Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[WARSZTAT] Niepolecane warsztaty
Autor Wiadomość
Murzyn 
Forumowicz

Auto: Pajero II
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-03-2010, 18:08   [WARSZTAT] Niepolecane warsztaty

Nie widzialem takiego tematu, a chyba sie przyda - aby omijac miejsca gdzie nie warto zostawiac miskow. (nie wiem czy mozna pisac niepochlebnie o ASO, jeka patronatem forum sa dealerzy, ale moze sobie ktos wezmie do serca to co napisze)

Ja dzis mialem watpliwa przyjemnosc odwiedzic ASO MOTO w Katowicach na Paderewskiego (kolo 3 stawów) Wchodze, szukam serwisu i sie tak krzatam po salonie. Mimo ze wiele osob bylo wolnych nikt do mnie nie podszedl z pytaniem w czym mozna pomóc. Jakos sie dopchalem do recepcji....

Pacjent: Pajero II Long 1998r 3.5V6
Cel: Przeglad, wymiana rozrzadu

1. Podejscie - pani w recepcji serwisu.

Tu niewiele bedzie do opowiadania. Pani nawet nie miala swiadomosci ze był taki model i sprawdzala mi czesci do PIII 3.2 - jak sie dowiedziala ze to jednak nie to auto i raczej w benzynie to przekierowala mnie do innej osoby.

2. Podejscie - pan.
Na poczatku bylo lepiej, bo chociaz wiedzial ze taki model był, sprawdził nawet jakie czesci/filtry (i w jakich cenach) sa potrzebne do przegladu problemy zaczely sie krok dalej

a). Olej do silnika
Ile wchodzi l oliwy to tego nie wie nikt - tak z osiem litrów (mega precyzja)

Jaki olej proponuja - (castrol lub shell ponoc full syntetyk) Na pytanie czy to prawdziwy full czy tylko na bazie syntetycznej otrzymalem potwierdzenie ze full do samochodów sportowych - z pełnym przekonaniem. Na pytanie czy to nie aby olej typu HC - juz pojawily sie wielkie oczy. Wyrazu hydrocrackowany nikt w serwisie lacznie z mechanikami i szefem serwisu nigdy nie slyszal.
sprawdzilem ze to jednak ze HC, ale wiekszymi literami jest FULLSYNTETIC, wiec po co sie wglebiac - wiekszosc klientów i tak nie wie o co chodzi

Poprzedniego wlasciciela moge podejzewac nawet o lanie lotosa czy innego minerała wiec tu kolejne pytanie. Czy jak zaleja tego HC to czy wyczyszcza wczesniej silnik i czy nie bedzie zadnych problemów. maszynerii brak, czegos w rodzaju motulclean tez brak, a silnik ponoc moze sie rozszczelnic wiec lepiej zalac mineralnym.

Po moim krotkim wykladzie o skladzie olejów kazdej masci, dadatkach czyszczacych, mitach opartych na doszczelnianiu silników trabantów i szkodliwosci osadzonego nagaru Pan przyznal mi racje ze jednak lepiej bedzie zalac porzadny olej niz wlewac mineralna (nie wiem czy dla swietego spokoju, czy cos jednak do niego dotarło)

b) olej do mostów - brak wiadomosci ile i jaki
c) olej w skrzyni - "a to trzeba wymieniac w manualu"?
d) plyn hamulcowy, chlodniczy, plukanie układu, plyn wspomagania - podobnie
e) uzupelnienie klimatyzacji i odgrzybianie - a cos sie dzieje?
Nie wiem czy nie ma czegos w rodzaju workshopa czy ETKI zeby to wszystko posprawdzac

Podsumowanie: podstawowy przeglad (bez olejów w mostach i skrzyni tak z 2k Pana wyjdzie)

d) wymiana rozrzadu - a tak z 3k bedzie pana kosztowac. Na maila z kalkulacja czesci i robocizny sie nie doczekalem.

Do tego bylem swiadkiem malej awantury, jak naprawiali auto na gwarancji (czy moze diagnozowali, dokladnie huczenie podczas jazdy) nie jadac nawet autem na jazde próbna.

