn czysty nie bulkocze w zbiorniczku, chodziła do włączenia się wentylatora i nadal płyn nie kipiał. A więc dlaczego to się wczoraj stało? Dodam, że oba węże miękkie oba się jednakowo nagrzewają (jak jest bez termostatu) no i odpowietrzyłem cały układ. A kiedy się załancza drugi wentylator?

Zajc3w 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-07-2009, 17:55   

Drugi wentylator załącza się jak włączysz klimę

Michal.dh 
Nowy Forumowicz

Auto: Sigma 12v 1991r
Wysłany: 14-07-2009, 22:09   

Cześć, ja nie mam klimy a drugi wentylator też się załącza, niezależnie od pierwszego gdy jest taka potrzeba:P pozdrawiam

Rajek 
Forumowicz
fajek

Wysłany: 29-07-2009, 12:45   

"Rajek, po pierwsze czujnik załączania wentylatorów jest przy termostacie a drugi przy chłodnicy"

Można gdzieś dostać te 2 czujniki sprawdzałem w inter cars i mają czujnik ale tylko od temperatury wody tzn. od zegara temperatury na desce rozdzielczej. a może ktoś z Was ma takowe?

[ Dodano: 29-07-2009, 13:58 ]
może jakieś symbole , modele tych czujników podacie chociaż?

[ Dodano: 18-08-2009, 15:03 ]
powracam do tematu i czekam na pomoc koledzy...pytanie które dokładnie to są czujniki od załączania wentylatorów??? Uszczelkę mam zdrową w warsztacie mierzyli mi jakimś narzędziem czy nie ma spalin w układzie chłodniczym nie było :) ale wczoraj znowu mi sie zagotowała i zauważyłem że wiatrak nie chodził :x , także chciałbym wymienić te czujniki... proszę o pomoc

[ Dodano: 18-08-2009, 15:10 ]
dodam jeszcze, że (małe sprostowanie):

płyn sika z chłodnicy przy otwartym korku jak dodaje gazu ale przecież to normalne, na wolnych obrotach jest ok widać jak pompa wody pracuje, aktualnie jest bez termostatu, chłodnica raczej jest niezakamieniona bo wymieniałem teraz płyn i ją płukałem wszystko czyściutkie, po tej operacji jakieś 500 km było ok ale od wczoraj znowu zaczyna wariować,
także to chyba te czujniki skoro widzę jak zaczyna się gotować a wentylator stoi w miejscu...? zgaszę silnik poczekam chwilę odpalę i wentylator się załancza i jest ok...I O CO CHODZI?

Zajc3w 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-08-2009, 20:46   

Czujniki mam ale nie wiem czy od 12V podpasują do 24V

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Auto: Diamante XS'94
Wysłany: 18-08-2009, 23:05   

nie ma prawa sikać płyn..
nawet przy wysokich obrotach , musisz mieć obieg.. nie ma prawa ci fontanna sie robic.
moja sugestia to sprawdzić czy nie masz przedmuchów na uszczelce, nie wim czym mierzyli.. pozatym sprawdz pompe wody , może obieg jest nie taki. , pozatym jescze jedna sprawa.

Wymieniłem ostatnio ecu na kosiorowe z 12v , w moim diamante.. i niby auto jeźżdziło. ale.

po 30 minutach jazdy auto miało 3/4 temperatury i pracowało nierówno.. możę masz podobną sprawę. ecu mozę niby działa ale nie jest od tego co trzeba. mój zrobil sie nieco mułowaty i miał wysoką temperaturę...

Rajek 
Forumowicz
fajek

Wysłany: 19-08-2009, 08:18   

przy dodawaniu gazu aż tak nie ma fontanny tylko podnosi sie płyn , ale czy to nie jest normalne? popatrzcie w swoich maszynach, może to być pompa, ale czy jest jakiś magiczny sposób na sprawdzenie jej? niby widać jak jest obieg. Dalej niepokoi mnie brak włączonego wentylatora, nie chciałbym się doszukiwać problemów z ECU, i pompą skoro widzę, że wentylator mi nie chodzi, dobra nie ma co pisać tylko te nieszczęsne czujniki wymienić.

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Auto: Diamante XS'94
Wysłany: 19-08-2009, 08:49   

wiesz.. u mnie jest kupe sprzetu. ale nigdy nie mam ponad połowe wskaźnika temperatury.. moze to i wentylator - trzebaby sprzwdzić , jakbyś wpadł któegoś razu do mnie , to poszukam errora :) i nie skąp na czujniki... naprawdę..

Odpowiedz do tematu