|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Sport] Uwaga na ten egzemplarz - Pajero Sport |
Autor |
Wiadomość |
hankajoanka
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Sport
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-01-2014, 00:05 [Sport] Uwaga na ten egzemplarz - Pajero Sport
|
|
|
Witajcie
W celu tylko i wyłącznie ostrzeżenia postanowiłam napisać to co zobaczyły dziś me oczęta w poszukiwaniu tego jednego wymarzonego pajero sport.
Otóż ten model http://otomoto.pl/mitsubi...-C31974587.html za jedyne 14.900 polskich nowych złotych kultowe auto terenowe Pajero sport z bardzo wytrzymałym silnikiem 2,5 turbo diesel rewelacyjnie sie sprawuje w terenie i nie tylko. Wszystkie napedy i reduktor dzialaja opony w bardzo dobrym stanie 80% bieżnika. Ogólny stan bardzo dobry.
bardzo dobry był do momentu kiedy nie zajechał na umówiony parking i moim oczom ukazał się Pajero Sport niczym z krainy lodu. W sumie to zdębiałam gdyz dziś temperatura powietrza wskazywała tylko -7 st C a auto w skorupie lodu, nieśmiało zapytałam po oddaleniu sie od domu 100 km czy u was taka zima, czemu do mnie nie dotarła?
Na co Pan sprzedający odpowiedział, że troszkę go dzis opłukał na myjni i troszke przymarzł...
Baba jestem a wiem że zimą to raczej z myjni sie nie korzysta a jak juz jest taka konieczność to tylko z pakietem fuul suszenia a nie z karchera...
Pierwsze co rzucilo sie w oczy to migajaca kontrolka od napędu.
Na pytanie czemu mruga skoro w opisie i kilkukrotnych zapewnieniach przez telefon auto w 100% sprawne usłyszałam że miga cały czas i tak ma chyba byc bo napędy działaja...
Reszta po krótce, ale jest zabawna.
Fotele przekładane, gdyz fotel od pasazera przód, wytarty lekko po stronie lewej a przeciez wyciera sie po stronie prawej na krawędzi bo tamtędy sie poruszamy wsiadając i wysiadajac.
Na pytanie czy fotele sa podgrzewane - Nie - ta wersja nie ma takiego patentu.
rok 99 skóra bez podgrzewanych foteli? <lol> Ale to jeszcze pikuś.
Okazuję się ze wogóle nie ma przycisków do podgrzewanych foteli, zostały wymontowane - ale to pikuś.
O przebiegu nie wspominam bo nie wymaga komentarza.
Klima - nie działa
Kompas - nie ustawiony czyli odłączona klema, bądz wyciągał ktoś akumulator ( wystarczy zakręcić "ósemki" i się elegancko nastawi i będzie działał, ehh ten leniwy naród) ale to pikuś...
Brak chlapaczy przy dwóch kołach, zderzak z przodu z dziurą zaklejoną tasmą - tak od 3 lat , mój spec który ze mna przyjechał widział to auto juz 3 lata temu, dzięki czemu sprzedający został wyprowadzony z błędu i juz sie nie upiera ze to auto z Niemiec tylko z Włoch - brak jakiejkolwiek dokumentacji auta!!!Zderzak z tyłu tez walnięty aż szpara pod lewą lampą na grubość palców.
Bagażnik otwieraliśmy z dobre 10 minut bo tak skuty warstwą kilkucentymetrowego lodu ale sie udało tyle tylko że "zimą siłowniki nie trzymają"-wg sprzedającego
No to poszli w teren. Sciągało na prawo - ale wiadomo to pikuś bo może ciśnienie w oponkach różne, ale jazda w terenie..... poezja...
Najlepsze na deser
proszę kolegę, który prowadził -sprawdz ABS na co Pan - ale on nie ma ABS!
Jak nie ma ABS - hamowanie - wniosek ABS BRAK
Z niedowierzaniem otwieramy maske - pompa od ABS jak fabryka zamontowała tak siedzi.
Gdzie jest w końcu ABS? Ha! Nawet kontrolke od ABS ktoś wymontował aby w oczy nie raziła, więc też Pana sprzedającego uswiadomiliśmy ze jednak jego własny samochód posiada ABS tylko niesprawny.
Czas na test napędów. Krótko i na temat 4x4 nie działa Oczywiście upieranie się że działa przy fachowcu dało marne rezultaty. Bo jak działa skoro widzę ze dwa koła przy starcie boksują a dwa stoją!
