Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
mała zmianka w Pajero Sport 2001
Autor Wiadomość
chriss 
Forumowicz

Auto: Pajero Sport 3.0 GLS '01
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-01-2010, 11:30   mała zmianka w Pajero Sport 2001

przymierzam się do ulepszenia dźwięku w swoim Miśku i stąd moje pytanie - zmieniał już ktoś głośniki i robił subwoofer?
Jestem fanem JBL i wiem jaką jakość oferuję i chyba w tym kierunku będę brnął. Mam trochę pojęcia na temat mechaniki i elektryki samochodowej, także wszelkie połączenia i chowanie kabli zrobię sobie z kolega, który nie raz się tym zajmował :)
Planuję też wygłuszyć drzwi, bo mam w Navarze profesjonalne audio i wiem jaki to daje efekt.

Co możecie polecić? Odnośnie subwoofera to skłaniałbym się ku skrzyni z wylotem a nie tuba :P
Głośniki, które wsadzę w drzwi powinny grać dobrze przede wszystkim w zakresie średnich i wysokich dźwięków :twisted:

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 13-01-2010, 14:50   Re: mała zmianka w Pajero Sport 2001

chriss napisał/a:

Jestem fanem JBL i wiem jaką jakość oferuję i chyba w tym kierunku będę brnął.

Obawiam się, że na brnięciu się zakończy.
Niestety oferta firmy JBL składa się w większości z komponentów które mogą być zastąpione tańszymi o podobnej jakości albo w tej samej cenie o jakości wyższej niż JBL.
Napisz proszę jakim budżetem dysponujesz, jakiej muzyki słuchasz i czy całość będziesz montować sam czy oddasz do zakładu?
Pozdrawiam
Kamyk

biriapro 
Forumowicz

Auto: colt79 gal86 colt 94 cbw95
Wysłany: 13-01-2010, 21:56   

Fakt jedynym w miare grającym jbl-em była seria gti i to taka sprzed dekady,myśle że kamyk ma słuszność,zamiast chińskiej podróbki z dumnym logo jbl może poszukaj czegoś grającego

chriss 
Forumowicz

Wysłany: 24-01-2010, 14:32   

budżet nie jest zbyt wygórowany - bez radiodtwarzacza zakładam max 2000 zł.
Czego powinienem więc szukać ?

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 24-01-2010, 15:21   

Zakladajac maty STP wygluszenie ok 400zl + okablowanie 200zl
Zestaw dego ST-650 500zl + wzmak U-dimension serii Element 4kan lub Helix db 4kan
subik serii Element u-dim badz cos innego malo wymagajacego mocowo - skrzynia zamknieta
Pozdrawiam
Kamyk

EDIT:
Pan Jerzy z ESSA ma w ofercie ciekawe zestawy

KLIK

Myślę, że taki zestaw w połączeniu z profesjonalnie zrobioną obudową od Essy będzie odpowiedni.
Najmocniejszym elementem tego zestawu jest wzmacniacz - b. udana konstrukcja.
El-comp 6 już montowałem - dobry zestaw budżetowy choć wg. mnie gorszy od ST-650 ale jak to mawiają nie można mieć wszystkiego :)
Pozdr

chriss 
Forumowicz

Wysłany: 25-01-2010, 09:01   

dzieki , a czemu skrzynia zamknieta?
odpowiadając na pytanie, jakij muzyki słucham: słucham dużo basowych kawałków, ale to raczej rap, niż techno czy drum n'bass. Poza tym trochę rocka ;-)

