Przesunięty przez: Bzyk_R1 01-12-2017, 20:16 |
[II 2.0 DID] myjnia ręczna czy automatyczna |
Autor |
Wiadomość |
Balugass
Nowy Forumowicz diesel power
Auto: outlander 2.0 DiD BSY
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-03-2010, 23:29 [II 2.0 DID] myjnia ręczna czy automatyczna
|
|
|
ja osobiscie myje na ręcznej jak jest mocno brudny to wychodzi mi 11zł wiec sporo taniej niz na automatycznej.
od nowosci jeszcze nie zawitałem na myjni automatycznej troszke sie boje ze szczoty porysuja mi lakier a ze jest czarny bedzie wszystko widac a potem juz tylko polerka ciezko jest utrzymac "czarnucha"w czystości
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Stefff [Usunięty]
|
Wysłany: 20-03-2010, 03:47
|
|
|
only automat na ręczną szkoda mi czasu |
|
|
|
 |
KowaliK
Mitsumaniak 01339/KMM
Auto: JDM's
Pomógł: 6 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Posty: 990 Skąd: Wrocław
|
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 20-03-2010, 11:32
|
|
|
Balugass napisał/a: | od nowosci jeszcze nie zawitałem na myjni automatycznej troszke sie boje ze szczoty porysuja mi lakier a ze jest czarny bedzie wszystko widac a potem juz tylko polerka ciezko jest utrzymac "czarnucha"w czystości |
Bój sie Boga chłopie, nigdy na automacie czarnego auta |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
sylb
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID
|
Wysłany: 20-03-2010, 14:11
|
|
|
Korzystając z pięknego dnia, właśnie sam umyłem samochód, warto to robić, bo można go sobie dokładnie oglądnąć z każdej strony. Na przednich progach znalazłem rdzę, prawdopodobnie pochodzi ona z dołu drzwi. A najlepsze jest to, że tarcze pokryły się rdzawym nalotem po 30 min od końca mycia, normalnie mi szczena opadła wyglądają jak by były zrobione z mosiądzu. |
|
|
|
 |
dab
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 917 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 20-03-2010, 15:31
|
|
|
sylb napisał/a: | Korzystając z pięknego dnia, właśnie sam umyłem samochód, warto to robić, bo można go sobie dokładnie oglądnąć z każdej strony. Na przednich progach znalazłem rdzę, prawdopodobnie pochodzi ona z dołu drzwi. A najlepsze jest to, że tarcze pokryły się rdzawym nalotem po 30 min od końca mycia, normalnie mi szczena opadła wyglądają jak by były zrobione z mosiądzu. |
Ja tez jakos wyzae zasade ze jak sam sobie umyje to przynajmniej wiem ze dobrze i od nowosci myje sobie outka sam. Niestety musze podzielic opinie o fatalnej jakosci tego czarnego lakieru...rysy, ryski..sa wszedzie, trzeb bedzie zapewne za jakies 2 lata odswiezyc lakier i zainwestowac w tego DiamondBrite" tak ze w zasadzie pkrzepiony ta mysla zbytnio nie rozpaczam. |
dab
 |
|
|
|
 |
Balugass
Nowy Forumowicz diesel power
Auto: outlander 2.0 DiD BSY
|
Wysłany: 20-03-2010, 22:20
|
|
|
sylb, z tego co wiem to outek jest ocynkowany wiec cos było kombinowane ze rdza wychodzi...a ze tarcze hamulcowe sie pokryły nalotem to sie nie martw normalne przejedz sie kawałek i zhamuj auto z wiekszej predkosci i po rdzy ani sladu
A po zimie mam zamiar zabrac sie za woskowanie jaki preparat polecacie??czego uzywaliscie?? |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 20-03-2010, 22:38
|
|
|
Balugass napisał/a: | sylb, z tego co wiem to outek jest ocynkowany wiec cos było kombinowane ze rdza wychodzi...a ze tarcze hamulcowe sie pokryły nalotem to sie nie martw normalne przejedz sie kawałek i zhamuj auto z wiekszej predkosci i po rdzy ani sladu
A po zimie mam zamiar zabrac sie za woskowanie jaki preparat polecacie??czego uzywaliscie?? |
Tylko produkty Meguairs. Nie znalazłem lepszych jak na razie. A dosyć oblatany jestem w temacie pielęgnacji lakiery i wnętrza. |
Dominik |
|
|
|
 |
KowaliK
Mitsumaniak 01339/KMM
|
Wysłany: 20-03-2010, 23:58
|
|
|
Balugass napisał/a: | sylb, z tego co wiem to outek jest ocynkowany wiec cos było kombinowane ze rdza wychodzi... |
