Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
04-01-2007, 21:02
Zakup nowej płyty głównej
Autor Wiadomość
gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 13-12-2006, 10:13   Zakup nowej płyty głównej

Jestem ostatnio zupełnie nie na czasie jeśli chodzi o harware, stąd prośba do Was o poradę w sprawie zakupu nowej płyty głównej (może być z procesorem, ale wolałbym bez).
Zależy mi na jak najniższej cenie, ale w miarę rozsądnej jakości (mam teraz inne wydatki). Płyta miałaby współpracować z następującymi urządzeniami: procesor XP 1700, RAM Elixir 256 (docelowo ma być wymieniony), dysk Seagate Barracuda 40GB, napęd combo LG, wypalarka DVD Samsung, grafika NVidia 440 64MB (docelowo ma być wymieniona), karta TV AverMedia 330, zasilacz Mustang 400W. Komputer ma 4 lata, jest wykorzystywany do celów domowych, nie mam dużych wymagań sprzętowych i nawet dotychczasowa konfiguracja jest na moje potrzeby wystarczająca.

Poza tym pytanie dot. mojej obecnej płyty głównej. Czy słusznie przypuszczam, że problemy z wysuwaniem/wsuwaniem tacek napędów, grafiką (raz komputer odpala normalnie i bezproblemowo pracuje, a raz grafika nie rusza w ogóle lub pojawia się obraz kropek na monitorze, a po twardym restarcie rusza bez problemu) oraz samoczynnym restartowaniem się komputera w różnych momentach jego pracy (niezależnie, czy zaraz po włączeniu cz po jakimś czasie) mogą świadczyć o padace płyty? Zasilacz jest w miarę nowy, a podpięcie innego nie powoduje żadnej zmiany - problemy występują nadal.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-12-2006, 10:25   

Grzesiu - masz problem. Albo kupisz gdzies na wyprzedazy stara plyte glowna (tanio) ze swiadomoscia, ze juz nie wymienisz tego co chcesz wymienic (grafika, ram), albo od razu (prawie) caly nowy komp? Dlaczego? - masz karte grafiki AGP - teraz nie znajdziesz nowych plyt z AGP, tylko z PCI-E, wiec nie masz szans wymiany grafiki. Ew. jak zmienisz (kupujac plyte z AGP) to ciezko bedzie kupic nowa karte grafiki na APG (ale jest to mozliwe) - wiekszosc jest na PCI-E. Podobnie jest z pamieciami. Nowe plyty glowne maja tez dodatkowe gniazda zasilajace i wymagaja nowszych zasilaczy.
A jak chcesz cos starszego, to naprawde fajna jest plyta ASUSa na chipsecie 865/875 (osobiscie bardzo zrazilem sie do Gigabyte, wiec nie polecam).

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 13-12-2006, 10:36   

Darku - wydaje mi się, że nVidia GForce jest na PCI. Pewności nie mam. Grafika zresztą i tak z czasem zostanie wymieniona, jak i parę innych rzeczy.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 13-12-2006, 11:03   

440 na PCI-E? - raczej nie, bo to sprzet ma juz 5 lat na oko (ja wtedy kupowalem 4200 - pelnego GF 4)
no tak - grafike chcesz wymienic, ale jak wlozysz stara do nowej plyty niemajacej zlacza AGP? podobnie jak wlozysz pamiec? jak zasilisz nowa plyte - zasilacz powinienes wymienic

no chyba, ze plyta z wbudowana grafika i zlaczem PCI-E 16x - tylko pamiec i zasilacz trzeba zmienic od razu

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 13-12-2006, 11:39   

Sprawdziłem w serwisie nVidia - masz rację, AGP. :( To jestem w kropce i tym bardziej proszę o poradę. Póki co - ze względu na inne wydatki muszę wymienić samą płytę. Potem do wymiany cała stacja, bo raczej nie będzie się opłacało wymieniać poszczególnych części. Co wybrać z tego?

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 13-12-2006, 11:45   

Rozwiązań jest kilka. Nową płytę na Socket A jeszcze kupisz - ASRock (firma córka Asusa). Ja ich osobiście nie lubię ale kumpel robi na tym tanie kompy biurowe i nie narzeka (mówię i firmie ASRock a nie o płytach na socket A ;) ).
http://www.apollo.pl/store/show_detail/10/18546
Możesz też zmienić platformę. Możesz się pokusić o kupno AMD 939. Platforma stara, z której AMD się wycofuje, ale działa bardzo ładnie i jest tania. Dodatkowo nie musisz zmieniać pamięci. Athlon 64 3200+ box to koszt 230zł (a będzie o nieeeebo wydajniejszy niż twój XP 1700). Do tego płyta ze zintegrowaną grafiką na nForce 6100 albo 6150 (230-250zł). Grafika powinna być troszkę wydajniejsza niż to co masz obecnie, a jak przyjdzie czas na zmianę to kupujesz normalną grafikę na PCI-E.
http://www.apollo.pl/store/show_detail/17/16173
http://www.apollo.pl/store/10 (pozycja 41)
Ostatnie rozwiązanie to przesiadka na jakąś nową platformę. Jeżeli ma być tanio to procesor AMD Sempron 3200 za 210zł
http://www.apollo.pl/store/show_detail/17/25869
Płyta również na nForce 6150 ale na socket AM2 (cena podobna - ok 250zł). I do tego trzeba odrazu wymienić pamięci na DDR2 (skoro mówisz, że i tak chcesz wymieniać...).

