Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Samoczynne podniesienie obrotów 1.9 TD
Autor Wiadomość
loidd 
Mitsumaniak
KMM

Auto: carisma 1,9 TD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-11-2006, 15:41   Samoczynne podniesienie obrotów 1.9 TD

Witam
Czy ktoś wie co może by przyczyną samoczynnego podniesienia obrotrów ( trwa to krótką chwilę poczym wszystko sie normuje). Dzieje sie to bardzo często niezależnie , w trakcie jazdy czy na biegu jałowym. Dodatkowo mam problem z uruchomieniem ( silnik odpala poczym zaraz gasnie). 1.9 TD.
Ps żadnył błedów na komp.

carisma1
[Usunięty]

Wysłany: 01-11-2006, 19:53   hallo

Powietrze w paliwie....
Pozdrawiam

Miras62
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2006, 15:53   Zimny silnik ,nieregularne obroty!

Witam wszystkich MitsuManiaków,jestem posiadaczem miśka 1,9 TD anno domini 97.Wspaniały wózek,duży wygodny no i bagażnik zarabisty.Kupiłem go w czerwcu 2005r.Naprawde super autko za małą kase,ale jak każde autko czasami się buntuje,i potrafi dać w kość,no i moje dało!.Rozsypało się koło zębate pompy wtryskowej,po prostu pękło!(pech?) :oops: ,przestawiło rozrząd,masakra!.Mechanicy założyli koło,rozrząd i wszystko było cacy.....przez tydzień!.I zaczeło się,zimny silnik chodzi jak chce,dusi się ma nieregularne obroty,gaśnie (obroty 500!) z rury tabuny białego dymu,jak z komina elektrociepłowni!.Ciepły silnik chodzi jak zegarek nie puszcza dymka po prostu super.Mechanicy powiedzieli że padł czujnik położenia przepustnicy,którego zresztą nie mają,i klops.Sorry za długi wywód już kończe,chciałbym tylko zapytać czy ktoś miał taki problem.A może mechanicy żle ustawili rozrząd,albo pompe?.Nie wiem co robic dalej prosze o rade i przepraszam za długi post.Pozdrawiam wszystkich! :)

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 04-11-2006, 16:06   

ja bym zaczal od poprawienia w profilu posiadanego auta
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 04-11-2006, 16:14   

Miras62 napisał/a:
z rury tabuny białego dymu
turbina olej żre albo głowica padakę zalicza...

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Miras62
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2006, 16:48   

Głowica jest po planowaniu,a turbine sprawdze.dzieki!

[ Dodano: 04-11-2006, 16:50 ]
zapomniałem dodać że oleju silnik nie bierze!

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 04-11-2006, 17:05   

Miras62 napisał/a:
zapomniałem dodać że oleju silnik nie bierze!
a płyn chłodzący?

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Miras62
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2006, 17:07   

Ok,już się poprawiłem ,lapsus się zdaża.Ale dzięki za uwage! :)

[ Dodano: 04-11-2006, 17:08 ]
Płyn trzyma norme.

[ Dodano: 04-11-2006, 17:26 ]
Pytałem o czujnik w ASO i ścieło mnie z nóg :lol: ,powiedzieli mi że to jest razem z pompą wtryskową a pompa kosztuje uwaga! 20000zl!!!

carisma1
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2006, 10:18   Re: Zimny silnik ,nieregularne obroty!

Miras62 napisał/a:
Witam wszystkich MitsuManiaków,jestem posiadaczem miśka 1,9 TD anno domini 97.Wspaniały wózek,duży wygodny no i bagażnik zarabisty.Kupiłem go w czerwcu 2005r.Naprawde super autko za małą kase,ale jak każde autko czasami się buntuje,i potrafi dać w kość,no i moje dało!.Rozsypało się koło zębate pompy wtryskowej,po prostu pękło!(pech?) :oops: ,przestawiło rozrząd,masakra!.Mechanicy założyli koło,rozrząd i wszystko było cacy.....przez tydzień!.I zaczeło się,zimny silnik chodzi jak chce,dusi się ma nieregularne obroty,gaśnie (obroty 500!) z rury tabuny białego dymu,jak z komina elektrociepłowni!.Ciepły silnik chodzi jak zegarek nie puszcza dymka po prostu super.Mechanicy powiedzieli że padł czujnik położenia przepustnicy,którego zresztą nie mają,i klops.Sorry za długi wywód już kończe,chciałbym tylko zapytać czy ktoś miał taki problem.A może mechanicy żle ustawili rozrząd,albo pompe?.Nie wiem co robic dalej prosze o rade i przepraszam za długi post.Pozdrawiam wszystkich! :)

trudny temat bo przy takiej awarii mogło stać się wiele złego. Pytanie czy pęknięte koło zębate pompy wtryskowej to skutek czy przyczyna? Njciekawsze jest to że przez tydzień było dobrze- jeśli dobrzez zrozumiałem- na zimnym też? Jeśłi było OK czyli dobrzez był złożony rozrzad i kąt wtrysku też był OK. A może znowu koło zalicza padakę?
Tak z biodra- mnie biorąc pod uwage co było robione bo tak naprawdę to nie wiem- opisywane przez Ciebie objawy wskazują na źle ustawiony rozrząd- proponuję od tego zacząć- przypominam luzy zaworowe- 0,2 i 0.4.
Wspomniany przez serwis ,,czujnik położenia przepustnicy"- domyślam sie że chodziło im o Lever position sensor- ale on napewno nie odpowiada za te dolegliwości. Za 20000 to nawet nie sprzedasz swojego auta, a pompę w dobrym stanie -całą- kupujesz za 700-900 zeta. Pozdrawiam i czekam na relacje

