|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Gene 31-07-2010, 14:21 |
Koło zapasowe |
Autor |
Wiadomość |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 08-06-2010, 07:41 Koło zapasowe
|
|
|
Trochę nietypowe pytanie->> czy używaliście kiedykolwiek koła zapasowego z oponą MT lub AT ??? W jakich sytuacjach->> w terenie czy na szosie ??? jak do braku "zapasu" zapatruje się kodeks drogowy ??? |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 08-06-2010, 08:13
|
|
|
jawaldek napisał/a: | zapasowego z oponą MT lub AT ??? | oprócz tego, że zapas musi być tego samego rozmiaru(zależy jak długo chcesz na nim jeździć-chodzi o to,że mechanizm różnicowy dostaje po dupie, gdy jest innych rozmiarów),to żadna przeszkoda, na dojazd do serwisu..Co do kodeksu, to nigdy nie spotkałem się z opinią, że to przymus.A co Ci Waldi po głowie chodzi? |
|
|
|
 |
gildor
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long '01
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Lut 2010 Posty: 156 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 08-06-2010, 13:14 Re: Koło zapasowe
|
|
|
jawaldek napisał/a: | Trochę nietypowe pytanie->> czy używaliście kiedykolwiek koła zapasowego z oponą MT lub AT ??? W jakich sytuacjach->> w terenie czy na szosie ??? jak do braku "zapasu" zapatruje się kodeks drogowy ??? |
kodeks się nijak nie zapatruje na zapasowe koło, bo nie jest obowiązkowe. ba, teraz auta sprzedają często bez zapasu, tylko z pianką (np scenic, touran), lub z dojazdówką (wąskie kółeczko, zupełnie od czapy). zagazowani posiadacze aut, wstawiają butle w miejsce zapasu i kupują piankę |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-06-2010, 19:25
|
|
|
gołąb napisał/a: | A co Ci Waldi po głowie chodzi? | jedziemy biwakowo-turystycznie po Polsce trasa ~~3tyś km. W miejsce koła zapasowego chcę zamontować kanistry na wodę (2 x 20l=40l czyli +- 45-50kg)
NOWY KANISTER KARNISTER BUNDESWEHR NOWY 20 litrów (numer 1050388526) czemu taki->> bo mam zaczepy/kosze do niego a i wlew jest na tyle duży że swobodnie wchodzi pompka prysznica dodatkowo będzie wmontowana świeca żarowa (nie wiem jeszcze jaka) tak aby można było by przed dojazdem na miejsce dogrzać wodę ->>nagrzeje się też od Słońca (jak będzie świeciło ) Montując na kole zapasowym 1) dodatkowo obciążam zawiasy drzwi 2) te ~~ 50kg wysunięte do tyłu "będzie ważyło" jak dźwignia. Stąd też moje pytanie bo chcę zrezygnować z zapasu ->>nie wiem tylko czy nie będę po drodze płakał z tego powodu Bagażnik dachowy odpada bo namiot Quechua będzie na nim rozkładany->> wkrótce zdjęcia->> a i dodatkowy opór powietrza. gildor napisał/a: | kupują piankę | do Mitsubishi Pajero też można dokupić??? gdzie podaj proszę namiary |
 |
Ostatnio zmieniony przez jawaldek 08-06-2010, 19:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
gildor
Forumowicz

|
Wysłany: 08-06-2010, 19:35
|
|
|
jawaldek napisał/a: | do Mitsubishi Pajero też można dokupić??? gdzie podaj proszę namiary |
a, to nie wiedziałem, że w pajero są opony nie z gumy i pompowane inaczej niż powietrzem
http://motoallegro.pl/lis...1&change_view=1
hehe. najwyżej trzeba będzie wziąć dwa preparaty
ja tylko ad zapasu i PoRD |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-06-2010, 19:43
|
|
|
gildor napisał/a: | http://motoallegro.pl/lis...1&change_view=1 | to się nadaje do pompowania ,wg informacji zaprzyjaźnionego warsztatu,małych kółek. To już raczej wolał bym zapasowe dętki wziąć. Rozszyfruj bo chyba lekcję innego języka akurat opuściłem |
 |
|
|
|
 |
gildor
Forumowicz

|
Wysłany: 08-06-2010, 19:51
|
|
|
jawaldek napisał/a: | to się nadaje do pompowania ,wg informacji zaprzyjaźnionego warsztatu,małych kółek. To już raczej wolał bym zapasowe dętki wziąć. |
wiem, pisałem w temacie przepisów, a nie zamiennika do pajero. o to pytał wątkotwórca.
a tak btw zaprzyjaźnionych warsztatów, to jeszcze nie spotkałem wulkanizatora, któremu przyszło naprawić koło łatane pianką, żeby nie przeklinał przy tym. więc nie sądzę, żeby namawiali kogokolwiek.
jawaldek napisał/a: | Rozszyfruj bo chyba lekcję innego języka akurat opuściłem |
ojej. lekcja polskiego powiadasz... no tak, skrót. żebyś nie dziwił się na kontroli drogowej, to podpowiem: Prawo o Ruchu Drogowym. powinieneś raczej znać |
|
|
|
 |
Ostan
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD '01
|
Wysłany: 27-07-2010, 23:55
|
|
|
Co do przepisów, to żona kiedyś miała kolizję samochodem, i policjant sprawdzając wyposażenie samochodu kazał pokazać koło zapasowe Zapytałem go czy jest wymóg posiadania - odpowiedział, że jak samochód jest wyposażony fabrycznie w koło, to musi mieć.
To był jedyny przypadek, żeby mi ( lub komuś z moich znajomych ) sprawdzano koło zapasowe. Jeżdżę dość dużo i od 20 lat, więc "kilka" kontroli w życiu mi się zdarzyło .... |
_________________ www.wheelieholix.pl
Takie marne popisy na szosie ....
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawdę .... aż ciężko czasami ich wyprzedzić ....
Pamiętaj Gość - lejąc z wiatrem idziesz na łatwiznę ... |
|
|
|
 |
Faraonix
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Pomógł: 22 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 770 Skąd: Śląskie
|
Wysłany: 28-07-2010, 00:15
|
|
|
Wiec skoro fabrycznie mialem folie na fotelach i zapalniczke w gniazdku to nadal mam miec je na wyposazeniu ? Skoro przepisy nie mowia ze nalezy miec kolo i jakie ono mam byc to go nie musze miec |
|
|
|
 |
gildor
Forumowicz

