GPS tylko jaki ? |
Autor |
Wiadomość |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 06-03-2010, 18:12 GPS tylko jaki ?
|
|
|
Czy możecie mi podrzucić temat GPS ale takiego na którym są zaznaczone trasy 4x4 ->> podobno są takie |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 06-03-2010, 18:43
|
|
|
Powiem Ci Waldi,że ja takiego mam...Gdy w oddalonym ode mnie o 10km Tłuszczu wklepię w nią swój adres,wytycza mi drogę taką trasą dziwną,stwierdziłem dziś,że będę twardy i będę jej słuchał do końca i dziś wkleiłem tam miśka
http://img411.imageshack....6/dsc00192i.jpg |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 06-03-2010, 21:12
|
|
|
gołąb napisał/a: | Powiem Ci Waldi,że ja takiego mam | i co to jest za mapa?? GPS?? co spowodowała wklejkę gołąb napisał/a: | ,że będę twardy | ale lód nie wytrzymał
No niestety Miśki to nie lodołamacze ale jak się wygrzebałeś z opresji?? sam czy jakiś Ursus lub Zetor pomagały? I to już na nówkach "kapciach" Moja rada-jeśli można->> chcesz nie mieć błota w samochodzie zamykaj szybę bo jak by mechanizm przerzucił na lewe koło to ten prysznic z pod prawego koła miał byś jako maseczkę na twarzy |
 |
|
|
|
 |
AndrzejM22
Forumowicz

Auto: Pajero II 2,5 TD Krótkie
Pomógł: 16 razy Dołączył: 19 Lut 2010 Posty: 124 Skąd: Ełk -u okolice. :)
|
Wysłany: 06-03-2010, 23:45
|
|
|
Generalnie nie słyszałem o takim GePeSie co by w opcjach posiadał do wyboru „trasę dla samochodów terenowych.” . Zawsze dla samochodów osobowych i ciężarowych..
Ja osobiście używam urządzenia ROUTE 66 z oryginalną mapą jaka była do niego wgrana przez producenta . zresztą do tego urządzenie nie można zainstalować innej . Takie jakieś dziwnie urządzenie ale zaletą mapy jest to że ktoś kto projektował mapy posługiwał się jakimiś mapami z przed 60 lat albo i lepiej no i oczywiście z uwzględnieniem tych aktualnych; przynajmniej na dzień zainstalowania jej w fabryce .I są oznaczone takie drogi ze przejezdne są generalnie dla ciągników i samochodów terenowych. Gdzie nowa Auto Mapa mojego znajomego nigdy nie słyszał o takiej drodze . Także aż zachęca to do sprawdzenie czy droga jest jednak przejezdna Wadą jest to ze nie mogę jej aktualizować bo producent zapomniał chyba o Polsce i nie dodaje nowo wybudowanych dróg ale jak każdy wie w Polsce ich wiele nie powstaje to i strata nie jest duża
Także jak interesują cię drogi o których zapominał świat . To polecam te urządzenie. Ewentualnie samą mapę jak uda się gdzieś ją pozyskać Jak jesteś zainteresowany to mogę sprawdzić która to jest wersja .Lub podąć bardziej szczegółowe informacje |
_________________ Pajero 2,5 TD 33" Baja Claw TTC mosty 5.285 +jakiś lift + jakaś winda.
Pajero 3.5 V6 cywilne |
|
|
|
 |
Szyszkowa
mod Pajero seek&destroy

