|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: karolgt 11-10-2007, 22:12 |
colt 'rusztowanie' |
Autor |
Wiadomość |
J@rek [Usunięty]
|
Wysłany: 22-08-2006, 23:44 colt 'rusztowanie'
|
|
|
Cześć.
Chcę kupić colta w wersji C50 - IMHO najładniejsza wersja colta - i oglądam sobie, czytam.
No i trafiłem na owego 'rusztowanie'. Zadzwoniłem i mam trochę inne zdanie na temat sprzedawcy, niż pojawiło się tu.
Na początek, jako nowicjuszowi może ktos podpowie.
zdjęcie silnika colta mirage http://tiny.pl/77pb
i zdjęcie tego co pod maską 'rusztowanie' http://otomoto.pl/index.p...how&id=C1479386
Na pierwszej fotce wydaje mi sie, że jest sprężarka (po lewej stronie silnika).
Jakos nie widze jej na drugiej.
Na pierwszej 16 zaworów, 'rusztowanie' - też ma 16. Tu na plus.
Pan mówił, ze na stacji twierdzili, ze jest to silnik od innego mitsu (eclipse) 2 litry - .
W dokumentach jest 1.6.
Dalej z rozmowy jasno wynika, ze akumulator do wymiany bo auto od rok stoi.
OK.
Pytanie o ogumienie. Odpowiedź: gumy mają 2 lata, zimowe. OK, niech będą zimowe,
i sugeruję, że są w takim razie w idealnym stanie, skoro tylko rok eksploatowane. I brnę dalej - nie ważne, na oponach jest data produkcji, sprawdzę sobie. I tu zmiana tonu, i stękające, ze opony są w zasadzie dobre. To mają dwa lata i auto rok stoi a są tylko poprawne?
To ja mam teraz zalozone zimówki, ktore mają za sobą 8 zim i wyglądają rewelacyjnie. Nic nie mówię.
Pytam, czy można prosić o fotki wnętrza. Nie, bo źle wychodzą. HM.
Czy wnętrze jest zadbane, czyste bez zniszczeń?
Pan jakoś nie chce tego potwierdzić, zdecydowanym głosem. Jakoś się wije.
Pytam, czy nie było palone w samochodzie. Było, są dziury w fotelu kierowcy.
I jakoś tak coraz mniej podoba mi się to auto.
Pytanie o blachy. Czy są bez rdzy. Skoro cena za '89 5000.
Pan, że dba o auto. Ale czy jest rdza? No jest, na jednym z przednich błotników.
No i na dachu jest przetarcie. Ja na dachu???
Na co Pan, ze za bardzo dbał i przetarło się od czyszczenia.
Powoli schodziło ze mnie powietrze.
I teraz dogrzebałem sobie jeszcze zdjęcie tego silnika.
A pytałem pana wyraźnie (pana od 'rusztowania'), czy sprężarka jest w idealnym stanie. Niby z tyłu jest napis turbo na klapie.
Ale co się dowiaduję od Pana w trakcie rozmowy? Auto kupione od komornika. Podobno stało w Urzędzie Celnym 2 lata - czyli '91 i '92 - i pan je kupił na licytacji.
Ktoś coś skiepścił i sąd mu to zabrał i sprzedał.
I teraz moje ciemne myśli - auto kupione z uwalonym silnikiem, wymiana silnika od Eclipse. I dlatego Pan twierdzi w ogłoszeniu, ze ma 2 litry, a nie, że nie wie co sprzedaje. Taka wersja może być. Ale oczywiście nie musi.
Może ktoś napisać co myśli o tych fotach?
Może te foty są od różnych 'mirage'? Moze czerwony mirage jest przerobiony? Nie wiem, czy to co w opisie jest oryginalnie, czy to tunig.
Pojadę zobaczyc to mirage, i jak nie będzie turbiny, to chyba sie lekko zirytuję.