REASUMUJAC:
Wrazenie tragiczne, nie zostawilbym tam zadnego auta. 0 nawet minimalnej wiedzy. Szefowie powinni wyslac personel na jakies szkolenia z naprawde podstawowego zakresu obslugi samochodów i PR'u. Do tego zainteresowanie klientem, chcacym zostawic troche kasy, znikome.

pozdrawiam i czytam dalej które warsztaty polecacie ;)
Ostatnio zmieniony przez 12-05-2011, 10:00, w całości zmieniany 1 raz  

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 01-03-2010, 20:33   

Murzyn, a po drugiej stronie autostrady na ul. Francuska 78 masz także ASO, spróbuj tam uderzyć, może miło Cię zaskoczą, ja co prawda u nich nie serwisuje, ale zaopatruje się w części i jakos nigdu nie miałem problemu, że czegoś nie ma, że czegoś nie wiedzą, zawsze krótka piłka, albo jest albo nie ma, albo kosztuje 10zł, albo 1000zł i pytanie czy zamawiać czy nie.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Murzyn 
Forumowicz

Wysłany: 01-03-2010, 21:54   

Wiem gdzie to, sprawdze w wolnej chwili. Zacząłem od tego aso bo go polecacie - aż się boje co będzie w tych mniej polecanych Aso czy normalnych warsztatach.

Ot ciekawe ile będzie kosztował filtr powietrza - tu chcieli 300pln :)

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 01-03-2010, 22:38   

Na Fracuskiej 78 jest ASO Sobczyk a niedawno Japan Motors otwarli się na Roździeniu.

U Sobczyka też miałem przekopki z moim Coltem bo Pany serwisanty powiedziały mi, że mój czujnik MAP jest wporzo. Świecił się CE a po wymianie czujnika usterka się już nie pojawiła - czary mary :roll:

Adam P. 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander I 2.0 Turbo
Wysłany: 02-03-2010, 15:51   

Z opisanym ASO znamy sie od 2001, obecnie trzecie auto, poprzednio dwa SpaceStary (z ktorych jeszcze jezdzi w rodzinie). Wszystkie serwisowane regularnie, eksploatacja bez zadnych przygod. Na temat ASO Sobczyk warto poczytac na jakimkolwiek forum Nissana.
REASUMUJAC: proponuje serwis w Afryce :D

Murzyn 
Forumowicz

Wysłany: 02-03-2010, 23:20   

Kolego Adam P - nie rozumiem sugestii o Afryce.
Jeżeli Sobczyk jest be (niestety nie miałem czasu sprawdzić) a moto jest ok, to już nie pojadę do żadnego aso mitsu :( podalem fakty które świadczą o braku kwalifikacji personelu. Jeżeli dla Ciebie ten serwis jest ok to współczuje życia w niewiedzy. (nie jestem mechanikiem, ale wykształcenie techniczne mam i nikt mi kitu nie wcisnie)

Dziś byłem w serwisie, do którego po wstępnych rozmowach mogłem się przekonać. Konkretnie, fachowo i widać doświadczenie... Ale to w innym temacie opisze.
Co najważniejsze okazało się ze filtr powietrza nie kosztuje 300pln a 40 :)

misjonarz. 
Mitsumaniak
\KSG/

Auto: Subaru OBK III
Wysłany: 03-03-2010, 17:58   

ja od siebie mogę podać kolejny warsztat który należy omijać szerokim (nawet bardzo) łukiem. jest to stacja diagnostyczna do 3,5T i warsztat mechaniczny oraz montaż gazu. fachowość i i chęć dobrego naprawiania kończy się na zapłaceniu za przegląd, którego się nie przeszło, skasowaniu za nowe klocki na przód i szczęki na tył oraz robociznę, i wydanie auta bez ponownego sprawdzenia hamulców poinformowania że jeden cylinderek jest zapieczony i bez gumki osłaniającej i że trzeba go wymienić.
eeeehhh fachowość.....

sorki zapomniałem
Zabrze ul. Roosevelta 52 - była jednostka wojskowa, koło UP

Gość zobacz mojego misia

ex colt 1,8 gti '90
ex rover 218 SD '94
ex EA2W SE '98
ex EA5W '00
Ostatnio zmieniony przez misjonarz. 04-03-2010, 16:37, w całości zmieniany 1 raz  

Murzyn 
Forumowicz

Wysłany: 04-03-2010, 09:48   

podaj moze jeszcze co to za stacja

kolceros 
Nowy Forumowicz

Auto: SS Comf. 1,6 '04
Wysłany: 09-06-2011, 20:26   

Niestety musze przyznac MINUSA uznanemu autorytetowi z Mikolowa.
Pomijajac fakt stawiania kolejnych diagnoz bez wykluczania i sprawdzania poprzednich i braku zainteresowania uwagami klienta co do okolicznosci wystepowania usterki, nie moge przemilczec faktu potwierdzania wielokrotnego czesci czekajacych do odbioru, pomimo ich braku.
Niestety srodze sie zawiodlem

mjsystem 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 04-08-2011, 13:35   

Ostrzegam na chamskie zachowanie w biurze obsługi klienta w Witpolu w Tychach. Niestety... :(

Guga_deLux 
Mitsumaniak

Auto: Space Runner, '93, 1,8
Wysłany: 13-09-2011, 06:43   

InterCars w Piekarach Śl.
Rozpięli mi gaz przy wymianie oleju i filtrów oleju i powietrza co skutkowało kompletnym rozregulowaniem instalacji LPG.

