Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 20:15
MMCS
Autor Wiadomość
WiValdiBB 
Forumowicz
WiValiBB

Auto: Outlander, Navara, XX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-03-2011, 09:45   MMCS

W związku z tym że mój poprzedni temat został wyrzucony do śmietnika,
zakładam nowy w którym wymieniamy się tylko LEGALNYMI uwagami odnośnie sprzętu MMCS.
Zapytałem moderatorów co w/g nich jest już nielegalne, czy samo odblokowanie dysku, wgranie softu z DVD Free i jak na razie nie otrzymałem odpowiedzi.
Spędziłem wiele czasu nad MMCS tutorialem i w nagrodę dostałem ostrzeżenie
Można się było tego spodziewać po tym jak ktoś zwrócił uwagę na piracenie
Zatem proszę szanownych forumowiczów o ROZSĄDEK !!!
akbi napisał/a:
tomko, nie myl modyfikacji z kradzieza
Mógłby kolega napisać o co mu kaman?
Czy uważasz że jestem złodziejem?
Skoro piszesz że należy odróżnić modyfikacje od kradzieży a odnosi się to poniekąd do mnie to proszę oświeć mnie co i komu ukradłem?
Opisy odnosiły się wyłącznie zmiany oprogramowania MMCS czy odblokowania dysku
Szczerze czuje się osobiście dotknięty pomówieniem

tomko 
Forumowicz

Auto: Outlander II ,09 2,0 DID
Wysłany: 20-03-2011, 10:14   

Zgadzam sie z Toba, ale zapewne i ten post wyladuje w smietniku. Cenzura szaleje ostatnio na tej stronie, co gorsze na slepo. :finga: :butthead:

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 20-03-2011, 10:45   

Cytat:
Jesli masz UM to wiem ze była jakaś złamana wersja 30.99
http://www.takingthingsap....3099.nodvd.rar
Oczywiście nie wgrasz tego z płyty do MMCS z wersją 31.10

Już samo to wystarczyło żeby porady uznać za w najlepszym razie nielegalne.
Na Forum nie wolno zamieszczać linków do oprogramowania nielegalnego, cracków, itd.
Patrz Zasady Forum.

Musicie zrozumieć, że w świetle polskiego prawa podlegamy pod prawo prasowe i na żądanie musimy usuwać treści niezgodne z prawem. Reakcja nie ma nic wspólnego z cenzurą a z tym, że przez jeden post nikt z adminów nie narazi Forum na zamknięcie a taka będzie pierwsza reakcja tzw "organów".
Dodatkowo każdy z adminów podlega w rozumieniu prawa pod definicję "redaktora naczelnego" i odpowiada za publikowane treści - oczywiście czytanie wszystkiego nie jest możliwe, ale w wypadku zgłoszenia tych treści do niego admin MUSI zareagować jeżeli nie są zgodne z prawem.

Żeby sprawę zagmatwać jeszcze bardziej dodam, że nasz serwer stoi w Niemczech a tamtejsze prawo nie jest czymś co chciałoby się łamać.

W razie pytań - zapraszam, ale od razu uprzedzam, żeby nie było zaskoczenia - kolejne głosy o "cenzurze" będą potraktowane jako celowe obrażanie innych i karane - przykro mi, ale my też mamy swoją wytrzymałość na idiotyczne zarzuty wynikające z nieznajomości tematu.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

WiValdiBB 
Forumowicz
WiValiBB

Wysłany: 20-03-2011, 11:04   

Hubeeert napisał/a:
Cytat:
Jesli masz UM to wiem ze była jakaś złamana wersja 30.99
http://www.takingthingsap....3099.nodvd.rar
Oczywiście nie wgrasz tego z płyty do MMCS z wersją 31.10

Już samo to wystarczyło żeby porady uznać za w najlepszym razie nielegalne.
Na Forum nie wolno zamieszczać linków do oprogramowania nielegalnego, cracków, itd.
Patrz Zasady Forum.

Musicie zrozumieć, że w świetle polskiego prawa podlegamy pod prawo prasowe i na żądanie musimy usuwać treści niezgodne z prawem. Reakcja nie ma nic wspólnego z cenzurą a z tym, że przez jeden post nikt z adminów nie narazi Forum na zamknięcie a taka będzie pierwsza reakcja tzw "organów".
Dodatkowo każdy z adminów podlega w rozumieniu prawa pod definicję "redaktora naczelnego" i odpowiada za publikowane treści - oczywiście czytanie wszystkiego nie jest możliwe, ale w wypadku zgłoszenia tych treści do niego admin MUSI zareagować jeżeli nie są zgodne z prawem.

