Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gene
31-07-2010, 14:21
Koło zapasowe
Autor Wiadomość
jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 08-06-2010, 07:41   Koło zapasowe

Trochę nietypowe pytanie->> czy używaliście kiedykolwiek koła zapasowego z oponą MT lub AT ??? W jakich sytuacjach->> w terenie czy na szosie ??? jak do braku "zapasu" zapatruje się kodeks drogowy ???

gołąb 
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Wysłany: 08-06-2010, 08:13   

jawaldek napisał/a:
zapasowego z oponą MT lub AT ???
oprócz tego, że zapas musi być tego samego rozmiaru(zależy jak długo chcesz na nim jeździć-chodzi o to,że mechanizm różnicowy dostaje po dupie, gdy jest innych rozmiarów),to żadna przeszkoda, na dojazd do serwisu..Co do kodeksu, to nigdy nie spotkałem się z opinią, że to przymus.A co Ci Waldi po głowie chodzi? :)

gildor 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long '01
Wysłany: 08-06-2010, 13:14   Re: Koło zapasowe

jawaldek napisał/a:
Trochę nietypowe pytanie->> czy używaliście kiedykolwiek koła zapasowego z oponą MT lub AT ??? W jakich sytuacjach->> w terenie czy na szosie ??? jak do braku "zapasu" zapatruje się kodeks drogowy ???

kodeks się nijak nie zapatruje na zapasowe koło, bo nie jest obowiązkowe. ba, teraz auta sprzedają często bez zapasu, tylko z pianką (np scenic, touran), lub z dojazdówką (wąskie kółeczko, zupełnie od czapy). zagazowani posiadacze aut, wstawiają butle w miejsce zapasu i kupują piankę :)

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-06-2010, 19:25   

gołąb napisał/a:
A co Ci Waldi po głowie chodzi? :)
jedziemy biwakowo-turystycznie po Polsce trasa ~~3tyś km. W miejsce koła zapasowego chcę zamontować kanistry na wodę (2 x 20l=40l czyli +- 45-50kg)
NOWY KANISTER KARNISTER BUNDESWEHR NOWY 20 litrów (numer 1050388526) czemu taki->> bo mam zaczepy/kosze do niego a i wlew jest na tyle duży że swobodnie wchodzi pompka prysznica dodatkowo będzie wmontowana świeca żarowa (nie wiem jeszcze jaka) tak aby można było by przed dojazdem na miejsce dogrzać wodę ->>nagrzeje się też od Słońca (jak będzie świeciło :P ) Montując na kole zapasowym 1) dodatkowo obciążam zawiasy drzwi 2) te ~~ 50kg wysunięte do tyłu "będzie ważyło" jak dźwignia. Stąd też moje pytanie bo chcę zrezygnować z zapasu ->>nie wiem tylko czy nie będę po drodze płakał z tego powodu :shock: :shock: :shock: Bagażnik dachowy odpada bo namiot Quechua będzie na nim rozkładany->> wkrótce zdjęcia->> a i dodatkowy opór powietrza.
gildor napisał/a:
kupują piankę :)
do Mitsubishi Pajero też można dokupić??? gdzie podaj proszę namiary :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez jawaldek 08-06-2010, 19:37, w całości zmieniany 1 raz  

gildor 
Forumowicz

Wysłany: 08-06-2010, 19:35   

jawaldek napisał/a:
do Mitsubishi Pajero też można dokupić??? gdzie podaj proszę namiary :mrgreen:

a, to nie wiedziałem, że w pajero są opony nie z gumy i pompowane inaczej niż powietrzem
http://motoallegro.pl/lis...1&change_view=1
:mrgreen:
hehe. najwyżej trzeba będzie wziąć dwa preparaty :)
ja tylko ad zapasu i PoRD

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-06-2010, 19:43   

gildor napisał/a:
http://motoallegro.pl/lis...1&change_view=1
to się nadaje do pompowania ,wg informacji zaprzyjaźnionego warsztatu,małych kółek. To już raczej wolał bym zapasowe dętki wziąć. Rozszyfruj
gildor napisał/a:
PoRD
bo chyba lekcję innego języka akurat opuściłem :mrgreen: :mrgreen:

gildor 
Forumowicz

Wysłany: 08-06-2010, 19:51   

jawaldek napisał/a:
to się nadaje do pompowania ,wg informacji zaprzyjaźnionego warsztatu,małych kółek. To już raczej wolał bym zapasowe dętki wziąć.

wiem, pisałem w temacie przepisów, a nie zamiennika do pajero. o to pytał wątkotwórca.
a tak btw zaprzyjaźnionych warsztatów, to jeszcze nie spotkałem wulkanizatora, któremu przyszło naprawić koło łatane pianką, żeby nie przeklinał przy tym. więc nie sądzę, żeby namawiali kogokolwiek.

jawaldek napisał/a:
Rozszyfruj
gildor napisał/a:
PoRD
bo chyba lekcję innego języka akurat opuściłem :mrgreen: :mrgreen:

ojej. lekcja polskiego powiadasz... no tak, skrót. żebyś nie dziwił się na kontroli drogowej, to podpowiem: Prawo o Ruchu Drogowym. powinieneś raczej znać :badgrin:

Ostan 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD '01
Wysłany: 27-07-2010, 23:55   

Co do przepisów, to żona kiedyś miała kolizję samochodem, i policjant sprawdzając wyposażenie samochodu kazał pokazać koło zapasowe :shock: Zapytałem go czy jest wymóg posiadania - odpowiedział, że jak samochód jest wyposażony fabrycznie w koło, to musi mieć.
To był jedyny przypadek, żeby mi ( lub komuś z moich znajomych ) sprawdzano koło zapasowe. Jeżdżę dość dużo i od 20 lat, więc "kilka" kontroli w życiu mi się zdarzyło ....

Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawdę .... aż ciężko czasami ich wyprzedzić ....

Pamiętaj Gość - lejąc z wiatrem idziesz na łatwiznę ...

Faraonix 
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Wysłany: 28-07-2010, 00:15   

Wiec skoro fabrycznie mialem folie na fotelach i zapalniczke w gniazdku to nadal mam miec je na wyposazeniu ? Skoro przepisy nie mowia ze nalezy miec kolo i jakie ono mam byc to go nie musze miec

gildor 
Forumowicz

Wysłany: 28-07-2010, 07:56   

Ostan napisał/a:
Co do przepisów, to żona kiedyś miała kolizję samochodem, i policjant sprawdzając wyposażenie samochodu kazał pokazać koło zapasowe :shock: Zapytałem go czy jest wymóg posiadania - odpowiedział, że jak samochód jest wyposażony fabrycznie w koło, to musi mieć.
To był jedyny przypadek, żeby mi ( lub komuś z moich znajomych ) sprawdzano koło zapasowe. Jeżdżę dość dużo i od 20 lat, więc "kilka" kontroli w życiu mi się zdarzyło ....

zarobili? bo wiesz, koło zapasowe to wyposażenie, ale dodatkowe, jak halogeny, klima, radio. radia Ci nie sprawdzali? albo czy klima działa? następnym razem poproś o podstawe prawną, albo niech pokaż podany na mandacie artykuł, bo muszą wpisać.
chyba, że koło zapasowe zawiera się w homologacji auta jako wyposażenie podstawowe i obowiązkowe.

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-07-2010, 09:09   

gildor napisał/a:
zarobili?
no właśnie TAK/NIE
Ostan napisał/a:
to żona kiedyś miała kolizję samochodem, i policjant sprawdzając wyposażenie samochodu kazał pokazać koło zapasowe :shock:
no nie powiem dość ekstrawagancki sposób podrywu :wink: Wszystko to co ma wpływ na bezpieczeństwo jazdy musi być w samochodzie->> a czy koło zapasowe ma taki wpływ :?: :?: :?: "gumę" złapiesz to nie jedziesz ->> może to też ma wpływ na bezpieczeństwo jazdy ->>> bo nie pojedziesz dalej ej tam można temat rozwinąć na całą nockę gadania :mrgreen: :wink: Przejechałem ponad 3tyś km i nie musiałem :mrgreen: szukać wulkanizatora jako pamiątkę z wyprawy mam natomiast gustowne zdjęcie :twisted: ze słupa przydrożnego z taką skrzyneczką na górze :mrgreen:

waclaw2727 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero 2,5 TDI 90r
Wysłany: 28-07-2010, 16:32   

Ostan napisał/a:

jak Panowie policjanci są tacy dowcipni to niech sami wożą koła zapasowe w KIJANKACH bo w pewnym województwie zabrali ze wszystkich samochodów zapasowe koła i mieli na kilka samochodów nowe opony jest to jakieś rozwiązanie a przepisy może policje nie obowiązują ale to inna strona medalu

gołąb 
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Wysłany: 29-07-2010, 13:58   

Ostan napisał/a:
odpowiedział, że jak samochód jest wyposażony fabrycznie w koło, to musi mieć.

Jakieś 2 lata temu woziłem dużo VW cady z poznania do niemiec-mniej więcej połowa miała koła, a druga połowa kompresorki z siuwaksem do łatania ubytku powietrza.
to co odpowiedział strażnik texasu to jakaś lipa :p

Ostan 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD '01
Wysłany: 29-07-2010, 20:55   

gildor napisał/a:
Ostan napisał/a:

następnym razem poproś o podstawe prawną, albo niech pokaż podany na mandacie artykuł, bo muszą wpisać.
.

NIe miałem powodu do akcji z policmajstrem, bo koło było, a pałkarz był w sumie spoko, bo lampy były wybite, a dowodu nie zabrał, tylko powiedział, żeby tylko do warsztatu pojechać :lol:

Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawdę .... aż ciężko czasami ich wyprzedzić ....

Pamiętaj Gość - lejąc z wiatrem idziesz na łatwiznę ...

gildor 
Forumowicz

Wysłany: 30-07-2010, 09:20   

Ostan napisał/a:
NIe miałem powodu do akcji z policmajstrem, bo koło było, a pałkarz był w sumie spoko, bo lampy były wybite, a dowodu nie zabrał, tylko powiedział, żeby tylko do warsztatu pojechać :lol:

hehe

Odpowiedz do tematu