Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[4G63] Z półsyntetyka na mineralny - zmieniać ??
Autor Wiadomość
Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 28-11-2006, 00:19   [4G63] Z półsyntetyka na mineralny - zmieniać ??

Znalazłem gdzieś na forum podobny temat z tym że dotyczył on Colt'a. Mi chodzi dokładnie o Eclipse 1g z 1993 r 4G63 2,0 16V DOHC Europa. Słyszałam że w tym silniku są jakieś takie popychacze zaworów które przy zalaniu minerałem umierają. Chce zmienić na mineralny bo Misio papa 1l. półsyntetyka na 3000 km. Myśle że zmiana powinna mu lekko ograniczyć apetyt na oliwe. Pytanie a w sumie trzy :

1. Czy są jakieś przeciwskazania co do zmiany na mineralny olej - jeśli tak to jakie ???

2. Jeśli nie ma przeciwskazań to jaki mineral zalać i ile wchodzi do silnika ??

3. Oraz czy taka wymiana rzeczywiście ograniczy spalanie oleju ??

Z góry dzięki za pomoc.

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM
Ostatnio zmieniony przez Adaho_krak 02-06-2007, 00:55, w całości zmieniany 1 raz  

Bastek
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2006, 16:52   

Jak łyka to napewno minerał mu nie zaszkodzi zalej GTX# Protec albo nowy mineral magnatec 15w40 oczywiście tylko castrol!

roch_27 
moderator
Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 28-11-2006, 18:44   

ad. 2 - 4,4 lita razem z filtrem
ad. 3 - na pewno się zmniejszy jednak całkowicie problemu nie wyeliminujesz :roll:
Może jednak mały remont (uszczekla głowicy, szlif, planowanie, uszczelniacze :wink: ) Wiem ze troche daje po kieszeni (ok 700 pln) ale nie bedziesz miał zrobione :mrgreen:

Bastek napisał/a:
oczywiście tylko castrol!
a ja jestem innego zdania :arrow: Mobil1 :wink:

pozdro

ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju

Sz@kal 
Forumowicz
Młody Mitsumaniak ;)

Auto: Mitsubishi Eclipse 1G GS
Wysłany: 28-11-2006, 19:47   

A od mineralnego to ponoć syf się w silniku robi. Tak słyszałem :roll:

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 28-11-2006, 20:25   

Sz@kal napisał/a:
A od mineralnego to ponoć syf się w silniku robi. Tak słyszałem :roll:

Od każdego się zrobi, jak będzie mocno przekroczona data (przebieg) wymiany.

Bastek
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2006, 23:19   

Swieta racja, jak się dba i regularnie zmienia nie ma większego znaczenia czy minerał czy syntetyk.

setko
[Usunięty]

Wysłany: 29-11-2006, 00:19   

Możesz zalać śmiało minerał najlepiej castrol ale to doraźna pomoc bo jak zaoszczędzisz
100 ml. oleju to bedzie już dobrze.
Proponuje odłożyć już troche kasiory na mały remoncik silnika a zacznij od kontroli ciśnienia
na cylinderkach.
Będziesz wiedział czy wybebeszać cały silnik czy nie. :wink:

Adaho_krak 
moderator

Wysłany: 29-11-2006, 00:44   

Dzięki wszystkim za odpo z remoncikiem się troszkę wstrzymam przebieg dopiero 148.000 km troszkę mało jak na remoncik mi się wydaje narazie spróbuje na minerał przejśc poprzedni właściciel Misia uraczył go Lotosem semi syntetyk (całe szczęście przejechał na nim tylko 8000 km) może to ten olej mu zaszodził dostanie lepsiejszy minerał może mu przejdzie :) jak nie pomoże to niestety remoncik :(

Renault Megane Gtline

Adam 00302/KMM

Bastek
[Usunięty]

Wysłany: 29-11-2006, 19:08   

Jak jeździł na lotosie i był jeżdżony z butem w podłodze, to nie dziwi fakt spalania oleju.
Kumpel smigał na tym lotosie Cariną e na gazie i zatarł silnk!

dziobak26
[Usunięty]

Wysłany: 29-11-2006, 19:18   

Witam. Mój ma ponad 220tys.km przebiegu i jeżdzę na lotosie bo nawet nie wiedziałem jaki był wcześniej olej wlany. Chodzi cichutko i oleju nie bierze tylko częściej trzeba olej wymieniać. Pozdrawiam.

