|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Co to za silnik? |
Autor |
Wiadomość |
Przesyt
Nowy Forumowicz

Auto: Colt
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-08-2009, 12:03 Co to za silnik?
|
|
|
Witam, jestem nowy na forum Szukam inforamacji o silniku DI-D oraz DI-D HP montowanym w Coltach z okolic rocznika 2005. Nie mogę nic o nim znaleść dlatego zwracam się z prośbą do was MitsuManiaków Szukam wszystkiego co istotne w postaci informacji lub linków do jakiś tekstów. Z tego co wiem te silniki DI-D nie były wypuszczane na Polskę, dlatego taki Colt to rzadkość. Podobno takich Coltów w Polsce jest tylko 20. Tu macie przykładowy link do samochodu z tym silnikiem:
Kod: | http://allegro.pl/show_item.php?item=719693309 |
|
|
|
|
 |
Grasshopper [Usunięty]
|
Wysłany: 23-08-2009, 15:47
|
|
|
Ten silnik to przeszczep z Mercedesa. Aut z nim w PL jest mało, bo po prostu w starciu z benzynowym 1.3 wypada blado. Cena zakupu wyższa, moc ta sama, spalanie mocno zbliżone, a charakterystyka benzyny lepsza. Innymi słowy - porozglądaj się za 1.3
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
jaceksu25 [Usunięty]
|
Wysłany: 23-08-2009, 20:59
|
|
|
Grasshopper, moc ta sama, ale moment obrotowy wyższy. Ogólnie auto jest szybsze. Spalanie podobne do 1.3MIVEC ale ON jest tańższy.
Jednak i tak polecam 1.3MIVEC - jest bardziej "cywilizowany"( suma sumarum tańższy w eksploatacji) i nie robi pyr pyr |
|
|
|
 |
Grasshopper [Usunięty]
|
Wysłany: 24-08-2009, 16:15
|
|
|
jaceksu25, niezależnie jakimi drogami dochodzimy do niego - wniosek pozostaje ten sam - benzynowe 1.3. |
|
|
|
 |
Emanuel
Nowy Forumowicz
Auto: Colt CZ5 1,5 DID
Kraj/Country: Finland
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 20 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 24-08-2009, 18:37
|
|
|
Grasshopper napisał/a: | Ten silnik to przeszczep z Mercedesa. Aut z nim w PL jest mało, bo po prostu w starciu z benzynowym 1.3 wypada blado. Cena zakupu wyższa, moc ta sama, spalanie mocno zbliżone, a charakterystyka benzyny lepsza. Innymi słowy - porozglądaj się za 1.3
Pozdrawiam |
Colt z silnikiem 1.5 DiD HP osiągami jest pomiędzy benzyną 1.3 a 1,5 turbo (zobacz). Silnik DID ciągnie ładnie od 1,7 do 4,5 tys obr.więc nie przesadzał bym z tą "charakterystyką". Chyba że masz na myśli odgłosy silnika diesla który do cichych nie należy. Spalanie myślę że o litr mniejsze od benzyny, choć to kwestia dyskusyjna:P. Ceny używanych Coltów nie odbiegają aż tak bardzo od siebie jak w przypadku nowych, ale łatwo można policzyć czy warto dołożyć do diesla uwzględniając swój planowany roczny przebieg. W dieslach odpada wymiana rozrządu (jest na łańcuszku), no i generalnie silniki trwalsze, więc jak już wspomniałem wszystko zależy ile się będzie jeździć.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Grasshopper [Usunięty]
|
Wysłany: 24-08-2009, 18:49
|
|
|
Emanuel napisał/a: | Colt z silnikiem 1.5 DiD HP osiągami jest pomiędzy benzyną 1.3 a 1,5 turbo |
Jest jeszcze przecież 1.5 bez turbo. Poza tym 0-100 benzynowy 1.3 robi w 11 s, a DID (50kW) w ponad 14 - moim zdaniem przepaść, więc stwierdzenie, że
Emanuel napisał/a: | Silnik DID ciągnie ładnie od 1,7 do 4,5 tys obr.więc nie przesadzał bym z tą "charakterystyką". |
jest moim zdaniem na wyrost.
DODANE: wersja DiD 75 kW jest rzeczywiście szybsza od 1.3
Emanuel napisał/a: | Chyba że masz na myśli odgłosy silnika diesla który do cichych nie należy. | To następny argument przeciw.
Emanuel napisał/a: | Spalanie myślę że o litr mniejsze od benzyny, choć to kwestia dyskusyjna:P. |
Mój na pusto w mieście pali 5,5 - teraz Ty się pochwal
Emanuel napisał/a: | Ceny używanych Coltów nie odbiegają aż tak bardzo od siebie jak w przypadku nowych |
racja
Emanuel napisał/a: | W dieslach odpada wymiana rozrządu (jest na łańcuszku), no i generalnie silniki trwalsze |
1.3 jest na łańcuchu, z trwałością bym polemizował (z turbosprężarkami rożnie bywa, szczególnie przy niedobrym traktowaniu)
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Emanuel
Nowy Forumowicz
Auto: Colt CZ5 1,5 DID
Kraj/Country: Finland
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 20 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 24-08-2009, 19:47
|
|
|
Grasshopper napisał/a: |
DODANE: wersja DiD 75 kW jest rzeczywiście szybsza od 1.3 |
No właściwie miałęm na myśli wersje 70kW .
Grasshopper napisał/a: | Emanuel napisał/a: | Chyba że masz na myśli odgłosy silnika diesla który do cichych nie należy. | To następny argument przeciw. |
Miałem na myśli prace na wolnych obrotach na postoju, podczas jazdy bardziej słysze opony niż silnik, a "wruum" przy przyśpieszaniu bardzo mi się podoba, choć to kwestia gustu.