Miras62
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2006, 10:58   

Witam wszystkich.Carisma1 dzięki za pokłonienie się nad moim problemem,powiem tak:wszystko zaczęło się od tego koła pompy,normalnie pękło podczas jazdy!(samochód na hol i do mechanika)wymienili koło i rozrząd i było ok.Póżniej robiłem jeszcze głowice(planowanie)i też było ok!.I jakieś 2 tydnie temu jadąc jeszcze na zimnym silniku autko się zadławiło zaczął szarpać,i skokami do przodu.I znowu mechanik,(dodam ten sam).Acha ciekawe że na ciepłym silniku nic się nie dzieje!.No i to kopcenie z rury na zimnym jest niesamowite ale to nie płyn bo przystawiłem ręke i nie jest słodkie.(poza tym nie ubywa )Ręce opadają,nie mam już sił,jutro jade do piekar do pompkarzy do Dingara,zobaczę co oni na to powiedzą.A swoją drogą jak ktoś był już u nich niech napisze czy są dobrzy!

carisma1
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2006, 13:00   BIAłO MU

Miras62 napisał/a:
Witam wszystkich.Carisma1 dzięki za pokłonienie się nad moim problemem,powiem tak:wszystko zaczęło się od tego koła pompy,normalnie pękło podczas jazdy!(samochód na hol i do mechanika)wymienili koło i rozrząd i było ok.Póżniej robiłem jeszcze głowice(planowanie)i też było ok!.I jakieś 2 tydnie temu jadąc jeszcze na zimnym silniku autko się zadławiło zaczął szarpać,i skokami do przodu.I znowu mechanik,(dodam ten sam).Acha ciekawe że na ciepłym silniku nic się nie dzieje!.No i to kopcenie z rury na zimnym jest niesamowite ale to nie płyn bo przystawiłem ręke i nie jest słodkie.(poza tym nie ubywa )Ręce opadają,nie mam już sił,jutro jade do piekar do pompkarzy do Dingara,zobaczę co oni na to powiedzą.A swoją drogą jak ktoś był już u nich niech napisze czy są dobrzy!

A przez jaki czas występują te białe dymy i szarpania?- bo jkeszcze może być sytuacja że źsłąbo chłopaki skręcili te kółko i kąt się w trakcie jazdy zmienił, coprawda dynamiczny kąt w trakcie jazdy koryguje zawór timing control ale jeśli zmieni się dużo kąt -poza jego zakres regulacji -to też mopże być taka sytuacja. Jeśli się nagrzeje wymagany kąt wtrysku jest późniejszy i wtedy wskakuje w zakres działania sterownika- jest tutaj sens.
Jednakże sugeruję małe luzy zaworowe a może nawet podparte zawory. Czy jak dostał strzała to zawory się nie spotkały z tłokami?- może niektóre zawory lekko się pokrzywiły?
Koszt szklanek ze słyszenia- 50 zeta za szt.( Renault)
Coś mi się wydaje że tędy trzeba sie pokierować. Uważaj aby ,,pompiarze" nie naciągali Cie na remont pompy wtryskowej, dziwnym zwyczajem każdy na siłę chce naprawiać mechanizmy na których się akurat wyznaje..

Miras62
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2006, 13:40   

białe dymy i szarpania występują tylko przy zimnym silniku,potem chodzi super,i nie dymi nic!.Z tym kołem możesz mieć racje(sprawdze)Luzy na zaworach są słyszalne ale mechanicy powiedzieli żeby przejechać 1000-1500km bo mogą się ustabilizować .Mam już 1000 zrobione na tej głowicy i nic się nie zmienia(słychać lekko zawory)

[ Dodano: 05-11-2006, 13:43 ]
a robiąc głowice nie wyobrażam sobie żeby wsadzili do niej krzywe zawory!!! :mrgreen:

carisma1
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2006, 14:08   dymy

Np dobra ale przez jaki czas ile sekund -minut te niedomagania trwają? a jak z uruchomieniem- czy zapala odrazu na zimnym?

Miras62
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2006, 14:28   

kilka minut aż dostanie temperatury tak na oko przy 50 stopniach zaczyna dopiero chodzić równo.a zapala od razu za 1 razem ale za chwile potrafi sam zgasnąć bo się dusi (500obr.)

carisma1
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2006, 14:48   diagnoza

na 99 % złe luzy zaworowe.
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu