|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Pomiar światła i ekspozycja |
Jakiego pomiaru światła głównie używasz? |
wielosegmentowy |
|
35% |
[ 6 ] |
centralnie ważony uśredniony |
|
29% |
[ 5 ] |
skupiony 9% |
|
11% |
[ 2 ] |
punktowy 3% |
|
5% |
[ 1 ] |
nie używam - licze na pełna automatykę |
|
5% |
[ 1 ] |
światłomierz zewnetrzny |
|
11% |
[ 2 ] |
|
Głosowań: 17 |
Wszystkich Głosów: 17 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 14 razy Dołączył: 12 Lip 2006 Posty: 1729 Skąd: wrocław/wołów
|
Wysłany: 24-08-2010, 13:48 Pomiar światła i ekspozycja
|
|
|
Drodzy fotoreporterzy czy macie jakiś ulubiony pomiar światła (w ogóle na to zwracacie uwagę ), tudzież macie opracowane schematy na dane otoczenie?
Ostatnio bawiłem się w domu przy oświetleniu żarówkowym. Zrobiłem własny balans bieli na białej kartce. Zmiana oczywiście bezapelacyjna, ale.. Dywan koloru kremowego stał się śnieżnobiały i wszelkie szczegóły zniknęły. Twarze także zbyt jasne i były przepały. No cóż coś za coś.
Głównie mnie interesuje czy w ciemnych pomieszczeniach, koncertach itp. podnoście ISO czy Tv zwiększacie? Wiadomo, że Tv zwiększy rozmycie przy ewentualnych ruchach.
Myślę, że w plenerach, za wyjątkiem portretów, zwykle używa się wielosegmentowego lub centralnie ważonego (choć ten ostatni jest przeze mnie w ogóle nie używany). Co do portretów to skupiony.
No i wiadomo, że mało kto nosi ze sobą SKK (szara karta kodaka) i od czego ustawiacie balans? To tak po krótce. |
_________________ CARISMA 1.6 16V - sold
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 24-08-2010, 18:55
|
|
|
Na zewnątrz często multi (w całej ramce), reszta raczej centralnie ważony. To jeśli chodzi o ekspozycję. Trzeba jeszcze pamiętać że ten multi jest takim pseudo inteligentnym i od niego robiąc korektę nie ma sensu... Jeśli chcemy sami wpływać na ekspozycję to tylko centralny i od tego +/- to co chcemy.
Jeśli chodzi o WB to pomiar tutaj nie ma znaczenia jest auto albo ręcznie + kilka trybów predefiniowanych.
Jak chcesz kalibrować to nie na białej kartce (tak się robi w kamerach) dla aparatu to musi być odpowiedni poziom szarości jak napisałeś.
Jak mi automat się nie sprawdza to są 2 wyjście:
- olać to i ustawić z RAW-u (przy mieszanym świetle często to jedyne wyjście)
- ustawić ręcznie pokrętłem na oko (w sensie ustawisz i patrzysz czy dobrze np. dla świetlówek już potrafię mniej więcej na oko ustawić z palca WB, zresztą warto przetestować bo często patrząc na to czy to żarówka, halogen, świetlówka można ustawić mniej więcej z palca). |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

|
Wysłany: 24-08-2010, 21:09
|
|
|
Tak na prawdę to większość można olać i w RAWie poprawić
O dziwo instrukcja do 50d mówi o białej kartce przy własnym balansie bieli...
A jak robisz zdjęciach w ciemnych pomieszczeniach?
Powiem szczerze to nie spotkałem się z osobą, która robi na centralnie ważonym.
Multi jest dobry do scen gdzie jedna rzecz jest dominująca. W sumie za bardzo nie poznałem opinii ludzi odnośnie centralnego. |
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 24-08-2010, 21:39
|
|
|
maxwell61 napisał/a: |
A jak robisz zdjęciach w ciemnych pomieszczeniach?
|
A ja myślałem że w fotografii to jest ważne światło
Jak to jak? Lampa i od sufitu albo najlepiej co najmniej 2 i od 2 ścian przywalić.
maxwell61 napisał/a: | Powiem szczerze to nie spotkałem się z osobą, która robi na centralnie ważonym. |
To znaczy robią na czym na pełnym? No można to jeszcze zależy od elektroniki jak dobrze to potrafi ustawić. A punktowy to w ogóle nieporozumienie moim zdaniem (znaczy ja przeważnie robię coś na odwrót co specjaliści uważają za normę) bo trzeba ciągle myśleć żeby środkiem nie wycelować w coś jasnego albo ciemnego. Zupełnie jak AF-em punktowym ja zawsze używam pełnego a zmieniam jak zobaczę że mignął czujnik AF nie ten co chciałem (z tym że zdarza się to tylko jak coś jest wcześniej przed obiektem np. liście czy drzewo ale to może 5-10% zdjęć) jak robię FF to po prostu widać w wizjerze wtedy to można nawet ręcznie skorygować.
Centralny ma to do siebie że ogólnie jest powtarzalny i wiesz jak zadziała (w sensie możesz łatwo przewidzieć że coś nie doświetli lub prześwietli) przy pełnym to jest nie do przewidzenia ponieważ aparat jest zoptymalizowany na horyzont i jak masz na połowie niebo a na połowie las to ok (ustawi dobrze ekspozycję i funkcje od optymalizacji rozpiętości tonalnej DRO czy D-Lighting itd itp) a jak zupełnie o co innego chodzi to nie wiesz jak zareaguje.
Ps. Ogólnie zawszę dążę do tego żeby dać wykazać się automatyce a jak ta zawodzie można pokręcić i powiem szczerze że ostatnio w najnowszym kompakcie na wakacjach to w 90% nie dało się wyciągnąć lepszych zdjęć w programach tematycznych czy w P niż to co zaproponował Automat a niekiedy było nawet gorzej niż w automacie wychodziło to moje kombinowanie. |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

|
Wysłany: 25-08-2010, 00:03
|
|
|
krzychu napisał/a: | A ja myślałem że w fotografii to jest ważne światło
Jak to jak? Lampa i od sufitu albo najlepiej co najmniej 2 i od 2 ścian przywalić. |
Miałem na myśli ISO Niestety dysponuje tylko wbudowaną a nawet nie mam dyfuzora na nią...
Punktowy jest dobry dla tych którzy robią srednio lub wielkoformatowe fotki. Jak robią zdjęcia w katedrach itp. to zwykle ustawiają punktowym na jakiś biały element ołtarza itd.
Spróbuje jutro się pobawić centralnym. Obadamy jak to wyjdzie.
Bwiłes się kiedyś w system strefowy? |
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
bastek
Mitsumaniak kaktusiarz
Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Lut 2009 Posty: 5468 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 31-08-2010, 16:43
|
|
|
co prawda fotoreporteem nie jestem razcej domowym fotoamaatorem
na stałe mam CW. jak mam mozliwość (czas) w portretach -mierzę punktowo twarz i tło, patrzę co i jak, potem tryb manualny. do krajobrazów na szerokim kącie - matryca
w pomieszczeniach - lampa zew., tryb M (co daje światło zastane jest gł. źródłem światła, doświetla lampą) + zmana ISO (tzn w miom wypadku zakładam film ISO 800, zamiast ISO 100 czy 200
aparat Dynax 7 i Dynax 800si - pomiar TTL (jakoś minoltowskie ADI mi nie pasi)....
