Przesunięty przez: Adaho_krak 21-01-2010, 15:57 |
O włączniku wycieraczki tylnej i płaskich wyciaraczkach |
Autor |
Wiadomość |
xxxmiloszekxxx
Nowy Forumowicz
Auto: Eclipse GS
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-01-2010, 14:02 O włączniku wycieraczki tylnej i płaskich wyciaraczkach
|
|
|
Do czego sluzy przelacznik pod przyciskiem ogrzewania tylnej szyby? Na wielu zdjeciach Eclipse je maja ale na niektorych nie. Moze ktos orientuje sie w tym temacie? Wstyd sie przyznac ale jestem laikiem |
Ostatnio zmieniony przez Adaho_krak 21-01-2010, 15:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
wuerce
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Eclipse 2.0 GS '92
Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Sie 2008 Posty: 241 Skąd: Wodzisław Śląski
|
Wysłany: 20-01-2010, 14:40
|
|
|
A czemu nas pytasz? Nie próbowałeś go po prostu wcisnąć/przełączyć? Włącznik wycieraczki tylnej szyby, górna pozycja - włączona na stałe, dolna - czasowa. A jak go naciśniesz, obojętnie w jakiej by nie był pozycji to włączysz spryskiwacz. |
_________________ ... ale ja się nie znam.
Mitsubishi Eclipse 1G 2.0 GS '92
Proton 418 LRS Coupe '97
Nissan Almera N16 '03
Mitsubishi Lancer 1.5 GLXi '92 |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

Auto: Eclipse 1G 7bolt '93 Stag300+
Pomógł: 33 razy Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 975 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 21-01-2010, 00:15
|
|
|
może trochę offtop ale niektórzy właściciele "bardziej doposażonych" (nie było to w podstawowym wyposażeniu) eclipsów z wycieraczkami z tyłu wywalało je bo im się nie podobały (jak mnie) albo niedziałały i wywalali, więc może xxxmiloszekxxx ma przełącznik ale wycieraczki niema ;p |
_________________ Jeżeli założysz temat, za post który Ci pomógł daj autorowi "Pomógł", pod postem jest guzik!
<-Kliknij, pooglądaj : )
Znasz Hymn MitsuManiaków! Nie słyszałeś go jeszcze? Klikaj
Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Nie zawiedziesz się na mnie tato...
Moderator nie nabija postów –moderator ma wiele do przekazania!
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!! |
|
|
|
 |
wuerce
Mitsumaniak

|
Wysłany: 21-01-2010, 10:07
|
|
|
A przednie wycieraczki Ci się podobają? Tylna piękna nie jest, ale jest przynajmniej ustawiono pionowo no i przyznam, że ja dość często z niej korzystam. Za to moim zdaniem zupełnie niepotrzebne było robienie osobnego zbiorniczka do tylnego spryskiwacza. Tyle OT.
Zobaczymy co xxxmiloszekxxx na to wszystko |
Proton 418 LRS Coupe '97
Nissan Almera N16 '03
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

|
Wysłany: 21-01-2010, 14:54
|
|
|
Niepodoba mi się ale tak jak Ty często jej używam i dlatego zostaje, co do przednich wkurzają mnie przy dużych prędkościach (oczywiście w Niemczech) i zastanawiałem się żeby nie ustawić ich w pionie...
żeby niebyło offtopa dodam że z dodatkowym zbiorniczkiem zrobili dobrze gdyż ciągnięcie rury z przedniego zbiornika niejest takie dobre, spadło by ciśnienie i trzeba by było zamieścić tam jeszcze jedną pompę... |
_________________ Jeżeli założysz temat, za post który Ci pomógł daj autorowi "Pomógł", pod postem jest guzik!
Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!! |
|
|
|
 |
wuerce
Mitsumaniak

|
Wysłany: 21-01-2010, 15:02
|
|
|
A używałeś płaskich? Różnica jest bardzo duża. A to w tylnym zbiorniczku nie ma pompy? |
Proton 418 LRS Coupe '97
Nissan Almera N16 '03
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