Jeżeli chodzi o obecne objawy: sprawdź, czy kondensatory na płycie nie są wybrzuszone i sprawdź napięcia w biosie (to, że zasilacz jest nowy, nie znaczy że trzyma napięcia a to może powodować niestabilną pracę komputera). Napięcia dodatnie mają tolerację +/- 5%, ujemne +/- 10%. Zasilacz i tak z czasem sugerowałbym wymienić na coś bardziej firmowego (z tańszych to Chieftec, Modecom).

Krzyzak napisał/a:
A jak chcesz cos starszego, to naprawde fajna jest plyta ASUSa na chipsecie 865/875

Ale to przecież pod intela na socket 478 a XP 1700 to athlon na socket A.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 13-12-2006, 12:05   

Fakt - ja tylko intelem zyje i automatycznie przyjmuje, ze inni tez :) , sorki...
(ps. nie ma sensu kontynuowac wywodow nt wyzszosci jednego nad drugim, mnie nikt do amd nie przekona - raz sie zawiodlem, mi wystarczy)

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Wysłany: 13-12-2006, 12:38   

Krzyzak napisał/a:
nie ma sensu kontynuowac wywodow nt wyzszosci jednego nad drugim

Nie ma tak naprawdę czegoś takiego jak wyższość jednego nad drugim. Raz intel wypszcza coś fajnego, innym razem AMD. Osobiście wolę AMD od Pentium 4 na socket 775 i pentium D. Ale np. trzeba szczerze powiedzieć, że intel skopał tyłek AMD i to równo wypuszczając Core Duo. Smiga jak głupie (pod 3ds max Core Duo 2.4 jest o ok. 30% szybsze od Pentium D 3.4) i się nie grzeje.

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 13-12-2006, 13:18   

szczeslaw napisał/a:
A czy tutaj jest konieczność wymiany zasilacza, procesora i pamięci? Przepraszam za lamerskie pytanie, ale naprawdę mój obecny poziom wiedzy w temacie hardware, połączone z postępem, jaki się w tej dziedzinie dokonuje jest praktycznie zerowy. Płyta wygląda całkiem ciekawie - przynajmniej jak na moje potrzeby.
szczeslaw napisał/a:
Jeżeli chodzi o obecne objawy: sprawdź, czy kondensatory na płycie nie są wybrzuszone i sprawdź napięcia w biosie (to, że zasilacz jest nowy, nie znaczy że trzyma napięcia a to może powodować niestabilną pracę komputera). Napięcia dodatnie mają tolerację +/- 5%, ujemne +/- 10%. Zasilacz i tak z czasem sugerowałbym wymienić na coś bardziej firmowego (z tańszych to Chieftec, Modecom).
Dziś sprawdzę to po powrocie do domu. A co się tyczy BIOS-u na płycie - może złapał jakiegoś wirusa lub jest po prostu za stary i należałoby go wymienić? Czytałem kiedyś, że BIOS należy aktualizować tylko w ostateczności lub gdy obecny źle się sprawuje, ale może w moim przypadku ma to właśnie miejsce?

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Wysłany: 13-12-2006, 13:35   

gregorbu napisał/a:
szczeslaw napisał/a:
A czy tutaj jest konieczność wymiany zasilacza, procesora i pamięci?

Nie - będzie smigać na tym co masz. Nie wiem jaką płytę masz teraz, ale może się pojawić konieczność instalacji systemu (obecne XP może po prostu nie wstać na nowej płycie, przede wszystkim ze względu na zmianę kontrolera dysków).
gregorbu napisał/a:
A co się tyczy BIOS-u na płycie - może złapał jakiegoś wirusa lub jest po prostu za stary i należałoby go wymienić? Czytałem kiedyś, że BIOS należy aktualizować tylko w ostateczności lub gdy obecny źle się sprawuje, ale może w moim przypadku ma to właśnie miejsce?

BIOS nie może złapać wirusa. PRzynajmniej ja nie słyszałem o takim wirusie. Był wirus który kasował BIOSa (win cih zwany też czernobylem) ale wtedy komputer wogóle przestaje wstawać.
Update BIOSu przydaje się jeżeli coś nie działa jak należy OD POCZĄTKU. Czyli np. składasz komputer i coś złego się dzieje - nowy BIOS może pomóc. Dokładasz coś do kompa i coś się zaczyna sypać - nowy BIOS może pomóc. Ale jeżeli do tej pory działało ok to nowy BIOS nic tu nie pomoże, a jak komputer pracuje niestabilnie to przy próbie update'u możesz zupłenie zabić płytę (np. zwis lub restart podczas podczas flashowania). No - może nie zupełnie. Da się to reanimować ale jest to nieopłacalne obecnie (płyty są za tanie).