Żeby sprawę zagmatwać jeszcze bardziej dodam, że nasz serwer stoi w Niemczech a tamtejsze prawo nie jest czymś co chciałoby się łamać.

W razie pytań - zapraszam, ale od razu uprzedzam, żeby nie było zaskoczenia - kolejne głosy o "cenzurze" będą potraktowane jako celowe obrażanie innych i karane - przykro mi, ale my też mamy swoją wytrzymałość na idiotyczne zarzuty wynikające z nieznajomości tematu.
Tak jest, zrozumiano!!!
Chociaż mam pewne wątpliwości, gdyż uczyniłem już prawie język polski w nawigacji MMCS.
Nie chcę za to pieniędzy, a jest wiele osoób głównie starszych, które nie "spikują"
Uważam że powinno to być zrobione przez MMC, ale mogą założyć się na 1000% że nie ma takich możliwości technicznych !!!
I co teraz?
Publikacja takiego upgradue'u softu też będzie piractwem?
Jeżeli tak, to ja po prostu znikam stąd.
Nie czerpię korzyści majątkowych z pomocy w temacie MMCS
Z racji że trafił się mojej lepszej połowie Otutlander z MMCS a bawiąc się od dziecka w elektronikę i będąc automatykiem, posiadam spore doświadczenie w walce z różnymi dziwnościami a i soft nie jest mi obcy chciałem tylko pomóc innym !!!

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 20-03-2011, 11:09   

MMC nie jest producentem softu o ile wiem.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

RTW 
Forumowicz

Auto: carisma/ Pajero II, III, IV
Wysłany: 20-03-2011, 11:12   

WiValdiBB napisał/a:
wymieniamy się tylko LEGALNYMI

Pobiegłem do samochodu, sprawdziłem papiery,które dostałem do MMCS-a razem z samochodem i mam takie wnioski:

1) Bazy Navteq-a mają ładnie zapisane licencje na ostatniej stronie instrukcji (przynajmniej mojej)

2) Oprogramowanie "MMCS-owe" nie... (w moim przypadku brakuje takich klauzul, które bezmyślnie klikamy kiedy instalujemy soft ewentualnie ich wersji papierowej), a to oznacza, że mają zastosowanie przepisy ogólne.

Czyli tak "na oko" ja sam zaryzykuję a inni niech to sobie sprawdzą:

a) kopie bezpieczeństwa mogę wykonać,
b) przy bazach Navteq-a nie powinienem gmerać, żadnego modyfikowania etc.
c) oprogramowanie MMCS-a tu już sprawa nie jest tak oczywista (ja niczego nie podpisałem, zatwierdziłem etc. ale może ktoś coś takiego zrobił) w związku z tym ja sobie będę przestawiał dowolne parametry na MMCS-ie (te dostępne "normalnie" i te po wykonaniu "czarów") najwyżej stracę gwarancję na soft ale już niekoniecznie na HW.
d) ja sobie będę wgrywał na MMCS-a dowolne oprogramowanie (legalne co nie oznacza kupione w Mitsubishi- oczywiście o ile takie znajdę).

Inne ogólne:

1) Oferty typu prześlij mi dysk, a ja ci wgram oprogramowanie "zgrane" z mojego MMCS-a są ewidentnie naruszeniem prawa,

2) Oferty typu kupmy w pięciu płytę i "coś zmajstrujemy wgramy wszyscy" są nielegalne

3) wskazywanie bezpośrednie lewych oprogramowań jest niewskazane (ale już za np. informację,że " sieci można znaleźć wszystko" trudno się czepiać).

Jeżeli wywlekę dysk (legalny) i korzystając z legalnego oprogramowania zrobię sobie jego kopię bezpieczeństwa (mimo, że będzie to trudne i skomplikowane oraz mimo iż producent nie podaje jak taką kopię wykonać) to raczej działam w granicach prawa.

Pozdrawiam
RTW

WiValdiBB 
Forumowicz
WiValiBB

Wysłany: 20-03-2011, 11:17   

Hubeeert napisał/a:
MMC nie jest producentem softu o ile wiem.
Zgadza się, ale MMC dystrybuując ten produkt (MMCS) powinna wywierać na producencie nacisk na wprowadzenie języka polskiego do jednostek sprzedawanych w Polsce.
Jak wiesz można wybrać jeden z kilku języków, niestety nie ma tam polskiego, a osobiście uważam że powinien być. Np. dla mojego teścia angielski to "czarna magia" I nie jest chłop "ciemną masą", lubi nowości, niestety w czasach kiedy dorastał królował język rosyjski.

