[MSS ALL] Kupno pierwszego samochodu |
Autor |
Wiadomość |
helol
Nowy Forumowicz
Auto: brak
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-06-2013, 20:22 [MSS ALL] Kupno pierwszego samochodu
|
|
|
Witam, planuje zakup pierwszego samochodu dla młodej rodziny spodziewającej się dziecka
Szukam samochodu w miarę taniego i bezawaryjnego (jak wszyscy), a do tego umożliwiającego przewóz od czasu do czasu towarów większych gabarytów: powinien też zmieścić wózek (czytałem tutaj, że bywa z tym różnie, ale wózka jeszcze nie kupiłem - więc mogę go dostosować do samochodu ).
Czytając różne opinie (w tym Wasze) doszedłem do wniosku, że Space Star jest bardzo dobrą propozycją. Niestety nie jestem obyty w temacie, także byłbym wdzięczny Wam za pomoc przy kupnie.
Mój budżet jest dość ograniczony, ok. 7000zł - ale mogę ew. dołożyć teraz nawet parę tysięcy, jeśli przełoży się to na większa bezawaryjność samochodu.
Nie mam obaw przed dieslem czy lpg - w zasadzie tutaj pełna dowolność (oczywiście im mniejsze koszty tym lepiej).
Mieszkam we Wrocławiu, często bywam też na śląsku (Ruda Śląska), ale w razie potrzeby mogę dojechać gdzieś dalej.
Nie chcę kupować od handlarzy - najchętniej kupiłbym pojazd od któregoś z forumowiczów, ze znana historią.
Znalazłem na razie coś takiego:
http://tablica.pl/oferta/...D5-ID2RXb1.html
Warto się w to pakować? Czy lepiej szukać czegoś nowszego?
Przy kupnie tego samochodu o co pytać, co powinno być wymieniane?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc |
Ostatnio zmieniony przez helol 05-06-2013, 20:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 820 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20957 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 05-06-2013, 20:45
|
|
|
Na forum jest ogłoszenie sprzedaży użytkownika szkuba, tyle że jest on 4 właścicielem z kolei więc z historią auta może być pewnie problem .
Jak coś to napisz do niego PW bo dostępu do działu sprzedam nie masz. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 05-06-2013, 21:23
|
|
|
helol napisał/a: | Znalazłem na razie coś takiego:
http://tablica.pl/oferta/...D5-ID2RXb1.html
Warto się w to pakować? Czy lepiej szukać czegoś nowszego?
Przy kupnie tego samochodu o co pytać, co powinno być wymieniane? | Auto jest (tak twierdzi sprzedawca) od 1 właściciela i bezwypadkowe. To atut ale trzeba by to sprawdzić. Miernik do lakieru i sprawdzić czy nie malowany, sztukowany. Można by sprawdzić (zweryfikować) historię serwisową samochodu. Skoro Ty z Wrocławia i auto z Wrocławia - może serwisował w jednym warsztacie. Może ma jakieś dokumenty/faktury.... (lub coś a'la słynny zeszycik z ewidencją przebiegu i napraw, który odziedziczył nasz kolega cns80 przy kupnie swojego Spejsa ) Po samej rozmowie z właścicielem pewnie też dużo wywnioskujesz.
Tak czy siak podstawowe rzeczy po kupnie będziesz musiał wymienić (olej, filtry, rozrząd, być może płyn chłodniczy, płyn hamulcowy). Do sprawdzenia stan hamulców, stan zawieszenia.
Co do LPG musiałbyś przeliczyć czy przy takim silniku warto zakładać LPG ale w dużej mierze zależy od przebiegów jakie zamierzałbyś robić.
Za wiele na tych zdjęciach nie widać.... |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
ZbujMadej
Forumowicz
Auto: Dacia Duster Ph2 1.6PB 4x2
|
Wysłany: 06-06-2013, 08:45
|
|
|
Zdjęcia są niewyraźne, ale wydaje mi się, że lampy przednie są różne. Wrażenie pogłębia mi się, jak widzę pierwszą fotkę i przejście kierunkowskaz-lampa.
Fotel kierowcy jest imho.... dorżnięty. Najpewniej sprężyny i druty pod nim są połamane albo wygięte - do wymiany.
No i stwierdzenie : "jestem pierwszym właścicielem w Polsce". A w Niemczech ilu było ? ;/
Z drugiej strony cena to 5tys. więc za taką cenę szału bym się nie spodziewał. |
_________________ Mój były Space Star >> http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=55754 |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 06-06-2013, 08:50
|
|
|
ZbujMadej napisał/a: | jestem pierwszym właścicielem w Polsce | Oooo... dobrze, że to wyłapałeś, jakoś przeoczyłem ten dopisek, który może diametralnie zmienić postać rzeczy |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
helol
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-06-2013, 17:22
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi! Rzeczywiście "pierwszy właściciel w Polsce" nie świadczy dobrze.
Może uda mi się dogadać z użytkownikiem szkuba, wtedy ominęła by mnie część wymian w samochodzie. |
|
|
|
 |
adrian.mazur
Forumowicz
Auto: Outlander PHEV
|
Wysłany: 06-06-2013, 22:00
|
|
|
Powiem ci tak, nie napalaj się na autko.