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 25-01-2010, 09:15   

Subwoofery o konstrukcji zamkniętej w znacznej większości charakteryzują się lepszą odpowiedzą impulsową która ( w dużym uproszczeniu) jako z głównych elementów przekłada się na "szybkość" głośnika czyli czas reakcji na impuls.
Z racji tego są bardziej uniwersalne jeżeli chodzi o gatunki muzyczne.
Zdecydowanie łatwiej jest zaaplikować je do auta ze względu na to, że mają łagodnie opadającą charakterystykę co w połączeniu ze wzmocnieniem kabinowym daje dużą szansę na brak rażących podbić char.
Dodatkowo głośnik pracuje na "poduszce" z powietrza co w pewnym stopniu czyni jego pracę bardziej bezpieczną jeżeli chodzi o wychylenia membrany i ew. uszkodzenia karkasu podczas za dużych wychyleń membrany.
W skrócie : być może nie będzie to trzęsienie ziemi ale za to jest bardziej prawdopodobne ze zagra to z klasa.
Pozdr.
Kamyk
EDIT:
Jeżeli rap to wybierz 12" - większa powierzchnia membrany przy tym samym wychyleniu zaowocuje większym ciśnieniem.

biriapro 
Forumowicz

Wysłany: 25-01-2010, 10:21   

A jeżeli bas ma schodzić niżej,tak że ci "flaki wybebeszy" mocno że wlosy dęba stają to zaopatrz się w skrzynie typu bas refleks( z dziórą)
Wadą takiej konstrukcji jest mniej precyzyjny bass,zauważalnie gubiący się przy szybszych bitach (techno trance) za to kopa masz niesamowitego
Jeszcze jedną zaletą skrzyni basrefleks jest mniejsze zapotrzebowanie na moc czyli przy tej samej mocy wzmacniacza zagra dużo głośniej ale tak jak kolega kamyk podpowiedział mniej audiofilsko.
Polecam szczególnie do murzynów i innego hip hopu

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 04-02-2010, 15:59   

Albo kompromis, czyli skrzynia Band-pass, która łączy w sobie zalety obu tych typów.

http://audiomania.info/portal.php?show=6

biriapro 
Forumowicz

Wysłany: 04-02-2010, 16:41   

Owczar napisał/a:
Albo kompromis, czyli skrzynia Band-pass, która łączy w sobie zalety obu tych typów.

Zgadza się mój faworyt i w domu i w aucie rewelacyjna skuteczność,ciekawe strojenie(można baaaardzo nisko)
wady;duża skrzynia dość skomplikowana budowa(dlatego nie wspominałem)i przy niskim strojeniu kompletnie nie nadaje się do techno i innych umpa umpa

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 04-02-2010, 16:58   

Owczar napisał/a:

Obawiam się, że sprawa nie jest aż tak kolorowa jak ją przedstawiasz.
Skrzynia typu BP jest b. trudna w poprawnym zaprojektowaniu.
Tak jak w przypadku skrzyni BR można jeszcze "pobawić" się długością portu BR, na tyle w przypadku BP trzeba przebudowywać cała skrzynię.
Do projektowania skrzyń BP trzeba mieć duża praktykę i pojęcie min. o akustyce i pomiarach w aucie.
Pozdr.

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 04-02-2010, 17:40   

KamykGdynia, a jak wygląda sprawa na rynku z gotowymi rozwiązaniami tego typu?

Ale zgodzę się z Tobą, że zamknięta obudowa w tym wypadku będzie najłatwiejsza.

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 05-02-2010, 00:40   

Owczar napisał/a:
KamykGdynia, a jak wygląda sprawa na rynku z gotowymi rozwiązaniami tego typu?

Znaczną większość "gotowców" dostępnych na Allegro lub w MM stanowią skrzynie zamknięte lub BR.
Myślę, że to już powinno dać do myślenia przyszłym, ewentualnym właścicielom :)
Z tego co wiem to skrzynie BP oferuje JBL i Ground Zero - kiedyś też Helix w linii Dark Blue.
Jeżeli już koniecznie ma być to BP to lepiej niech będzie to skrzynia fabryczna niż robiona przez kogoś, kto się na tym nie zna - nie ważne jak solidna by była.
Pozdr.

biriapro 
Forumowicz

Wysłany: 05-02-2010, 21:10   

Jest jeszcze em phaser

chriss 
Forumowicz

Wysłany: 02-03-2010, 10:04   

może mi ktoś jeszcze wytłumaczyć różnicę między głośnikami współosiowymi, a innymi zestawami oferowanymi chociażby przez p. Essę ?

Odpowiedz do tematu