Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[2.8 TD] Grzanie świec pajero 2,8TD
Autor Wiadomość
zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-10-2009, 10:09   [2.8 TD] Grzanie świec pajero 2,8TD

Mam taki dziwny objaw w pajero 2,8TD. Jak rano przekręca się kluczyk to kontrolka grzania świec włącza się na sekundę i gaśnie. Świece na krótko grzeją. Co mogło się popsuć?
Ostatnio zmieniony przez Gene 06-10-2009, 16:56, w całości zmieniany 1 raz  

Faraonix 
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Wysłany: 05-10-2009, 10:58   

moze modul sterujacy grzaniem swiec albo czujnik temperatury silnika i modul mysli ze silnik jest cieply i krotko grzeje. Zobacz w pdf'ie od elektryki na strone 15. A104 - czujnik temperatury, C41 modul. Przekaznik A101 jest napewno dobry skoro choc chwile grzeje

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 05-10-2009, 11:05   

Jak przekręcę kluczyk, to kontrolka tylko mignie, a świece grzeją, czekam, czekam, czekam i nie gasną. Dopiero gasną jak kilka razy wyjmę i włożę kabelek sterujący do tego metalowego przekaźnika.

Faraonix 
Forumowicz

Wysłany: 05-10-2009, 11:12   

jak masz mozliwosc to najlepiej by bylo podmienic modul na inny ewentualnie czujnik temperatury. O ile pamietam to kontrolka swieci krocej niz grzeja swiece. Ja mam zdalne odpalanie silnika i rzadko kiedy odpalam z rana recznie natomiast zdalne sterowanie czeka az sie wylaczy podgrzewanie swiec i wtedy odpala. Rano to jest kilka czy nawet kilkanascie sekund, przy cieplym to moment i startuje rozrusznik.

Bylem sprawdzic przed chwila. Silnik mam lekko cieply bo z rana jezdzilem i wskazowka jest lekko powyzej dolnej kreski. Po wlaczeniu odpalania kontrolka zapala sie moze na 1s a po nastepnych 2-3 odpala. Moge jutro po nocy zerknac jak dlugo swieci kontrolka i po jakim czasie odpala

stegano 
Forumowicz

Auto: Pajero II 1994 2.8TD japończyk
Kraj/Country: Mexico
Wysłany: 05-10-2009, 15:31   

Z tego co kojarzę to świece zaczynają grzać dopiero poniżej 10 stopni, ale mogę się mylić. U mnie generalnie jest ten sam "problem", świece grzeją tylko z rana... przy aktualnych temperaturach max 2 sekundy, co uznałem z czas stanowczo za krótki gdyż rozrusznik musiał znacznie dłużej się zbierać. Czyli problem mamy taki sam.
Ja rozwiązałem go w ten sposób; że odłączyłem jeden z kabli wychodzący od czujnika temperatury do modułu sterującego grzaniem świec i teraz świece grzeją mi się za każdym razem na maksa (czas około 4/5 sekund).

Morał z tego taki że, albo moduł albo czujnik.
Wykluczam raczej czujnik ponieważ jest to element mało zawodny, który w dalszym ciągu pokazuje mi poprawnie temperaturę wody.

73dar 
Forumowicz

Auto: mitsubishi pajero 2.8td
Wysłany: 06-10-2009, 16:44   

U mnie grzeją max 3-4 sekundy i pali bez problemów 1-2 obroty, ale kiedyś szlag mi trafił czujnik temperatury zewnętrznej( cały czas wskazywał -30 stopni) i strasznie długo grzał świece, wiem że to odwrotnie niż u Ciebie ale moze warto sprawdzić termometr i poprawność jego wskazań, mój przekłamuje o 3 stopnie do góry.

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 06-10-2009, 16:56   

Zbyszku ja tez stawiam na walniety przekaznik/modul. Kiedys na Rajdach chyba bylo cos podobnego opisywane.

Faraonix 
Forumowicz

Wysłany: 06-10-2009, 20:44   

dzisiaj rano sprawdzalem:
- temp. 11 stopni
- czas swiecenia kontrolki 2s
- czas od zgasnieca kontrolki do krecenia rozrusznikiem (czyli jeszcze grzania swiec) 5-6s

w zdalnym sterowaniu mam ustawiony czas krecenia rozrusznikiem na 1,6s, jak narazie nie zdazylo sie zeby nie odpalil podczas pierwszego krecenia.
Kiedys ustawilem na 0,8s i o dziwo z rana palil a jak byl cieply to nie zawsze, wiec przestawilem spowrotem na 1,6s

altmarcin 
Forumowicz

Auto: Pajero III 5d '01 2,5TD 115KM
Wysłany: 08-10-2009, 20:39   

U mnie (w 2,5TD) gdy miałem zepsuty czujnik temperatury grzał świece na maksa za każdym razem przed odpaleniem. Teraz po wymianie czujnika kontrolka świeci się krótko, ale jak są dobre świece to pali na dotyk (ostatnio jedna świeca mi padła i od razu było czuć że coś jest nie tak).

diWhizZ 
Mitsumaniak

Auto: Pajero V46 `99
Wysłany: 09-10-2009, 14:01   

Mam podobny efekt, świece są w porządku (wszystkie grzeją). Kontrolka gaśnie bardzo szybko jednak przekaźnik puszcza po kilku sekundach. Z drugiej strony zauważyłem, że problem może nie dotyczy samych świec a paliwa a dokładnie jego braku. Wystarczy pod pompować paliwa na filtrze lub raz zakręcić rozrusznikiem (wersja dla leniwych ;) i później normalnie przekręcić kluczyk, zgaśnie kontrolka odczekać kilka sekund i pali jak marzenie.
Zastanawiałem się czy to jest jakiś symptom umierającego regulatora czy po prostu ten typ tak ma.