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 29-11-2006, 19:44   

adaho_krak napisał/a:
przebieg dopiero 148.000 km

tyle to ma na liczniku, a naprawde moze miec 348 000 km .

jezeli auto ma nie cale 150 tys km przebiegu, i jezeli nawet bylo katowane , to nie powinno palic 3 ponad 3,3 litra od wymiany do wymiany polsyntetyku ( bo mam nadzieje,ze olej wymieniany co 10 tys km ) .

auto nawet jezeli jest butowane ( po rozgrzaniu mam nadzieje ) bedzie palic olej, bo nie ma bata zeby tak nie bylo , no ale nie az tyle .
remont nie unikniony. a w przebieg , jeszcze przy takim braniu oliwy, to sorry ale nie wierze .

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 29-11-2006, 22:03   

A denerwuje mnie wciskanie minerala przez "fachowców" klientom z samochodem przy przebiegu ok. 150 tys.
Dziś (w nowej robocie) przyszedł klient i chce olej, i ja się go pytam jaki ma, a za mną model (kolega z pracy - też nowy) zaraz: jaki przebieg - 150 tys? i od razu: mineralny!! A czy mu ginie, czy nie, to nieważne... 150 tys i szlus.
Może to było i 100 razy, ale czy jest jakieś określenie kiedy zmienić ten olej na mineralny?

Ja teraz robię remont (głowica (szlifowanie, uszczelki i uszczelniacze trzonków) pasek rozrządu, napinacz, paski klin., filtry ol. i pow., świece) i olej wlewam półsyntetyk - Lotos z pseudooszczedności, ale nawyżej mu zmienię na wiosnę jak trochę się odbiję finansowo.

Adaho_krak 
moderator

Wysłany: 29-11-2006, 23:04   

Rafal_Szczecin napisał/a:
a w przebieg , jeszcze przy takim braniu oliwy, to sorry ale nie wierze

udokumentowany auto z pewnego źródła mam briffy i książkę serwisową z niemiec :(
a ja kurcze cegłe mam pod butem takie auto staniesz pierwszy na światłach to nawet maluchy zygają a ja mam żyłkę sportowca he he

Bastek napisał/a:
Kumpel smigał na tym lotosie Cariną e na gazie i zatarł silnk!

wleje coś lepszego i zobaczymy

Renault Megane Gtline

Adam 00302/KMM

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 29-11-2006, 23:24   

hmmm teraz co drugie auto ma udokumentowany przebieg :P ( gdzie nie spojrzysz, tam auto ok. 13 letnie ze srednim przebiegiem 150 tys km, no i naturalnie serwisowane do roku 2005 ( jak ktos nie wierzy to polecam przejrzec allegro, teraz dla handlarza kupno ksiazki serwisowej i wbicie do niej pieczatek to maly pikus. znajomy kupil auto z "ksiazka serwisowa" a potem sie okazalo, ze najparwdopodobniej wszystkie wpisy byly "wbijane" w jednym dniu ,jedna pieczatka ... )

jezeli naprawde masz 150 tys km ,to poprostu Twoj silnik powoli mowi "papa" , i bez remontu sie nie obejdzie , a zmienianie oleju na minerala to tylko polsrodek , ktory i tak duzo nie pomoze ( czytaj : branie oleju bedzie troszke mniejsze, o ile mniejsze tego dowiesz sie po wymianie )

Adaho_krak 
moderator

Wysłany: 30-11-2006, 00:01   

Rafal_Szczecin, tego przebiegu jestem pewien bo auto kupione od niemki osobiście bez żadnych handlarzy

Renault Megane Gtline

Adam 00302/KMM

Odpowiedz do tematu