sylb 
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID
Wysłany: 21-03-2011, 01:05   

Co do oprogramowania zawartego w MMCS na pewno jest chronione jakimś prawem autorskim, może należałoby napisać do MMC Polska, jak oni to widzą?
W związku z tym nasuwa mi się kilka pytań.
1. Czy przy zakupie samochodu kupujący nie powinien być o tym informowany i potwierdzać akceptacje warunków takowej licencji, bo jeśli nie to, co?
2. Czy odsprzedając MMCS (całe urządzenie), ma prawo do oprogramowania w nim zawartego czy może powinienem skasować cały dysk? (w instrukcji jest napisane tylko o kasowaniu serevera muzycznego).
3. Czy kupując nośnik pamięci z MMCS, wolno mi go włożyć do mojego?
4. Przez analogie, zakładając, że MMC opatentowałby kolor, w który został pomalowany samochód, czy mogę go przemalować lub zrobić poprawki podobnym kolorem.

RTW 
Forumowicz

Wysłany: 21-03-2011, 07:48   

sylb napisał/a:
Co do oprogramowania zawartego w MMCS na pewno jest chronione jakimś prawem autorskim

Oczywiście, że jest... prawem, że tak to ujmę "wynikającym z przepisów ogólnych" dopiero dodatkowe ograniczenia dodajesz w postaci papierów, kwitków, czy potwierdzeń przy instalacji... jak to w życiu bywa te "dodatkowe ograniczenia" są zwykle znacznie bardziej restrykcyjne.

W obecnej dyskusji "nielegalne" jest raczej nie odblokowanie MMCS-a a wykorzystanie do tego kopii programów lub co gorsza przeróbek programów, których autorzy na to nie wyrazili zgody.

Czyli innymi słowy gdybyś gmerał w MMCS zmieniając tylko jego ustawienia i dograł do niego swój własny autorski program, to na moje oko raczej przepisów nie naruszysz (ale prawnikiem nie jestem), natomiast zdecydowanie stracisz gwarancję na soft.

Tak jeszcze pytanie pomocnicze, może ktoś wie i potrafi podać szczegóły... z przepisów ogólnych wynika, że oprogramowanie, które różni się ponad 30% kodu źródłowego jest już innym oprogramowaniem?

Pozdrawiam
RTW

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 21-03-2011, 10:32   

WiValdiBB napisał/a:
Czy uważasz że jestem złodziejem?

nie znam Cię, więc Cię nie oceniam ... a to, że pokazujesz jak się włamać komuś do domu, nie oznacza jeszcze, że jesteś złodziejem ... z tym, że jednak w pewien sposób może to być już niezgodne z prawem.

Nie będę się rozpisywał, bo wszystko co powinno Ci zobrazować problem napisał powyżej Hubeeert, a także pozostałe osoby

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

WiValdiBB 
Forumowicz
WiValiBB

Wysłany: 21-03-2011, 11:22   

Jest już pełna jasność co do całej sytuacji
Od tej chwili zajmujemy się tu TYLKO hardware'm (kabelki, gniazdka, urządzenia dodatkowe które można podłączyć do MMCS)
Co mogę to pomogę
Dotykanie softu jest NIELEGALNE, autorem jest Mitsubishi i TYLKO one ma prawa do niego.
Zatem proszę o domaganie się wydania przez autora wersji językowej dopasowanej do kraju sprzedaży w tym przypadku MMC
Co do grzebania w sofcie to raz że nie mam w tym żadnego interesu a dwa że zagrożono mi już nawet prokuraturą, tak że zrobie język polski ale tylko dla siebie
PS. Ktoś kto podawał jakieś namiary do map po prostu przegiął pałę,
dziękuję mu w imieniu wszystkich zainteresowanych

esawicki 
Forumowicz

Auto: Outlander 2
Wysłany: 21-03-2011, 17:02   

Skandalem jest, że sprzedawany jest produkt bez polskiego języka. A co na to ustawa o języku polskim zobowiązująca do jego stosowania. Będzie tak, że forum zamieni się w przesyłanie prywatnych wiadomości PW

RTW 
Forumowicz

Wysłany: 21-03-2011, 17:03   

WiValdiBB napisał/a:

Dotykanie softu jest NIELEGALNE

Tu wszystko zależy od tego, co rozumiesz przez "dotykanie' myślę, że to o czym wspominałeś sam w poście np.

