Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1,8 GDI] stukanie pod deską rozdzielczą
Autor Wiadomość
miiirek 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-10-2011, 11:56   [Cari 1,8 GDI] stukanie pod deską rozdzielczą

Witam,
Od niedawna jestem posiadaczem Carismy 1,8 GDI. Samochód ma dziwną przypadłość. Po przekręceniu pokrętła w pozycji - "nawiew na szyby", w kabinie rozlega się dziwny rytmiczny, dość głośny stukot pod deską rozdzielczą w okolicy tablicy przyrządów. Stukot nie ustaje nawet po wyłączeniu dmuchawy. Trzeba ustawić pokrętło w innej pozycji i wszystko ustępuje. Co to może być i jak się pozbyć tej dość nieprzyjemnej dolegliwości, zwłaszcza w okresie, kiedy szyby parują.
Dziekuję za każdą radę.
Pozdrawiam

Wernerus78 
Nowy Forumowicz

Auto: CarismaII 1.8 GDI Elegance
Wysłany: 29-10-2011, 14:53   

Mam to samo, podobno to jakieś cięgło od silniczka ustawiania nawiewu, wiem że część tych rzeczy od nawiewu jest za schowkiem,a część za środkową konsolą, ale gdzie akurat te odpowiedzialne za ustawienie klapki nawiewu na szyby to nie wiem. Też bym był wdzięczny za pomoc w tej gestii :oops:

racenty 
Mitsumaniak

Auto: Carisma HB 97r. 1.8 85kw ASB
Wysłany: 29-10-2011, 17:47   

To i ja się dołączę, u mnie dochodzą często stuki z okolicy prawego górnego nawiewu jakby za poduszka pasażera. Wydaje mi się ze to jest luz na "tunelu" nawiewu ale nie wiem jak się do tego dobra..

tadek55 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 GLX
Wysłany: 29-10-2011, 18:55   

Co to moze byc gdy uruchomie silnik i pracuje na ssaniu stojąc przodem do samochodu po lewej stronie słychac odgłosy takiego świergotania .Prosze o sugestie.
Pogorzelica 2015 :)

fenix872 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8GDI 125 KM 1998r
Wysłany: 29-10-2011, 19:34   

tadek55 napisał/a:
Co to moze byc gdy uruchomie silnik i pracuje na ssaniu stojąc przodem do samochodu po lewej stronie słychac odgłosy takiego świergotania .Prosze o sugestie.

pasek klinowy?

tadek55 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 GLX
Wysłany: 29-10-2011, 19:39   

to znaczy za luzny czy do wymiany, robiąc rozrząd wymieniłem też paski zrobione 49 tyś.
Pogorzelica 2015 :)

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 30-10-2011, 11:36   

tadek55 napisał/a:
to znaczy za luzny czy do wymiany
A sprawdzić nie łaska? A my wróżki?

Wernerus78 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-10-2011, 13:20   

Myślę że wątek odbiega od tematu. Czy ktoś kiedyś reaktywował te klapki od nawiewu szyb i mógłby się podzielić swoją wiedzą w tym zakresie?? :|

miiirek 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-11-2011, 09:44   

Właśnie... hałas paska, a nawiewów to dwie zupełnie inne sprawy....
Co do stuków, na razie udało mi się ustalić, że ustawienia nawiewów w Carismie (przynajmniej w tym modelu, który mam) są automatyczne, a nie mechaniczne. Silniczek który tym steruje, nie przełącza nawiewu na same szyby i cały czas coś przeskakuje. Niestety na razie mam dwie opinie - jedna: da się to naprawić, ponieważ "coś" przeskakuje (jakieś trybiki, które po rozkręceniu deski rozdzielczej da się ułożyć), druga (bardziej pesymistyczna) - trzeba wymienić cały silnik sterujący zmianą kierunku nawiewów...
Podobno takie same problemy mają właściciele niektórych "renówek"....

Budrys 
Forumowicz

Auto: Astra H
Wysłany: 03-11-2011, 22:33   

A czy ta klapka co Wam przeskakuje może się zawiesić ? Mam bardzo słaby nawiew na szybę, dużo słabszy niż z byle kratek, Na 4 łopatki ledwo coś czuć. By skutecznie odmroźić szybę trzeba wszystko pozamykać ręcznie, co całkiem nie pasuje do klimatronika i bardzo denerwuje. A w zimie to jest porażka.

miiirek 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-11-2011, 09:02   

Mam dokadnie taki sam problem. Po prostu nawiew nie jest przełączany na szybę. Jedynym wyjściem jest ustawienie nawiewu na nogi plus na szyby i pozamykanie wszystkich klapek. Mimo wszystko odszranianie trwa bardzo długo. Zwłaszcza przy wilgotnym powietrzu na zewnątrz.

Wernerus78 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-11-2011, 14:34   

Zauważyłem u siebie że po kilkudziesięciu sekundach uporczywego stukania w podszybiu efekt ten mija, a nawiew działa. Czy zatem jest to jakiś sterownik czy też silniczek? A może silniczek :P nie ma siły przerzucić klapki na kanałach nawiewu, albo ona o coś haczy?? Przydałby się schemat nawiewu bo tak to nie wiadomo z której strony się do tego zabrać, a rozebranie całej deski nie ma celu dla jednego nawiewu.

janitor 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 16V
Wysłany: 13-07-2013, 22:32   

Pozwolę sobie odgrzebać dość stary temat ponieważ i w mojej Carismie wystąpił ten sam problem z nawiewem. Przy włączonym kierunku nawiewu tylko na szybę, z okolicy deski rozdzielczej słychać miarowy trzask jak gdyby coś nie mogło zatrybić. W pierwszej chwili myślałem nawet, że to jakieś zwarcie i przeskakuje iskra :) Czy koledzy uporali się z tym problem? Jak się do tego zabrać?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 14-07-2013, 03:39   

Rytmiczny trzask może pochodzić od silniczka sterującego klapa nawiewy, ten znajduje sie za konsolą centralną po stronie kierowcy
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

janitor 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 16V
Wysłany: 26-07-2013, 23:01   

Dzięki robertdg , dokładnie tak jak pisałeś, winny okazał sie silniczek od sterowania klapą nawiewu. Na jednym z trybów wyłamały się dwa zęby, przestawiłem go tak, że przechodzi cały cykl z pominięciem tego miejsca i wszystko działa OK.

Odpowiedz do tematu