A jak wnetrze będzie, enigmatycznie mówiąc - be -, to się trochę mocniej zirytuję.
Pozdrawiam.
PS - Jak ktoś wie o jakimś C50 z automatem w stanie super - to prosze o majla.
jest w niemczech podobno taki z przebiegiem 32000. Tylko nie jest napisane : Scheckheft - cene ma 2500€ - i tak sobie myśle, ze gdyby miał faktycznie 32000 to bym go kupił.
Za pomoc dzięki |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24296 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 23-08-2006, 10:17
|
|
|
Hubert zna właściciela tego auta - może będzie w stanie powiedzieć coś więcej.
Co do silnika - wychodziły wersje 1.6 z turbo i bez, ale Mirage Turbo powinien mieć turbo. Jeśli jest to silnik 2.0 od Eclipse, to będzie miał 150 KM (DOHC). Były oczywiście też wersje tego silnika z turbo - wszystko jest do odczytania - symbol silnika 1.6 to 4G61 (powinien być nabity na bloku), a 2.0 to 4G63.
Kupić dobrego Colta to niestety pewien problem - może spróbuj rozejrzeć się za Coltem 1.5 12v - ma 90 KM - może nie rakieta, ale jest na poziomie BMW 520 (chodzi o to, jak się odpycha) - sprawdzone empirycznie. Tzn. do 100 km/h BMW nie ma szans, potem odchodzi.
Do tego tych Coltów jest więcej i łatwiej coś dobrego trafić.
Inna możliwość, to Colt 1.8 (z nadwoziem C5x oczywiście) - symbol silnika 4G67, bez turbo. Ale też niełatwo takiego upolować.
W Łodzi masz silną ekipę, która pomoże w ocenie auta. Zresztą - niemal w całym kraju są życzliwi, którzy sprawdzą je dla Ciebie przed kupnem - po co jechać i wydawać kasę. |
|
|
|
 |
J@rek [Usunięty]
|
Wysłany: 23-08-2006, 10:43
|
|
|
Dzięki za cenne uwagi.
Nie upieram się przy turbo, koniach itd.
Mnie tylko i wyłącznie chodzi o auto bezwypadkowe z rzetelnie przedstawiona historią.
Wolę auto starsze, ale z pewnością, co się z nim działo.
Jeżeli mam wrażenie, że ktoś coś ściemnia - nabieram podejrzeń.
Pojadę, zobaczę.
Nie pierwszy i nie oststni colt tego modelu.
Wiem z doświadczenia, japończyki od kilkunastu lat, że jeżeli auto japońskie nie jest bite, chodzi bez mrugnięcia okiem.
Dlatego szukam auta bez dzwona i w miarę czystego - jeździć ma nim moja córka.
Wolałbym automat - sam tylko automaty od lat - ale nie bardzo mogę trafić.
Pisałem o autku z przebiegiem 32000 - ale już niema go . |
|
|
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24296 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 23-08-2006, 10:48
|
|
|
Dla córki to C52 (czyli silnik 1.5) w zupełności wystarczy. Ja żonie kupiłem to niebieskie z podpisu - to jest 8v i ma 84 KM - aż nadto jak na pierwsze auto do nauki i przypomnienia sobie wszystkiego po kursie prawka.
Acha przy tym silniku ważna rzecz, to zdarzająca się padaczka aparatu zapłonowego i pękający kolekor wydechowy. |
|
|
|
 |
J@rek [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 23-08-2006, 12:56
|
|
|
ten drugi, byl uderzony w tyl, poniewaz nie ma oryginalnego zderzaka tylniego od GTi
tak wyglada prawdziwy w 100% GTi *
*zdjecia aut Romel'a |
|
|
|
 |
J@rek [Usunięty]
|
Wysłany: 23-08-2006, 13:00
|
|
|
Rafał, mnie interesuje na razie tylko
http://otomoto.pl/index.p...how&id=C1479386
i to co ma pod maską, ewentualnie, co ma nie tak, a powinien mieć.