1) przygotowanie sobie całkowicie własnego programu z tłumaczeniami i wgranie go do systemu myślę, że jest legalne
2) Napisanie nowego oprogramowania które robi "coś" i "doinstalowanie" go do instalacji Mitsubishi też wydaje się być legalne
3) dowolne manipulowanie parametrami do których się dorwiesz też powinno być w przypadku MMCS- a legalne (przykład jeżeli w legalnej kopii WIN pomieszasz rejestry, zainstalujesz cuda... to ona nadal jest legalna)

To co może być/ jest nielegalne to:

1) kopiowanie oprogramowania (z wyłączeniem kopii bezpieczeństwa na WŁASNY użytek)
2) wycinanie sobie kawałków kodu oprogramowania cudzego następnie jego modyfikowanie i ponowna instalacja

Pozdrawiam
RTW

P.S. A przy okazji może źle odbieram twój ostatni post ale strzelanie focha w sytuacji kiedy moderator wykasował wpisy na podstawie których jakiś złośliwiec mógłby zorganizować ci kuku... jest raczej powodem do postawienia mu browara (tak na moje oko- ale co ja tam wiem)

WiValdiBB 
Forumowicz
WiValiBB

Wysłany: 21-03-2011, 20:05   

RTW napisał/a:
WiValdiBB napisał/a:

Dotykanie softu jest NIELEGALNE

Tu wszystko zależy od tego, co rozumiesz przez "dotykanie' myślę, że to o czym wspominałeś sam w poście np.
Oczywiście mam na myśli wszelkie modyfikacje oryginalnego softu.
Focha nie mam, z deka tą całą sytuację na tutejszym forum .... pozwolisz że już pominę milczeniem w sytuacji kiedy na necie jawnie się ogłaszają osobnicy robiący usługi za niemałe pieniądze. Ktoś kto chce to sobie z MMCS poradzi, może straci tylko nieco więcej czasu. A browarka zawsze chętnie wypiję jeżeli ktoś chętny :)
Wracając do tematu, opisujmy tu nieudokumentowane możliwości podłączeń wszelkiego hardware'u do MMCS bo szansy na alternatywny soft raczej nie widzę, wiązałoby się z tym poświęcenie ogromnej ilości czasu a zatem i pieniędzy które byłyby nie do odzyskania, nie mówiąc już nawet o zarobieniu na tym.
Software MMCS powinien być zmodyfikowany przez producenta, zawierać język polski i chociażby mieć możliwość magazynowania na dysku twardym i odtwarzania z niego mp3. Sądzę że jest to bardzo łatwo możliwe do uzyskania przy odrobinie chęci producenta.
Może wystarczyłoby tylko lekkie zachęcenie go do tego przez posiadaczy MMCS?
Urządzenie za duże pieniądze posiada niestety tylko podstawowe funkcje, nie sięgając chińskim zamiennikom kosztującym ułamek ceny MMCS nawet do pięt, co wydaje mi się dostrzegło samo Mitsubishi instalując MMIS
Osobiście marzy mi się chociażby USB, ale chyba zbyt wiele od Mitsubishi wymagam, jakkolwiek warto zachęcić producenta aby popatrzył co oferuje w autach konkurencja
Miło byłoby z jego strony aby choć trochę osłodził żal posiadania MMCSa bo jak dla mnie jestem bardzo rozczarowany tym urządzeniem. Zmodernizowałem zupełnie moja Navarę instalując stację car PC, gdzie mogę już teraz prawie wszystko, a szkoda mi MMCSa bo wydaje mi się że tkwi w niej ogromny niewykorzystany potencjał, a skoro już zostałem nią obdarowany to nadal będę się starał coś z nią zrobić aby ja ulepszyć

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 21-03-2011, 21:28   

WiValdiBB napisał/a:
Focha nie mam, z deka tą całą sytuację na tutejszym forum .... pozwolisz że już pominę milczeniem w sytuacji kiedy na necie jawnie się ogłaszają osobnicy robiący usługi za niemałe pieniądze. Ktoś kto chce to sobie z MMCS poradzi, może straci tylko nieco więcej czasu.

Za dużo czasu zajęło nam osiągnięcie tego co mamy żeby się tego pozbyć. Mowa o autoryzacji Klubu, wsparciu MMC (niewidocznemu dla większości z Was, ale jak najbardziej realnemu) itd. Również o tym, że Forum stało się lekturą obowiązkową w MMC i jakkolwiek nieczęsto tu piszą, to uwierz mi, że czytają bardzo uważnie.

To, że ktoś, gdzieś łamie prawo nie jest upoważnieniem dla nas żebyśmy również je łamali. Tym bardziej, że w naszym przypadku ryzykowalibyśmy nie tylko ogłoszeniem na allegro i grzywną, ale utrata tego wszystkiego co zawiera Forum.

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

Odpowiedz do tematu