KILKA TECHNICZNYCH PYTAń W/S CARISMY |
Autor |
Wiadomość |
jadu [Usunięty]
|
Wysłany: 30-09-2006, 20:07 KILKA TECHNICZNYCH PYTAń W/S CARISMY
|
|
|
Witam,
mam Carismę od maja i bdb mi się nią jeździ, jednak jest to moje pierwsze auto z automatyką, absem, poduszkami itp.
i mam kilka "głupich" pytań:
1) na postoju (np na czerwonym świetle) zapala mi się czasami kontrolka ABS, która gaśnie jak wyłączę i jeszcze raz włączę silnik ... to chyba nie normalne ?
2) coś mi piszczy z przodu w kołach (nie zawsze), jak lekko nacisnę pedał hamulca piszczenie ustaje ... czy to wina jakiegoś kurzu albo czegoś w tym stylu na tarczy ?
3) przy tankowaniu, jak odkręcam "zatyczkę" paliwo się zasysa i syczy
????
thxs |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 30-09-2006, 20:13
|
|
|
jadu napisał/a: | 1) na postoju (np na czerwonym świetle) zapala mi się czasami kontrolka ABS, która gaśnie jak wyłączę i jeszcze raz włączę silnik ... to chyba nie normalne ? |
Nie jadu napisał/a: | 2) coś mi piszczy z przodu w kołach (nie zawsze), jak lekko nacisnę pedał hamulca piszczenie ustaje ... czy to wina jakiegoś kurzu albo czegoś w tym stylu na tarczy |
Blaszki w klockach - jak się nie mylę klocki Ci się kończą
jadu napisał/a: | 3) przy tankowaniu, jak odkręcam "zatyczkę" paliwo się zasysa i syczy |
Norma |
Just think...
. |
|
|
|
 |
jadu [Usunięty]
|
Wysłany: 30-09-2006, 20:16
|
|
|
dzieki
ale klocki były wymienanie 15000km temu |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 30-09-2006, 20:19
|
|
|
jadu napisał/a: | ale klocki były wymienanie 15000km temu |
1. Kiepskie klocki
2. Blokują Ci zaciski z przodu?
3. Zjechane tarcze zjadły klocki?
Hamulce do przeglądu - myslę że po ich przejrzeniu również ta lampka od ABS przestanie się włączać |
Just think...
. |
|
|
|
 |
jadu [Usunięty]
|
Wysłany: 30-09-2006, 20:24
|
|
|
ok dzięki wielkie za pomoc <piwo> |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 30-09-2006, 20:27
|
|
|
Kliknij "pomógł" pod moim postem jeżeli uważasz że pomogłem - ta zasada obowiązuje wobec każdego kogo odpowiedź uznasz za pomocną.
Powodzenia.
Hubeeert
admin forum |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 30-09-2006, 20:30
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | jadu napisał/a:
2) coś mi piszczy z przodu w kołach (nie zawsze), jak lekko nacisnę pedał hamulca piszczenie ustaje ... czy to wina jakiegoś kurzu albo czegoś w tym stylu na tarczy
Blaszki w klockach - jak się nie mylę klocki Ci się kończą |
ty no jak, jakby sie konczyly to przy hamowaniu tez by bylo slychac - jesli slychac i przestaje po wcisnieciu hamulca to beda prowadnice od klockow - tam sie lub syf zbierac, pewnie przy wymianie zamiast wszystko oczyscic dali smaru syf sie nazbieral i teraz klocek sie nie cofa jak powinien przez co trze podczas jazdy i piszczy - ogolnie nieszkodliwe ale wnerwiajace, ja wlasnie jestem po calkowitym przegladzie hamulcy ze smarowaniem tloczkow zaciskow prowadnic itp.
co do tych prowadnic poprostu musisz wyjac klocki i przeszlifowac papierkiem sciernym ok 100-150 prowadnice od klockow w jarzmie zacisku i na samych klockach, mozna dac smaru ale delikatnie i najlepiej jakiegos wysokotemperaturowego |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
dylson [Usunięty]
|
Wysłany: 30-09-2006, 21:11
|
|
|
Matejko napisał/a: | jakby sie konczyly to przy hamowaniu tez by bylo slychac |
Nie koniecznie. U mnie jak klocki zaczely piszczec to sprawdzilem ich grubosc i byly do wymiany. I po nacisnieciu hamulca nie piszczaly. Zreszta podobnie mialem w kilku autach nie tylko moich. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 30-09-2006, 21:17
|
|
|
Nieważne - hamulce do przeglądu tak czy inaczej. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 30-09-2006, 21:20
|
|
|
no dokladnie, a jesli beda ok to zrobic to co napisalem jak nie to wymienic sprawdzic tez tloczki z przodu i jak zacisk chodzi w prowadnicach |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 30-09-2006, 21:23
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | jadu napisał/a: | ale klocki były wymienanie 15000km temu |
1. Kiepskie klocki
2. Blokują Ci zaciski z przodu?
3. Zjechane tarcze zjadły klocki?
Hamulce do przeglądu - myslę że po ich przejrzeniu również ta lampka od ABS przestanie się włączać |
Ja bym dodał jeszcze styl jazdy - u mnie ŻADNE klocki nie wytrzymują dłużej niż 15-20tys |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 30-09-2006, 21:24
|
|
|
A u mnie w Caddym z przodu po 90000 jeszcze trochę było na nich ale kazałem wymienić |
Just think...
. |
|
|
|
 |
szczeslaw

|
Wysłany: 30-09-2006, 21:45
|
|
|
A ile z tych 90tys przejechane po zakorkowanym mieście? |
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 30-09-2006, 21:46
|
|
|
Sporo
Ale najwięcej w trasie |
Just think...
. |
|
|
|
 |
szczeslaw

|
Wysłany: 30-09-2006, 21:49
|
|
|
Ja Corsą jeżdżę TYLKO po mieście - podejrzewam, że to też ma olbrzymi wpływ na szybkość z jaką znikają klocki. Oczywiście obok mojego stylu jazdy
Klocki wsadzam zawsze dobre jakościowo a o hamulce dbam. |
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
|