Nie znam się na mitsu.
W Wy macie zdecydowanie dobre o tym pojęcie.
Inaczej wygląda dolot powietrza w gti a inaczej w tym co go nazywacie 'rusztowanie'.
Może jest jednak turbo. |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-08-2006, 13:09
|
|
|
Jarek , to nie jest tak .
z tego co tu wychodzi, to tylko to, ze auto przyjechalo do nas z USA . (duze zderzaki przod, tyl, elektryczne pasy, felgi (?) )
mnie natomiast martwii powypadkowa przeszlosc auta (wg mnie auto bylo uderzone - kto zdolny na umysle wymienialby boczne kierunki przednie - na zolte ? przeciez te amerykanskie rlz)
trezba czekac na opinie Hubeeerta (w tej chwili jest w szwecji i chyba ine ma zbytniego dostepu do netu ) poniewaz nie oszukujmy sie , jest on chyba najlepiej znajacym sie czlowiekiem na tym egzemplarzu w tym kraju, powie co, jak i z czym to sie je
i tak jak mowia koledzy, jezeli auto dla córy , to kup 1,5 8v ew 12v i bedziesz mial spokojna glowe, a auto i tak potrafi pokazac swoje , bo ja balbym sie wsadzic kogos poczatkujacego do takiego potwora, ktorym jest colt mirage turbo, czy tez chodzby colt gti .
zeby sprawdzic czy jest turbo, trzeba sie przejechac, i poszukac turbiny pod maska tyle, wtedy bedzie 100% pewnosc jezeli ma sie niedaleko to maly pikus ,jezeli odleglosc jest znaczna , poprosic kogos z naszych misio swirkow
edit : aha przypomnialo mi sie ,gosc nie moze sprzedac autka - z tego co pamietam wystawia sie na allegro po raz 3 lub nawet 4 |
|
|
|
 |
J@rek [Usunięty]
|
Wysłany: 23-08-2006, 15:08
|
|
|
Światła ma tez europejskie. Może razem z reflektorami zmienił kierunki.
Co oznacza to 'rlz' ? Nie skumałem. |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 23-08-2006, 15:14
|
|
|
rlz = rulez = rules = (w wolnym tłumaczniu) rządzi |
|
|
|
 |
J@rek [Usunięty]
|
Wysłany: 23-08-2006, 15:23
|
|
|
No tak, ale dlaczego?
Sądzisz, że były białe? Właśnie te pomarańczowe wyglądają super .
Ale to kwestia co się komu podoba .
Białe wyglądają tak sobie.
Poprzednio facet wywalił spora cenę. Co prawda nie wiem ile, ale powyżej 5500, bo dyskusja na forum była, że może za 5500 puści.
Dziś woła 5000 i nie chce się targować.
Może w bezpośrednim kontakcie coś puści.
Co do bicia - ciężko trafić coś 100% Unfallfrei.
Ten podobno jest bezwypadkowy - tak twierdzi sprzedawca.
Jeżeli coś spadło na maskę, będzie widac od spodu - czy spadło, czy waliło przodem.
ma wymienione łożysko z tyłu,rozrząd i ma zrobione końcówki drążków - podobno robił to w ub.r
Ma podobno ganc nowe klocki - przód i tył.
No cholera wie.
Trochę obawiam się konsupcji paliwka.
Skrzynia i sprzęgło oraz wydech sa podobno idealne. Wydech wygląda jak nowy.
Co do tego czy turbo dla początkującego czy nie turbo - przecież to jest sprawa człowieka a nie samochodu.
Jak głupek wsiądzie do 126p, to mimo tego że jest to 126p, zrobi sobie i innym krzywdę.
Córa i tak pewnie zaanektuje hondę -automat i przez to fajniej sie jeździ - a ja będę się woził tym strucelkiem.