maxwell61 napisał/a: | Niestety dysponuje {lampą jak rozumiem} tylko wbudowaną |
jak kupiłem uzywanego sunpacka o mocy ok. 40 (nie pamiętam) zobaczyłem, że da się zrobić ładne zdjęćie nawet w pomieszczeniu. w ciągu kilku m-cy upolowałem orginalną lampę minolty o LP 54, i prawie wszsytkie zdjęcia mi wychodzą jak powinny
do pomieszczeń - w miarę jasny obiektyw + lapma zew. nieodzowna |
_________________ pozdr,
bastek
auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021- |
|
|
|
 |
kordiank2
Mitsumaniak MojTytułJestZaDługi
Auto: eclipse 4G
Pomógł: 9 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 704 Skąd: Boćki - podlaskie
|
Wysłany: 04-09-2010, 08:27
|
|
|
bastek1 napisał/a: | ... + zmana ISO (tzn w miom wypadku zakładam film ISO 800, zamiast ISO 100 czy 200 ... |
należy jednak pamiętać - im większa czułość filmu (ISO), podobnie w cyfrakach (im większy parametr "wirtualnej" czułości) tym większe ziarno, (szum rgb)... Najpiękniejszy portret jaki zrobiłem 100 lat temu, to z użyciem szeroko-obrazkowego Pentacona, na filmie bodajże orwo NP15 (80iso), warunki oświetleniowe: pochmurny dziień na zewnątrz, do tego możliwie mała przysłona i dłuższy czas - w celu uzyskania krótkiej głębi ostrości, odległość twarzy od tła (tu były szare pustaki) ok 2m; efekt: piękny ostry ale łagodnie i miękko oświetlony obiekt na rozmytym, nieostrym tle. Pstryknąłem tylko 3 ujęcia, żeby wybrać najbardziej naturalny uśmiech... Pamiętam, że aparat miał wbudowany światłomierz - typu ttl i "prześwietliłem" jego wskazania o jeden skok, tzn wydłużyłem czas, nie ruszając przysłony.
Jeśli wolno mi coś doradzić, to przy każdym dziele rozmiar ma duże znaczenie - im większy, tym większe wrażenie, dlatego warto do dużych powiększeń pstrykać foty na małym iso, właśnie ze względu na wspomniane ziarno, które powiększamy wraz z powiększeniem fotografii... chyba, że grube ziarno jest w danym przypadku środkiem artystycznym. Ja w każdym razie, zazwyczaj staram się unikać dużego ziarna (czy jak kto woli w cyfrze - szumu - co na jedno wychodzi). Przy pracy dla poligrafii i powiększeniach ma to naprawdę istotne znaczenie. |
_________________ taka prawda i lepiej naucz się w zgodzie z nią żyć - zapamiętaj: jest jak jest, nie jak powinno być
DZIEŁA na SZTUKI |
|
|
|
 |
bastek
Mitsumaniak kaktusiarz
|
Wysłany: 05-09-2010, 20:37
|
|
|
w zasadzie masz rację, ale ziarno na czarno-białym filmie ISO 400 czy nawet 800 - mniam mniam |
_________________ pozdr,
bastek
auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021- |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

|
Wysłany: 06-09-2010, 10:53
|
|
|
Mnie generalnie szum straaaaasznie wnerwia.
