Przesunięty przez: Hubeeert 21-03-2007, 02:02 |
Lambda - pytanie |
Autor |
Wiadomość |
bb [Usunięty]
|
Wysłany: 06-01-2007, 12:38 Lambda - pytanie
|
|
|
Prawdopodobnie sypnela mi sie lambda (check engine i tak wyczytalem z tej tabelki bledow Krzyzaka). W colcie jest 2 przewodowa ja mam natomiast pod reka fordowska (konkretnie od scorpio) na 4 przewody. Ja to podlaczyc (elektrycznie), wydaje mi sie ze powinno sie to udac
I druga sprawa nie wiem czy dobrze rozumuje ze awaria tej sondy powoduje wieksze spalanie, wiec jesli robie duzo krotkich dystansow i check engine zapala sie dopiero po paru ladnych kilometrach (jak sie nagrzeje? nie wiem czym to jest spowodowane) to jak w miedzy czasie zdejme kleme i zresetuje kompa to usterka bedzie dalej wykryta w kompie a tylko nie sygnalizowana czy wg kompa nie ma usterki (do czasu az znowu sie nagrzeje czy cos i zasygnalizuje mi to przez lampke). Chyba zamotalem ostro, nie wiem czy ktos zrozumie |
|
|
|
 |
rus_one
Mitsumaniak

Auto: Colt(sold) MSR 1,8 94r sold
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Gru 2006 Posty: 728 Skąd: Kostrzyn
|
Wysłany: 06-01-2007, 13:52
|
|
|
CE zapala się dopiero po zagrzaniu silnika, dlatego że wskazania sondy komputer bierze pod uwagę dopiero po nagrzaniu się jej do temperatury roboczej |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 06-01-2007, 14:29
|
|
|
Musisz wiedzieć czy ta sonda ma zakres pracy 0-1V, bo były też inne.
Moim zdaniem bardziej się opłaca kupić nową uniwersalną NTK na Allegro za około 80żł i mieć spokój. Też jest 4-przewodowa. 2 dodatkowe przewody (tego samego koloru) to grzałka sondy - powoduje, że zaczyna wcześniej pracować. Grzałkę podłącza się pod 12V pojawiające się po przekręceniu stacyjki. Np cewka lub pompa paliwa. |
|
|
|
 |
bb [Usunięty]
|
Wysłany: 07-01-2007, 01:15
|
|
|
To chyba za te 80zl faktycznie nie ma sie co .. (meczyc) bo to jeszcze trzebaby wyrzezbic w kolektorze czy gdzie ona tam siedzi dziure na fordowska sonde. Mozesz mi pokazac ktora konkretnie sonde kupic z alle zeby pasowala bez problemow (silnik jak w profilu 4g15)? |
|
|
|
 |
matt81
Mitsumaniak RED DIAMOND

Auto: LANCER 1.6 16v 1995r 4g92
Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Maj 2006 Posty: 94 Skąd: Siedlce
|
|
|
|
 |
greentee [Usunięty]
|
Wysłany: 12-01-2007, 23:53
|
|
|
Korzystajac z tematu chcialbym prosic o pomoc.
Otoz niedawno wymienilem lambde, bo misiek zaczal palic za duzo. Kupilem taka NTK 4- przewodowa z allegro. Mechanik wymienil, spalanie spadlo wiec wszystko ok.
Niedawno podczas normalnej jazdy zapalila mi sie kontrolka CE.
Po analizie bledow dioda wyszlo mi ze jest to blad 11 (jeden dlugi i jeden krotki sygnal) czyli lambda. Komputer resetowalem 2 razy i to samo - zapala sie podczas jazdy.
Sonda wydaje mi sie ze jest sprawna (spalanie 6-8l w miescie), wszystko chodzi w jak najlepszym porzadku.
Moze mi ktos powiedziec czemu sie zapala CE? czy moze byc to spowodowane starymi kondensatorami w ecu? (planuje niedlugo ich wymiane).
pozdrawiam |
|
|
|
 |
tomaszu [Usunięty]
|
Wysłany: 17-01-2007, 21:09
|
|
|
mialem przypadek ze kolega ktory jezdzi dieslem zamulil mi auto jadac na 5biegu 50km/h zapalila sie kontrolka i byl stres.a jak zaczalem jezdzic po swojemu,zgasla i jest spokoj do dzisiaj. |
|
|
|
 |
bb [Usunięty]
|
Wysłany: 21-01-2007, 11:58
|
|
|
Nie zdazylem jeszcze kupic nowej sondy i CE sama zgasla i sie juz nie zapala, nie wiem dlaczego. |
|
|
|
 |
josie

|
Wysłany: 21-01-2007, 13:19
|
|
|
bb napisał/a: | Nie zdazylem jeszcze kupic nowej sondy i CE sama zgasla i sie juz nie zapala, nie wiem dlaczego. |
Tą sondę trzeba lutować - a tam są cynkowane czy niklowane przewody, które bardzo ciężko pobielić a co za tym idzie polutować. Może mechanikowi kiepsko wyszło i tak na prawdę jakiś przewód się tylko styka, a na chwilę się rozwarł i zapaliło się CE |
|
|
|
 |
kaeres [Usunięty]
|
Wysłany: 13-02-2007, 07:25
|
|
|
Jaka przychodzi sonda lambda do CAO 1.6 16V ?
Jak widzialem moja to ma 4 przewody - 2 czarne (grzalka), bialy i siwy.
Na allegro sa uniwersalne NKG za 74pln ale tam sa 2 biale, czarny i siwy.
Czy to ma znaczenie czy tylko pozmieniali kolorki ? (podobno to dosc istotne). |
|
|
|
 |
josie

|
|
|
|
 |
kaeres [Usunięty]
|
Wysłany: 13-02-2007, 09:05
|
|
|
Dziekuje josie.
Biore z allegro te przerabiane poniewaz majac w perspektywie oryginal z dobrymi wtyczkami od japaneze za 200pln nie mam wiekszego wyboru. |
|
|
|
 |
Bogdan Z. [Usunięty]
|
Wysłany: 08-03-2007, 15:11 [CAX 92-96]
|
|
|
ch cę wymienić sonde lambde na uniwersalną ,tylko gryginalna ma inne kolory przewodów jak uniwersalna .Jak podłączyć.?
Oryginalna-2 czarne , 1 niebieski , 1 biały
Uniwersalna- 2 białę , 1 czarny , 1 szary |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 522 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21959 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 08-03-2007, 17:31
|
|
|
Bogdan Z. napisał/a: | ch cę wymienić sonde lambde na uniwersalną ,tylko gryginalna ma inne kolory przewodów jak uniwersalna .Jak podłączyć.? | Szukaj w tematach w tym dziale gdzieś jest wklejony schemat jak połączyć te kable. |
|
|
|
 |
TRAWOR76
Mitsumaniak DESTRUKTOR

Auto: Lancer VIII, Colt CZ30
Pomógł: 12 razy Dołączył: 19 Wrz 2006 Posty: 381 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 09-03-2007, 22:17
|
|
|
jak macie problemy z sondą z colta 88-96 dajcie znać mam kilka używanych z tych aut sprawnych po rozbiórce auta...cenę sami proponujcie...nie więcej jak 50złi oryginał!pozdrawiam |
|
|
|
 |
|