Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Psychotesty
Autor Wiadomość
brzozowski886 
Forumowicz

Auto: GALANT EA6A 2,0 TD 90 KM 1999r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-10-2012, 19:08   Psychotesty

Witam.
Mam takie nietypowe pytanie. Niedługo będe musiał przejść psychotesty i trochę się ich obawiam.
Może ktoś już kiedyś musiał przejść psychotesty i podzielił by się ze mną wrażeniami jak one przebiegają?

Tomek 
Mitsumaniak
forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Wysłany: 04-10-2012, 19:24   

brzozowski886 napisał/a:
trochę się ich obawiam.

bo?
czego?
jak nie przejawiasz natury psychopaty, lub socjopaty, to poradzisz sobie
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )

Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)

szczepan358 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 97r, 2,5 V6 man
Wysłany: 04-10-2012, 19:34   

chwilami to niektore pytania cos ja w tescie IQ, z bardziej praktycznych to widzeni w ciemnosci (czas reakcji po oslepieniu) wyczucie odległosci, kordynacja ruchowa (kreca sie dwa kolka i klikasz jak zaczynaja sie obracac jednoczesnie) mowa oczywiscie o psychotestach dla kierowcow ciezarowek i operatowrow wozkow widlowych
ogolnie nie stresuj sie, ja jak bylem to kupa smiechu byla

brzozowski886 
Forumowicz

Wysłany: 04-10-2012, 19:46   

Nie no kolego Tomek, nigdy nie przechodziłem psychotestów i nie wiem jakie tam są zadania :)
No wiecie jak to jest w stresie, tymbardziej że pierwszy raz będe je przechodził.
Nie nie jestem jakimś psychopatą :lol: przynajmiej mi nikt tego nie powiedział nigdy :badgrin:

Tomek 
Mitsumaniak
forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Wysłany: 04-10-2012, 20:18   

ja tam nie przechodziłem psychotestów, ale moja żona już tak
z tego co mówiła to zwykłe zadania, jak pisze szczepan358, trochę z IQ, troche ze spostrzegawczości, z kolorów, kształtów, itp

same psychotesty, czy psychotechniczne testy?
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )

Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)

Olivia 
Forumowicz
Pod nickiem

Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
Wysłany: 04-10-2012, 21:35   

Jeżeli chodzi o pytania to wiele się powtarza tylko są różnie sformułowane.
One z zasady nie są oceniane w sensie punktowym.
Badania psychotechniczne przechodzi się tak samo jak inne badania tego typu w naszym kraju. Płacisz 80 - 100 zł, stracisz 3h z życia i masz wynik pozytywny. Takie badania przechodzą m in. kierowcy zawodowi, operatorzy dźwigów, maszyn budowlanych etc.
Te badania ważne są przez 5 lat i są Twoją własnością ! To nie badania lekarskie od lekarza medycyny pracy. Pracodawcy co najwyżej dajesz do wglądu lub kserujesz i on na podstawie tychże badań wystawia odpowiednie zaświadczenie do pracy.
Druga część badań to testy na refleks.
Najwięcej problemów mają ludzie z tzw. patyczkami.

brzozowski886 
Forumowicz

Wysłany: 05-10-2012, 00:22   

Olivia mogłabyś mi wytłumaczyć jacy to są ludzie zwani patyczkami??
To wnioskuję z tego ca napisaliście że to są jakieś testy jak naprzykład na prawo jazdy tylko że w odpowiednik do tego dziale??

Krystian99 
Mitsumaniak

Auto: Galant
Wysłany: 05-10-2012, 19:20   

brzozowski886, Olivia, chodziło o ustawienie patyczków, jest to jedno z zadań na tych testach, czy takie jak na prawo jazdy :roll: raczej nie :| ale na prawdę nie jest z tym źle, ogólnie lajcik :P

SiMa 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 (4g18) Family 2004
Wysłany: 05-10-2012, 21:27   

Krystian99 napisał/a:
ustawienie patyczków
czyli jak mniemam chodzi o stereometr.
Bada stereopsję czyli ogólnie widzenie odległości i głębi.