Chyba piszę poprawnie po polsku :)
02193/KMM

"Prostaczkowie, król wysłuchał waszych plebejskich lamentów..." by KJ

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003

Wysłany: 04-06-2014, 20:57   

Witam wszystkich Mitsumaniaków ze Śląska.
Niestety, zdążyłem odwiedzić ASO na ul. Paderewskiego 29 wcześniej, niż znalazłem to Forum. W porównaniu z pierwszym postem tego tematu owszem, zmieniło się może na korzyść to, że nie musiałem pętać się po salonie i serwisie. Ale reszta...
Pojechałem do ASO w sumie z dwoma duperelami, które znający się na rzeczy elektryk naprawiłby w 20-30 minut, i to z przerwą na papierosa.
Przycisk otwierania szyby kierowcy w panelu mam luźny, i nie zawsze chce zaskoczyć, oraz przycisk włączenia klimatyzacji - po wciśnięciu wchodził do środka i nie odskakiwał.
OK, podjechałem , miły starszy pan obejrzał i umówił mnie na wizytę. W ubiegły wtorek, czyli 27 maja 2014. Fajnie.
Podjechałem, zostawiłem samochód, i poszedłem na spacer - mieszkałem kiedyś na 1-go Maja, chodziłem do SP 14 na Granicznej, więc znam tamte okolice jak własną kieszeń. Dadzą znać przez telefon, co i jak. OK, w porządku.
Po dwóch godzinach - oczywiście bez żadnego telefonu - zawitałem z powrotem do serwisu. Może zgubili mój numer ? Ale to szczegół. Rozmowa z panem z recepcji wyglądała w ten sposób :
Elektryk obejrzał wszystko, nie da się wymienić pojedynczego przycisku w panelu szyby, ani w kilmie. Trzeba wymienić całe panele. Cena panelu do szyb - 1200 zł, panelu do klimy - 6000 zł. Słownie sześć tysięcy, nie pomyliłem zer !!!!
Oczywiście, nie skorzystałem z oferty :butthead: , czemu raczej nie można się dziwić. Na odchodnym dostałem poradę, że mogę poszukać tych paneli na Allegro.
Faktycznie, poszukałem. Panel do sterowania klimatyzacji znalazłem na Allegro za 49 zł. Pojechałem do Bielska, kupiłem, przywiozłem.
Pojechałem na zaprzyjaźniony warsztat, i zabieramy się za wymianę. Okazały się dwie rzeczy :
1 nie trzeba było wymieniać całego panelu, przycisk włączania stanowi samodzielny element. Wystarczyło tylko ten włącznik wymienić.
2 osłona panelu środkowego w samochodzie nawet nie była zdejmowana - a ponoć w ASO elektryk to sprawdzał....
Wnioski można wyciągnąć sobie samemu...
Cóż...ja ASO na Paderewskiego 29 w Katowicach będę omijał szerokim łukiem. I radzę wszystkim tak samo...
Ale nie da się ukryć, że gratisowo zostały wymienione gumki w pilocie :P W sumie chociaż tyle dobrze, że oprócz straconego czasu nic mnie ta "wizyta" nie kosztowała...

PanSascha 
Forumowicz

Auto: Wagon na Węgiel GDI
Wysłany: 05-06-2014, 17:03   

Moja czarna Lista:

Orbit ul. Kruszcowa w Chorzowie potrafią [edit] skrzynie przy wymianie sprzęgła waląc młotkiem po łapie aż pęknie

Auto serwis ul. Barbary Katowice naciąganie na nieistniejące usterki

Elektro Nyga Katowice ul.Krasińskiego tak ślicznie przewija silnik z nadmuchu że ten wciąż nie działa mimo 100 skasowanej poźniej reklamacji to nie uwzględni "bo skąd ja mam wiedzieć jak żeś pan to montował"
Ostatnio zmieniony przez londolut 05-06-2014, 17:37, w całości zmieniany 1 raz  

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 05-06-2014, 17:38   

PanSascha, rozumiem emocje ale powstrzymaj się od określeń wulgarnych.

PanSascha 
Forumowicz

Auto: Wagon na Węgiel GDI
Wysłany: 05-06-2014, 19:56   

londolut napisał/a:
PanSascha, rozumiem emocje ale powstrzymaj się od określeń wulgarnych.

ło matko to wulgaryzm co ja sobie myślałem .

Najmocniej przepraszam Sir !

Odpowiedz do tematu