Instalacja nowego radia |
Autor |
Wiadomość |
rOOmak [Usunięty]
|
Wysłany: 25-12-2006, 22:53 Instalacja nowego radia
|
|
|
Witam!
Zakupiłem Eclipse z niedziałajacym radiem.Wymyśliłem sobie, że i tak je wymienie i tu mam ZONK.
Po zdjęciu fabrycznego okazało sie że nie mam pojęcia jak podłączyć nowe.
W aucie mam po trzy głośniki na kanał, a w 2 kostkach po 4 kable. Chce podłączyć sam ale nie wiem jak podłączyć zasilanie. Nie chce podłączać wzmacniacza więc chyba nie potrzebuje ciągnąć grubego kabla od baterji, ale nie wiem gdzie się wpiąć.
Z instrukcji wynika, że potrzebuje zasilanie stałe, zasilanie odcinane w stacyjce na pozycji acc i illumination signal.
Będe zakładał głośniki w drzwiach więc te kable postaram się pociągnąć.
Auto to Eclipse 2000
Radio Sony CDX-GT40W
Z góry dzięki za odzew.
|
|
|
|
 |
tom65 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-12-2006, 13:10
|
|
|
tak to wygląda fabrycznie podaje stronkę więc problemów nie powinno być
http://www.installdr.com/...ishi-Wiring.pdf
pamiętąc należy jedynie o masie ją musisz wziąć z karoserii lub baterii ( w kostce brak)
|
|
|
|
 |
rOOmak [Usunięty]
|
Wysłany: 26-12-2006, 23:38
|
|
|
Dzięki.
Ale gdybym miał te wszystkie kable wpiete w kostke to bym wam głowy nie zawracał.
Może ktoś wie jak najłatwiej siegnąć po zasilanie ze stacyjki i z baterji zebym nie musiał ciągnąć tych kabli bespośrednio z tych żródeł. Druga sprawa to illumination signal.Podejrzewam,że chodzi o włącznik świateł, ale nie mam pewności i nie wiem za bardzo jak sie do tego dostać. |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 27-12-2006, 00:43
|
|
|
opus wtyczek i kabli masz w odpowiednim temacie w dziale car audio
skoro masz 8 kabli, to 4 są to sygnałowe do głosników, a pewnie pozostałe to ACC, Bcc Illumination, i coś jeszcze.
najpewniej na kabelkach są podpisane |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
rOOmak [Usunięty]
|
Wysłany: 27-12-2006, 01:32
|
|
|
OK. 4 to sygnałowe. Z tym ze powinno byc ich 12 lub przynajmniej 8. W przeciwnym wypadku 3 głośniki na kanał bedą zbyt duzym obciążeniem.
4 w drugiej kostce to 3 zasilające i masa. Na każdym plusie jest 4,6V bez znaczenia jaka jest pozycja w stacyjce. |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-12-2006, 19:17
|
|
|
ale instalacja głosników może byc zrobiona na dwa kanały ( L +P) ale gdzieś zastosowane są zwrotnice i przez to na jednym kanale wiszą po 3 głośniki (niskotonowy, średni i wysoko.) (wtedy wystarczą do radia tylko 4 kable sygnałowe). |
|
|
|
 |
rOOmak [Usunięty]
|
Wysłany: 28-12-2006, 11:31
|
|
|
Zwrotnice by cos tłumaczyły, a nawet wiele. Z tym, że podejrzewam inna opcje. W aucie wcześniej nie było zwrotnic tylko wzmachor. Tym bardziej, że zainstalowane są tweetery co nie sądze że mogło by byc seryjnie zrobione;) Instalacja w drzwiach jest przerobiona. Troche amatorsko ale wsadzoe są Infiniti 90W 2-way głośniki. Znalazłem przy okazji dezaktywowany alarm. Ktoś strasznie namieszał w instalacji. Zostaje mi tylko poprowadzenie nowej.Kupiłem już kable, lutownice itd.Od głośników pociągne bezpośrednio do kostki. Najwyżej jak znajde jakieś fajne(czyt.wygodne) dojście do zasilania to zamieszcze na forum.