|
Wysłany: 21-01-2010, 15:09
|
|
|
jest pompa oczywiście ale jakby miałbyć jeden wspólny zbiorniczek to w nim musiały by się zmieścić 2 pompy oddzielne bo jakby była jedna pompa to wszystkie spryskiwacze działałby by naraz niemógłbyś spryskać albo przedniej albo tylnej osobno ;p
miałem te płaskie wycieraczki ale one gorzej wycierają w zimie i przy prędkości 120-130 już prawie wogóle, mam normalne metalowe i one mi wycierają do 150 ale przy 200+ nawet jak są w pozycji leżącej to mi latają i mnie denerwują, a z wycieraczkami na pion by może eclips się bardziej rajdowo prezentował ;p zobaczę to ale dopiero na wiosne będę się bawić z takimi duperelami |
|
|
|
 |
HouseM
Mitsumaniak Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Cze 2007 Posty: 884 Skąd: Kraktown
|
Wysłany: 21-01-2010, 15:15
|
|
|
Ale się temat rozkręcił
Ja mam płaskie, Adaho ma płaskie obydwoje sobie chwalimy. Nawet przy prędkościach powyżej 160km/h nie świszczą jakoś specjalnie i pracują prawidłowo (sprawdzone na niemieckiej autostradzie)
Co do zbiorniczka z tyłu to ja akurat jestem z tego rozwiązania zadowolony. Kupuje 5l płynu i rozlewam go po zbiorniczkach na raz. Nie leży mi jakaś resztka w garażu i zajmuje miejsce. |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=8mqb-atsy_w
^ mój kliperek ^ Historia: L300 1G - L300 2G - Lancer - Eclipse - MSS
 |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 21-01-2010, 15:56
|
|
|
HouseM napisał/a: | Ja mam płaskie, Adaho ma płaskie obydwoje sobie chwalimy. |
Ja sobie nie chwale. Badziewie jakich mało. Na polskiej autostradzie przy prędkości 130km/h i opadach deszczu nie zbierają wody tylko nad nią przelatują.
zenek_bb napisał/a: | żeby niebyło offtopa dodam że z dodatkowym zbiorniczkiem zrobili dobrze gdyż ciągnięcie rury z przedniego zbiornika niejest takie dobre, spadło by ciśnienie i trzeba by było zamieścić tam jeszcze jedną pompę... |
zenek_bb napisał/a: | jest pompa oczywiście ale jakby miałbyć jeden wspólny zbiorniczek to w nim musiały by się zmieścić 2 pompy oddzielne bo jakby była jedna pompa to wszystkie spryskiwacze działałby by naraz niemógłbyś spryskać albo przedniej albo tylnej osobno ;p |
Trochę nie tak, w Runnerze jest takie rozwiązanie, że jest jeden zbiorniczek z przodu z dwoma pompkami i obsługuje szyby przód i tył nawet naraz.
TEMAT PRZENOSZĘ DO OGÓLNEGO ZROBIŁ SIĘ MAŁO TECHNICZNY. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

|
Wysłany: 21-01-2010, 17:19
|
|
|
Miałem na myśli że z jedną pompką niedałoby się osobno spryskiwać, jak są dwie w jednym zbiorniczku to niema problemu tylko wężyk dosyć długi leci przez całe auto, jak chcesz użyć spryskiwacza to pompka musi przecisnąć płyn przez cały ten wąż aż doleci do tylnej szyby ;p
mi rozwiązanie z dwoma zbiorniczkami podoba, lepiej wyważone auto przód/tył (szczegół ale jest) ;p |
|
|
|
 |
wuerce
Mitsumaniak