Czy ja wiem... Jeśli faktycznie jest, to bardzo słabo w porównaniu chociażby z autami niemieckimi (BMW, Audi, VW). Ja powiem tylko tyle, że po tej zimie maska u mnie wzbogaciła się o kolejny rudy odprysk... |
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 21-03-2010, 02:47
|
|
|
dab napisał/a: | Niestety musze podzielic opinie o fatalnej jakosci tego czarnego lakieru...rysy, ryski.. | to niestety urok lakierów ekologicznych - są miękkie. problem ten dotyczy nie tylko Mitsu. sylb napisał/a: | Na przednich progach znalazłem rdzę, prawdopodobnie pochodzi ona z dołu drzwi. A najlepsze jest to, że tarcze pokryły się rdzawym nalotem po 30 min od końca mycia, normalnie mi szczena opadła wyglądają jak by były zrobione z mosiądzu. | tarcze to norma - niemal wszystkie tak mają jak użyjesz karchera z pianką albo innym środkiem - agresywne to to jest. Natomiast rdza na progach to już nie norma. Sprawdź drzwi czujnikiem grubości lakieru - może też dostałeś jak ja drugą warstwę gratis od Mitsubishi? Albo co miałem kiedyś w Nissanie w środku drzwi była metalowa osłona zamka i przy konserwacji po 4 latach okazało się, że całe nadwozie było OK, ale te jedna blaszka w drzwiach to wyglądała jak wyciągnięta ze skupu złomu. Może też tylko jakiś element zardzewiał wewnątrz - chociaż zdecydowanie nie powinien. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 21-03-2010, 19:46
|
|
|
Dzisiaj zafundowałem smokowi luksusowe SPA na działce z kompletną odnową biologiczną
Wszystkie środki Meguairs które uważam obecnie za najlepsze na rynku.
Najpierw mycie ręczne szamponem z serii Next Generation. Potem usuwanie resztek drobin asfaltu czy żywicy specjalna glinką do lakieru. Powierzchnia staje sie wtedy gładka jak szkło. Suszenie naturalna irchą. Po wysuszeniu auta na maszyne polerska założyłem srednio twarde pady do usuwania rys powieżchownych i hologramów. Do tego uzyłem pasty lekkościernej Deep Crysta Cleaner. Po takim zabiegu wszystkie ryski i hologramy zniknęły w 99%. Lakier wytarłem z resztek środka microfibrą. Potem zmieniłem pady polerskie na miękksze i w ruch poszła pasta do wyciągnięcia głębi i efektu mokrego lakieru (Deep Crystal Polish). Resztki pasty dopolerowałem ręcznie microfibrą. Po tych 2 zabiegach lakier był w takim stanie ze można było się w nim przeglądać jak w lustrze na koniec zeby zabezpieczyć całą robotę w ruch poszedł wosk syntetyczny z serii Next Generation. Całość dopolerowałem microfibrą. Po takiej kuracji auto błyszczy i lakier ma większą głębię niz jak odbierałem go z salonu Potem odkurzanie, czyszczenie tapicerki skórzanej i impregnacja skóry. Wszystko zajęło mi w sumie 7h ale było warto bo efekt końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania....... za rok następna kuracja |
Dominik |
Ostatnio zmieniony przez mitsu00 04-04-2010, 10:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
KowaliK
Mitsumaniak 01339/KMM
|
Wysłany: 21-03-2010, 19:53
|
|
|
Pokaż jakieś zdjęcia a nie tak na sucho...
P.S
Hiszpan, mógłbyś scalić dwa tematy? W zasadzie trzy... |
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 21-03-2010, 20:01
|
|
|
KowaliK napisał/a: | Pokaż jakieś zdjęcia a nie tak na sucho... |
Zdjęcia cyknę jutro. Zaraz jak skończyłem to na czarnucha deszcz zaczął lać......
[ Dodano: 21-03-2010, 20:11 ]
Profesjonalna, oscylująca maszyna polerska z 2 padami i dobre środki czynią naprawdę cuda. Ręcznie nie usunie się prawie żadnych rys czy hologramów. Maszyną prawie wszystkie. Trzeba jednak trochę znać się na rzeczy bo lakier równie łatwo można uszkodzić jak i odświeżyć |
Dominik |
Ostatnio zmieniony przez mitsu00 21-03-2010, 20:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
KowaliK
Mitsumaniak 01339/KMM
|
Wysłany: 21-03-2010, 20:12
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | KowaliK napisał/a: | Pokaż jakieś zdjęcia a nie tak na sucho... |
Zdjęcia cyknę jutro. Zaraz jak skończyłem to na czarnucha deszcz zaczął lać......
|
To efekt podwójny... |
|
 |
sylb
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID
|
Wysłany: 21-03-2010, 20:50
|
|