Podpowiedzcie mi jak robicie na punktowym pomiarze światła? za bardzo nie rozumiem tej ewolucji... |
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
bastek
Mitsumaniak kaktusiarz
|
Wysłany: 06-09-2010, 14:15
|
|
|
maxwell61 napisał/a: | Podpowiedzcie mi jak robicie na punktowym pomiarze światła? za bardzo nie rozumiem tej ewolucji... |
u mnie to tak wygląda: nastwiam na punktowy pomiar (czyli mieży światło centralnym punktem w wizjerze), najeżdżam na twarz - odczyt parametrów (czas, przesłona), potem na tło - czas, przesłona patrzę ile jednostek EV się rózni. wiem jaki mam film, czyli jaką rozpiętość (jedn. EV) ma ten film, i czy to wyjdzie. potem biorę parametry z twarzy (w trybie M, albo naciskająć przycisk AEL - taki co zapamiętuje parametry)
i
jesli tło ciemne trochę (2-3 jedn. EV) to robię
jesli tło dużo za ciemne (i na nastawch "twarzowych" się niedoświetli) -nie robię lub robię niedoświetlone (i potem wyrzucam najczęsciej;) lub próbuję doświetlić lampą
jesli tło jasne - biorę parametry z tła (żeby się ładnie doświetliło) a postać doświetlam lampą (tak np. zdjęcia pod słońce, w południe)
----------------
troche to robię automatycznie, ale rzadko mam taką mozliwość nastawiania - temat to najczęściej własne dzieci, które biegają, i rodzina, która zaraz krzyczy no rób to zdjęcie
[ Dodano: 06-09-2010, 14:18 ]
aha lampa - to zewnętrzna, najczęsciej nie na aparacie, tylko z boku na statywie jakimś sobie stoi >) |
_________________ pozdr,
bastek
|
|
|
 |
firtiris
Mitsumaniak fotoamator :)
Auto: Galant
|
Wysłany: 15-05-2011, 18:32
|
|
|
krzychu napisał/a: |
Jak chcesz kalibrować to nie na białej kartce |
na białej - wskazujesz aparatowi co to jest białe a on potem ustawia do tego koloru pozostałe |
_________________ 三菱 のギャラン
 |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 15-05-2011, 19:55
|
|
|
Do kalibracji W/B to szare jest lepsze. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 15-05-2011, 20:12
|
|
|
firtiris napisał/a: | na białej - wskazujesz aparatowi co to jest białe a on potem ustawia do tego koloru pozostałe |
Po pierwsze tak zwykła karta nie jest biała. Po drugie białą kartą to możesz sobie skalibrować kamerę, a nie aparat. Aparat kalibrujesz szarą kartką (można takie kupić np. kodaka) która odbija 18% światła. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-05-2011, 21:09
|
|
|
krzychu napisał/a: | Po drugie białą kartą to możesz sobie skalibrować kamerę, a nie aparat. | Może troszkę spokojniej Krzysztof?
Do Canona w pudełku jest dołączony karton do kalibracji WB, ale... Mam 40D od 2008 roku i jeszcze z niej nie korzystałem
Najwyraźniej nie jestem profi tylko amatorem z drogim sprzętem
Pozdrawiam |
Just think...
. |
|
|
|
 |
firtiris
Mitsumaniak fotoamator :)
Auto: Galant
|
Wysłany: 15-05-2011, 21:39
|
|
|
krzychu napisał/a: |
Po pierwsze tak zwykła karta nie jest biała. Po drugie białą kartą to możesz sobie skalibrować kamerę, a nie aparat. Aparat kalibrujesz szarą kartką (można takie kupić np. kodaka) która odbija 18% światła |
oj jak ostro
biała karta robisz WB na miejscu dla jpegów
szara karte fotografujesz gdy robisz w rawach a potem w np. Ps bierzesz próbkę szarości
i ustawiasz WB
po 2gie jak masz możliwość ustawiania WB z podglądem na żywo np. w canonie 5D mkII lub
w kompakcie typu samsung EX1 to ustawiasz na biała a nie na szara bo patrzysz na to
jak na wyświetlaczu wygląda biel a gdyby przyszło ci ustawiać na szarym to ciekawi mnie który odcień szarości byś wybrał
"Balans bieli według wzorca
Kompaktowe aparaty cyfrowe średniej klasy mają opcję ustawiania balansu bieli zwaną według wzorca. W warunkach, w których ma zostać wykonane zdjęcie, podstawiamy przed obiektyw przedmiot, którego kolor uznajemy za biały (lub neutralnie szary) i naciskamy odpowiedni przycisk aparatu (albo przechodzimy procedurę opisaną w instrukcji obsługi aparatu.)"
ABC fotografii cyfrowej cz. 1 - balans bieli www.fotopolis.pl pierwsza z brzegu - google |
_________________ 三菱 のギャラン
 |
|
|
|
 |
|
|