Po wykładzie zafundowanym gratis przez mojego speca, Pan dowiedział sie co nie co o Sporcie i dostał wskazówki nawet jak i kiedy uzywa sie jakich napędów.
Na deser - szyba przednia wymieniona na zwykłą polską nie podgrzewaną a to akurat fajny bajer.
Jeszcze trochę mogłabym wymieniac lecz moja determinacja po dzisiejszym dniu nie pozwala na wiecej.
Zaproponowałam Panu co najwyzej 8.000 za to auto w super stanie na co Pan powiedział 13.500 to pomachałam i pozdrowiłam miło i gorąco bo mróz ściskał okrutnie.
Ekspertyza auta gratis.
tak więc kopsnęłam się 200 kilosów i oblizałam się tylko w kierunku Sporta.
Sporciku gdzie jesteś........?????Szukam cie dalej.... |
|
|
|
 |
czortunio
Forumowicz
Auto: Pajero III 2,5 TD
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Sty 2013 Posty: 199 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 29-01-2014, 11:12
|
|
|
No w sumie nic strasznego nie opisałaś. Mało kto sprzedaje 100% sprawne stare auto.
Nawet lepiej jak dla mnie, że coś nie działa, i nie było uzdrawiane przez kowali tylko pod sprzedaż.
Zawsze się dziwię, jak ktoś chce kupić używany samochód i oczekuje 100% sprawności, braku rysek ... i niskiego przebiegu ...
Przez takie podejście jak zaprezentowałaś mamy później wypicowane pod sprzedaż samochody. Z przebiegiem /3 i drutowane, byle tylko działało na chwilę. |
|
|
|
 |
hankajoanka
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-01-2014, 11:17
|
|
|
I tu się mylisz.
Kupując kilkunastoletnie auto, chyba każdy z nas ma swiadomość (przynajmniej ja) że auto posiada jakies wady.
Grunt to je wykazac uczciwie.
Dlaczego w niektórych modelach aut sprzedawanych sa wymienione usterki? A innych jest ich brak?
Dzwoniąc do sprzedawcy zawsze pytam o usterki czy wady bo mam swiadomosc ze to nie samochody z salonu. I czesto gesto słysze ze nie ma nic, tylko wsiadac i jechac co jest dla mnie smieszne bo zawsze jest cos.
Moj post tyczy się opisu auta w bardzo dobrym stanie technicznym i 100% sprawnym a taki się nie okazał.
A przepraszam szacun dla sprzedawcy tego modelu - przez telefon przyznał ze trzebaby było tłumik podspawac bo zaczał lekko dmuchac i to miałabyc jedyna wada tego auta. |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 29-01-2014, 15:25
|
|
|
hankajoanka napisał/a: |
Dlaczego w niektórych modelach aut sprzedawanych sa wymienione usterki? A innych jest ich brak? |
a dlaczego potencjalni kupujący chętniej dzwonią do "uszanowanych", "serwisowanych", "bezwypadkowych", "od pierwszego właściciela"?
a dlaczego potencjalni kupujący jak widzą przebieg z trójką na przodzie to uciekają, gdzie pieprz rośnie?
a dlaczego jak się dowiedzą, że coś nie działa chcą od razu auto w cenie złomu?
a dlaczego nie ma pokoju na świecie?
|
|
|
|
 |
TangoKK
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero III Long 3.2
Pomógł: 17 razy Dołączył: 28 Lip 2011 Posty: 359 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 29-01-2014, 16:33
|
|
|
mkm napisał/a: | hankajoanka napisał/a: |
Dlaczego w niektórych modelach aut sprzedawanych sa wymienione usterki? A innych jest ich brak? |
a dlaczego potencjalni kupujący chętniej dzwonią do "uszanowanych", "serwisowanych", "bezwypadkowych", "od pierwszego właściciela"?
a dlaczego potencjalni kupujący jak widzą przebieg z trójką na przodzie to uciekają, gdzie pieprz rośnie?
a dlaczego jak się dowiedzą, że coś nie działa chcą od razu auto w cenie złomu?
a dlaczego nie ma pokoju na świecie?
|
A dlaczego mamy się z tym godzić i całować gościa w tyłek za to, że nas oszukał? |
_________________ HEAVEN CAN WAIT I'M BUSY |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
|
Wysłany: 29-01-2014, 18:38
|
|
|
TangoKK, a gdzie ja napisałem, że ktoś ma się z tym godzić?