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 13-12-2006, 13:39   

Do tej plyty RAM powinien sie nadac - pewnie masz DDR, tylko na 99% 266 MHz a w opisie napisali, ze on taktuje RAM 400 MHz, wiec moze pasowac fizycznie, ale nie wiem czy da sie ustawic recznie taktowanie na nizsze. Zasilacz tez powinien pasowac.

Co do BIOSu - generalnie zmienia sie celem przyspieszenia lub gdy jakis nowy sprzet (karta, procek) nie wspolpracuje na starym BIOSie z plyta. Ja do tej pory nigdy nie aktualizowalem, bo z reguly wymieniam caly sprzet - tylko raz mi sie zdarzylo, ze zmienilem procek na szybszy.

O - szczeslaw byl szybszy :)
Ew. teraz sporo plyt ma opcje podwojnego BIOSa lub startu z CD bez BIOSu - celem ochrony przed takim przypadkiem, ktory przedmowca opisal.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Wysłany: 13-12-2006, 13:51   

Krzyzak napisał/a:
Do tej plyty RAM powinien sie nadac - pewnie masz DDR, tylko na 99% 266 MHz a w opisie napisali, ze on taktuje RAM 400 MHz, wiec moze pasowac fizycznie, ale nie wiem czy da sie ustawic recznie taktowanie na nizsze.

Będzie działać. Producent podając taktowanie pamięci w krótkim opisie, zawsze podaje najwyższe możliwe. Ale tak naprawdę wszystkie płyty są pod tym względem "zgodne w dół".
Krzyzak napisał/a:
Ja do tej pory nigdy nie aktualizowalem, bo z reguly wymieniam caly sprzet

Za mało kompów składasz :mrgreen:
Obecnie w 50% nowych płyt pod intela trzeba aktualizować biosa, żeby nie było problemów z obsługą pamięci (nie tylko zresztą) i żeby komputer wogóle wstał na danych pamięciach. DDR2 jest o wiele bardziej wrażliwy na taktowanie i timingi niż DDR1. W płytach pod AMD jest o tyle łatwiej, że praktycznie każda wstaje z taktowaniem pamięci 533 MHz (nawet jak pamięci są 667 i szybsze) i działa. Ale już jak chcesz puścić pamięci szybciej to też potrzebny jest update.

[ Dodano: 13-12-2006, 13:53 ]
Krzyzak napisał/a:
Ew. teraz sporo plyt ma opcje podwojnego BIOSa lub startu z CD bez BIOSu - celem ochrony przed takim przypadkiem, ktory przedmowca opisal.

Ale stare i tanie płyty tego nie mają :(
A w tych które mają, nie zawsze działa to jak należy.

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 13-12-2006, 14:06   

Skoro tak piszecie, to chyba wezmę tę płytę. :) Jeśli zajdzie taka potrzeba, wymienię RAM - ogólnie dobrze to komputerowi zrobi. Jeśli sytuacja się nie poprawi, zastanowię się nad kupnem nowego komputera, bo wymienianie kolejnych klocków jest raczej nieopłacalne. Pośpiechu nie ma, bo z komputera w domu prawie nie korzystam, a po przeprowadzce nawet internetu nie mam...

A wracając jeszcze do tematu obecnej płyty. Problemy z pracą tacki napędu combo (LG) pojawiły sie jakieś 2 lata temu. Podpinałem inny zasilacz - bez zmian. Podpinałem napęd do innego komputera - działał bez zarzutu. Tak czy inaczej wymieniłem u siebie zasilacz - nie pomogło. Dokupiłem drugi napęd (Samsung). Przez jakiś czas było dobrze, potem powróciły problemy z tackami - już na obu napędach. Wymieniłem kolejny zasilacz. Przez krótki czas spokój i znów problemy. Dodatkowo pojawiły się problemy z grafiką. Stąd moje podejrzenie, że płyta pada...

sruba 
m3m&mitsumaniak
football is a drug

Auto: Toyota Auris II TS
Wysłany: 13-12-2006, 21:56   

nie chce zakladac nowego tematu, wiec pozwole sobie podlaczyc sie tutaj:
poszukuje programu, ktory umozliwia zrzut zawartosci plyty DVD na dysk twardy, obrobke i ponowne wrzucenie na plytke w posyaci DVD...
mozecie cos polecic ?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 14-12-2006, 09:36   

ULead DVD Movie Factory - do sciagniecia z www.ulead.com (wersja trial)

Odpowiedz do tematu