Soundstream Reference lub inny car audio by allegro |
Autor |
Wiadomość |
Serek
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 36 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 1597 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 08-02-2010, 16:35 Soundstream Reference lub inny car audio by allegro
|
|
|
Czy ktoś miał z Was do czynienia z modelami z lat 90-tych w niebieskiej obudowie? Jest coś takiego na alledrogo.pl w wersji 5 kanałowej.
http://allegro.pl/item915...yginal_usa.html |
Ostatnio zmieniony przez Serek 09-02-2010, 18:18, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 08-02-2010, 18:35
|
|
|
Link co prawda nie działa ale wiem o którego chodzi bo ogladalem go na allegro.
Sam miałem kiedyś 2kan z tej serii + słuchałem w kilku aplikacjach.
Poprawna konstrukcja, do zwykłego, codziennego grania w sam raz.
Warto do niego dobrać ciepło grające radio lub inne komponenty bo w niektórych aplikacjach bywa zbyt ostry i szorstki - nie mylić z detaliczny.
Pozdr. |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-02-2010, 19:32
|
|
|
Ok, link poprawiony.
Nie miałem okazji nigdy słyszeć Soundstream'a. A skoro nie słuchałem to zostają opinie innych. Niestety polskie strony nie wnoszą niczego jakby wzmacniacz nie był popularny. Z kolei w USA i owszem ale znając ich przyzwyczajenia niewiele dobrego można się spodziewać po wzmacniaczu w sferze przestrzeni i analityce. A może to błędna konkluzja...Wygląda na to, że była to podstawowa seria wzmacniaczy, oprócz tych polerowanych aluminiaków, po nich przyszły Rubicony.
P.S. Co to znaczy "do zwykłego, codziennego grania w sam raz" ? |
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 08-02-2010, 22:02
|
|
|
Serek napisał/a: | Co to znaczy "do zwykłego, codziennego grania w sam raz" |
zawodow z nim nie wygrasz |
|
|
|
 |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 09-02-2010, 00:53
|
|
|
Serek napisał/a: | Z kolei w USA i owszem ale znając ich przyzwyczajenia niewiele dobrego można się spodziewać po wzmacniaczu w sferze przestrzeni i analityce. [.....]
P.S. Co to znaczy "do zwykłego, codziennego grania w sam raz" ? |
Obawiam się, że to nie ta liga. W sferze przestrzeni i analityce to grać zaczyna Brax X1000 choć wg. mnie są bardziej muzykalne wzmacniacze od niego.
Ten SS to tylko (a może aż?) poprawnie zaprojektowany wzmacniacz "mainstreamowy" czyli nie był projektowany do tego, żeby zgarniać ochy i achy.
Co nie znaczy, że do słuchania na co dzień się nie nada - wygoda konfiguracji (w sam raz na 2way + sub), solidność wykonania, łatwość instalacji i dość wydajne zasilanie to solidna podstawa do budowy systemu. Za niuanse trzeba troche jeszcze dopłacić
Pozdr.
P.S Lubię "starą szkołę" zza oceanu ale od popularnych modeli SS wole np. Phoenix Gold, Audio Art, Lanzar itd. |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 09-02-2010, 11:36
|
|
|
Jak seria Reference ma się do serii Rubicon i serii pxxxe z tych lat ? Wiem, że Rubicon zastąpił Referenc'a i przeszedł lifting jakości, natomiast pxxxe występowała w tym samym czasie lub przed wprowadzeniem serii Ref.
W obu tych przypadkach pojazdy startowały w zawodach sound off (w Polsce) i zbierały pozytywne opinie. Oczywiście biorę pod uwagę również jakość przetworników w tych aplikacjach a nie tylko sekcje wzmacniaczy. |
|
 |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 09-02-2010, 12:21
|
|
|
Serek napisał/a: | Jak seria Reference ma się do serii Rubicon i serii pxxxe z tych lat ? Wiem, że Rubicon zastąpił Referenc'a i przeszedł lifting jakości, natomiast pxxxe występowała w tym samym czasie lub przed wprowadzeniem serii Ref.