Nie podoba się to nie dzwonię.
Więcej osób nie zadzwoni to zmienią się opisy.
Auta się nie zmienią, bo tu kasa trzyma (no może pakiet premium na myjni i puszkę plaka dostanie).
Fakt jest taki, że jest bardzo mało aut w dobrym stanie na rynku, a oczekiwania statystycznego Kowalskiego olbrzymie (nie odnoszę się w żadnym razie do hankajoanka)
Przy sprzedaży przez portal, chciał nie chciał, obowiązuje zasada "jeśli wejdziesz między wrony".
Stąd te fantazje na temat bezwypadkowości, przebiegu, stanu technicznego, mocy, wyposażenia itp. itd..
Tylko po to żeby zainteresować ogłoszeniem, a potem liczyć, że przyleci pelikan i łyknie te bzdury razem ze sprzedawanym szrotem.
Niestety te bzdury to z reguły pierwsze kryteria przy szukaniu auta, bez względu czy auto ma być za 10 czy 100tyś. |
|
|
|
 |
TangoKK
Mitsumaniak

|
Wysłany: 29-01-2014, 19:56
|
|
|
mkm napisał/a: | TangoKK, a gdzie ja napisałem, że ktoś ma się z tym godzić? |
Cała Twoja wypowiedź do tego się sprowadza, że to kupujący jest winien,
bo chce kupić auto z małym przebiegiem,
bezwypadkowe, za możliwie małe pieniądze itd.
I sam prowokuje sprzedającego do delikatnie mówiąc naciągania faktów.
A to nie zupełnie jest tak no chyba, że godzimy się na te wszystkie kłamstwa w ofertach
i po przejechaniu 300 km przepraszamy oszusta, że zawracaliśmy mu głowę no bo przecież
on sprzedaje stare auto i mogliśmy się spodziewać, że za te pieniądze mógł trochę koloryzować w opisie stanu auta |
|
|
|
 |
czortunio
Forumowicz
Auto: Pajero III 2,5 TD
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Sty 2013 Posty: 199 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 29-01-2014, 20:24
|
|
|
No tak właśnie jest. Kupuje ktoś 15 letnie auto i oczekuje cudów. Trzeba zrozumieć, że nie sprzedaje nikt (generalizując) samochodu bez wad, w super stanie, z niskim przebiegiem.
Jeśli kupujący zrozumie, że kupuje stary samochód. Który na pewno ma jakieś wady, usterki. Każdemu będzie łatwiej.
Podając przebieg z 3 z przodu, każdy od takiego ogłoszenia ucieka, bo dużo. Lepiej jak stoi w komisie i po 15 latach ma 150 tys. A jak coś nie działa to i tak płacz, bo w 15 letnim aucie nie działa ABS ... bo zderzak obdrapany, bo spryskiwacz nie psika.
Jak kupowałem miśka przód się nie załączał, lusterko jedno nie składało, obrotomierz nie działał, świeciła się kontrolka silnika, ze zderzaka tylnego odpadała szpachla, łańcuch w reduktorze obcierał. Na przebieg nawet nie spojrzałem. Posłuchałem, że silnik w miarę ładnie pracuje, sprawdziłem, czy nie składany z dwóch (to w zasadzie jedyna rzecz jaką porządnie sprawdziłem), jako że sprowadzany sprowadzany zbadałem legalność.
Cieszyłem się, że jest to auto z wadami, nieprzyszykowane jakoś specjalnie pod sprzedaż, bo mogłem wszystko naprawić po swojemu, bez "drutowania".
Reduktora się trochę wystraszyłem - pewnie dlatego kupiłem miśka dopiero na drugi dzień, po sprawdzeniu cen używek na popularnym serwisie aukcyjnym
Jestem bardzo zadowolony z zakupu. Mimo, iż już w drodze powrotnej wyszła dodatkowo nie działająca klima, a pierwszego chłodniejszego dnia okazało się, że nie działa ogrzewanie, a i cieknąca maglownica wyszła po czasie. Musiała już przed zakupem puszczać. Ale w 15 letnim aucie to normalne. |
|
|
|
 |
hankajoanka
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-01-2014, 21:18
|
|
|
czortunio napisał/a: |
Jak kupowałem miśka przód się nie załączał, |
Tak i zapłaciłeś za swojego miśka 15.000 teraz czy to bylo 5 lat temu, ceny sie nie zmieniły |
|
|
|
 |
TangoKK
Mitsumaniak

|
Wysłany: 29-01-2014, 21:25
|
|
|
czortunio napisał/a: | No tak właśnie jest. Kupuje ktoś 15 letnie auto i oczekuje cudów |
Nie cudów kolego tylko odrobiny uczciwości czy to tak trudno zrozumieć?