Mam pytanie. Czy lepiej jest przylutować kable do głośnika czy można zostawić na konektorach. Tzn. czy jest duża strata na konektorach. Nie mam zamiaru wytłumiać drzwi. Jest tam jakieś seryjne pudło plastikowe. Montuje Pioneer 50W 4-way. Podejrzewam że przy takim podejściu konektory wystarczą, jednak że wole zasięgnąć opinji ekspertów;) |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-12-2006, 22:43
|
|
|
skoro są tweetery, to IMO, raczej na pewno gdzieś są (były) zwrotnice.
Przy tego typu podejściu do budowy audio, jaki zamierzasz (niekonieczna walka o każdy DB czystego dźwięku, etc.), to konnektorki są zupełnie wystarczające |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Pomógł: 36 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 1597 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 29-12-2006, 13:45
|
|
|
Dla kolegi rOOmaka:
1. Przylutuj - najmniejsze straty w przewodzeniu oraz uniknięcie śniedzenia zacisków. Połączenie na lata. Pamiętaj jednak, że zimny lut to lipa. Dobrze rozgrzej i lutuj.
2. Może zwrotnic nie było (stricte w formie pudełek) ale mogły i powinny być przynajmniej w formie kondensatorów na przewodach głośnikowych lub przy samych głośnikach.
3. Tak jak pisali koledzy - jedna kostka ma 4 pary przewodów ( na 4 głośniki ) lub tylko 4 przewody ale na 2 głośniki, następna ma kable zasilające i masę. Jeżeli faktycznie są tam wyłącznie przewody ze stałym napięciem to nie wykorzystasz opcji jakie daje radioodtwarzacz ( podświetlenie, zabezp. przed rozładowaniem aku ). Być może fabrycznie tak było ( w co wątpię ) jednak bez dogłębnej analizy z miernikiem i schematem może się nie obejść. |
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 29-12-2006, 21:48
|
|
|
rOOmak napisał/a: | Nie mam zamiaru wytłumiać drzwi. Jest tam jakieś seryjne pudło plastikowe. Montuje Pioneer 50W 4-way |
No to możesz włożyć nawet zestaw przedni Alpine F1 za 10tys zł i tak nie będzie to grało, jak nie wytłumisz drzwi, szkoda roboty w ogóle.
rOOmak napisał/a: | Czy lepiej jest przylutować kable do głośnika czy można zostawić na konektorach. Tzn. czy jest duża strata na konektorach |
Lutować bez dwóch zdań. Tymbardziej dziwię się Tobie, że pytasz o takie sprawy ( różnicy na bank byś nie wyczuł) a piszesz ze nie masz zamiaru tłumić drzwi..
ps wytłumienie drzwi to jeden dzien i koszta na poziomie 100zł za parę, uwierz mi...warto albo nawet inaczej....bez tego ani rusz, montaż głośników w ogole nie ma sensu.
pozdr,
Kuba
Kuba |
|
|
|
 |
rOOmak [Usunięty]
|
Wysłany: 30-12-2006, 00:41
|
|
|
Chooper napisał/a: | konnektorki są zupełnie wystarczające |
Tak mi się też wydawało.
Serek napisał/a: | Pamiętaj jednak, że zimny lut to lipa |
Mam doświadczenie zawodowe w lutowaniu, ale dzięki;)
Trociniarz napisał/a: | dziwię się Tobie, że pytasz o takie sprawy ( różnicy na bank byś nie wyczuł) |
To się nie dziw i zauważ, że moge nie wiedzieć czy bym to wyczuł czy nie, i z tego właśnie powodu zasięgam opinji na forum...! Poza tym czemu, jeżeli uznajesz że róznica jest dla mnie nie wyczuwalna to radzisz mi lutować?