|
Wysłany: 21-01-2010, 19:49
|
|
|
A to jeszcze zależy jakie te wycieraczki macie. Ja mam Valeo xtrim już od roku i ciągle wycierają tak jak powinny tzn. cicho i dokładnie. A przy wyższych prędkościach nie ma takich szumów jak przy zwykłych. Mnie tylny zbiorniczek denerwuje w taki sposób, że jak wleję np. w marcu letni płyn to w listopadzie muszę go wypsikać do końca, bo przez tyle miesięcy zużyję może max 1l. Dlatego moim zdaniem nie jest to potrzebne. Za to bez wycieraczki raczej ciężko byłoby się obyć.
Zenek - postawienie wycieraczki do pionu to akcent wyścigowy, a nie rajdowy
A myślisz o postawieniu jednej czy dwóch?
I dlaczego autor tematu jakoś nie jest zainteresowany tematem? |
Proton 418 LRS Coupe '97
Nissan Almera N16 '03
|
|
|
 |
barteski
Forumowicz
Auto: 1G TURBO 1G N/A
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lis 2009 Posty: 264 Skąd: okolice WROCŁAWA
|
Wysłany: 22-01-2010, 00:35
|
|
|
wuerce, mam te same i se super te zwykłe musiałem c0 pół roku zmieniac jak narazie rok lalunia . z tym płynem mam ten sam problem wiecznie mi zamarznie w zimie bo mi letni zostaje a swoja drogą 130kmh w deszcz wycieraczka jak niezbiera znaczy zmusza do ostroznej jazdy i zdiecia nogi z gazu |
|
|
|
 |
HouseM
Mitsumaniak Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Cze 2007 Posty: 884 Skąd: Kraktown
|
Wysłany: 22-01-2010, 02:00
|
|
|
Adaho_krak napisał/a: | Ja sobie nie chwale. Badziewie jakich mało. Na polskiej autostradzie przy prędkości 130km/h i opadach deszczu nie zbierają wody tylko nad nią przelatują. |
O ty kłamczuchu ! Jak się pytałem jak się sprawują zanim sam kupiłem to mi je zachwalałeś
No i sam offtop zrobiłem przepraszam.
Tak na prawdę w lecie rzadko kiedy używam spryskiwacza więc w tylnym zbiorniczku jak i przednim mam zawsze płyn zimowy |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=8mqb-atsy_w
^ mój kliperek ^ Historia: L300 1G - L300 2G - Lancer - Eclipse - MSS
 |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

|
Wysłany: 22-01-2010, 11:29
|
|
|
tak jak ja, również używam zimowego non toper ;p
tylko problem mam z tylnym spryskiwaczem bo próbowałem go ustawiać kiedyś to albo leje po spojlerze albo po dachu i za cholerę niechce spryskać środka szyby ;p też tak macie? bo jak nie to będę musiał się jeszcze raz przyjrzeć tej dyszy...
tylna wycieraczka niezbędna czasem dlatego nie usunąłem...
wycieraczki muszę postawić obie bo jakbym chciał postawić tylko kierowcy to musiałbym zrobić asymetryczny ich ruch pracy, a to było by trudne już chyba tak zrobić żeby wycieraczki się nie spotkały na środku ;p zobaczymy, ale raczej w zimie nie będę tego robić, chyba że napalę w piecu w garażu i będzie mi się nudzić ;p |
|
|
|
 |
wuerce
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-01-2010, 12:28
|
|
|
Ja ogólnie nie rozumiem przekładania praktyczności nad wyglądem i jakoś nie przekonuje mnie usunięcie wycieraczki dla samego wyglądu. Tylny spryskiwacz nawet jak ustawisz prosto na szybę to ciśnienie jest takie, że woda będzie się odbijać i i tak będzie lać po spojlerze albo na auta za Tobą. Ja ustawiłem nieco za wysoko tak, że na szybę leje mi się już strumień wody. Najmniej tak chlapie. Z tyłu mam wycieraczkę uniteca płaską za 9 zł i jest naprawdę badziewie, ale na przecieranie raz na dwa tygodnie wystarczy. |
Proton 418 LRS Coupe '97
Nissan Almera N16 '03
|
|
|
 |
|