To GTi, którego fotki wkleiłes jest na sprzedaż?
jeżeli tak, to chętnie się czegos dowiem - 605099102 |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-08-2006, 15:40
|
|
|
J@rek napisał/a: | Sądzisz, że były białe? |
auto zostalo wyprodukowane w USA - czyli na 1000000000000% mialo biale (takie jak czerwony colt Romela )kierunkowskazy z przodu (innych nie mocowali )
J@rek napisał/a: | Właśnie te pomarańczowe wyglądają super |
kwestia gustu J@rek napisał/a: | Poprzednio facet wywalił spora cenę. Co prawda nie wiem ile, ale powyżej 5500, bo dyskusja na forum była, że może za 5500 puści. |
byla chyba z 6500 J@rek napisał/a: | Co do bicia - ciężko trafić coś 100% Unfallfrei. |
co do bicia, nie oszukujmy sie nie znajdziesz 17 letniego auta bez przeszlosci ,sa tylko dobrze zrobione i robione w stodole . J@rek napisał/a: | Ten podobno jest bezwypadkowy - tak twierdzi sprzedawca. |
ja tez tak myslalem jak mialem Lancera, tak twierdzil sprezdajacy, dopiero potem - przy rozbieraniu auta na czesci pierwsze okazalo sie, ze za mlodu auto dostalo w tylnia prawa czesc . J@rek napisał/a: | Trochę obawiam się konsupcji paliwka. |
wydaje mi sie, powtarzam wydaje mi sie, ze przy spokojnej jezdzie auto moze wziasc do 10 w miescie, a jak dasz ognia to i pewnie z 20 wsiaknie, moj byly 1,6 przy cisnieciu wszamal 12 a na trasie - przy ekonomicznej jezdzie 5,6 l - niesamowite a jednak prawdziwe J@rek napisał/a: | To GTi, którego fotki wkleiłes jest na sprzedaż? |
raczej napewno nie, to jest , ze tak powiem swiezy nabytek Romel'a , jego oczko w glowie , tak samo jak srebna strzala zonki |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 23-08-2006, 15:42
|
|
|
J@rek napisał/a: | Co do tego czy turbo dla początkującego czy nie turbo - przecież to jest sprawa człowieka a nie samochodu. |
cóż - niby tak, ale:
J@rek napisał/a: | Trochę obawiam się konsupcji paliwka. |
i kilka innych spraw też - nawet człowiek stateczny i poważny może się czasem zagalopować - jak pisałem - swojej żonie wziąłem 84 KM, chociaż za niewiele więcej mogłem kupić 113 KM - na wsiakij pażarnyj słuczaj |
|
|
|
 |
kostuch [Usunięty]
|
Wysłany: 23-08-2006, 17:40
|
|
|
Ja tak dodam od siebie, to auto ma coś za mało km nabitych, mam takiego tylko 1,5 12v 89' i polecam to auto, ale mam ponad 200tyś zrobione także licznik kręcony jak nic. Zobaczcie mało jeżdząc robi się 15 000 km rocznie nawet jak stało 2 lata to powinien mieć jakieś 200 000km. Pozatym jak na moje oko to on był malowany cały bo w tym odcieniu się jeszcze nie spotkałem w tym roczniku i w większości były oklejane naklejkami po bokach. |
|
|
|
 |
szpala85
Mitsumaniak
Auto: dwie skarbonki
Pomógł: 23 razy Dołączył: 09 Sie 2006 Posty: 2156 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 23-08-2006, 22:38
|
|
|
Rafal_Szczecin napisał/a: | tak wyglada prawdziwy w 100% GTi * |
ajajaja ale rodzynaaaaa
co wam powiem to wam powiem ale to jest prawdziwy COLT !!!!!!!!!!!!!
szkoda ze ich tak mało
przepraszam ze sie wtronciłem do dyskusji ale jak zobaczylem tą fure wrrrrrrrr........ |
|
|
|
 |
|
|