Ale dzięki za rade co do tego tłumienia.Wezme to pod uwagę. Tylko musze poczytać jaki materiał użyć i ogólnie poznać jakieś zasady przy tymo bowiązujące.
Dzięki.[/i] |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 30-12-2006, 12:42
|
|
|
Jedną sprawę już rozwiązałeś : lutowanie. Nie dla samego efektu dźwięku ale dla trwałości połączenia i jego zabezpieczenia - konektory mogą się zsunąć. Druga rzecz to tłumienie drzwi. Jeżeli masz parę dolców to kup maty wygłuszające - u Was jest pełno takich rzeczy i w cenach, które u nas chyba nigdy nie bedą obowiązywać - wyklej wewnętrzną i zewnętrzną stronę poszycia drzwi pod tapicerką ew. dla trwałości takiego materiału możesz to na końcu pokryć płynną masą bitum. rozprowadzaną za pomocą pistoletu. Efekt ? 100 % różnicy w przetwarzaniu częstotliwości przez głośnik nisko-średnio tonowy. To odczujesz gwarantuję. Pamiętaj - jak robić to porządnie a nie półśrodkami. Jeżeli nie wiesz jeszcze dlaczego to napiszę tak: założę się o niejedno piwo, że za jakiś czas wpadniesz na pomysł wymiany komponentów takich jak np. głośniki na lepsze jakościowo. Niestety bez uprzedniego przygotowania drzwi to pieniądze wyrzucone w błoto. Znam z doświadczenia, koledzy potwierdzą tę teorię. Posłuchaj rad, zrób, nie pożałujesz. Napisz jednak co z radiem a raczej z przewodami ? Coś ustaliłeś ? Zaglądałeś za konsolę aby obejrzeć wiązkę przewodów do radioodtwarzacza ? Może jakaś druciarska robota tam siedzi ? |
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

|
Wysłany: 30-12-2006, 13:32
|
|
|
Serek napisał/a: | konektory mogą się zsunąć |
to lipne konnektory jak się zssuwają |
|
|
|
 |
rOOmak [Usunięty]
|
Wysłany: 30-12-2006, 22:09
|
|
|
Co do tych konektorkow to teoretyczne pytanie bylo bo wsumie minute to zabierze a i tak bede musiał z lutownicą wojowac.
Co do wiązki to rozebrałem konsole, rozerwałem izolacje i nie znalazłem żadnych kabli.Możliwe że źle szukałem. Chce położyć nowy kabel na głośniki mimo wszystko. A z zasilaniem nie bede ryzykował i pociągne od stacyjki. Narazie się wstrzymałem bo musze te maty kupic a nie chce jeździć rozebranym autem jak mi jakichś komponentów zabraknie.
Podajcie mi jakąś nazwe markową tych mat żebym mógł się rozejrzeć po sklepach internetowych. Nigdzie w okolicy nie znajde takich rzeczy. |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 31-12-2006, 00:43
|
|
|
rOOmak, jeżeli nie kłamałeś w podaniu i we wniosku oraz CV to mieszkasz tam, gdzie do jasnej ch...y jest motoryzacyjny raj... Mam rację? Kurcze, wejdź na pierwszy lepszy adres jaki znajdziesz i poszukaj materiałów do instalacji. Znajdź maty a marką się nie martw, to nie Polska. Kup takie, na jakie możesz sobie pozwolić - zachowaj rozsądek. W zależności od arkuszy ( rozmiar ) mat na parę drzwi potrzeba ok 3-5 paczek.
Druga rzecz - zasilanie radia. No cóż, nie polecam. Znacznie lepiej położyć grubszy kabelek wraz z osobnym bezpiecznikiem bezpośrednio z aku i schować go w wiązce. Inaczej może wystąpić objaw pulsowania wyświetlacza ( i nie tylko ) przy wyższych poziomach głośności.
No i proszę Cię, sprawdź te napięcia raz jeszcze. Nie wierzę, że kostka do radioodtwarzacza ma same plusy |
|
 |
|