|
Wysłany: 28-07-2010, 07:56
|
|
|
Ostan napisał/a: | Co do przepisów, to żona kiedyś miała kolizję samochodem, i policjant sprawdzając wyposażenie samochodu kazał pokazać koło zapasowe Zapytałem go czy jest wymóg posiadania - odpowiedział, że jak samochód jest wyposażony fabrycznie w koło, to musi mieć.
To był jedyny przypadek, żeby mi ( lub komuś z moich znajomych ) sprawdzano koło zapasowe. Jeżdżę dość dużo i od 20 lat, więc "kilka" kontroli w życiu mi się zdarzyło .... |
zarobili? bo wiesz, koło zapasowe to wyposażenie, ale dodatkowe, jak halogeny, klima, radio. radia Ci nie sprawdzali? albo czy klima działa? następnym razem poproś o podstawe prawną, albo niech pokaż podany na mandacie artykuł, bo muszą wpisać.
chyba, że koło zapasowe zawiera się w homologacji auta jako wyposażenie podstawowe i obowiązkowe. |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 28-07-2010, 09:09
|
|
|
gildor napisał/a: | zarobili? | no właśnie TAK/NIE Ostan napisał/a: | to żona kiedyś miała kolizję samochodem, i policjant sprawdzając wyposażenie samochodu kazał pokazać koło zapasowe | no nie powiem dość ekstrawagancki sposób podrywu Wszystko to co ma wpływ na bezpieczeństwo jazdy musi być w samochodzie->> a czy koło zapasowe ma taki wpływ "gumę" złapiesz to nie jedziesz ->> może to też ma wpływ na bezpieczeństwo jazdy ->>> bo nie pojedziesz dalej ej tam można temat rozwinąć na całą nockę gadania Przejechałem ponad 3tyś km i nie musiałem szukać wulkanizatora jako pamiątkę z wyprawy mam natomiast gustowne zdjęcie ze słupa przydrożnego z taką skrzyneczką na górze |
 |
|
|
|
 |
waclaw2727
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero 2,5 TDI 90r
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Paź 2009 Posty: 166 Skąd: międzyrzecz
|
Wysłany: 28-07-2010, 16:32
|
|
|
Ostan napisał/a: | Co do przepisów, to żona kiedyś miała kolizję samochodem, i policjant sprawdzając wyposażenie samochodu kazał pokazać koło zapasowe Zapytałem go czy jest wymóg posiadania - odpowiedział, że jak samochód jest wyposażony fabrycznie w koło, to musi mieć.
jak Panowie policjanci są tacy dowcipni to niech sami wożą koła zapasowe w KIJANKACH bo w pewnym województwie zabrali ze wszystkich samochodów zapasowe koła i mieli na kilka samochodów nowe opony jest to jakieś rozwiązanie a przepisy może policje nie obowiązują ale to inna strona medalu |
_________________ Mitsubishi Pajero 2,5 TDI 90r
Nie zastanawiaj się tylko działaj poprawnie!
 |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 29-07-2010, 13:58
|
|
|
Ostan napisał/a: | odpowiedział, że jak samochód jest wyposażony fabrycznie w koło, to musi mieć. |
Jakieś 2 lata temu woziłem dużo VW cady z poznania do niemiec-mniej więcej połowa miała koła, a druga połowa kompresorki z siuwaksem do łatania ubytku powietrza.
to co odpowiedział strażnik texasu to jakaś lipa |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
Ostan
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD '01
|
Wysłany: 29-07-2010, 20:55
|
|
|
gildor napisał/a: | Ostan napisał/a: | Co do przepisów, to żona kiedyś miała kolizję samochodem, i policjant sprawdzając wyposażenie samochodu kazał pokazać koło zapasowe Zapytałem go czy jest wymóg posiadania - odpowiedział, że jak samochód jest wyposażony fabrycznie w koło, to musi mieć.
następnym razem poproś o podstawe prawną, albo niech pokaż podany na mandacie artykuł, bo muszą wpisać.
. |
NIe miałem powodu do akcji z policmajstrem, bo koło było, a pałkarz był w sumie spoko, bo lampy były wybite, a dowodu nie zabrał, tylko powiedział, żeby tylko do warsztatu pojechać |
_________________ www.wheelieholix.pl
Takie marne popisy na szosie ....
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawdę .... aż ciężko czasami ich wyprzedzić ....
Pamiętaj Gość - lejąc z wiatrem idziesz na łatwiznę ... |
|
|
|
 |
gildor
Forumowicz

|
Wysłany: 30-07-2010, 09:20
|
|
|
Ostan napisał/a: | NIe miałem powodu do akcji z policmajstrem, bo koło było, a pałkarz był w sumie spoko, bo lampy były wybite, a dowodu nie zabrał, tylko powiedział, żeby tylko do warsztatu pojechać |
hehe |
|
|
|
 |
|
|