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 09-10-2009, 16:02   

diWhizZ napisał/a:
Kontrolka gaśnie bardzo szybko jednak przekaźnik puszcza po kilku sekundach.
Tak to ja mam od nowosci. W zaleznosci od temperatury i czasu postoju bez rozruch silnika kontrolka swieci sie max kilka sekund a potem po nastepnych paru sekundach "brzdek".

Faraonix 
Forumowicz

Wysłany: 09-10-2009, 22:27   

diWhizZ napisał/a:
Mam podobny efekt, świece są w porządku (wszystkie grzeją). Kontrolka gaśnie bardzo szybko jednak przekaźnik puszcza po kilku sekundach. Z drugiej strony zauważyłem, że problem może nie dotyczy samych świec a paliwa a dokładnie jego braku. Wystarczy pod pompować paliwa na filtrze lub raz zakręcić rozrusznikiem (wersja dla leniwych ;) i później normalnie przekręcić kluczyk, zgaśnie kontrolka odczekać kilka sekund i pali jak marzenie.
Zastanawiałem się czy to jest jakiś symptom umierającego regulatora czy po prostu ten typ tak ma.

to bardziej wyglada na problem z pompa lub ukladem paliwowym ze sie cofa. Nieszczelnosc czasem jest trudna do zdiagnozowania. A jak ciezko odpala to moze zly kat na pompie ustawiony.

Ja mialem problemy z pompa, ktora naprawialem, a ostatecznie wymienilem. Pali mi teraz na dotyk, a wczesniej musialem czasem pare sekund pokrecic

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 15-10-2009, 10:06   

TRAGEDIA!!!
Wymieniłem sterownik, przekaźnik wszystkie czujniki temperatury, a kontrolka dalej zapali sie na ułamek sekundy, świece grzeją ale nie rozłączają po 4 sek.
mam obok drugie pajero 2,8. w nim zamontowałem, rzeczy wymontowane z tego co ma ta usterkę i tam to wszystko robi.
Co jest nie tak?. czy jakiś przekaźnik? czy jakiś masa nie styka?
Ktokolwiek wie.................!

[ Dodano: 15-10-2009, 11:14 ]
A może jest tak, ze on sygnalizuje jakaś inna usterkę? Np nie sprawny ABS?

Faraonix 
Forumowicz

Wysłany: 15-10-2009, 22:42   

zobacz czy masz napiecie na przekazniku tym duzym ktory jest przykrecony z boku akumulatora (na uzwojeniu). Jezeli na nim jest przez chwile napiecie na uzwojeniu i znika a na swiecach nadaj jest to jest on uszkodzony, mogly zgrzac sie styki. Jezeli jest na nim caly czas to moze byc uszkodzony sterownik ktory go caly czas trzyma wlaczony. Mozesz sprobowac odlaczyc kabelek sterujacy (z uzwojenia). Jezeli sie wylaczy to znaczy ze jest on dobry, jezeli nie to moze miec przebicie na uzwojenie.

Poszukaj czy nie masz gdzies przypalonego kabelka albo uszkodzonej wiazki czy czegos. Moze kabelek ktory steruje przekaznikiem zwarl sie z jakims innym i masz wszystko dobre a np. po zalaczeniu wentylatora dochodzi napiecie i zalacza sie przekaznik od swiec. Zwykle takie rzeczy sa najtrudniejsze do zlokalizowania. Moze ktos cos wymienial w tym aucie albo majstrowal i naruszyl jakis kabel.

Sproboj uciac przewod przy samym sterowniku ktory idzie do przekaznika i zobacz jak dlugo pojawia sie tam 12V. Jesli jest caly czas to moze to jednak wina sterownika lub czujnika. Jesli wylacza to pusc bezposrednio nowy kabelek tymczasowy do przekaznika

Zasiew 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi pajero exeed
Kraj/Country: UK
Wysłany: 24-10-2009, 23:15   

Czesc. Od kilku dni jestem posiadaczem Pajero 2,5tdi LWB anglik z 1993 roku. Jestem jeszcze zielony w temacie tego samochodu, ale juz druga noc sledze forum i powoli wiem coraz wiecej. Mam jednak pytanie, na ktore jak do tej pory nie znalazlem odpowiedzi. Nie moge zlokalizowac(nie wiem czy nie dziala, czy tez nie ma)kontrolki grzania swiec na desce rozdzielczej. Wiem ze wszystkie diesle to maja, (wczesniej jezdzilem mercedesem beczka). Mam wersje z kierownica po prawej stronie. I jeszcze jedno pytanie. Zlokalizowalem miedzy skrzynia biegow a kierownica, ponizej wlacznika tylnej wycieraczki srebrny przycisk. CZy mozliwe jest, ze to wlasnie on sluzy do dodatkowego grzania swiec(tak jak to bylo w starych modelach diela? gdy go przyciskam przygasaja kontrolki. mam jeszcze mnostwo pytan, ale to nastepnym razem.

Odpowiedz do tematu