Ja sobie szukałem, patrzyłem na allegro, tablicy. Zbierałem pieniążki, aż pewnego dnia pojawił się samochód który mi się spodobał. Pojechałem, prawdziłem, okazało się że jedyną wadą to było falowanie obrotów, matowe lampy przednie ... i udało się zbić cenę do 5000pln, bo sprzedawca wyjeżdżał a granicę, do pracy. Wyczyściłem przepustnicę, ustawiłem TPSa, rozruszałem regulator ciśnienia WC i autko jeździ jak nowe a za takie pieniądze .... tak więc, spokojnie. |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 07-06-2013, 17:12
|
|
|
adrian.mazur napisał/a: | Powiem ci tak, nie napalaj się na autko.
(...)
tak więc, spokojnie. |
Łatwo nam mówić komuś kto szuka pierwszego auta, ale taka jest niestety prawda. Kupić samochód jest dziecinnie łatwo, ale kupić auto z którym nie będzie lub będzie mało problemów i jeszcze w zadowalającej cenie jest bardzo trudno.
Dla mnie zwrot "pierwszy właściciel w kraju" jest z miejsca dyskwalifikujący - ewidentnie gościu próbuje być niby uczciwy, ale liczy że potencjalny kupiec zauważy "pierwszy właściciel".
Zdjęcia też tragiczne, chyba robione starą komórką.
Jak masz blisko to pojedź obejrzyj, ale tak jak kolega napisał "nie napalaj się" i powodzenia w poszukiwaniach. |
_________________ Si vis pacem, para bellum. |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 18-06-2013, 13:39
|
|
|
helol napisał/a: | Mój budżet jest dość ograniczony, ok. 7000zł - ale mogę ew. dołożyć teraz nawet parę tysięcy, jeśli przełoży się to na większa bezawaryjność samochodu. | Mój sprzedam za 10 tys. ale uczciwie mówię że musisz wymienić amortyzatory niebawem i polakierowac dwa elementy (rdza). Reszta OK. Jak jesteś zainteresowany to pisz PW. |
|
 |
helol
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-06-2013, 13:05
|
|
|
cns80 napisał/a: | Mój sprzedam (...) |
Kupiony |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 21-06-2013, 13:14
|
|
|
helol napisał/a: | cns80 napisał/a: | Mój sprzedam (...) |
Kupiony | Na którą dojechaliście do Wrocławia ?
P.S. Kluczyki od opla znalazłem na stacji benzynowej |
|
 |
helol
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-06-2013, 13:21
|
|
|
Dobrze, że się znalazły
Byliśmy o 2.03 na miejscu. Tankowanie za Warszawą i reset wskaźników. Wg. komputera spalanie 4.7 do obwodnicy Wrocławskiej, po dojechaniu na miejsce 5.1 Dzisiaj jeszcze sprawdzę, jakie było rzeczywiste. Jechało się bardzo dobrze |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 21-06-2013, 13:42
|
|
|
Niezły wynik Ale tak czułem że przed 2:00 to nie dojedziecie Jednak trasa długa, a samochód nieznany. |
|
 |
keitek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-06-2013, 20:29
|
|
|
cześć wszystkim,
podepnę się do tego wątku, bo temat adekwatny. Otóż poszukuję pierwszego pojazdu 4-kołowego głównie dla mojej dziewczyny, która chciałaby nim dojeżdżać codziennie do pracy (15 km w jedną stronę), a przy okazji jeździłbym nim ja + planowany potomek.
Wybór padł na Space Stara, bo jest ani mały ani duży, czyli dobry i do miasta i na jakiś wypad - przynajmniej tak nam się wydaje.
Do tej pory miałem okazję oglądać tylko jednego MSS'a, ale wychodziło na to, że był puknięty (różne przednie reflektory) + rdza, a drzwi otwierały się z takim skrzypieniem jakbym starą szafę otwierał Może znajdzie się coś lepszego!
Cena ok. 10 000zł, raczej benzyna 1.6 - skłaniam się do wersji po lifcie.
Obecnie w okolicach Wawy widzę 3 kandydatów:
1.
http://otomoto.pl/mitsubi...-C29477700.html
2.
http://otomoto.pl/mitsubi...-C29635866.html
3.
http://otomoto.pl/mitsubi...-C29660171.html
Będę wdzięczny za porady, a jakby udało się kupić od jakiegoś uczciwego forumowicza (patzr transakcja powyżej ) to było by świetnie. |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 23-06-2013, 20:45
|
|
|
Skrzypiące drzwi to norma, szczególnie w gorące dni - plastikowa prowadnica skrzypi, trzeba co jakiś czas smarować.
nr 1. słabe fotki, i według opisu jest do diesel 1.9 a nie benzyna 1.6 wg mnie niska cena.
Jak na diesela mały przebieg
nr 2. "był użytkowany przez kobietę" według mnie żadna zaleta i też diesel
lewarek w dziwnym miejscu - po drugiej stronie bagażnika jest na niego schowek
jak na diesela mały przebieg
nr 3. przebieg w miarę relany, mam rocznik 2003 i u mnie przebieg jest 105tys.
cena według mnie za niska
jeśli jest to rzeczywiście pierwszy właściciel i jest serwisowany w ASO, to bym go wziął do ASO na potwierdzenie tego oświadczenia i się nim zainteresował
napisane, że ma ESP, ale oczywiście nie ma, bo w Space Starach nie było
tylne prawe drzwi wyglądają na wgniecione na wysokości listwy, ale to nic dyskwalifikującego wg mnie
Według mnie warto obejrzeć nr 3. |
_________________ Si vis pacem, para bellum. |
|
|
|
 |
|