Grasshopper napisał/a: |
Mój na pusto w mieście pali 5,5 - teraz Ty się pochwal |
No mi dziś spalił w mieście wg wskazań kompa podczas powrotu z pracy 4,5l/100 (dystans około 15km) ale jechałem z dziewczyną, tyle że bez korków. Niestety zauważyłem że komp zaniża trochę spalanie (o około 0,2 litra). Do tej pory nigdy średniego spalania nie miałem większego niż 5,5l, zazwyczaj jest to 5.2l - mierzone tradycyjnie przy tankowaniu (miasto/trasa-~50/50). Najmniej mi spalił wg kompa 3,8 ale nie przekraczałem 90km/h.
Grasshopper napisał/a: | 1.3 jest na łańcuchu, z trwałością bym polemizował (z turbosprężarkami rożnie bywa, szczególnie przy niedobrym traktowaniu) |
z turbo masz racje, trzeba zawsze pamiętać żeby pochodził sobie chwilę na wolnych obrotach po ostrej jeździe, ale benzyny bez sprężarki też bym tak odrazu nie gasił:P.
Miałem na myśli sam silnik, choć to wyjdzie z czasem. |
|
|
|
 |
looq
Mitsumaniak

Auto: Colt 1.5 DID Motion
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Kwi 2008 Posty: 116 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 24-08-2009, 20:48
|
|
|
Grasshopper napisał/a: | Jest jeszcze przecież 1.5 bez turbo. Poza tym 0-100 benzynowy 1.3 robi w 11 s, a DID (50kW) w ponad 14 - moim zdaniem przepaść |
No to mój 0-100 robi w 9.9s
Miałem okazję pojeździć sobie benzyniakiem 1.3 i stwierdzam, że nie bardzo ma szanse z tym dieslem.
Generalnie objechałem nim już pół europy bez żadnych problemów.
Grasshopper napisał/a: | Mój na pusto w mieście pali 5,5 - teraz Ty się pochwal |
Ja za to jestem w stanie za 160zł zrobić ponad 1000km.
A moje minimum jakie udało mi się osiągnąć to 3.6l/100km w trasie po Francji.
Jeżdżę nim przeszło 2 lata, przed kupnem też rozważałem 1.3 benzyniaka ale uważam dokonałem lepszego wyboru.
Na pewno jazda dieslem (70kw) daje więcej frajdy. Mimo, że robi "pyr, pyr", No ale wiadomo, każda myszka swój ogonek chwali.
ps, tych diesli całkiem sporo jeździ po polskich ulicach, widuje je nieraz, zresztą tu na forum jest ich kilka.
Poza tym dla przykładu wystarczy sobie na alledrogo przesortować colty cz po rodzaju paliwa (diesel) i wyskakuje ich całkiem sporo (ja dostałem 25 wyników) |
|
|
|
 |
Przesyt
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 25-08-2009, 00:09
|
|
|
Dzięki panowie za tyle odpowiedzi Jeśli chodzi o tego Colta pod uwagę brany jest silnik DID HP 96 KM (71 kW). Mamy już w domu Colta 1.3 benzynę. Jak napisałem wyżej dzięki za odpowiedzi, ale ja szukam bardziej konstrukcji silnika niż jego charakterystyki. I o to was proszę jeszcze raz Oczywiście możecie zamieszczać swoje zdanie i też liczę na takie posty, ale przede wszystkim na opis konstrukcji silnika Dzięki jeszcze raz.
Edit: Na tym Coltcie z silnikiem DID HP będzie robione dość sporo km rocznie |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 25-08-2009, 00:24
|
|
|
Przesyt, to pomyśl o Lancerze - wygodniejszy |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Przesyt
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 25-08-2009, 00:57
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Przesyt, to pomyśl o Lancerze - wygodniejszy |
Musi być koniecznie Colt i to ten z 2005 i jeszcze z silnikiem DID HP I na prawdę bardzo proszę o opis konstrukcji silnika, nic nie mogę znaleść co jest warte uwagi. |
|
|
|
 |
looq
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-08-2009, 08:09
|
|
|
Przesyt:
to 3 cylindrowy mercedesowski silnik, common rail z turbina
generalnie, ściągnij sobie service manual (który znajdziesz w FAQ do Colt CZ3/CZ5 )i znajdziesz sobie tam bardziej szczegółowe informacje na temat tego silnika i przy okazji wszystkich innych. |
|
|
|
 |
Przesyt
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 25-08-2009, 12:06
|
|
|
looq napisał/a: | Przesyt:
to 3 cylindrowy mercedesowski silnik, common rail z turbina
generalnie, ściągnij sobie service manual (który znajdziesz w FAQ do Colt CZ3/CZ5 )i znajdziesz sobie tam bardziej szczegółowe informacje na temat tego silnika i przy okazji wszystkich innych. |
Dzięki
Chcialem ściągnąć tez instrukcję obsługi z punktu "8. Instrukcja obsługi do CZ5 (foto)", ale cos z linkiem jest nie tak. Prędkość uploadu spada mi do zera i nie idze tego ściągnąć. Jak ktoś ma zawortość tego linka to prosze o ponowne upload, ale na inny serwer.
Jeśli jeszcze ktoś ma jakieś informacje to silniku DID HP to proszę je umieszczać |
|
|
|
 |
looq
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-08-2009, 21:49
|
|
|
u mnie link z pkt 8 hula bezproblemowo, ale spróbuj i >>stąd<< |
|
|
|
 |
Przesyt
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 25-08-2009, 21:59
|
|
|
looq napisał/a: | u mnie link z pkt 8 hula bezproblemowo, ale spróbuj i >>stąd<< |
Poszło, dzięki |
|
|
|
 |
|
|