Co do badań kierowców, to regulują to Ustawa o Transporcie drogowym z 2001 roku, jak i Ustawa o Ruchu drogowym + plus rozporządzenie ministra zdrowia z 2005 roku
Ta pierwsza odnosi się do osób wykonujących pracę na stanowisku kierowcy (czyli tzw. kierowcy zawodowi), jak i do osób osobiście wykonujących przewozy, czyli taksówkarze, rolnicy, itp.
Oni podlegają badaniom co 5 lat do 60 roku życia, a potem co 18 miesięcy.

Druga ustawa odnosi się do kandydatów na instruktorów, egzaminatorów, motorniczych tramwajów, będących już egzaminatorami, instruktorami, motorniczymi, kierowcami pojazdów uprzywilejowanych. Oni mają badania co 5 lat do 65 r.ż, a potem co rok.
Ponadto osoby zatrzymane będące pod wpływem, lub gdy przekroczyły limit pounktów, tudzież gdy spowodowały wypadek, gdzie byli ranni lub zabici z automatu są kierowani na takie badania.

Co do samych testów odnośnie w/w osób to są testy papierowe na inteligencję, uwagę i osobowość plus testy aparaturowe takie jak właśnie 'patyczki', plus parę innych.

Inna sprawa to badania osób ubiegających się o uprawnienia na wózki widłowe, itp.
Reguluje to inne rozporządzenie ministra zdrowia (nie pamiętam teraz jakie) - można w internetowej bazie aktów prawnych sprawdzić :) .

P.S. te pierwsze badania wykonuje UPRAWNIONY psycholog transportu, a drugie w sumie też, tylko musi pod swoją działalność to podciągnąć :) .

W sumie to z grubsza chyba tyle :)

Pozdrawiam.
Psycholog Transportu z wykształcenia :wink:

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 05-10-2012, 22:19   

SiMa napisał/a:
Ponadto osoby zatrzymane będące pod wpływem, lub gdy przekroczyły limit pounktów, tudzież gdy spowodowały wypadek, gdzie byli ranni lub zabici z automatu są kierowani na takie badania.
Czy zdarza się, że takie osoby nie zaliczają testów i jest to podstawą do odebrania uprawnień :?:

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

brzozowski886 
Forumowicz

Wysłany: 05-10-2012, 22:51   

Kolego SiMa czyli mam rozumieć że stereometr ma sprawdzić czy kierowca rozpoznaję jak daleko przeszkoda jest od niego??
Rozchodzi mi się o psychotesty związane z zawodem kierowcy. Więc chciałbym dowiedzieć się na ten temat jak najwięcej :)

SiMa 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-10-2012, 18:03   

JCH napisał/a:
Czy zdarza się, że takie osoby nie zaliczają testów i jest to podstawą do odebrania uprawnień

Może się zdarzyć, wtedy psycholog ma obowiązek poinformowania właściwy organ uprawniony do wydawania prawa jazdy.

brzozowski886 napisał/a:
Kolego SiMa czyli mam rozumieć że stereometr ma sprawdzić czy kierowca rozpoznaję jak daleko przeszkoda jest od niego??
Rozchodzi mi się o psychotesty związane z zawodem kierowcy. Więc chciałbym dowiedzieć się na ten temat jak najwięcej

Tak. Urządzenie ma trzy pręty, z czego środkowy jest nieruchomy a prawy i lewy można przesuwać w przód i tył. Twoim zadaniem będzie ustawić wszystkie trzy w jednej lini, możliwie jak najlepiej. :)

Olivia 
Forumowicz
Pod nickiem

Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
Wysłany: 06-10-2012, 22:17   

Do tego co napisał SiMa można dopisać że ustawia się to raz na lewe a drugim razem na prawe oko, opierając brodę.
Kolejne badanie to sprawdzanie słuchu. Jeżeli dobrze pamiętam w kabinie. Nakłada się słuchawki a pedałami naciska się w momencie w którym usłyszy się dźwięk na daną stronę.
Następne badanie wiąże się z adaptacją wzroku na światło.
Jeżeli trafisz na biedną pracownię to będziesz miał książkę z kolorami. Słowem są to badania jakie względnie zdrowa osoba przechodzi bez problemu.
Więc nie ma się czym stresować. Sama byłam świadkiem że owe badania przechodziła osoba ze słabym wzrokiem czy kulejąca :oops:

brzozowski886 
Forumowicz

Wysłany: 07-10-2012, 12:03   

No wilekie dzięki za wszystkie odpowiedzi:)
A mam takie pytanko czy np jezeli coś by się wydarzyło że nie zdałby ktoś psychotestów to można podejśc do nich jeszcze raz czy trzeba przechodzić jakieś tam badania??