Auto: Pajero 3,2 DiD
Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 308 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 07-03-2010, 08:14
|
|
|
Automapa na pewno miała (czy ma to nie wiem, bo jakiś czas już nie używałem) w opcjach wyboru trasę terenową. |
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-03-2010, 08:24
|
|
|
jawaldek napisał/a: | i co to jest za mapa?? GPS?? co spowodowała wklejkę |
Jest to nawi firmy garmin...Firmową nawigację mam również tej samej firmy i nie wiedzieć czemu również trzeba się liczyć z tym,że zafunduje mi jakąś niechcianą niespodziankę...Wszystko jest dobrze dopóki jadę miśkiem w sobotnie połódnie,bez pośpiechu,ale gdy jadę firmówką(Kia Picanto ),to sytuacje takie nie należą już do grupy; śmieszne .W ustawieniach mam włączone unikanie dróg nieutwardzonych i trasę najszybszą,więc powinno prowadzić głównymi drogami,a w praktyce-szczególnie poza miastem tak nie jest.Jedno co dobre,to szczegółowość map,ta dróżka to naprawdę maleńka polno-leśna przeprawa-z kąd pomysł gps-a żeby jechać właśnie tędy,tego najstarsi górale nie wiedzą.
jawaldek napisał/a: | Czy możecie mi podrzucić temat GPS ale takiego na którym są zaznaczone trasy 4x4 |
Powiem ci że z PRAWDZIWĄ nawi z takim systemem się nie spotkałem...
jawaldek napisał/a: | ale lód nie wytrzymał
No niestety Miśki to nie lodołamacze ale jak się wygrzebałeś z opresji?? sam czy jakiś Ursus lub Zetor pomagały? |
Fakt lód był konkretny,dlatego wjeżdżałem powoli coby nie uszkodzić niczego,jednak dno okazało się gliniaste,do tego było tam dość głęboko-szczególnie z tyłu woda sięgała do świateł w zderzaku i...nawet nowe kapcie nie pomogły Wyjechaliśmy za pomocą pasów (takich do zabezpieczenia ładunk używanych w ciężarówkach z lebiotką) całe szczęście było do czego je przyczepić
jawaldek napisał/a: | chcesz nie mieć błota w samochodzie zamykaj szybę bo jak by mechanizm przerzucił na lewe koło to ten prysznic z pod prawego koła miał byś jako maseczkę na twarzy |
[ Dodano: 07-03-2010, 08:33 ]
..................................i dla tego garmina nie polecam |
|
|
|
 |
papcio
Mitsumaniak
Auto: 2,0 DiD Intense +
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Paź 2009 Posty: 78 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 07-03-2010, 09:28
|
|
|
Szyszkowa napisał/a: | Automapa na pewno miała (czy ma to nie wiem, bo jakiś czas już nie używałem) w opcjach wyboru trasę terenową. |
dobrze pamietasz, AM ma taką opcję
typ trasy terenowej działa kierując Cię po najgorszej jakości drogach - leśne drogi pożarowe polne, itp.
jest jeszcze trasa przełajowa - na "skuśkę" ale ona prowadzi zupełnie na azymut do celu
pozdrawiam
Paweł |
_________________ Paweł
 |
|
|
|
 |
Szyszkowa
mod Pajero seek&destroy

|
Wysłany: 07-03-2010, 10:09
|
|
|
gołąb napisał/a: |
..................................i dla tego garmina nie polecam |
Jaką mapę masz w nawigacji- CN, GPMapę czy UMP ? |
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-03-2010, 11:24
|
|
|
Szyszkowa napisał/a: | Jaką mapę masz w nawigacji- CN, GPMapę czy UMP ? |
w sumie to nie wiem,jak to poznać?I co to zmienia? |
|
|
|
 |
Szyszkowa
mod Pajero seek&destroy

|
Wysłany: 07-03-2010, 15:51
|
|
|
Wejdź w opcje, tam będzie zarządzanie danymi (jakoś tak) i mapy.
A zmienia dużo- bo dokładność i sposób prowadzenia nie zależy tak naprawdę od elektroniki urządzenia, ale od map, na których ono pracuje. |
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
|
|
|
 |
dolar2dolar2 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-03-2010, 21:51
|
|
|
Spróbuj garmina ale nie z GPmapą tylko z mapą Topo wtedy będziesz miał do dyspozycji nawet ścieżki w lesie a jak w ustawieniach wybierzesz środek transportu samochód to poprowadzi cię przez wszystkie dróżki. Spróbować warto a nic nie kosztuje bo mapy są w necie a telefon jaki trzeba mieć to np stara nokia N73 abo nowsze N95 lub 5800.
pozdro |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 07-03-2010, 22:37
|
|
|
dolar2dolar2 napisał/a: | tylko z mapą Topo | Dzięki a podesłał byś jakiegoś linka na tą mapę ?? |
 |
|
|
|
 |
dolar2dolar2 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-03-2010, 23:48
|
|
|
Np. tu
(...)
(...)
(...)
oczywiście wcześniej instalacja samego garmina np stąd
(...)
potem jeszcze głosy jak by nie było na tym ostatnim linku
Jak już wszystko będzie śmigać to w opcjach trzeba zrobić tak:
-włączyć preferowane trasy -na po bezdrożu
-trasy ustawić dla samochodu (lub dla roweru trzeba sprawdzić)
-pokaż pozycję -na drogach (w skrajnym przypadku przełączyć na pozycję gps)
i wtedy powinno wszystko śmigać nawet na najwiekszym za ...piu
EDIT (Szyszkowa):
Proszę o nie wstawianie linków do pirackich wersji oprogramowania.
Przepraszam ale na wspomnianych stronach jest info że dostępne tam kopie są tylko do tesu i nalezy je po 24godzinach zlikwidować. Ja proponuję tylko sprawdzenie, jeśli moderator inaczej odebrał moje intencje przepraszam za nieporozumienie. |
Ostatnio zmieniony przez Szyszkowa 08-03-2010, 17:37, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Szyszkowa
mod Pajero seek&destroy

|
Wysłany: 08-03-2010, 07:31
|