No chyba, że dla Ciebie kłamstwo i oszustwo to normalka |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
|
Wysłany: 29-01-2014, 21:48
|
|
|
Nie siedzę w tym modelu, a założycielka tematu napisała, że nie jest to model najtańszy.
Sprawdziłem i jest to dolna cena.
Z tego co patrzę za ładnie wyglądającego Sporta trzeba dać bliżej 20 niż 10-ciu, ale tak jak pisałem nie znam cen tego modelu.
Mobile, lub autoscout, weryfikuje cenę jeszcze bardziej.
Ten otwiera ceny:
http://www.autoscout24.de...2203239&asrc=st
3600Euro.
Ten kończy:
http://www.autoscout24.de...4074663&asrc=st
6.990Euro
Plus opłaty/transport oczywiście.
Linkowany przez hankajoanka, kosztuje w przeliczeniu 3500Euro. Wszystko w temacie. |
|
|
|
 |
hankajoanka
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-01-2014, 22:01
|
|
|
Zgadza się ale Pajero Sport szukam tylko w roczniku 1998/1999 z silnikiem 2,5 TDI. Ze względów oczywistych rocznika od 2000r. nie kupie napewno. |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
|
Wysłany: 29-01-2014, 22:06
|
|
|
hankajoanka, cierpliwości, cierpliwości i jeszcze raz cierpliwości
Jak się ma sprecyzowane oczekiwania to w tym kraju nic nie jest łatwo kupić.
A opisy... cóż "internet wszystko przyjmie".
ja, żeby nie nabijać bez sensu kilometrów proszę o dokładne zdjęcia wybranych elementów.
jeżeli mam znajomego w okolicy to proszę o podjechanie i dorobienie kolejnych zdjęć.
jak juz to mam to dopiero wtedy zastanawiam się czy jechać.
jeżeli auto jest "prosto z Niemiec", stoi w komisie lub jest kilka miesięcy u sprzedającego to nie pytam o nic, bo i tak nie wie, a po co ma zmyślać
Powodzenia w szukaniu . |
|
|
|
 |
hankajoanka
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-01-2014, 22:12
|
|
|
mkm dziekuję serdecznie, ale zaczyna mi jej brakowac.
Jest jeszcze jeden model ale strasznie daleko i 1000km straszne ryzyko jechac.
Pan informuje ze na masce pecherze 3 wyszły takie malutkie ale rdza z pod nich wychodzi.
Skąd? Po co? dlaczego? Jemu to nie przeszkadza, jeździ!
Napisów z tyłu na klapie nie ma, zamiast na zderzaku czarna guma to jest metalowa listwa, charakterystycznych pasków dla tego modelu wzdłuż auta brak np. po jednej stonie...
Jednym słowem masakra.
A jak jest z opłatami jeśli chodzi o auta sprowadzone a nie zarejestrowane?
Jedni liczą 5,5 tys inni tylko 3 tys. Kolega płacił za 86 rocznik Pajero 2,5 TDI własnie nie całe 3 tys. Od czego to zalezy? |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
|
Wysłany: 29-01-2014, 22:45
|
|
|
Głównie od wartości auta na umowie i tabel skąd urząd weźmie wartość uśrednioną
Tu wkraczamy na teren jeszcze trudniejszy niż szczerość opisów w ogłoszeniu.
Tu zaczynamy poruszać się w krainie paragrafów, które grożą nam za różnego rodzaju (oczywiście zachwalane przez sprzedającego) napiszę najdelikatniej "zmiany".
"Umowa na Niemca", zaniżanie wartości na umowie, przerabianie dat, wpisywanie fikcyjnych awarii/uszkodzeń itp. itd.
Biorąc pod uwagę, że urzędy mają, aż 5 lat na sprawdzenie naszego zakupu i wyciągnięcie ewentualnych konsekwencji to liczenie na osobę która nam auto sprzedawała jest wątpliwe |
|
|
|
 |
|
|