SiMa 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-10-2012, 20:13   

Jeżeli psycholog orzeknie przeciwwskazania psychologiczne do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy, to ponownie można podejść do badań dopiero po roku.

Olivia, to zależy od pracowni psychologicznej, jakie badania stosuje :) , co zresztą poniekąd napisałaś
Olivia napisał/a:
Jeżeli trafisz na biedną pracownię
:)

Ja znam jeszcze wirometr (czyli prawidłowa ocena prędkości), aparat Piórkowskiego, aparat krzyżowy, MRK (tutaj na dźwięk i koloru reaguje się nogą lub ręką -> zależy od psychologa). No i ciemnia kabinowa, czyli to co pisała Olivia -> wrażliwość na olśnienie (po oślepieniu światłem, trzeba odczytać pojawiające się symbole)

[ Dodano: 08-10-2012, 07:27 ]
P.S. I znowu odniosę się do przedmówczyni :) - tak jak napisała Olivia - zdrowa osoba bez problemu przechodzi te testy. Tylko się nie denerwujcie, bo że stresu będą Wam się mogły drżeć ręce i pomylicie klawisze :wink:

[ Dodano: 08-10-2012, 23:47 ]
Mam chwilę czasu to opiszę te aparaty, które znam.

1. Aparat Piórkowskiego - koordynacja wzrokowo - ruchowa
    Aparat składa się z pulpitu, na którym jest 10 przycisków. Nad każdym
    przyciskiem znajduje się lampka lub strzałka, która podczas badania będzie
    się zaświecała w losowej kolejności.
    Badanie polega na tym, aby nacisnąć przycisk w momencia, kiedy nad tym
    przyciskiem pali się lampka.
    Badanie wykonuje się oburącz, przy czym 5 przycisków po lewej wykonujemy lewą ręką, a 5 po prawej, prawą ręką (palcem wskazującym lub środkowym).

2. Aparat krzyżowy - koordynacja wzrokowo - ruchowa
    Aparat składa się z pulpitu na którym znajduje się 49 przycisków ułożonych w 7 rzędów i 7 kolumn. Nad, pod i po bokach przycisków znajdują się lampki - dla osoby praworęcznej, będą świeciły się lampki na górze i po lewej stronie.
    Zadaniem badanego jest nacisnąć przycisk, który wyznaczają dwie lampki (jedna na górze, jedna na boku) - tak jakby przycisk był przekątną.

3. Stereometr - opisany wyżej ;)

4. Wirometr - to sprawia pewne problemy. Bada prawidłową ocenę prędkości.
    Aparat składa się z dwóch ruchomych kół. Z czego jedna obraca się z jednakową prędkością, a druga zwalnia, bądź przyśpiesza.
    Zadaniem badanego jest nacisnąć przycisk, w momencie gdy wg niego obie tarcze obracają się z jednakową prędkością.

5. Miernik czasów reakcji (MRK)
    W zależności od tego, co psycholog chce zbadać, na pojawiający się kolory i dźwięki badany ma reagować tylko jedną kończyną (ręką lub nogą) pomijać je lub reagować i dwoma (albo większą ilością) kończynami na pojawiające się bodźce.

6. Ciemnia kabinowa - Wrażliwość na olśnienie

Po oślepieniu światłem badanemu pojawia się okrąg z przerwą na godzinie 3,6,9,12. Musi on określić gdzie ta przerwa jest.

Po oślepieniu światłem badanemu pojawia pewna figura geometryczna i musi on poprawnie ją określić, np. trójkąt

Odpowiedz do tematu