W obu tych przypadkach pojazdy startowały w zawodach sound off (w Polsce) i zbierały pozytywne opinie. Oczywiście biorę pod uwagę również jakość przetworników w tych aplikacjach a nie tylko sekcje wzmacniaczy. |
Co do Reference to ciężko mi się będzie odnieść bo słyszałem tylko w jednej aplikacji i dosłownie przez kilka chwil więc nie mogłem wyrobić sobie miarodajnej opinii.
Seria P20X to dość proste konstrukcję oparte na scalonych układach wzmacniających - prosta, budżetowa seria - moce ok 35RMS na kanał oznaczają, że trzeba się trochę pogimnastykować, żeby dobrać odpowiednie głośniki. Plusem są odpowiednie filtry (18dB/Oct w sekcji subwoofera) co jest rzadkością przy niskich seriach wzmacniaczy.
Dla mnie to czy ktoś startował na danym sprzęcie w zawodach znaczy niewiele - nic nie wiemy o reszcie komponentów i ich konkretnej aplikacji.
Pozdr. |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 09-02-2010, 13:29
|
|
|
Dziękuję Wam za te wypowiedzi.
Przeglądam z ciekawości serwis aukcyjny w poszukiwaniu wzmacniacza/wzmacniaczy do zasilenia trójdrożnego systemu przedniego (2x2 kanały, 4 kanały lub multikanał dla aktiv) o naturalnym brzmieniu , bez nadszarpnięcia budżetu (do 500 zł). Z rzadka trafia się jakiś SS w tej cenie więc brak jest porównania. Jest ciekawy uDim Element A52, 2 kanałowy do (raczej) sekcji średnio-wysokotonowej, chociaż nie jestem pewien tego urządzenia. |
|
 |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 09-02-2010, 17:39
|
|
|
Rozumiem.
A jaki zestaw chcesz tym napędzać? Cięty aktywnie czy pasywnie?
Pozdr. |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 09-02-2010, 18:15
|
|
|
W tej chwili będzie prosty, pasywny I rzędu dla piszczałki (dt-284) i średniego (SL 105) na Jantzenach Z Stand. do wygrzania i odsłuchu. Jak tylko się ociepli to w drzwi pójdą kiełbasy (165mm). Plan był na aktiv ale nie ma w czym przebierać. Więc najlepszym rozwiązaniem będzie przyjemna czterokanałówka. |
|
 |
biriapro
Forumowicz

Auto: colt79 gal86 colt 94 cbw95
Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Sty 2009 Posty: 233 Skąd: Pruszcz gdański
|
Wysłany: 09-02-2010, 18:23
|
|
|
Co do piszczałek cp 284,ostatnio takowe nabyłem z zamiarem uzupełnienia tyłu,co mozesz o nich powiedzieć bo sam jeszcze nie testowałem u siebie,jak ciąć itd? |
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 09-02-2010, 19:33
|
|
|
Nie posiadam sprzętu pomiarowego a mój człowiek od sprzętu nie odzywa się od kilku miesięcy więc przejrzałem setki stron w wolnej chwili na temat tych głośników. Na razie nie wiem jak grają, nie miałem okazji posłuchać u siebie. W aucie demonstracyjnym było całkiem miło. Jedynie wiem, że fabrycznie cięto je przy 2100/12dB. Ja na razie daję im 2500/6dB. Opinie w temacie filtra pierwszego rzędu są pozytywne dla niego. Zobaczymy. |
|
 |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 10-02-2010, 22:25
|
|
|
Serek napisał/a: | Ja na razie daję im 2500/6dB. |
Czemu tak nisko i płytko? W przypadku zestawów 3way tweeter ma za zadanie uzupełniać pasmo, powiedzmy, o te 2 ostatnie oktawy.
Pozdr. |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 12-02-2010, 19:49
|
|
|
Tym razem pytanie o inny przedmiot, na razie nie ma go na serwisie aukcyjnym. Znacie markę AMA (Audio Mobile Acoustic) ? Mam na myśli wzmacniacze... |
|
 |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 13-02-2010, 10:21
|
|
|
Dobre wzmacniacze robione za Odrą ( z tego co pamiętam to ręcznie).
Z tego co wiem marka już "nieaktywna" od lat.
Ciekawa technologia, b. kompaktowe - wzmak 4x55W jest wielkości 300g czekolady milka.
Daj znać jaki model Cie interesuje - mam trochę materiałów i instrukcji na dysku.
Pozdr. |
|
|
|
 |
|